Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2002
‎Hona hemen proteinen batez besteko gomendioak: Jarduera Proteinak/ kg pisua Kirolari ez diren helduak 0,8 g Erresistentzia kirolariak 1,2 g Erresistentzia eta abiadura kirolariak 1,5 1.7 g Indar kirolariak 1,5 g Indar entrenamenduko kirolariak 2.0 g Laburbilduz, ia kirolari guztiek lor dezakete beren dieta arruntetako otordu arruntetatik behar duten proteina kantitatea, errendimendu ezin hobea lortzeko eta muskuluak hazteko. Ez dago diru asko gastatu beharrik proteina gehigarrietan edo aminoazido gehigarrietan.Batek behar adina kaloria kontsumitzen dituen bitartean eta bere eguneroko dietan elikagai ugari sartzen dituen bitartean, aminoazidoen konposizioa edo proteinen kalitatea egokia izango da.
2004
‎Ez hori bakarrik: beti esan izan da denboran luzaroago iraun zezaketenak beren dieta hobeto «administra» zezaketenak zirela, eta bizitzeko adinako «argaltasun» batean iraun zezaketenak. Bestela esanda, ahalik eta energia gastu txikiena zen, uste horren arabera, denbora gehiago bizitzeko aukera bermatzen zuena.
2006
‎Azek beste barazkiek baino digestio arazo gehiago sortzen dituzte, zelulosa asko dutelako eta sufre konposatu ugari dituztelako. Hala ere, tolerantzia hobetzeko oso estrategia sinpleetara jo daiteke, eta aerofagia edo digestio astunak dituzten pertsonek ere arazorik gabe sar ditzakete beren dietan. Kuminoaren eta mihiluaren eraginez, ez dira hain fratulentoak izaten, eta koiperik erabiltzen ez bada, digestioaren astuntasuna saihesten da.
2009
‎Aztertutako ikerketa lanetan ikus daitekeenez, mineral hori 1.241 miligramo eguneko hartuta, 5,2 gramoraino handitzen da gorotz iraizketa kaltzio gutxiko dieta batekin alderatuta (egunean 700 miligramo baino gutxiago). Emaitzek iradokitzen dute, halaber, eragin positiboa dutela pisuan eta gorputz osaeran, lehenago mineral hori hartzen zuten pertsonengan, eta horrek adierazten du, ziur aski, azken horiek onura handiagoa atera diezaioketela beren dietan kaltzioa gehitzeari, lehendik ere kopuru handia hartzen zuten beste batzuek baino. Emaitza bererako zenbait hipotesi Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, kaltzio gehiago hartzen duten pertsona lodiek nabarmen murrizten dute gantz masa.
2012
‎Produktu bakoitzaren etiketa eta informazio nutrizionala funtsezkoak dira kontsumitzaileentzat, horiei esker jakiten baitute zer erosten ari diren eta horrek zer nolako eraginak eduki ditzakeen beren dietan.
2013
‎Gurasoak: familiako otorduak sustatzea (azterketek erakusten dute nerabeek familian jan nahi dutela) etxean elikagai osasungarriak egotearen erantzukizuna aukera ematen dute beren seme alabek modu autonomoan har dezaten beren dieta. Hala, kontrol irekia egitea komeni da (etxean osasungarriak ez diren elikagaien kopurua mugatzea), baina ez da kontrol zorrotz eta nabarmena egitea (eskuragarri dauden elikagaiak hartzeari buruzko murrizketak edo arauak ezartzea), 2006ko Appetite aldizkarian, Ogden ek eta 2006an kolaboratzaileek iradoki zutenez.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia