2007
|
|
AKPKA sistema behar bezala aplikatzea tresna eraginkorra da esparru
|
guztietan
elikagaien segurtasuna bermatzeko, lehengoratzearena barne.
|
2008
|
|
Borondatezko protokolo horiek elikagaien segurtasunaren arloko baldintzak ezartzen dituzte, eta gero eta enpresa gehiago ari dira zabaltzen eta finkatzen, eta ez soilik kontsumitzaileek. Arau horiei esker, maila
|
guztietako
elikagaien segurtasuna bermatzen da. Bermepean Borondatezko ziurtagiria idatzizko bermea da, agentzia ziurtatzaile independente batek ematen duena, eta ziurtatzen duena ekoizpen prozesuak edo produktuak hainbat erakundek edo herrialdek ezarritako baldintzak betetzen dituztela.
|
2009
|
|
Goi bileraren azken egunean, hilaren 10ean, Afrikako Batasuneko estatuak batuko dira eta G batera Afrikako arazo nagusiak jorratuko dituzte, pobrezia eta gosetea, besteak beste. Azkenik, goi bilerara bertaratutako estatu
|
guztiak
elikagaien segurtasunari buruzko saio batean izango dira. Jose Luis Rodriguez Zapatero Espainiako Gobernuko presidentea eta Ban Ki Moon Nazio Batuen Erakundeko idazkari nagusia izango dira saioa irekiko dutenak.
|
2011
|
|
Programa horietan, gaitasunak ez ezik, pertsona bakoitzaren jarrerak ere baloratzen dira, eta portaera bultzatzen da elikagaien segurtasuna kudeatzeko oinarrizko elementu gisa. Elikagaien sektoreko enpresetako arduradunei zuzenduta dago, kontsumitzaileen eskakizunak eta, jakina, beren produktuen lege esparrua beteko dituzten elikagai seguruak bermatuko dituen antolaketa kultura sortzeko prozesuaren bidez. Halaber, ingurune egokia ezarri da kudeaketa kolektiboaren erantzukizuna garatzeko, enpresako langile
|
guztiei
elikagaien segurtasunaren helburuen berri ematean eta elikagaien segurtasuna kudeatzeko sistemen (AKPKA) bidezko etengabeko hobekuntzan oinarrituta. Izan ere, elikagaien enpresako langileen prestakuntza funtsezkoa da enpresaren fase eta prozesu bakoitzean higienea bermatzeko eta elikagai seguruak ekoiztea lortzeko.
|
2015
|
|
Urte hasieran, Kontsumoaren, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia (AECOSAN) sortu zela iragarri zen, Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziaren (AESAN) eta Kontsumitzaileen Osasunaren Espainiako Agentziaren (INC) arteko bat egitearen ondorioz, kontsumitzaileen osasuna babesteko helburuarekin. Esku hartzen duten eragile
|
guztiek
elikagaien segurtasunaren inguruan kontzientzia hartzea du helburu. Bi erakundeen arteko elkartzeak elikagaien segurtasuna eta kontsumitzaileen osasuna babestu nahi izan ditu.
|
2021
|
|
Horrela kontrolatzen da osagai teknologikoen segurtasuna Osagai teknologiko guztiak seguruak dira. Eta, Europako berariazko legerik ez egon arren, substantzia
|
horiek guztiak
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) edo Elikagaien Segurtasunerako eta Nutriziorako Espainiako Agentziak (AESAN) ebaluatu eta onartu behar dituzte. Erakunde horiek beren erabileraren mugak ezartzen dituzte, zein produktutan eta zenbatetan egon daitezkeen, eta muga horiek berrikusten dituzte.
|
|
Antzinaroan ustekabean erabili bazen ere, gaur egun, Espainian erabiltzen diren entzima
|
guztiek
Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) ebaluazio prozesu bat pasatu dute. Laguntzailekideak bezala, entzimak ere ez daude araututa Europako berariazko araudi baten bidez, baina bai Gehigarriei buruzko Europako Araudian (1332/ 2008).
|
|
Zer da nekazaritzako elikagaien sistema jasangarria? Nekazaritzako elikagaien sistema jasangarria, FAOren arabera,
|
guztientzako
elikagaien segurtasuna eta nutrizioa eskaintzeko gai da, hurrengo belaunaldientzako oinarri ekonomiko, sozial eta ingurumenekoak arriskuan jarri gabe. Sistema horretan, pertsona guztiek elikagai nahikoak, elikagarriak eta kaltegabeak dituzte prezio onean, eta inork ez du goserik eta ez du bestelako malnutriziorik jasaten.
|
2023
|
|
gauzak ondo egitea erabaki duten eta jasangarritasunaren alde egin duten arrantza tokiak, munduko arrantza estandar onartuenaren arabera ziurtatuta. MSCren arrantza tokien estandarraren berme dira ISEAL —erakunde hori aholkularitza prozesuak egiten ari da nazioartean 2004az geroztik, jasangarritasun estandarrak bermatzen dituzten jardunbide egokiak nolakoak izan behar duten zehazteko— eta FAO —goseari amaiera emateko nazioarteko ahaleginaren buru den Nazio Batuen Agentzia— MSCren helburua da
|
guztientzako
elikagaien segurtasuna lortzea eta, aldi berean, bizitza aktibo eta osasuntsua izateko behar adina elikagai eta kalitate onekoak eskuratzeko aukera bermatzea. MSCren zigilu urdinarekin itsasoko produktuak aukeratzen dituzunean, modu independentean ziurtatutako arrantza toki iraunkorren alde egiten duzu; izan ere, MSCren kanpoko ikuskatzaileek erabakitzen dute arrantza estandar horren arabera jasangarria den ala ez.
|