Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 33

2004
‎Glaziarretik 3.000 metroko sakoneran egin zuten aurkikuntza adituek uste dute litekeena dela mikrobio horiek milioika urtean harrapatuta egotea, izotza glaziarraren hondoan izoztutako lurrarekin nahastuta zegoelako. Pensilvania Vanya Miteva eta Jean Brenchley Estatuko Unibertsitateko Mikrobiologia eta Bioteknologiako irakasleek adierazi dutenez, mikrobio gehienak mikroi bat baino gutxiagokoak dira, hau da, bat eta hamar mikroiren artean neur ditzaketen bakterioak baino txikiagoak. Ikerketa horretan, zientzialariek jakin nahi zuten nola gordetzen den mikrobio bizitza poloetako izotzetan ehunka mila urtez, presio izugarrietan, hala nola zero azpiko tenperaturak, erabateko deshidratazioa, oxigeno eskasia eta mantenugai gabezia.
‎Toxikotasuna inguruneko beste parametro batzuen araberakoa da, adibidez, fosforoaren eta uraren nitrogenoaren artean egon daitekeen erlazioa. Toxinak alde batera utzita, molusku bibalbioak kontsumitzeari berez dagokion beste arrisku faktore bat itsaskietan aurki ditzakegun bakterioak dira, eta bereizten ditugu itsas inguruneko bakterioak edo bakterio autoktonoak eta itsas ingurunekoak ez diren bakterio aloktonoak. Bi taldeetan bakterio patogenoak aurkitzen ditugu.
2005
‎Bereziki aipatzekoak dira sudur sinuak infektatu eta azkenean sinusitisa proboka dezaketen bakterio eta birusak.
2006
‎Britainiar adituek diotenez, mikroorganismo horiek digestioari laguntzen diote eta digestio arazoak murrizten dituzte, eta, gainera, haurrak babesten dituzte alergien aurrean, eta koloneko minbizia izateko arriskua murrizten dute. Dieta arriskutsuak Ikerketak ohartarazten duenez, animalia gantzetan aberatsak diren eta zuntz gutxi duten mendebaldeko herrialdeetako dieta batzuek eragina izan dezakete bakterio ongileen murrizketan eta kaltegarrien gehikuntzan. Jaioberri baten hesteetako bakterioen %90 inguru onuragarriak dira, baina ehuneko hori %10 eta %15 bitartean murrizten da organismo helduetan, eta galera are handiagoa da zaharrengan.
2007
‎Oinezkoentzako eragozpenak sortzeaz gain, gorotzek gaixotasunak eragin ditzakete, beste pertsona edo animalia batzuk kutsa dezaketen bakteriak eta parasitoak eduki ditzaketelako. Kontzientziazioa urtez urte areagotzen joan bada ere eta kalean animalien gorotzak jabeak gero eta gehiago batzen ari badira ere, txakurrek gorotzak udalerriko lorategietan edo berdeguneetan egiten dituztenean jabeek ez dute hain sarriago batzen.
2008
‎Garrapatak, bektore nagusiak Akainak (kaparrak ere deitzen zaie) artropodo txikiak dira, eta haien habitat naturala landarea eta etxeko animaliak dira. Odolez elikatzen dira, eta, ziztatuz, gaixotasunak sor ditzaketen bakterioak inokulatu ditzakete. Orain arte, 869 akain espezie deskribatu dira, eta horietatik 38 gizakiari eritasunak transmititzeko gai dira.
2009
‎Estatu Batuetako Johns Hopkins Medikuntza Eskolak ikerketa bat egin du Japoniako gaixo lagin txiki batekin. Ikerketa horren arabera, elikagaien dietan egunean 70 g brokoli kimu sartzeak gastritisa, ultzerak eta urdaileko minbizia eragin dezaketen bakterioetatik babesten du. Hiru eguneko brokoli agerraldiek (oso elikagai hedatua) “Helicobacter pylori” (H. pylori) bakterioaren infekzioak murriztu zituzten esperimentu honetan parte hartu zutenen artean, 48 gizon eta emakume japoniar dira, eta lan hori “Cancer Prevention Research” aldizkarian argitaratu da orain.
‎Nazioarteko zientzialari talde bat aurkitzeak lagundu lezake bakterioen aurkako agente berriak garatzen
2010
‎Ohitura dietetikoak, haragi gorrien kontsumo handiarekin, landarez aberatsa den dietaren kaltetan, eta sedentarismoa dira espezialistek azpimarratzen dituzten beste faktore batzuk. Inplikatutako bakterioa John Hopkins Unibertsitateko (AEB) ikertzaile talde bat koloneko minbiziaren garapenean zerikusia izan dezakeen bakterio bat aurkitu du. Azterketa ‘Nature Medicine’ aldizkarian argitaratu da.
‎Gehienetan, soja kimuak gordinik jaten dira. Horrek esan nahi du ez direla tenperatura altuetan jartzen izan ditzaketen bakterioak kentzeko, batez ere, «E. coli O157: H7″ edo «Salmonella».
