Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2001
‎Oilasko erraiak eta animalia salda ez kontsumitzea gomendatu du aditu batek
2002
‎Ildo beretik, gogorarazi dute “inor ez dela sexu harreman bat izateko zaharregia”, arazo horrek jatorri psikologiko eta organikoa izan dezakeela eta beste gaixotasun batzuen hasierako sintoma izan daitekeela. Gainera, medikuarengana joatea, ariketa fisikoa egitea eta tabakoa eta alkohola ez kontsumitzea gomendatzen dute.
‎Zehazki, barizeak, obesitatea edo tronbosiarekin zerikusia duen edozein gaixotasun duten adineko pertsonak joera handiagoa dute sindrome hori izateko. Hori saihesteko neurri gisa, adituek hegaldian zehar kabinan ibilaldiak egitea, hankak eta besoak aldian aldian luzatzea, ur asko edatea eta alkoholik ez kontsumitzea gomendatzen dute. Baina, batez ere, klase turistikoaren hegaldien espazio baldintzak hobetzea aldarrikatzen du.
2003
‎AEBetako osasun agintariek, Elikagaien eta Botiken Zuzendaritzaren bidez (FDA, ingelesezko sigletan), anis infusiorik ez kontsumitzeko gomendatu diete kontsumitzaileei, osasunean eragin kaltegarriak izan ditzakeelako, hala nola krisi konbultsiboak, gorakoak eta asaldura.
2004
‎Amerikako kontinentean, 2004ko apirilean, bai AEBn bai Venezuelan, bertako osasun agintariek neurriak hartu behar izan zituzten arriskutsuak izan zitezkeen produktuak saltzeagatik. AEBn, FDAk (Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Agentzia) jakinarazpen bat egin zuen, eta, horren bidez, jakinarazi zuen Mexikotik inportatutako txikle eta tamarindodun gozokiek berun bidezko kutsadura arriskuak zituztela, eta haurrei beruna ez kontsumitzeko gomendatu zien. Produktu horien artean, besteak beste, txiklearekin estalitako paletak eta gatz hautsaren, limoiaren eta txikle gozagarrien nahasteak zeuden.
‎Aragoiko Gobernuko Osasun eta Kontsumo Sailak, ehizaldi orokorraren hasieran, gogorarazi du badaezpadako neurriak hartu behar direla ehizakiak erabili eta kontsumitzeko. Zehazki, albaitari batek aldez aurretik aztertu ez duen basurde haragia ez kontsumitzea gomendatzen da, trikina hartzeko arriskua baitago.
2005
‎Kontsumo hori gantz saturatu gutxi dituen dieta osasungarri batekin konbinatuz gero, %15 ere murriztu daiteke. Giza Elikaduraren Batzorde Zientifikoak egunean 3 g baino gehiago ez kontsumitzea gomendatzen du, kopuru horrekin ez baita kolesterola gehiago murrizten. Horregatik guztiagatik, Europako Batzordeak landare esterolak eta estanolak erabiltzeko baimena eman du margarina horiak, entsaladetarako ongailuak, esnea, esne hartzituak, jogurtak eta gazta, soja edariak eta saltsa minak egiteko, baldin eta horietako bakoitzak gehienez ere 3 g hartzen baditu (egunean zati bat kontsumitzen bada).
2006
‎Digestio Aparatuko Patologiaren Espainiako Elkarteak (SEPD) emandako datuen arabera, udan beherako akutuagatiko ospitaleratzeen %80 izaten da. Horregatik, besteak beste, arrautza gordinekin eta maionesekin egindako elikagaiak ez kontsumitzea gomendatzen da. “Badira saihestu beharreko beste elikagai batzuk, hala nola pasteurizatu gabeko esnea, tratatu gabeko urak, elikagai gordinak edo erdi prestatuak, ostrak edo arrainak”, esan zuen elkarte horrek.
‎Gainera, alkoholaren eraginez, hipogluzemiaren sintomak gutxiago nabari daitezke, edo sintoma horiek mozkortuta edo mozkortuta egotearekin nahasten dira; beraz, egoera are larriagoa izan daiteke. Oso zuhur jokatu behar da alkohola kontsumitzen denean, eta, aldi berean, alkohol gradazio handiko edariak ez kontsumitzeko gomendatu behar da (koñaka, gina edo whiskia eta antzekoak). Edarien alkoholedukia graduazioaren arabera aldatzen da alkohol graduen arabera.
2013
‎– Ohituraz, egunerokotasunean trans koipe eta partzialki hidrogenatutako gantz azidoak dituzten janariak ez kontsumitzea gomendatzen da. Koipe horiek baitira bihotz eta arterien osasunerako kaltegarrienak.
