2000
|
|
itsasoa utzi, lehorrean gelditu eta bizimolde bareago eta jabalago batean sartu, inguruko neskatxei beha geratzen nintzen bitartean, ea noiz amorosten nintzen haietarik batez...? Zeren amorioak edo amorioaren itzalak egin
|
baitzezakeen
haragiaren plazerra ere, bere laburrean, iraunkor... eta zeren mutil ikasia bainintzen eta neure neurriko trabailuren bat aurki bainezakeen, skribatzaile gisa, konparazione.
|
2002
|
|
Animalia arruntak dira, ezaugarri jakin batzuk dituztenak, kasu honetan lumarik ez dutenak. Eta sortzen den galdera da ea horrek eragina izan
|
dezakeen
haragiaren kalitatean. Agian ez, baina probatu egin lirateke iritzia eman ahal izateko.
|
2004
|
|
Solomoa ireki, bitan banatu eta barruko haragiaren zati bat kenduko dugu. Gorde
|
dezagun
haragi hori. Haragia kenduta, labanarekin txikituko dugu.
|
2005
|
|
Sukar aftosoaren arrisku handienetako bat animalia bizien, haragi kutsatuaren edo sukar aftosoa dagoen herrialdeetako esnekien inportazioen bidez hedatzea da. Sukar aftosoaren birusak denboraldi luzeak iraun
|
ditzake
haragi fresko, partzialki egosi, ondu eta ketuetan, bai eta modu desegokian pasteurizatutako esnekietan ere. Horiek hegazkinetako bidaiariek sar ditzakete.
|
|
Baforearen bodegako konportak baino zabalago zabaldu zuen atea ingelesez edo halako mordoiloan kantari urketariak, ura itxi zuelarikan dohainik ematen diguten xabona merkearen bitsa lepoan behera etorri zitzaion puzkiletan, errekako harrien azpiko bizarrek egin ohi duten modura egin zuen ipurmatelen erretenera gerrialdean sortzen zitzaion barbanak. Itzuli egin zen gorputzaren gordinena erakutsiz, eta toailapean ezkutatu zuen burua luze ilea xukatzeko aitzakian, bere begiek traba egin ez
|
ziezadaten
haragi hartan neureak bazkatu nahi baldin banituen ere.
|
2006
|
|
Txostenak, giza kontsumorako produktu klonatuen osasungarritasuna bermatzeaz gain, ondorio negatiborik ez dagoela dio animalia ongizateari. Onartzea eta errefusatzea Animalia klonatuetatik datozen produktuak merkaturatzearen kontrakoek ziurtatzen dute teknikak zenbait eredu genetiko aldatzen dituela, eta horrek eragina izan
|
dezakeela
haragian eta esnean. Animalia klonatuetatik datozen produktuak merkaturatzeari buruzko iragarpenaren ondorioz, kontsumitzaileen elkarte askok erantzun dute, AEBetako jendeak ez dituela onartuko ziurtatzen baitute.
|
|
Gozogintzako labe erretilu edo molde angeluzuzen edo karratu batean, oliba olioz eta tomate saltsaz igurtzita, lasagna egosiko plakak jarriko ditugu. Lasagna xafla horien gainean bota
|
dezagun
haragi betegarriaren zati bat. Kalabazin xafla batez estali.
|
2008
|
|
Haragia aztertu egiten da haren freskotasun edo urritasun mailak adierazteko. Analisi kimikoak zehazten du nola eragin
|
diezaioketen
haragiaren osagaiei manipulazio, prozesatze edo biltegiratze baldintzek, eta zehazten du haragiaren azken nutrizio balioa eta iraunkortasuna. Kalitatearen kontrola beharrezkoa da haragia eraldatzeko prozesu osoan, beharrezkoa baita xehetasun guztiak zaintzea eta produktua zehaztapenen arabera egiten dela ziurtatzea.
