2001
|
|
Oilasko erraiak eta animalia salda
|
ez
kontsumitzea gomendatu du aditu batek
|
2002
|
|
Ildo beretik, gogorarazi dute “inor ez dela sexu harreman bat izateko zaharregia”, arazo horrek jatorri psikologiko eta organikoa izan dezakeela eta beste gaixotasun batzuen hasierako sintoma izan daitekeela. Gainera, medikuarengana joatea, ariketa fisikoa egitea eta tabakoa eta alkohola
|
ez
kontsumitzea gomendatzen dute.
|
|
Zehazki, barizeak, obesitatea edo tronbosiarekin zerikusia duen edozein gaixotasun duten adineko pertsonak joera handiagoa dute sindrome hori izateko. Hori saihesteko neurri gisa, adituek hegaldian zehar kabinan ibilaldiak egitea, hankak eta besoak aldian aldian luzatzea, ur asko edatea eta alkoholik
|
ez
kontsumitzea gomendatzen dute. Baina, batez ere, klase turistikoaren hegaldien espazio baldintzak hobetzea aldarrikatzen du.
|
2003
|
|
AEBetako osasun agintariek, Elikagaien eta Botiken Zuzendaritzaren bidez (FDA, ingelesezko sigletan), anis infusiorik
|
ez
kontsumitzeko gomendatu diete kontsumitzaileei, osasunean eragin kaltegarriak izan ditzakeelako, hala nola krisi konbultsiboak, gorakoak eta asaldura.
|
2004
|
|
Amerikako kontinentean, 2004ko apirilean, bai AEBn bai Venezuelan, bertako osasun agintariek neurriak hartu behar izan zituzten arriskutsuak izan zitezkeen produktuak saltzeagatik. AEBn, FDAk (Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Agentzia) jakinarazpen bat egin zuen, eta, horren bidez, jakinarazi zuen Mexikotik inportatutako txikle eta tamarindodun gozokiek berun bidezko kutsadura arriskuak zituztela, eta haurrei beruna
|
ez
kontsumitzeko gomendatu zien. Produktu horien artean, besteak beste, txiklearekin estalitako paletak eta gatz hautsaren, limoiaren eta txikle gozagarrien nahasteak zeuden.
|
|
Aragoiko Gobernuko Osasun eta Kontsumo Sailak, ehizaldi orokorraren hasieran, gogorarazi du badaezpadako neurriak hartu behar direla ehizakiak erabili eta kontsumitzeko. Zehazki, albaitari batek aldez aurretik aztertu ez duen basurde haragia
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da, trikina hartzeko arriskua baitago.
|
2005
|
|
Kontsumo hori gantz saturatu gutxi dituen dieta osasungarri batekin konbinatuz gero, %15 ere murriztu daiteke. Giza Elikaduraren Batzorde Zientifikoak egunean 3 g baino gehiago
|
ez
kontsumitzea gomendatzen du, kopuru horrekin ez baita kolesterola gehiago murrizten. Horregatik guztiagatik, Europako Batzordeak landare esterolak eta estanolak erabiltzeko baimena eman du margarina horiak, entsaladetarako ongailuak, esnea, esne hartzituak, jogurtak eta gazta, soja edariak eta saltsa minak egiteko, baldin eta horietako bakoitzak gehienez ere 3 g hartzen baditu (egunean zati bat kontsumitzen bada).
|
2006
|
|
Digestio Aparatuko Patologiaren Espainiako Elkarteak (SEPD) emandako datuen arabera, udan beherako akutuagatiko ospitaleratzeen %80 izaten da. Horregatik, besteak beste, arrautza gordinekin eta maionesekin egindako elikagaiak
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. “Badira saihestu beharreko beste elikagai batzuk, hala nola pasteurizatu gabeko esnea, tratatu gabeko urak, elikagai gordinak edo erdi prestatuak, ostrak edo arrainak”, esan zuen elkarte horrek.
|
|
Gainera, alkoholaren eraginez, hipogluzemiaren sintomak gutxiago nabari daitezke, edo sintoma horiek mozkortuta edo mozkortuta egotearekin nahasten dira; beraz, egoera are larriagoa izan daiteke. Oso zuhur jokatu behar da alkohola kontsumitzen denean, eta, aldi berean, alkohol gradazio handiko edariak
|
ez
kontsumitzeko gomendatu behar da (koñaka, gina edo whiskia eta antzekoak). Edarien alkoholedukia graduazioaren arabera aldatzen da alkohol graduen arabera.
|
2013
|
|
– Ohituraz, egunerokotasunean trans koipe eta partzialki hidrogenatutako gantz azidoak dituzten janariak
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Koipe horiek baitira bihotz eta arterien osasunerako kaltegarrienak.
