2013
|
|
Hau da, osasun agintariek esaten dutenean
|
gure
dietan azukre gutxiago hartu behar ditugula, gomendio horretan ez dira sartzen fruta freskoak, baina bai fruta zukuak.
|
|
Bistan da ezetz, elikadura osasungarri praktikoa ez baita gramo eta kaloria kopurua. Gainera, kontuan hartzen badugu, alde batetik, %10 hori ez dela gainditu beharreko gehienezko muga bat dela, eta, bestetik,
|
gure
dietako azukreak ez datozela soilik azukre erantsia duten elikagaietatik, ez pasatzeko sekretua da gomendatutako elikagai kopuruan hartzea, azukre asko edo gutxi duten elikagaietan, esaterako frutetan, eta, tarteka, gozogintzako produktuetan, azukre asko duten elikagaietan. Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako.
|
|
Gainera, kontuan hartzen badugu, alde batetik, %10 hori ez dela gainditu beharreko gehienezko muga bat dela, eta, bestetik, gure dietako azukreak ez datozela soilik azukre erantsia duten elikagaietatik, ez pasatzeko sekretua da gomendatutako elikagai kopuruan hartzea, azukre asko edo gutxi duten elikagaietan, esaterako frutetan, eta, tarteka, gozogintzako produktuetan, azukre asko duten elikagaietan. Bestela esanda,
|
gure
dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan, egunean hiru fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain, gure dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator.
|
|
Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan, egunean hiru fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain,
|
gure
dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator. Hori dela eta, postreko fruta kontsumitzeko arrazoi indartsu bat da azukre erantsiko beste postre batzuk kontsumitzea ekiditea.
|
2015
|
|
Jarduera fisikoa gutxitzeak eta energia kontsumoa handitzeak eragindako desoreka energetikoa da arazo horren oinarria. Horri dagokionez,
|
gure
dietan azukre gehiegi izateak energia gehiegi kontsumitzea ekar dezake, gramo bakoitzeko 4 Kcal ematen baititu. Hasieran, helburu ona izaten da dietan azukre gehiegi izatea, eta edari azukretsuak maiz eta maiz kontsumitzea, eta azukre ugariko elikagaiak gehiegi jatea, hala nola opilak, gozotegia eta gozokiak.
|
2020
|
|
“gaixotzeko gure modua gure jateko moduaren araberakoa da, neurri handi batean”. Zientzialarien artean adostasun handia dago elikaduraren eta gaixotasunaren arteko loturari buruz, eta hidrogenazio prozesuen ondorioz
|
gure
dietatik azukrea, gatza, irin finduak edo trans koipeak kentzeko beharrari buruz. Eskema horrek zuzenean laguntzen du odoleko triglizeridoen eta kolesterolaren presentzia handitzen.
|
|
Edozein freskagarriren lata estandar batek kantitate hori gainditzen du. Kontuan hartu behar da, gainera, edari freskagarriak ez direla
|
gure
dietan azukre askeen iturri bakarra. Osagai hori, ordea, ohiko kontsumoko beste produktu askotan dago:
|
2022
|
|
Azukrea da, hain zuzen ere, azken urteotan gehien kezkatzen duen osagaietako bat, substantzia horren ohiko edo gehiegizko kontsumoa osasun arazoen garapenarekin lotzen duten ikerketak argitaratu baitira, arestian aipatu ditugunak bezalakoak. Horri gehitu behar zaio gero eta gehiago jabetzen garela zenbait elikagaik eta
|
gure
dietak azukre asko dutela; izan ere, neurri batean, 2016 urtetik aurrera nahitaezkoa da nutrizio informazioa etiketan erakustea. Azukre asko kontsumitzea Hala, 2017 urteko datuek adierazten dute haurrek eta nerabeek (9 urte) egunean 50 gramo azukre inguru kontsumitzen dituztela, eta helduek (18 urte), berriz, 33 gramo inguru, hau da, 11 koilarakadatxo azukre, hurrenez hurren.
|