Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 41

2000
‎gazteentzat zaharrentzat baino gehiago. Arabako gure ardoek duten alkoholaren erdia du eta 14 urte baino gutxiagoko gaztetxoek ez lukete edan behar, beren gibela oraindik bere heldutasunera iritsi ez delako. Elikagai bezala, litroko 400 kaloria ditu, hau da, mokadu batez jaten diren lau pasteltxoek adina.
2005
‎Azken uzta hauetan legamietara jo dute mokofinek. Gure inguruko ardoak, mahatsarena eta sagarrarena, berez inguruan dituzten legamien lanaz hartzitzen dira. Bertako lurra eta mikroklima medio, inguruko airean diren eta batez ere fruta bakoitzak azalean dakarren legami salda zehatza da muztioa ardo bihurtuko duena.
2006
‎Errioxa Espainiako ardoen markarik garrantzitsuena da, bai, baina Sumillerrak hona etortzen direnean, Arabako Errioxa ezagutzen dutenean, hemengo ezaugarriak eta hemengo mahastizaintza eta ardogintza oso bereziak direla konturatzen dira. Esperientzia, lurrak, klima... gure ardoen kalitatearen giltza dira.
‎ABRA elkartea Arabako Errioxako Upategien elkartea da eta egiten duen lana eredugarria da alde horretatik: kalitatea zaintzen du, merkatuan gure ardoak kudeatzen ditu, Arabako Errioxako ardoen izen ona zabaltzen du...
‎“Espainiako produktuak sustatzeaz arduratzen gara, Indian sartzeko. Bertan, gure ardoen edo olioen irudi ona dago” esan zuen Moralek “Ifeindia” inauguratu ondoren. Espainiako, Alemaniako, Greziako, Frantziako, Turkiako, Koreako, Australiako, Italiako eta Erresuma Batuko bederatzi pabiloi bakarrez gain, azokak 14 herrialdetako 70 postu baino gehiago ditu.
2007
‎eta â?. Amarenâ? izeneko ardoak gure ardorik onenak dira eta ardo horiek egiteko erabiltzen diren mahastiak 45 urtetik gorakoak dira. Batzuek 60 urtetik gora dituzte, baina mahatsondo bakoitzeko bizpahiru mahats mordo baino ez dituzte ematen, eta gainera mordo txikiak dira, mahats ale txikikoak.
‎Hala aipatu izan dute hainbat lekutan, esaterako, Decanté aldizkarian. Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik gure ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago!
‎eta â?. Amarenâ? izeneko ardoak gure ardorik onenak dira eta ardo horiek egiteko erabiltzen diren mahastiak 45 urtetik gorakoak dira. Batzuk 60 urtetik gora dituzte, baina mahatsondo bakoitzeko bizpahiru mahats mordo baino ez dituzte ematen, eta gainera mordo txikiak dira, mahats ale txikikoak.
‎Hala aipatu izan dute hainbat lekutan, esaterako, Decanté aldizkarian. Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik gure ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago!
‎Gainera, hainbat urrats emanda dauzka prestakuntza, ikerkuntza, garapena eta erakundeen parte hartzea ere bultzatzeko. Orain arte, gure ardo banaketari babesa ematea izan da garrantzitsuena. Egun handia da guretzat.
‎hitza eta ideia ez dira bat; baina hitza eta ideia bat balira ere, bakoitzak bere ideia du ardoarena: ideia eta ideia ez dira bat, alegia zurea eta nirea; azkenik, gure ideiak bat balira ere, gure ardoaren ideia (k) eta ardoa bera gauzakia, ez dira bat, edo, pentsamenduak pentsatzen duen «ardoa», ez da existitzen (pentsamenduaren ekoizpen bat da, pentsamenduan): errealitatea bera zer den, ezer ez dakigu.
2008
‎Amerikarrek ardoaren apaindurak gehiegi zaintzen dituzte batzuetan, funtsari arretarik jarri gabe, funtsa zer den ez badakigu ere. Hiriko portu zaharrean, geratzen ziren antzinako arrantzale etxe bakanetako batean egokiturik genuen gure ardo elkarte hori. Arrazoi agerikoengatik elkarte gastronomikoetatik desertatutako jendea zegoen bazkideen artean (enotekak espiritualagoak dira), baziren ardoaren metafisikaz hitz aspertuak egiteko gai ziren esnob enpagagarri batzuk ere (filosofiako fakultatean geundela ematen zuen haien ondoan), eta bazeuden tartean interes praktikoagoak, negozioak edo mahastiak zituztenak ere.
‎egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
‎egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
2009
‎Gainera, dasta osatzeko, pintxoak ere ekarri ditugu. Gure ardoek gastronomiari uztartuta daude; kasu honetan, Lumagorri oilasko pintxoak dira, eta bakailaoa baratxuri piperrekin, eta txistorra ere badago... Tabernek pintxo bereziekin hartzen dute parte, txakolinaren osagarri ezin hobeak dira eta.
‎Hura orduan sagardoarekin ari zen, gu ardo freskoa eta urdaiazpikoa ogitartekoarekin. Albondigak ere bazeudela, eta solomoa, baina, ezetz, izkirak ere eman zizkigutelako, eta sabelak ere bere mugak dituelako.
2010
‎Jose Martik ere esana zuen, Alfred de Mussetena: gure ardoa mingotsa da, baina geurea da.
2011
‎– Guk ardoa eta zerbeza ekarri ditugu, bota du Julianek.
‎Oso ona. Gure ardoak ezagunak dira.
‎Gabonetarako ateratako ardo gaztea da, urteko ardoa alegia, eta baratze karbonikoz landu da. Gure ardoak aurkeztu eta gero, lursailera joango gara, inausketa nola egiten dugun ikus dezazuen. Monje Amestoy familian, Luberrin alegia, gauzak nola egiten ditugun erakutsiko dizuegu.
‎Baina ekimena ez dago Madrilera mugatuta; banatzaile guztiak ditugu gogoan, estatukoak zein nazioartekoak. Izan ere, gure ardoak leku guztietan edaten baitira.
‎Mahastia gai kimikoekin tratatzeak bihotz zimikoak sortzen dizkigu. Beraz, lurrak, mahastia eta izadia ez pozoitzeko alternatibak bilatzen ditugu Horrek, luzera begira, eragina du gure ardoetan. Ardo naturalagoak, osasunerako hobeak eta nortasun handiagokoak dira.
‎Ardoak egitekoerabiliko ditugun hartzigarriak bertokoak dira denak. Hortik onura baino ez datorkigu, Arabako Errioxako hartzigarriak erabiltzeak nortasuna ematen baitie gure ardoei.
2012
‎Ja, ja! Gure ardoa edanez gainera! Ja, ja!
Gure artean ardoa ez zela atzerritik ekartzen ura edo beste edari batzuk falta zirelako, baizik eta, geure zentzuetatik ateraz, alaitu egiten gintuen edari mota zelako, gogoeta ilun guztiak kendu, buruan irudipen zoro eta bitxiak sortarazi, itxaropenak suspertu eta beldurrak uxatu, adimenaren lana aldi batez eten eta geure gorputz adarren erabileraz ere gabetzen gintuelako, lozorroak hartu arte; nahiz eta ai...
‎Bazela beste sustrai mota bat ere, oso urtsua, baina aski bakana eta zaila aurkitzeko, yahooek irrika handiz bilatu eta oso gogotsu xurgatzen zutena; eta guretzat ardoak zuen eragin berbera zuela sustrai hark haientzat. Haren eraginez, batzuetan elkar besarkatu, eta beste batzuetan elkar larrutzen zutela; uluka eta irribarreka, berriketan eta zabuka ibiltzen zirela, eta gero loak hartzen zituela lokatzetan.
2013
‎Mahaian eseri orduko etorri zitzaigun sommelierra. Atzerritar itxurako emakumea zen, eta guk ardo bat aipatu orduko hari buruzko xehetasunak ematen hasten zen, baina ardoei buruz adina zekien ardogileez, banan banan ezagutzen baitzituen. –Joan den asteburuan egin nion bisita.
