2000
|
|
gazteentzat zaharrentzat baino gehiago. Arabako
|
gure
ardoek duten alkoholaren erdia du eta 14 urte baino gutxiagoko gaztetxoek ez lukete edan behar, beren gibela oraindik bere heldutasunera iritsi ez delako. Elikagai bezala, litroko 400 kaloria ditu, hau da, mokadu batez jaten diren lau pasteltxoek adina.
|
2005
|
|
Azken uzta hauetan legamietara jo dute mokofinek.
|
Gure inguruko
ardoak, mahatsarena eta sagarrarena, berez inguruan dituzten legamien lanaz hartzitzen dira. Bertako lurra eta mikroklima medio, inguruko airean diren eta batez ere fruta bakoitzak azalean dakarren legami salda zehatza da muztioa ardo bihurtuko duena.
|
2006
|
|
Errioxa Espainiako ardoen markarik garrantzitsuena da, bai, baina Sumillerrak hona etortzen direnean, Arabako Errioxa ezagutzen dutenean, hemengo ezaugarriak eta hemengo mahastizaintza eta ardogintza oso bereziak direla konturatzen dira. Esperientzia, lurrak, klima...
|
gure
ardoen kalitatearen giltza dira.
|
|
ABRA elkartea Arabako Errioxako Upategien elkartea da eta egiten duen lana eredugarria da alde horretatik: kalitatea zaintzen du, merkatuan
|
gure
ardoak kudeatzen ditu, Arabako Errioxako ardoen izen ona zabaltzen du...
|
|
“Espainiako produktuak sustatzeaz arduratzen gara, Indian sartzeko. Bertan,
|
gure
ardoen edo olioen irudi ona dago” esan zuen Moralek “Ifeindia” inauguratu ondoren. Espainiako, Alemaniako, Greziako, Frantziako, Turkiako, Koreako, Australiako, Italiako eta Erresuma Batuko bederatzi pabiloi bakarrez gain, azokak 14 herrialdetako 70 postu baino gehiago ditu.
|
2007
|
|
eta â?. Amarenâ? izeneko ardoak
|
gure
ardorik onenak dira eta ardo horiek egiteko erabiltzen diren mahastiak 45 urtetik gorakoak dira. Batzuek 60 urtetik gora dituzte, baina mahatsondo bakoitzeko bizpahiru mahats mordo baino ez dituzte ematen, eta gainera mordo txikiak dira, mahats ale txikikoak.
|
|
Hala aipatu izan dute hainbat lekutan, esaterako, Decanté aldizkarian. Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik
|
gure
ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago!
|
|
eta â?. Amarenâ? izeneko ardoak
|
gure
ardorik onenak dira eta ardo horiek egiteko erabiltzen diren mahastiak 45 urtetik gorakoak dira. Batzuk 60 urtetik gora dituzte, baina mahatsondo bakoitzeko bizpahiru mahats mordo baino ez dituzte ematen, eta gainera mordo txikiak dira, mahats ale txikikoak.
|
|
Hala aipatu izan dute hainbat lekutan, esaterako, Decanté aldizkarian. Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik
|
gure
ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago!
|
|
Gainera, hainbat urrats emanda dauzka prestakuntza, ikerkuntza, garapena eta erakundeen parte hartzea ere bultzatzeko. Orain arte,
|
gure
ardo banaketari babesa ematea izan da garrantzitsuena. Egun handia da guretzat.
|
|
hitza eta ideia ez dira bat; baina hitza eta ideia bat balira ere, bakoitzak bere ideia du ardoarena: ideia eta ideia ez dira bat, alegia zurea eta nirea; azkenik, gure ideiak bat balira ere,
|
gure
ardoaren ideia (k) eta ardoa bera gauzakia, ez dira bat, edo, pentsamenduak pentsatzen duen «ardoa», ez da existitzen (pentsamenduaren ekoizpen bat da, pentsamenduan): errealitatea bera zer den, ezer ez dakigu.