2011
‎Aho higiene txarraren eragina ere nabarmentzeko modukoa da, ahoan ugaritu egiten dira-eta potentzialki pneumonia ekar dezaketen bakterioak.
‎Bereziki, frutek, barazkiek eta zerealek izan ditzaketen pestiziden arrastoek, haragietan antibiotikoen edo hormonen hondakinek, klonatutako animaliek, eta kutsatzaileek kezkatzen dituzte europarrak. Inkesta egin zen garaian, 2010eko udaberrian, gutxiengo batek esan zuen elikagaiek izan zitzaketen bakterioek kezka sortzen ziotela. Galdeketa orain eginez gero, ordea, litekeena da emaitzak oso bestelakoak izatea.
‎Legionella pneumofila ospitaleko agerraldiak sor ditzakeen bakterio bat da. Errefrigerazio sistemei, nebulizatzaileei, ur beroari,?
‎“Orain, animaliek beste bakterioekiko duten erresistentzia probatzea eta biziraupen hori zergatik gertatzen den eta zer faktorek eragiten duten zehaztea falta zaigu”, adierazi du irakasleak. Ikerketa 2013 urtean bukatuko den proiektu baten barruan kokatzen da, eta aurrerapen handiak ekar ditzake bakterio infekzioen prebentziorako eta horiek urtero eragiten dituzten heriotzetarako. “Askotan ez dugu pentsatzen zenbat pertsona hiltzen diren horrelako infekzioengatik.
‎Haurtxoak batez ere esnez elikatzen dira, eritasuna eragin dezaketen bakterio patogenoak ugaritzeko ingurune bikaina. Oso garrantzitsua da biberoiak, katiluak, esnea edo barruko ura behar bezala erabiltzea, kutsadurarik gerta ez dadin.
2014
‎Kontuan izan behar da oso instalazio gutxik izaten dutela tenperatura hori lortzeko eta horri eusteko gaitasuna. Berokuntzak aurkako ondorioak izan ditzake ez bada tenperatura hori lortzen, 30ºC tik 50ºC ra arteko tenperaturek esaterako, mesede egin diezaiekete bakterien ugalketari. Horrez gain, erabiltzaileei oharkabean erredurak eragiteko arriskua dago, instalazioa zenbat eta handiagoa izan, orduan eta handiagoa dena.
‎Elikagai beroak ere ez dira sartu behar, hozte sistemari kalte egin baitiezaiokete. Kondentsazioa ontzietan Elikagaiak kontserbatzeko erabiltzen diren ontzietan sortzen den kondentsazioak eragin dezake bakterio patogenoen hazkundeak eragindako arriskua. Kondentsazioak elikagaien narriadura eragin dezake, eta zaporea, testura eta forma aldatu.
‎Biltegiratzean, kutsadura gurutzatuaren adibide bat da arrisku elikagai bat (oilasko gordina hozkailuan desizoztea), eta, hala, sutan jartzen da. Oilasko gordinak eduki ditzakeen bakterioek haragi kozinatua kutsatzen dute; berriz ere sukaldatzen ez bada, bakterioak kontsumitzailearengana pasatzen dira. Elikagaiak manipulatzean, kutsadura gurutzatuaren adibide bat da, salmonellarekin poluitutako arrain bat prestatu aurretik, ebakitzeko taula eta ebakitzeko aiztoa erabiltzen direnean.
2015
‎Infekzioa luzatzen denean, parasito horiek ahultasuna, odola galtzea eta parasitodun animalian anemia eragiten dute. Gaixotasun larriak ere eragiten dituzte, Lyme gaixotasuna adibidez, txakurrei eta gizakiei eragiten dietenak eta pertsonei akainek kutsa diezaieketen bakterio infekziorik larriena. Lyme gaixotasunaren seinalerik ohikoena, kaparen hozkadaren inguruan, kolore gorriko erupzioa da.
2016
‎hiru hilabete. Desizoztea, prozesu garrantzitsua Haragia desizoztea ere oso prozesu garrantzitsua da; izan ere, elikagaien transmisio gaixotasunak eragin ditzaketen bakterioek azkar ugaltzeko gai dira haragi eta hegaztietan. Prozedura hori, beraz, berme guztiekin egin behar da produktua ez aldatzeko.
2017
‎Rho proteinaren bertsio arrunta injektatzeanEscherichia coli ren aktibitate genetikoa isilarazten zuela ikusi zuten, eta bertsio prionikoa injektatzean gene asko aktibatu egiten zirela. Hori ikusita, ikertzaileek uste dute bakterioen kasuan, geneen erregulazioaren bidez, prioiek inguruko baldintzen bat bateko aldaketetara egokitzen lagundu ditzaketela bakteriook. Horri esker, baldintzen aldaketen aurrean erantzun azkar bat emateko aukera izango lukete; adibidez, antibiotiko baten presentzian.
‎Narriadura elikagaien osaketan nahi ez den aldaketa da. Adibidez, Pseudomonas, haragia, arraina, arrautzak, esnea eta gazta hondatzea eragin dezakeen bakterioa, eta, oro har, haragi hoztuak lagun ditzakeen ustelaren usaina. Deskonposizio bakterioek ez dute gaixotzen, janaria ez da atsegina jateko.