|
2017
|
|
Ikusi da egunean alkohol kantitate txikiak hartzeak (garagardo bat baino gutxiago, ardo kopa bat baino gutxiago) bularreko minbiziaren eta beste minbizi mota batzuen arriskua areagotzen duela. Beraz, alkoholik
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Titietako minbizia titietako minbiziarekin lotuta dago?
|
2018
|
|
Produktuaren barrualdea babesteko, lehortzea saihesteko eta kontsumitzaile batzuentzat desiragarria den itxura emateko egiten da hori. Elikagaiekin erabiltzeko egokiak diren materialak dira, ikuspegi toxikologikotik osasunari kalterik egiten ez diotenak, baina
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Gazta batzuek dituzten puntutxo zuri eta kurruskari horiek Gaztan dauden konposatuetatik abiatuta sortzen diren kristal txikiak dira, hala nola azido laktikoa, kaltzioa eta zenbait aminoazido.
|
|
Esne hori gazta egiteko erabiltzen bada, arriskuak hor daude. Horregatik, esne gordinez egindako gutxi ondutako gaztarik
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Hala ere, heltzeak aurrera egin ahala, arrisku horiek gutxitu egiten dira, baldintzak gero eta gogorragoak baitira bakterio patogenoen biziraupenerako, batez ere, izan dezaketen ur kopurua gero eta txikiagoa delako.
|
2019
|
|
Horiek kokatu ahal izateko, munduko erreferentzia gidetako batean begiratu dezakegu, adibidez, Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolan (Estatu Batuak) jateko platera. Bertan haragi prozesaturik
|
ez
kontsumitzea gomendatzen du, besteak beste, urdaiazpiko egosia edo indioilar bularkia, eta, beraz, produktu osasungarrien aurrean gaudela pentsatzeko. Bere osagaiak arretaz aztertuz gero, badirudi ez direla diruditen bezain osasungarriak, eta denek ere ez dutela nutrizio profil bera.
|
|
Haurdun dauden emakumeak, haurdun geratzeko asmoa dutenak edo edoskitzaroan daudenak: merkurio gehien duten lau espezieak
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. 10 urte bitarteko haurrak:
|
|
Gainera, 10 eta 14 urte bitarteko haurretan, lau espezie horien kontsumoa hilean 120 gramora mugatzea gomendatzen da. Haurdun daudenek espezie horiek
|
ez
kontsumitzea gomendatzen dute, orain arte bezala”. Hau da, aldatu dena haurren adinetan dago batez ere.
|
2020
|
|
“Izututa ez egoteko edo zehaztasunik gabeko albisteak zabaltzeko, gomendagarria da titularra ez izatea. Irakurri albistea xehetasunak ezagutzeko. Elikadura alerta bat bada, ziurrenik osasun agintariek esango dute zer produkturen eraginpean dauden (mota eta lote zehatzak) eta
|
ez
kontsumitzea gomendatuko dute”, esan du Lurueñak, eta iturrira zuzenean joatea eta erakunde ofizialetan kontsulta egitea proposatu du. Hori oso modu sinplean egin dezakegu Internet bidez; izan ere, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) webguneak interes orokorreko elikadura alertei buruzko berariazko informazioa ematen duen atala du.
|
2022
|
|
Baina kaltetutako produktuak dagoeneko merkaturatu badira, beharrezkoa da kontsumitzaileei horren inguruko neurriak hartzeko ohartaraztea. . Orduan, elikadura alertak publiko orokorrari helarazten zaizkio, normalean produktua dagoeneko bere esku badu
|
ez
kontsumitzeko gomendatzeko. Nola jakin dezakegu elikadura alerta bat dagoela?
|
2023
|
|
Besteak beste, txantxarrarekin, obesitatearekin eta 2 motako diabetesarekin du zerikusia. Ahal den neurrian
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Ardoa edo garagardoa Alkohol maila txikiko edariak ez ziren produktu kaltegarritzat hartzen, eta bertsio batzuk ere ematen zitzaizkien haurrei gosaltzeko, ardo gozoarekin gertatzen zen bezala.
|
|
Ez dago alkohol dosi segururik.
|
Ez
kontsumitzea gomendatzen da.
|
|
Imagen: Eroski Consumer Jarduera ertaina duen gizon heldu batek egunean 2.000 kcal kaloria ematen ditu, eta egunean 5 gramo gatz baino gehiago
|
ez
kontsumitzea gomendatzen da. Horrek esan nahi du lasagna horietakoren bat jateak kopuru horietara hurbiltzen gaituela, eta, beraz, erraz gainditu ditzakegu egunean hartzen ditugun gainerako elikagaiekin.
|