2011
|
|
Kontsumorako uraren bidez nahigabe ez irensteko, lehenengo poluitzailearen kantitatea zehaztu behar da iturria. Maila handia bada, botilako ura erabili behar da, bai edateko, bai janaria prestatzeko. Ura ez da irakin behar; izan ere, prozedura horren bidez merkurioko elementuak airera ihes egiten dute eta merkurio
|
ez
organikoaren maila handitzen dute, hau da, kutsatzailearen beste aldaera bat, askoz arriskutsuagoa. Bestalde, metal horrek iturriko uretan duen maila oso txikia da.
|
2013
|
|
EFSak metil merkurioaren eta merkurio
|
ez
organikoaren maila seguru berriak ezartzen ditu elikagaietan eta itsasoko produktuetan, adibidez
|
|
2003 eta 2010 bitartean, Elikagaien Gehigarrietako Adituen FAO/ OME Batzorde Mistoak (JEFFA) metal horretarako elikagai mailak ezarri zituen. EFSak merkurio
|
ez
organikoaren maila mantendu du 4 mikrogramotan/ gorputz pisuaren kiloko, baina murriztu egin du metilmerkurio metiloarentzat ezarri zuena, 1,3 mikrogramo/ kg gorputz pisuaren arabera, eta aurreko 1,6 mikrogramo/ kg. Berrikuspen berri horrek elikagaien kontsumoari eta merkurio mailari buruzko datu zehatzagoak izan ditu, eta, horri esker, EFSaren aditu taldeak zehaztasun handiagoz ebaluatu du giza esposizioa dietaren bidez. Egunero onargarria den edo astean behin (IDT) irensten den poluitzaile kimiko baten batez besteko kantitatea (bizitza osoan zehar egunero edo astean behin irentsi daitekeena), osasunerako arrisku garrantzitsurik gabe.
|
2014
|
|
EFSak ondorioztatu duenez, begetarianoen eta gainerako kontsumitzaileen artean ez dago alde nabarmenik. EFSaren analisi berriak zehazten du artseniko
|
ez
organikoaren mailak txikiagoak direla 2009koak baino. Haurtxoen eta haur txikien kasuan, kutsadura iturri nagusia zerealekin, arrozarekin, esnearekin eta esnekiekin, edateko urarekin eta bularreko eta haurrentzako elikagaiekin egindako produktuak dira.
|
|
Erredaktore batzordeak oloa, garagarra, garia eta artoa eta arroza bezalako zerealak sartzea proposatzen du. Arrozaz egindako haurrentzako formulei dagokienez haur ez diren haurrentzat asko erabiltzen direnak, ESPIGHAk ez ditu aholkatzen, bere arriskuak eta onurak baloratzen badira ere, baina bai bere artseniko
|
ez
organikoaren mailak erregulatu behar direla, produktuen etiketan agertu luketen arren. Europatik kanpoko arroz edariei buruzko eztabaida Estatu Batuetako Consumers Union kontsumitzaileen elkarteak ez zuen gomendioa egin 2013anhaurrentzako eta haurrentzako arroz edariak, Food and Drug Administration (FDA) ez dira kokatu.
|
|
Naturan oso presente dago, eta organikoki eta ez organikoki dago, baina ez organikoa da toxikotasun maila handiena duena. Artseniko maila zein den argi ez dagoen arren, eremu zientifikoan ez da zalantzan jartzen artseniko
|
ez
organikoaren mailekiko esposizio altu eta jarraituak hainbat gaixotasun izateko arriskua areagotzen duela, minbizia barne. Zergatik saihestu behar dituzte haurrek arroz edariak?
|
2015
|
|
EFSaren 2014ko txosten batean egiaztatu zen elikadura erakusketa modu ez organikoan murriztu dela. Ebn ez dago gomendatutako artseniko
|
ez
organiko mailarik, baina badaude berariazko zuzentarau nazional espezifikoak. Gainera, Europako Batzordeak eta estatu kideek otsailean erabaki zuten 2016an indarrean sartuko ziren gehienezko mailak ezartzea (2015 urtean argitaratu ahal izango lirateke).
|