|
|
Azkenik, zopa saldatsuak apurtuta egostea komeni da, zuzenean zerbitzu ontzian edo banakako katiluetan, eta saldatsuenak bakarrik estaltzea, labearen hormetan zipriztinik ez sortzeko edo egoste denbora azkartzeko. Plater solidoak Pasta eta arrozaz gain, egoste tradizionalaren berdina da gutxi gorabehera, mikrouhinak erabil
|
ditzakegu
haragia prestatzeko. Samur gera daitezen, komeni da tapatuta egostea, beroa hobeto banatzeko eta gehiegizko deshidratazioa eragozteko, lehortu egingo bailirateke.
|
2009
|
|
Polifenoletan aberatsak diren pats olioaren estraktuek %80raino murriztu
|
dezakete
haragiaren hondamena, hainbat herrialdetan egindako eta “Food Chemistry” aldizkarian argitaratutako ikerketa baten arabera. Azterlanaren arduradun diren adituen arabera, Australiako Elikagaien Zientzia Kontseiluko Sharon DeJong, eta Argentinako Ikerketa Zientifiko eta Teknikorako Kontseilu Nazionaleko María Cecilia Lana (CONICET), txahal olioaren hondakin uretatik berreskuratutako polifenolen estraktuak nabarmen inhibitzen du okelatarako lipidoen oxidazioa.
|
|
Ur mota bakoitzarekin bost irakuzi ondoren, ur bigunak oilaskoaren azaleko bakterioen %37 kanporatu zuen, beste bi ur motekin alderatuta. Hori dela eta, ikertzaileek uste dute oilaskoa prozesatzeko merkataritza instalazioetan erabiltzen den urak paper handiagoa izan
|
dezakeela
haragiaren kalitatean. pH maila, amoniako kontzentrazioak, mikrobioen kutsadura maila eta galdarraztatze deposituetan, garbigailuetan eta hozte deposituetan erabilitako uraren gogortasunak eragina izan dezakete osasun prozedurek oilaskoetatik mikroorganismoak kentzeko duten gaitasunean. Autoreek adierazi zutenez, uraren gogortasuna hobeto kontrolatuz, prozesadoreek hobetu egin dezakete prozesatze urak oilaskoaren azaleko bakterioak kentzeko duen gaitasuna.
|
|
Ezaugarri organoleptiko originalak dituzten produktuak kontsumitzeko joera orokorrak lagundu egin
|
dezake
haragia merkaturatzen
|
2011
|
|
Biztanleek substantzia horrekiko duten esposizioaren ebaluazioa. Haragi elikagaiak eta animalia jatorriko produktuak Ondorio hormonaleko substantziek hondakinak utz
|
ditzakete
haragian eta animalia jatorriko beste produktu batzuetan. Hondakin horiek elikagaien kalitateari eragin diezaiokete eta kontsumitzaileen osasunerako arriskutsuak izan daitezke.
|
|
Horregatik, funtsezkoa da elikagai gordin hori ez kontsumitzea, eta kontu handiz prestatu behar dira maionesak edo arrautza duten beste saltsa batzuk. 5 Tenperatura kontrolatzea. Itxurak engaina
|
ditzake
haragi gordina prestatzen denean. Ondo prestatu behar dira oilasko bularkiak, xerrak edo hanburgesak.
|
2012
|
|
Clembuterola hormona efektua duen substantzia bat da, eta hondakinak utz
|
ditzake
haragian eta animalia jatorriko beste produktu batzuetan. Botika anabolizatzaile gisa dituen propietate biologikoengatik, kirolaren munduan presentzia duen produktu bihurtu da.
|
|
Gaur egun, erabilera hori debekatuta dago Espainian eta Europar Batasunean; izan ere, hiltegietan bertan horrelako substantziak detektatzeko ikuskapenak egiten dira, animalia sakrifikatuen gabezia bermatzen baitute. Clembuterola hormona efektua duen substantzia bat da, eta hondakinak utz
|
ditzake
haragian. Europako Batasunak, horrelako substantzien hondakinak egoteak giza osasunerako ekar ditzakeen arriskuez jabeturik, debekatu egin zuen 1981ean animaliak hazteko erabiltzea.
