2006
|
|
Fishtraceko ikertzaile nagusia José Manuel Bautista Santacruz da, albaitaria eta Biokimikako eta Biologia Molekularreko irakaslea Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Albaitaritza Fakultatean.
|
Ez
dago arrainei buruzko informazioa duen datu baserik. Bai, badira iktologoentzako oso datu base onak, baina guk datu base estandarizatu bat nahi genuen, ahalik eta osoena eta zehatzena.
|
|
Aipatutako baldintzek “kalitatezko arraina akabatzea” lortuko dute, Espainiako sukaldari batzuek diotenez, Gobernuak hartutako erabakiarekin kritiko agertu ziren atzo. Donostiako Akelarre jatetxeak dioenez, “zerbitzatzen dugun arrain guztia freskoa da eta ez dago izoztuta, baina kartan
|
ez
dago arrain gordina duen platerik”.
|
2007
|
|
Merkaturatzeari dagokionez, Idazkaritzak adierazi du PACIAPen (Arrantza Jardueren Kontrol Integralerako Urteko Programa) eta lurreko jardueren esparruan egindako kontrolak areagotu egin direla. Bestalde, merkaturatze sektoreak arauz kontrako neurria duten eta behar bezala etiketatuta
|
ez
dauden arrainak ez erosteko eta ez merkaturatzeko konpromisoa hartu zuen. Azkenik, arrantza iraunkor eta arduratsuarekiko konpromisoa berresten du SGPMk, eta erakusten du etengabe ari dela inbertitzen Espainiako arrantza ontzidia ikuskatzeko, zaintzeko eta kontrolatzeko giza baliabideak eta baliabide materialak modernizatu, berritu eta handitzeko?
|
|
Osasun eta Kontsumo Ministerioak errege dekretu bat onartu zuen 2006ko abenduan. Horren arabera, taberna eta jatetxeak 72 orduz izoztu behar dituzte gutxi edo batere prestatuta
|
ez
dagoen arraina, hala nola ozpinetan egindako antxoak, anisakisak eragin ditzakeen infekzioak saihesteko.
|
2010
|
|
Kontrol metodoen ebaluazioa Txosten berriaren arabera, EFSAren arabera, kontsumitzaileak anisakisaren eraginpean egotea prebenitzeko kontrol puntu kritikoak hauek dira: Lehengaiaren kalitatea, hau da, parasitorik
|
ez
dagoen arraina harrapatu edo haztea. Arrantzako produktuei tratamendu fisiko kimikoak aplikatzea, parasitoaren heriotza bermatzeko.
|
2015
|
|
Beste freskotasun zeinu batzuk begiak dira; esferikoak izan behar dute, gehienetan irtenak, gardenak eta korneako garbigarriak. Egoera onean
|
ez
dagoen arrain batek itxura lehorra du, distirarik gabea, begiak eta begi niniak hondoratuak ditu, haragia biguna da eta hezurrak erraz askatzen dira. Arraina hozteko tenperatura egokietan (4 ºc tik gora) edukitzea arriskutsua da.
|
2016
|
|
Arazoak antzemateko, usain arraroak edo ageriko lesioak izan behar dira kontuan. Egoera onean
|
ez
dagoen arrain batek itxura lehorra du, distirarik gabea, haragia biguna da eta erraz askatzen da arantzetatik. Arraina zenbat eta gehiago kozinatu, hainbat eta arrisku gutxiago patogenoek irauteko Arrainaren segurtasunari ere eragiten dio.
|