2001
|
|
Hori da, agian, elikagai tradizionalen ordez light bertsioak erabiltzen dituzten pertsonen alderdirik zailena. Gehiegizko kontsumo horrek desmoldaketa organikoak eragin
|
ditzake
urdailean, eta horrek ez du esan nahi maionesa lighta edo beste produktu arin batzuk kaltegarriak direnik, baizik eta gehiegi edateak osasun arazoak sortzen dituela.
|
2003
|
|
Mexikon, gastronomiaren zapore minagatik nabarmentzen den herrialdean, baieztatu gabeko herri sinesmen ugari daude piper minaren edo txilearen sendatze bertuteei buruz. Azken ikerketen arabera, piperminak kontsumitzearen ondorioz, urdailak mukosa sortzen du narritagarri gastrikoetatik hala nola azidoetatik eta alkoholetik babesteko, kapasaizinak muki jariatze handiagoa eragiten baitu.Hala ere, digestio hodia narrita dezake eta traba handia eragin
|
dezake
urdailean eta uzkian, batez ere hemorroideak izanez gero. Beraz, ultzera gastroduodenala, gastritisa, kolitisa, hemorroideak, zistitisa izanez gero ez kontsumitzeko arrazoiak daude.
|
2004
|
|
Azidoen ekoizpena blokeatzean, patogenoek infekzio gehiago sor ditzakete, besteak beste, arnasbideenak, hala nola birikena edo pneumoniarena. Herbehereetako ikerketaren arabera, bakterioek errazago koloniza
|
dezakete
urdaila azidoen ekoizpena geldituz gero, eta arnas aparatura intentsitate eta erraztasun handiagoz iristeko gai izango lirateke, infekzioak sortuz. JAMA aldizkaria argitaratzen duen argitaletxe batean, James C. Gregor ek, Western Ontarioko Unibertsitatekoak (Kanada), antiazidoen eraginkortasuna eta arriskuak aztertzen ditu, eta bere arriskua “txiki samarra” izan daitekeela ondorioztatu du.
|
2008
|
|
“digestio txarra gaitz guztien erroa da”. Alde horretatik, kalkulatu da egunean 100 g proteina inguru kontsumitzetik mendebaldeko ohiko dietetan nahiko ohikoa dena, 12 g proteina inguru har
|
dezaketela
urdaileko eta heste meharreko digestio entzimatikotik ihes egiteko eta kolonera bere horretan iristeko. Digeritu gabeko proteina koloneko mikroflorak hartzitzen du, eta, ondorioz, toxikoak izan daitezkeen metabolitoak sortzen dira, hala nola amoniakoa, aminak, fenolak, sulfuroa… Amoniakoak hesteetako mukosako zelulen morfologia eta metabolismoa aldatu dituela frogatu du, haien bizitza erabilgarria murriztuz eta minbizi zelulen hazkundea erraztuz.
|
2013
|
|
Adibide bat: belarra jaten duen katua Eta, handik gutxira, oka eginez gero, landare horrek eragin
|
dezake
urdailaren narritadura (eta, ondorioz, elikagaitik kanporatzea). «Bai garrantzitsua da katuaren oka egitea zerk eragiten duen jakitea Izan ere, horrela errazagoa izango da arazo larriagoak baztertzea, hala nola haien atzean egon daitezkeen gaixotasunak», ohartarazi du Patricia González albaitariak, katuetan aditua baita.
|
2020
|
|
2 Janarien erritmoa moteldu egiten da. Horri esker, garunak denbora izan
|
dezake
urdaileko asetasun seinaleak jasotzeko. Egoera horiek egokiak dira pisua jaisteko.
|
2023
|
|
Hartzen duen ura kontrolatzea. Bat batean asko edaten badu, airea sar
|
dezake
urdailean. Jan eta berehala ere ez duzu asko edan behar.
|
|
Gehienetan, Helicobacter pylori bakterioak infekzioa eragin du, urdaila kolonizatu eta gastritis kronikoa eta ultzerak sortzearekin lotzen dena”, azaldu du Digestio Aparatuaren Espainiako Fundazioaren bozeramaileak. “Pertsona batzuek atzerapena izan
|
dezakete
urdail hustuketa kronikoan, diabetea bezalako patologien ondorioz, eta horrek urdaileko nerbio sistemari eragiten dio, eta horrek bere funtzioa zailtzen du. Hiato etena ere egon daiteke (urdaileko atea beti irekita egotea bezala), errefluxu gastroesofagikoa ohiko janarien bidez errazteko.
|