|
2008
|
|
Amerikarrek ardoaren apaindurak gehiegi zaintzen dituzte batzuetan, funtsari arretarik jarri gabe, funtsa zer den ez badakigu ere. Hiriko portu zaharrean, geratzen ziren antzinako arrantzale etxe bakanetako batean egokiturik genuen
|
gure
ardo elkarte hori. Arrazoi agerikoengatik elkarte gastronomikoetatik desertatutako jendea zegoen bazkideen artean (enotekak espiritualagoak dira), baziren ardoaren metafisikaz hitz aspertuak egiteko gai ziren esnob enpagagarri batzuk ere (filosofiako fakultatean geundela ematen zuen haien ondoan), eta bazeuden tartean interes praktikoagoak, negozioak edo mahastiak zituztenak ere.
|
|
egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta
|
gure
ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
|
|
egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta
|
gure
ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
|
2009
|
|
Gainera, dasta osatzeko, pintxoak ere ekarri ditugu.
|
Gure
ardoek gastronomiari uztartuta daude; kasu honetan, Lumagorri oilasko pintxoak dira, eta bakailaoa baratxuri piperrekin, eta txistorra ere badago... Tabernek pintxo bereziekin hartzen dute parte, txakolinaren osagarri ezin hobeak dira eta.
|
|
Hura orduan sagardoarekin ari zen,
|
gu
ardo freskoa eta urdaiazpikoa ogitartekoarekin. Albondigak ere bazeudela, eta solomoa, baina, ezetz, izkirak ere eman zizkigutelako, eta sabelak ere bere mugak dituelako.
|
2010
|
|
Jose Martik ere esana zuen, Alfred de Mussetena:
|
gure
ardoa mingotsa da, baina geurea da.
|
2011
|
|
–
|
Guk
ardoa eta zerbeza ekarri ditugu, bota du Julianek.
|
|
Oso ona.
|
Gure
ardoak ezagunak dira.
|
|
Gabonetarako ateratako ardo gaztea da, urteko ardoa alegia, eta baratze karbonikoz landu da.
|
Gure
ardoak aurkeztu eta gero, lursailera joango gara, inausketa nola egiten dugun ikus dezazuen. Monje Amestoy familian, Luberrin alegia, gauzak nola egiten ditugun erakutsiko dizuegu.
|
|
Baina ekimena ez dago Madrilera mugatuta; banatzaile guztiak ditugu gogoan, estatukoak zein nazioartekoak. Izan ere,
|
gure
ardoak leku guztietan edaten baitira.
|
|
Mahastia gai kimikoekin tratatzeak bihotz zimikoak sortzen dizkigu. Beraz, lurrak, mahastia eta izadia ez pozoitzeko alternatibak bilatzen ditugu Horrek, luzera begira, eragina du
|
gure
ardoetan. Ardo naturalagoak, osasunerako hobeak eta nortasun handiagokoak dira.
|
|
Ardoak egitekoerabiliko ditugun hartzigarriak bertokoak dira denak. Hortik onura baino ez datorkigu, Arabako Errioxako hartzigarriak erabiltzeak nortasuna ematen baitie
|
gure
ardoei.
|
2012
|
|
Ja, ja!
|
Gure
ardoa edanez gainera! Ja, ja!
|
|
|
Gure artean
ardoa ez zela atzerritik ekartzen ura edo beste edari batzuk falta zirelako, baizik eta, geure zentzuetatik ateraz, alaitu egiten gintuen edari mota zelako, gogoeta ilun guztiak kendu, buruan irudipen zoro eta bitxiak sortarazi, itxaropenak suspertu eta beldurrak uxatu, adimenaren lana aldi batez eten eta geure gorputz adarren erabileraz ere gabetzen gintuelako, lozorroak hartu arte; nahiz eta ai...
|
|
Bazela beste sustrai mota bat ere, oso urtsua, baina aski bakana eta zaila aurkitzeko, yahooek irrika handiz bilatu eta oso gogotsu xurgatzen zutena; eta
|
guretzat
ardoak zuen eragin berbera zuela sustrai hark haientzat. Haren eraginez, batzuetan elkar besarkatu, eta beste batzuetan elkar larrutzen zutela; uluka eta irribarreka, berriketan eta zabuka ibiltzen zirela, eta gero loak hartzen zituela lokatzetan.
|
2013
|
|
Mahaian eseri orduko etorri zitzaigun sommelierra. Atzerritar itxurako emakumea zen, eta
|
guk
ardo bat aipatu orduko hari buruzko xehetasunak ematen hasten zen, baina ardoei buruz adina zekien ardogileez, banan banan ezagutzen baitzituen. –Joan den asteburuan egin nion bisita.
