2002
|
|
Hala ere, kontuan hartu behar da taninoak sagar zuritu baten mami birrindua iluntzen denean agertzen direla. Beraz, esan
|
dezakegu
sagar gordina eta azala duena erabilgarria dela idorreria tratatzeko, eta sagar hori bera zurituta, birrindua eta iluna kontsumitzen bada, kontrako eragina duela gure organismoan.
|
2003
|
|
Chertatu onèc eta beste guciac ecar dezaten dagoten fruta, maneatcen du zaldunac bere mutillez edo beste languillez bere baratzaco ta sagardico lurra; quentcen diozca lurrari bere arri, belar ta zacar guciac; ematen die arbol frutaginei dagoten òngarria; quencen diezte azpico adar alferrac eta beste ongui ez datocen guciac, bacoitzac lurretic arcen duèn zucuric galdu bague eman
|
ditzan
sagar, udare eta dagozcan beste frut ònac.
|
2004
|
|
Hala ere, taninoak sagar baten mami birrindua iluntzen denean agertzen dira zuritua. Beraz, esan
|
dezakegu
sagar gordina eta azalduna libragarria dela, hau da, idorreria tratatzeko erabilgarria, eta sagarra tratatzen bada zuritua, birrindua eta iluna kontsumitzen badu, kontrako efektua du gure organismoan, astringentea da. Etxesailari ezaugarri berezi bat eman zaio:
|
2011
|
|
–Ez nagok ados, Ginés. Izan ere, nola esplika
|
dezake
sagar xume batek ene izeba Eskolastikaren ipurdia?. Ez baitut uste sagarrondo batek kalabazak eman ditzakeenik?
|
|
Baizik hau: ihizi harek ez
|
bailezake
sagar bat jan ahal, ez eta harturik ere bera bezalako ehun lagun, eta bakarrak jaten baitu lili bat osoa, edo ere batzuetan bat baino gehiago.
|
|
Lehenik, hazila azkenetik otsaila azkenera arte horretan, erran nahi baita, negu minean, axal azpietan daudelarik marmutxa horiek, xuhur denak ken liezaizkieke bere sagarrer axal igitu eta goroldi, orobat bertze belarki guztiak, karrakatuz, axal bizia larrutu gabetarik. Baina, zikin haiek kentzearekin behar litezke bildu, lurrerat erortzera deusik utzi gabetarik, ezen, haietan dira marmutxa lilijaleak eta lurretik atzeman
|
lezaketen
sagarrerako bidea udatsean. Hortakotz, bi abere estalki edo bi mihise behar litezke ezarri hedaturik lurrean, sagarrondoa artean hartzen dutela.
|
|
Dugun hitz bat bakarrik erran, xoriak sagarraren etsaiari egin diezaiokeen kalteaz. Xori bakar batek, hartarik janez egunean egunekoa, har itxuran den bi edo hirur hilabeteez, mila eta milaka irents litzake arte horretan, eta milaka ere begira
|
liezaguke
sagarra, deus galdatu gabetarik ordainez, ezen ez utz dezagun bere alhari, gure onetan daraman lanari. Badira diotenak, buru horretarik, bi hilabetez xori batek, har janez, begira liezagukeela hamar liberaren sagarra baino gehiago.
|
2015
|
|
8 Hauetatik dator fruitua; hauek dira Emazteak gero aipatzen dituen sagarrak: Ingura
|
nazazue
sagarrez. Emazkidazu, Jauna, nekeak; emazkidazu jazarpenak.
|
|
Eta bere burua iraungitzen eta hil zorian sumatzean, dio: Susper nazazue lorez, ingura
|
nazazue
sagarrez, iraungitzen bainago maitasunez.
|
|
Susper nazazue lorez, ingura
|
nazazue
sagarrez,
|
2016
|
|
Tori, zuretzat, Xbel, topaegin
|
dezagun
sagarrarekin..
|
2018
|
|
Osorik badago, aza gorri on bat aukeratzeko trikimailua ale trinko, astun eta gogor batekin gelditzea da, akatsik gabe. Aza hau ondo konbinatzen ditu frutak eta fruitu lehorrak. Janaria prestatzeko, plater gazi gozoak gustatzen bazaizkigu, zatitu, irakin eta sueztitu egin
|
dezakegu
sagar zatiekin, mahaspasekin edo beste fruta batekin, eta fruitu lehor eta hazi ukitu batekin, hala nola intxaurrekin edo pinaziekin. Zoragarria da.
|
|
Aita, hartu
|
dezaket
sagar bat?
|
2019
|
|
Amets egiten duten berbera egiten dute pertsonek bizitzan ere. Tori, har
|
ezazu
sagar eder hau. Bizirik itzultzen bazina ere gordeta neukan.
|
|
Oihalezko zaku handia eman eta alde batetik hasteko esan zidan aitak. Ez
|
nezala
sagar bakarra ere zuhaitzetan utzi agindu, eta beste aldera abiatu zen bera. Ordurako ondo nekien nola bildu behar ziren fruta desberdinak:
|
|
Konpondu hadi heu; nik ez zekiat ezer. Eta ez
|
itzak
sagarrak herrian saldu. Gernikan prezio hobea egingo ditek.
|
2021
|
|
Peru, hik badakik hori lapurtzea dela. Utzi
|
itzak
sagar horiek bertan edo irakasleari esango zioat.
|
|
Hala ere, ekoizpen metodoen aurrerapenek, kasu askotan, urtarokotasun horrekin amaitu dute. Gaur egun, urteko edozein garaitan aurki
|
ditzakegu
sagarrak dendetan, baldintza kontrolatuak dituzten ganberen barruan egoera onean gorde daitezkeelako: tenperatura, hezetasuna, karbono dioxidoaren, oxigenoaren eta, batez ere, etilenoaren kontzentrazioa, frutak isurtzen dituen eta heltzea kontrolatzen duen gasa.
|