2017
‎Ikusi da egunean alkohol kantitate txikiak hartzeak (garagardo bat baino gutxiago, ardo kopa bat baino gutxiago) bularreko minbiziaren eta beste minbizi mota batzuen arriskua areagotzen duela. Beraz, alkoholik ez kontsumitzea gomendatzen da. Titietako minbizia titietako minbiziarekin lotuta dago?
2018
‎Produktuaren barrualdea babesteko, lehortzea saihesteko eta kontsumitzaile batzuentzat desiragarria den itxura emateko egiten da hori. Elikagaiekin erabiltzeko egokiak diren materialak dira, ikuspegi toxikologikotik osasunari kalterik egiten ez diotenak, baina ez kontsumitzea gomendatzen da. Gazta batzuek dituzten puntutxo zuri eta kurruskari horiek Gaztan dauden konposatuetatik abiatuta sortzen diren kristal txikiak dira, hala nola azido laktikoa, kaltzioa eta zenbait aminoazido.
‎Esne hori gazta egiteko erabiltzen bada, arriskuak hor daude. Horregatik, esne gordinez egindako gutxi ondutako gaztarik ez kontsumitzea gomendatzen da. Hala ere, heltzeak aurrera egin ahala, arrisku horiek gutxitu egiten dira, baldintzak gero eta gogorragoak baitira bakterio patogenoen biziraupenerako, batez ere, izan dezaketen ur kopurua gero eta txikiagoa delako.
2019
‎Horiek kokatu ahal izateko, munduko erreferentzia gidetako batean begiratu dezakegu, adibidez, Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolan (Estatu Batuak) jateko platera. Bertan haragi prozesaturik ez kontsumitzea gomendatzen du, besteak beste, urdaiazpiko egosia edo indioilar bularkia, eta, beraz, produktu osasungarrien aurrean gaudela pentsatzeko. Bere osagaiak arretaz aztertuz gero, badirudi ez direla diruditen bezain osasungarriak, eta denek ere ez dutela nutrizio profil bera.
‎Haurdun dauden emakumeak, haurdun geratzeko asmoa dutenak edo edoskitzaroan daudenak: merkurio gehien duten lau espezieak ez kontsumitzea gomendatzen da. 10 urte bitarteko haurrak:
‎Gainera, 10 eta 14 urte bitarteko haurretan, lau espezie horien kontsumoa hilean 120 gramora mugatzea gomendatzen da. Haurdun daudenek espezie horiek ez kontsumitzea gomendatzen dute, orain arte bezala”. Hau da, aldatu dena haurren adinetan dago batez ere.
2020
‎“Izututa ez egoteko edo zehaztasunik gabeko albisteak zabaltzeko, gomendagarria da titularra ez izatea. Irakurri albistea xehetasunak ezagutzeko. Elikadura alerta bat bada, ziurrenik osasun agintariek esango dute zer produkturen eraginpean dauden (mota eta lote zehatzak) eta ez kontsumitzea gomendatuko dute”, esan du Lurueñak, eta iturrira zuzenean joatea eta erakunde ofizialetan kontsulta egitea proposatu du. Hori oso modu sinplean egin dezakegu Internet bidez; izan ere, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) webguneak interes orokorreko elikadura alertei buruzko berariazko informazioa ematen duen atala du.
2022
‎Baina kaltetutako produktuak dagoeneko merkaturatu badira, beharrezkoa da kontsumitzaileei horren inguruko neurriak hartzeko ohartaraztea. . Orduan, elikadura alertak publiko orokorrari helarazten zaizkio, normalean produktua dagoeneko bere esku badu ez kontsumitzeko gomendatzeko. Nola jakin dezakegu elikadura alerta bat dagoela?
2023
‎Besteak beste, txantxarrarekin, obesitatearekin eta 2 motako diabetesarekin du zerikusia. Ahal den neurrian ez kontsumitzea gomendatzen da. Ardoa edo garagardoa Alkohol maila txikiko edariak ez ziren produktu kaltegarritzat hartzen, eta bertsio batzuk ere ematen zitzaizkien haurrei gosaltzeko, ardo gozoarekin gertatzen zen bezala.
‎Ez dago alkohol dosi segururik. Ez kontsumitzea gomendatzen da.
‎Imagen: Eroski Consumer Jarduera ertaina duen gizon heldu batek egunean 2.000 kcal kaloria ematen ditu, eta egunean 5 gramo gatz baino gehiago ez kontsumitzea gomendatzen da. Horrek esan nahi du lasagna horietakoren bat jateak kopuru horietara hurbiltzen gaituela, eta, beraz, erraz gainditu ditzakegu egunean hartzen ditugun gainerako elikagaiekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia