2002
|
|
lehenengo urteetan, formazio inausketa bat fruituak ematen hasi arte, eta, ondoren, garbiketa eta fruktifikazioa. Hala ere, gehiegi
|
ez
moztea komeni den zuhaitza da, bere osasuna bermatzeko ezinbestekoa dena. Neguko azken zatian inaustea gomendatzen da, batez ere otsailean edo martxoaren hasieran.
|
2003
|
|
Horman zulorik egin ezin bada, arbelak edo kortxoak zintzilikatzeko aukera kako itsaskorrak dira. Arazoa sortzen da horma zulatu nahi ez denean, alikatatua edo beste edozein arrazoi
|
ez
mozteagatik, edo ezin denean egin, etxebizitza edo etxea alokairukoa delako eta kontratuak hormetan zuloak egitea debekatzen duelako. Kasu horietan, plastikozko edo metalezko kakoak erabil daitezke, eta hormara itsasten dituen sistema bat dute.
|
2010
|
|
Gatzatu ahala, zuringoak atera eta txikitu egiten dira. Etxeko maionesa egin ondoren, zuringoak egosteko salda gehitzen zaio, pixkanaka pixkanaka, eta ez da kentzen, ez josi eta
|
ez
moztu dadin. Emaitzak krema leuna izan behar du.
|
|
Ez eman torniketerik, ez konpresa hotzik, ez izotzik, ez kremarik hozka egiten den lekuan.
|
Ez
moztu kaltetutako eremua hortz batekin eta ez xurgatu pozoia ahoarekin. Ez eman ez edan ez jan.
|
|
Ur horri, lehen, ontzeko eta hornigaietarako elikagaiak gehitu zaizkio, hala nola barazkiak edo egosketa haragia. Irakinak jarraitua eta ertaina izan behar du (gainerako egoskarietan baino indartsuagoa), eta ur gehiago behar izanez gero, oso beroa bota behar da egosketa
|
ez
mozteko. Garbantzuek denbora gehiago behar izaten dute goarnizio elementuak baino, eta, beraz, horiek atera egin behar dira aurretik, gehiegi egosi ez daitezen.
|
2012
|
|
Kenia eta Somalia bezalako herrialdeetan proiektu berezietan lan egiten du urte askoan, eta “oso emaitza onak” ditu. Kenyan, GKEak lortu zuen 400 familiak baino gehiagok alabak
|
ez
moztea eta ikasketekin jarraitzen laguntzea. World Visionen arabera, XXI. mendean ablazioa mantendu behar da, hura praktikatzen duten familien informazio faltagatik, “bertako kulturan oso errotuta dauden tradizioak zalantzan jartzeko”.
|
2013
|
|
muturreko tenperaturetatik ontzia isolatzen duen aire ganbera«, dio José Luis Gonzálezek, dermatologian aditua den albaitariak eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko irakasleak. Horregatik, espezialista horrek gomendatzen du «udan ilea
|
ez
moztea, natura jakintsua baita eta ile mota jakin bat badute bizi diren ingurunera egokitzeko egokia delako». Beroari ondoen egokitzen zaizkion arrazak mutur luzea dutenak dira Arraza hobeto bizi dira beroan mutur luzea dutenak dira.
|
2015
|
|
Baloratu oinetako larruazala egunero, beharrezkoa bada ispilua erabiliz, alde guztiak iristeko.
|
Ez
moztu gogortasunak, ez kailuak, ezta kaliziarik ere, erredurak eragin baititzakete. Onena podologora joatea da.
|
2016
|
|
Ez dira 48 ordu baino gehiago (haragia edo arraina) gordeko; beraz, denbora tarte horretan kontsumitu nahi ez bada, izoztea da egokiena. Fruta gordetzeko denbora lau egunetik zazpi egunera bitartekoa bada, garrantzitsua da
|
ez
moztea berehala hartzen ez bada. Arrautzak, jogurtak edo gaztak hozkailuan gorde behar dira, hobe goiko aldean.
|
2019
|
|
elikagai zikinak kontsumitzeko prest daudenekin kontaktuan egon ez daitezen. Adibidez,
|
ez
moztu jaki kozinatuak eta elikagai gordinak taula berean, edo ez ukitu haragi gordina fruta freskoarekin. Badira kontuan hartu beharreko beste neurri garrantzitsu batzuk elikagaiak egoera onean mantentzea (eguzki argitik edo intsektuen eta beste animalia batzuen irismenetik urrun), baina aipatutakoak dira oinarrizkoenak.
|
|
Frutak eta barazkiak irabiatzearen nahasketatik edari freskagarri eta erakargarria lortzen da, bitamina, mineral, zuntz eta antioxidatzaile iturri. Baina, zer gertatzen da behar adina denborarik ez duzunean behar diren barazki freskoak erosteko,
|
ez
mozten jartzeko, ez eta izotz xehatua gehitzeko ere. Uko egin behar diezu irabiaki aberats horiei?
|
2021
|
|
Idatzi hatzarekin irakurtzen ari zaren hitzak, istorioak kontatzen dituen hitzak semeari erakusteko.
|
Ez
moztu, eta erabili animalien ahots dibertigarriak eta soinuak. Horrela, pequea istorioarekin berotuko da.
|