2004
|
|
Gozokia postre gisa astean bitan baino
|
gehiagotan
zerbitzatzeagatik ikastetxeen %3 bakarrik zigortu ditugun arren, elikagai horiek maizegi dira otorduko osagaietako bat, astean behin edo bitan.
|
2009
|
|
Hori erraz egiazta daiteke eguneroko bizitzan: pipa edo patata frijituen poltsa handi bat irekitzen bada, zineman krispeta ontzi handiena eskatzen bada, tamaina handiko pizza bat prestatzen bada edo jatetxean ohi baino jaki
|
gehiago
zerbitzatzen badute. Wansink ek zuzendutako azterlan baten emaitzen arabera, janari paketeen tamaina bikoiztu zenean, kontsumoa %18 eta %25 artean hazi zen, espagetiak eta antzekoak bezalako irintsuentzat, eta %30 eta %45 artean, snack askorentzat.
|
2010
|
|
Ildo horri jarraituz, Ameriketako Estatu Batuetan, Illinoisko Unibertsitateko ikertzaileek egiaztatu ahal izan dutenez, plater batean jaki
|
gehiago
zerbitzatzen denean edo jaki zati handiagoak aukeratzen direnean, gehiago jateko joera izaten da.
|
2011
|
|
Jantokia duten ia ikastetxe guztiek(% 93,2) esan zuten “arrainak eskolako menuetan haragiaren presentzia bera izan lukeela”, eta% 95,7k uste zuen “astean bitan gutxienez zerbitzatu litzatekeela”. Arraina kontsumitzeko jarrera positibo horren ondorioz, 10 ikastetxetatik 7tan duela urte batzuk baino arrain
|
gehiago
zerbitzatzen da, FROM erakundeak egiaztatu duenez, 2006 eta 2009 urteen arteko aldea alderatu ondoren. Arrainak haragiaren presentzia bera izan luke eskolako menuetan Baina are gehiago joan behar da, eskolako menu guztiek arraina haragiaren ordezko gisa eskaini arte.
|
|
Gainera, manipulatzaileak kontzientziatu egin behar dira, nahi gabeko alergenorik egon ez dadin eta prestatzen diren plateren elikadura segurtasuna bermatzeko. Kataluniako aterpetxeetan milioi bat menu baino
|
gehiago
zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak dituzten pertsonentzako menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar.
|
2013
|
|
Baxeraren tamainak eta formak jaten den elikagai kopuruan eta, ondorioz, irentsitako kalorietan ere eragiten dute. Frogatuta dago plater batean
|
gehiago
zerbitzatzen denean gehiago jateko joera izaten dela, nahiz eta goserik ez izan, askotan horretaz jabetu gabe. Hori dela eta, aholku ona da banakako ontziak izatea (aperitiboetarako eta miniterietarako koilaroiak, sarrerako ontziak, plater platerdunak, errazio buztinezko kazolak, burruntzietarako txotxak…).
|
2014
|
|
«Ilusio handia dugu kanpaina honekin», dio Alfonso Calderónek, Gosearen aurkako ekinean ekimen honetako arduradunak. Iaz 180.000 kafe solidario baino
|
gehiago
zerbitzatu ziren. Aurtengo erronka zifra hori gainditzea da.
|
|
Familia batek ez du diru nahikorik seme alaben eskola ordaintzeko, baina semea beti aukeratu du hezteko. Janaria banatzean ere
|
gehiago
zerbitzatzen zaie haurrei. Esklabotza gatazketan oinarritzen denean, sarritan, Alboan, Amnistia Internazionala, Entreculturas, El Comisión eta Save the Children, Adin Txikiko Soldaduak Erabiltzearen Nazioarteko Eguna dela eta, honako erakunde hauek hartu zuten parte:
|