2015
‎Eta belarriondotik pasatzen sentitu ditudan beste hirurak.Beste barre batekin, aitaren egin zuen Eusebiok. Gure ardo guztia edana zuen. Aitarenka ari zen Elgetako azken tiroketaz geroztik, baina azken ordu erdira arte ez zituen bere pentsamenduak adierazteko hitzak aurkitu.
2016
‎Hemendik aurrera eta 2030 urtera arte, mugatuta zeuden landatzeko eskubideak baimen bihurtuko dira eta liberalizazioa ezarriko da.Arabako Nekazaritza diputatuak azaldu duenez, Arabako Errioxan ezin dugu azalera handitu; gure erronka ez da handitzea, ez dugulako azalera gehiagorik. Agertoki produktibo eta komertzial berrira egokitu behar dugu, eta aurrean dugun erronka da gure produktua, gure ardoa, bereiztea; balioak gehitu behar dizkiogu, identitatea, barietatea, laborantza era... 2030 urtetik aurrera eskualde mahastizain inportanteena izaten jarraitzeko.
‎" Erronka dugu gure ardoa bereiztea, balioa ematea"
‎Prestatu behar gara agertoki produktibo eta komertzial berrira non mahastizaleek aukera gehiago izango dituzte. Aurrean dugun erronka gure produktua, gure ardoa bereiztea da, baloreak gehitu behar dizkiogu, identitatea, barietatea, labore modua, eta 2030 urtetik aurrera eskualde mahastizale inportanteena eta ospetsuena izaten jarraitu.
2018
‎Zer zen jakin ere ez. Guk ardoa, batez ere. Eta ibiltzen ginen dantzan erromerietan eta.
2020
‎Ez dira bata bestea baino hobea; aukeran, gainera, biak egiteko aholkua emango nuke nik inork galdetuz gero. Zuek liburu on batekin ardo ona edan, eta guk ardo zaporetsu batekin liburu ona irakurri. Zuek liburua gurtzen duzue, urtean behin gutxienez; guk ardoa, urtean askotan.
‎Zuek liburu on batekin ardo ona edan, eta guk ardo zaporetsu batekin liburu ona irakurri. Zuek liburua gurtzen duzue, urtean behin gutxienez; guk ardoa, urtean askotan.
2021
‎J.L. CAÑAS: Aldaketaren urte horretan guk ardo gaztearen 1,2 milioi botila saltzen genituen, eta hornitzaileak Mañuetan, Villabuenan eta Lapueblan genituen. Gurbila, hau da, hamasei litro, 9.000 pezetan jarri zen (54 euro); orain 30 euroan dago.
‎Nik kudeatuko dut neurea. Dena den, gure ardoa desberdintzeko ekinaldi guztien alde nago, zuenaren alde ere bai. Pozten naiz gauzak mugitzen direlako.
‎J.L. CAÑAS: Gure ardoak beti sailkatu izan dituzte ardo gazte gisa, eta Errioxakoak, ardo ondu gisa. Ez da sekula egia izan.
‎J.L. CAÑAS: Jaurlaritzak askoz ere ahalegin handiagoa egin behar du gure ardoak ezagutarazteko beste lurraldeetan.
‎Erantsi du, ordea, Errioxako sor marka kudeatzen duen erakundeak" sektore osoaren" alde egin behar duela, eta ez" sanedrin" bat bezala. Norabide horretan, alde guztiak aintzat hartuko dituen elkarrizketa abiatzea eskatu du," Arabako Errioxa errespetatzeko" eta" gure ardoak" bereizteko.
2022
‎Ni askoz hobeto etxean; lasai, aulkiak eta mahaiak egiten. Gure ardoa edan, ondo pasatu gure herriko neska atseginekin. Hemen, denak gaiztoak; zuek ere bai, umeak.
2023
‎Mendiko babesleei eskaintzen diet gure ardoa.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia