2001
|
|
C (mg) 80 2,5 0,2 18:00 2 570 0,26 18:00 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Patata karbohidrato konplexuetan (almidoia) eta bestelako substantzia elikagarrietan aberatsa da, eta garrantzi handia du
|
gure
eguneroko elikaduran. Nutrizio arloko adituek egunero kontsumitzea gomendatzen dute, barazkiekin, entsaladekin, lekaleekin, pureekin… lehen plater gisa, edo, bigarrenen hornitze gisa, hori bai, ez beti frijituta, baizik eta lurrunetan, labean edo papillote eran, pure gisa… gantz, kaloria eta digestio hobeko pure gisa.Potasio kantitate handia dutenez, giltzurruna duten pertsonek, medikuak aginduta, mineral horretan dieta txikia behar badute, kontuan izan behar dute kontsumitu aurretik patatak 10 h baino gehiago beratzen utzi behar direla (ahal den guztietan ura aldatuz), potasioa uretara pasa dadin, eta ura beti bota da.
|
2002
|
|
Edozein plater prestatzean egoki manipulatzea funtsezkoa da eguneroko erosketan aurrezteko. Gomendio hauek oso erabilgarriak izango dira
|
gure
eguneroko elikaduran kalitate hobea lortzeko: – Botilaren tapa zigilatzen duen zigilua irekitzen ez badugu, sukaldean olioa aurreztuko dugu.
|
2003
|
|
C (mg) 120 3,1 0,4 26,9 66 764 0,3 48,2 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Mandiokak karbohidrato konplexu (almidoia) eta bestelako substantzia elikagarri ugari ditu, eta garrantzi handia du
|
gure
eguneroko elikaduran. Oso elikagai egokia da adin guztietarako eta, bereziki, higadura fisiko handia behar duten egoeretarako eta kirolarientzat.
|
2013
|
|
zein kasutan da egokia? Zeliakia, edo eritasun zeliakoa, glutenarekiko(
|
gure
eguneroko elikaduran asko erabiltzen diren lau zerealen proteina nagusia) elikadura alergia da: garia, oloa, garagarra eta zekalea. Proteina hori beste zereal batzuetan ere agertzen da, hala nola kamuta, tritikalea edo espelta. Oro har, esaten da gaixotasun zeliakoa «glutenarekiko intolerantzia» dela, baina patologia horretan mekanismo immunologiko bat dagoela tartean, egia esan, alergia bat da Alergiaren eta Immunologia Klinikoaren Europako Akademiak aitortzen duenez (EAACI, ingelesez) edo Alergiaren Munduko Erakundea. Eritasun zeliakoaren kasuan ez ezik, medikuak baloratu dezake glutenik gabeko dieta baliagarria den baldintza hau betetzen duten pazienteengan» zelulaz kanpoko glutenarekiko sentikortasuna«; suszeptibilitate genetikoa duten pertsonetan ere, erreakzio immunologiko areagotua gertatzen da, glutena duten elikagaiak irentsi ondoren.
|
2015
|
|
Produktu horiek, esnearen nutrizio profil oso desberdina dute. Hala, esnea
|
gure
eguneroko elikadurako osagai izan daitekeen bitartean, produktu horien kontsumoa kaloria ekarpen handia noizbehinkako hobea da.
|
2022
|
|
Hala, agroekologiaren eta elikaduraren sentsibilizazio jardunaldiei amaiera borobila emateko, nor beraren elikadura kontsumo ohituren inguruko hausnarketa praktikoa egin dute Olaranen. " Herritarrekin
|
gure
eguneroko elikadura ohituren inguruan hausnarketa praktikoa egin dugu. Hau da, zer bazkaltzen du gun, zer gosaltzen dugun, zer dagoen egunero jaten dugun elikagai horren atzean, nondik datorren eta erosketa egiteko orduan zein irizpide kontuan hartzen ditugun aztertu ditugu jolas merienda baten bitartez", azaldu du Aintzira Oñederrak, EH Kolektiboko eragileak.
|
2023
|
|
Sesamoa, lihoa, ekilorea, chia… Haziek nutrizio propietate asko dituzte, eta horiek aprobetxa ditzakegu. Batzuk ohikoak dira
|
gure
eguneroko elikaduran, beste batzuk gutxiago. Baina horrek ez du esan nahi alferrik galdu behar ditugunik.
|