|
|
Duela gutxi egindako aurkikuntza batek frogatu du baratxuriak Campylobacterren kontra eraginkortasun handiagoa duela, batzuetan, zenbait antibiotikok baino. Aurkikuntza horrek balio
|
lezake
haragi gordin eta prozesatuen gisako elikagaietan bakterio horren kutsadura murrizteko. Aurkikuntza berri hori elikagaien konposatu naturalen ahalmen antimikrobianoaren barruan kokatzen da, eta beste urrats bat da elikaduraren arloan.
|
2014
|
|
Abandonaturik, hark bera abandonatu zuen bezala, beste baten besoetan aterpea eraikiz, berari laztanak ukatzen zizkion bitartean. Ezpain haiek gehiago dasta ezin bazitzakeen, putreek jan
|
zezatela
haragi pozoitu hura.
|
|
Irudia: Andrew Ratto Bularki bakoitzeko perdigoi bakar batek Europako Batasunak ezarritako berun mailaren gainetik kutsa
|
dezake
haragia, ehun gramo bakoitzeko 0,1 mikrogramo berun. Hori zen, hain zuzen ere, 2008an Ehiza Baliabideen Ikerketa Institutuko adituek, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko zentro mistoek (CSIC), Gaztela mantxako Unibertsitateak eta Gaztela mantxako Juntak egindako azterketa baten ondorioa.
|
|
" Aurkitu ditugun tresneria piezak ertza lantzen zitzaien harriak dira, beharrizanaren arabera landuak. Batzuk ertz zorrotzagoa izan
|
dezakete
haragia edo material organikoa mozteko, adibidez. Irten digunetako bat halakoa da, besteak ez." Datazio zehatzik ez duten arren, orain dela 160.000 urte inguruko piezak direla zehaztu du Iriartek.
|
2015
|
|
Tomate saltsa batekin, barazki erregosien oinarri bat presta
|
dezakegu
haragi gisatua egiteko eta zopak eta kremak prestatzeko, eta lekale egosiak ontzeko ere balio du.
|
|
Parasitoek ere kutsa ditzakete elikagaiak ekoizten dituzten animaliak, eta esnea kutsa daiteke, gorozkiekin edo inguruneko hautsarekin kontaktuan jartzean. Hiltegian, hesteek edo animalien azalak ere kutsa
|
dezakete
haragia. Albaitariaren kontrola ezinbestekoa da elikagaiek segurtasun eta kaltegabeko baldintzak betetzen dituztela ziurtatzeko Arrisku horiek sorburuan kontrolatzeko ekintzak hainbat dira.
|
2017
|
|
Eta hala jakin dezake batbederak ez
|
dezakeela
haragiaren kontra garaipen osorik erdiets bere ahalean fidatzen deno; berak ez duela defendatzeko indarrik asko, etsia, gogatua eta errendatua jarri artio.
|
|
Orain, jakiñ nai dunak zer egia dan esaera ori, ardoak obeto egositzen dula janaria urak baño, jarri
|
dezala
aragi puzka bat ardotan eta bezte bat uretan. Orduan ikusiko du zati au lenago purrukatu eta ureztatuko dala lendebizikoa baño.
|
|
zigor nazazu, diotsat, baina indarrak neurtuko ditugu. Jar
|
ditzagun
haragia, izerdia, odola jokoan. Borrokan bizirik sentitzen naiz; bakean, hilda.
|
2019
|
|
Gainera, nutrizio onurak. Proteina eta burdina ugari ditu, eta merkatuan aurki
|
ditzakegun
haragi zuri gihartsuenetako bat da. Hori bai, ezaugarri osasungarri horiei eusteko, beharrezkoa izango da hornigaiak ondo aukeratzea (barazkiei presentzia handiagoa emanez, adibidez), kantitateak zaintzea (batez ere saltsekin) eta ogia bustitzeko tentazioari aurre egitea.
|
|
Gaixotasun hori, oro har, arina da, baina kalte larriak eragin ditzake, baita fetuak eta pertsona immunodeprimituak ere. Haragian egon daitezkeen parasitoak kentzeko metodorik eraginkorrena da piezaren zati guztiek 72 ºc lortu arte berotzea, baina hori ez da hestebeteekin lortzen (gogora
|
dezagun
haragi gordinarekin egiten direla). Horregatik dira horrelako gaixotasunekin lotzen diren elikagaiak.
|
2020
|
|
Zer bakterio? Batez ere, Campylobacter. Animalia osasuntsuen hesteetan egoten da, hala nola oilaskoa eta indioilarra, eta erraz kutsa
|
dezake
haragia (eta gure sukaldeko tresnak), neurri egokiak hartzen ez badira. Artikulu honetan, oilaskoaren bakterioei buruzko zalantza nagusiak argituko ditugu, eta nola erabili azalduko dizugu, arriskuak saihesteko.
|
|
Oilaskoa zergatik ez duzun garbitu behar Irudia: Tafalla Snap Campylobacter animalia osasuntsuen hesteetan dago; beraz, oso zaila da erabat desagerraraztea, eta erraz kutsa
|
dezake
haragia neurri egokiak hartzen ez badira. Alde horretatik, elikagai industriari eskatzen zaizkion baldintzak gero eta zorrotzagoak dira, baina, hala eta guztiz ere, bakterio hori oilasko haragi gordinean egoteko probabilitatea handia da oraindik.
|
2021
|
|
Nolanahi ere, ez dugu galdu behar nutrizio balioekin lotutako ñabarduretan. Gauza bera esan
|
dezakegu
haragiaren jatorrizko animalia motari dagokionez; beraz, ez genuke pentsatu behar saltxitxa bat osasungarriagoa denik hegazti haragia duelako, txerrikiaren ordez. Hau da, produktua osotasunean ebaluatu genuke.
|
2022
|
|
Felinaren babesa. Hori bai, inoiz ez dute errairik jan behar. Oilaskoa Oilaskoak nutrizio balio handia eta koipe gutxi duenez, katuak arazorik gabe jan
|
dezake
haragi hori. Gomendagarriena bularki (gantz gutxiago eta kalitate handiagoko proteinak).
|
|
Koronabirusak hilabetez iraun
|
dezake
haragi izoztuan
|
|
«Koronabirusak hilabetez iraun
|
dezake
haragi izoztuan». Horrelako titular bat irakurtzea kezkagarria izan daiteke.
|
|
ez dute hozterik behar eta iraupen luzea dute. Gaur egun, merkatuan aurki
|
ditzakegun
haragiaren analogoek haragia edo oilaskoa botatzen dute. “Etorkizun hurbilean, arrainaren antzeko jarduerak egingo ditugu estrusio bidez”, aurreratu du Valverdek. Gaur egungo teknologiak oraindik ez digu legatz medailoien antzeko zerbait eskaintzen.
|
|
. Ez gara konpontzen azken horretan, baina funtsezkoa da kontuan hartzea pisatzeko orduan. Giza akatsak Pisatzen dugunean giza akatsak egin ditzakegu, ez bagara arduratsuak. Adibidez, pentsa
|
dezagun
haragi zati bat pisatuko dugula, eta, horretarako, erosten dugun ontzitik aterako dugu. Ziurrenik etiketak dioena baino gutxiago pisatuko du, baina horrek azalpen erraz bat du. Haragia “belaki” moduko bat da% 24 proteinak dira, eta elikagai horren ura atxikitzen dute (guztizkoaren% 75 inguru); beraz, denboraren poderioz askatzen da eta ontzian metatzen da.
|