|
2015
|
|
Eta belarriondotik pasatzen sentitu ditudan beste hirurak.Beste barre batekin, aitaren egin zuen Eusebiok.
|
Gure
ardo guztia edana zuen. Aitarenka ari zen Elgetako azken tiroketaz geroztik, baina azken ordu erdira arte ez zituen bere pentsamenduak adierazteko hitzak aurkitu.
|
2016
|
|
Hemendik aurrera eta 2030 urtera arte, mugatuta zeuden landatzeko eskubideak baimen bihurtuko dira eta liberalizazioa ezarriko da.Arabako Nekazaritza diputatuak azaldu duenez, Arabako Errioxan ezin dugu azalera handitu; gure erronka ez da handitzea, ez dugulako azalera gehiagorik. Agertoki produktibo eta komertzial berrira egokitu behar dugu, eta aurrean dugun erronka da gure produktua,
|
gure
ardoa, bereiztea; balioak gehitu behar dizkiogu, identitatea, barietatea, laborantza era... 2030 urtetik aurrera eskualde mahastizain inportanteena izaten jarraitzeko.
|
|
" Erronka dugu
|
gure
ardoa bereiztea, balioa ematea"
|
|
Prestatu behar gara agertoki produktibo eta komertzial berrira non mahastizaleek aukera gehiago izango dituzte. Aurrean dugun erronka gure produktua,
|
gure
ardoa bereiztea da, baloreak gehitu behar dizkiogu, identitatea, barietatea, labore modua, eta 2030 urtetik aurrera eskualde mahastizale inportanteena eta ospetsuena izaten jarraitu.
|
2018
|
|
Zer zen jakin ere ez.
|
Guk
ardoa, batez ere. Eta ibiltzen ginen dantzan erromerietan eta.
|
2020
|
|
Ez dira bata bestea baino hobea; aukeran, gainera, biak egiteko aholkua emango nuke nik inork galdetuz gero. Zuek liburu on batekin ardo ona edan, eta
|
guk
ardo zaporetsu batekin liburu ona irakurri. Zuek liburua gurtzen duzue, urtean behin gutxienez; guk ardoa, urtean askotan.
|
|
Zuek liburu on batekin ardo ona edan, eta guk ardo zaporetsu batekin liburu ona irakurri. Zuek liburua gurtzen duzue, urtean behin gutxienez;
|
guk
ardoa, urtean askotan.
|
2021
|
|
J.L. CAÑAS: Aldaketaren urte horretan
|
guk
ardo gaztearen 1,2 milioi botila saltzen genituen, eta hornitzaileak Mañuetan, Villabuenan eta Lapueblan genituen. Gurbila, hau da, hamasei litro, 9.000 pezetan jarri zen (54 euro); orain 30 euroan dago.
|
|
Nik kudeatuko dut neurea. Dena den,
|
gure
ardoa desberdintzeko ekinaldi guztien alde nago, zuenaren alde ere bai. Pozten naiz gauzak mugitzen direlako.
|
|
J.L. CAÑAS:
|
Gure
ardoak beti sailkatu izan dituzte ardo gazte gisa, eta Errioxakoak, ardo ondu gisa. Ez da sekula egia izan.
|
|
J.L. CAÑAS: Jaurlaritzak askoz ere ahalegin handiagoa egin behar du
|
gure
ardoak ezagutarazteko beste lurraldeetan.
|
|
Erantsi du, ordea, Errioxako sor marka kudeatzen duen erakundeak" sektore osoaren" alde egin behar duela, eta ez" sanedrin" bat bezala. Norabide horretan, alde guztiak aintzat hartuko dituen elkarrizketa abiatzea eskatu du," Arabako Errioxa errespetatzeko" eta"
|
gure
ardoak" bereizteko.
|
2022
|
|
Ni askoz hobeto etxean; lasai, aulkiak eta mahaiak egiten.
|
Gure
ardoa edan, ondo pasatu gure herriko neska atseginekin. Hemen, denak gaiztoak; zuek ere bai, umeak.
|
2023
|
|
Mendiko babesleei eskaintzen diet
|
gure
ardoa.
|