‎• Argazki bakoitzaren azpian idatz ezazu bakterioa ala birusa den. zitoplasman
2019
‎18. Aseptiko: infekziorik sor dezakeen bakteriorik gabea, emoziorik gabea, antzua.
2020
‎Horregatik, akainak ez dira pertsonaz pertsona kutsatzen. Zer gaixotasun transmititzen dituzten akainek Akain mota batzuek pertsonei eragin diezaieketen bakterio, birus edo parasito gaixotasunen bektore gisa jarduten dute. Kalkulatzen da 50 ukipen baino gehiago transmititzen direla, eta Espainian hauek dira ohikoenak:
‎Irudia: Wikia Irudiak Alicia Barbero Mikrobiologian eta Parasitologia Klinikoan aditua da, eta infekzio larriak eragin ditzaketen bakterio oportunistak aipatzen ditu: Acinetobacter Arnas aparatuko infekzioetan agertzen da batez ere.
2021
‎lisozima (E1105). Kontserbatzaile gisa erabiltzen da, elikagaiak izan ditzakeen bakterioei erasotzen baitie, zaporea aldatu gabe. Gazta urtuetan eta pasta egosiko gaztetan (emmental edo gruyere) erabil daiteke. inbertasa (E1103).
‎Alde horretatik, hauek dira kolektibo horrentzako txertorik gomendagarrienak: urtero, gripea Izan ere, odoleko glukosa maila igo dezake, eta horrek zaildu egiten du patologiaren kontrola. bost urtean behin, pneumokokoa Izan ere, diabetesa duten pertsonek joera handiagoa izan dezakete bakterio horrek eragindako infekzioak izateko, hala nola pneumonia, eta larriagoak izan daitezke. (e) tik herpes zosteoa r, immunodepresioari eta zahartzeari lotutako birusa, Espainian azken hamarkadetan bikoiztu egin den eragina duena, biztanleria zahartzearen, birusarekin jarduteko erraztasunak ematen dituzten komorbilitateen eta patologia kronikoen (diabetea edo gaixotasun kardiobaskularrak) ondorioz.
2022
‎Irina_ kukuts Ozpina hain proportzio nabarmenean egoteak esan nahi du eragina izan dezakeela saltsaren zenbait ezaugarritan. Lehenik eta behin, hain azidoa denez, haren kontserbazioa hobetzen du produktua honda lezaketen bakterioen garapena oztopatzen duelako. Bigarrenik, eragin nabarmena izan dezake zaporean eta prezioan, dagoen kopuruaren eta motaren arabera, ozpin guztiak ez baitira berdinak.
2023
‎Harkaitzak (Uromyces caryophyllinus) eragiten dio, orbanak eragiten baititu hostoetan eta zurtoinean udazkenean eta udaberrian, esaterako. Fusariosiak (Fusarium oxysporum) sistema baskularrari eraso egiten dio eta hostoak, zurtoina eta sustraiak kaltetzen ditu; orban foliarra (Pseudomonas andropogonis ‘Smith’ Stapp), berriz, hostoen ertzean kolore arre gorriko nekrosia eragin dezakeen bakterioa da. Izurriteei dagokienez, lepokoak, Europako tortrixa (Cacoecimorpha pronubana) eta tripak (Frankliniella occidentalis) dira krabelinen etsai nagusiak.
‎Finn Bjurvoll Hansen Egostearen funtzioa da elikagaiak digestio gai bihurtzea, apetatsu bihurtzea, kontsumitzeko tenperatura atsegina ematea eta balizko mikroorganismo sentikorrak ezabatzea. Hala ere, egosteak ez du balio elikagaiak kontserbatzeko, eta are gehiago egin ditzake bakterio hazkuntzarekiko, bakterio patogenoen populazioak eta toxinen alterazioa eta ekoizpena handitzeko aukera ematen baitu. Egosteak tenperatura altuekiko sentikorrak diren mikroorganismoak suntsi ditzake, eta, aldi berean, forma termorresistenteak (bakterio esporak barne) bizirik iraun dezakete.
‎Berez, fruta eta barazkien gainazala mikroorganismo karga handi batek kolonizatzen du, beste patogeno batzuetatik babesteko. Mikroorganismo horien artean, bakterio, legamia eta lizun mota asko daude, baina giza gaixotasunak eragin ditzaketen bakterio talde txiki bat baino ez dago. Patogenoak —hala nola E. coli, Salmonella, Campylobacter edo A hepatitisaren birusa— ez dira normalean laborantza lurretan egoten, baina ur kutsatuaren bidez edo animalien edo gizakien gorozkien bidez irits daitezke.
‎Begiak ere maiz garbitu behar dira gaza heze batekin. Hortzetako higienea oso garrantzitsua da sarroa sortzen duen eta hortzoietan infekzioa eta beste arazo batzuk sor ditzakeen bakterio plaka pilatu ez dadin. Galgoen azazkalek motz egon behar dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia