2008
|
|
erakargarri izatea, batetik, Herensuge Handiaren ekonomia hiriburuan bizi diren 300.000 atzerritarrentzat; baina, bestetik, baita herrialderik populatueneko hiribururik aberatsenen horretan bizi diren 20 milioi biztanle txinatarrentzat ere. Hala, egia bilakatuko da
|
euskal
sukaldariaren aspaldiko ametsa, zeinak ibilbide luzea egin baitu asiar erraldoian: besteak beste, Garçon Chinoise ko hango espainiar jatetxerik ospetsueneko sukaldariburu izan da, eta ostalaritzako enpresari ere aritu da azkenaldian; alor horretan ekimen arrakastatsua izan du, catering edo otorduak zerbitzatzeko eta banatzeko zerbitzu bat dela bitarteko Asturiasko printzeari ere prestatu izan dio otorduren bat.
|
|
Amaia Cayero izango da albistegi horretako aurkezlea.
|
Euskal
sukaldari ezagunekin egindako dokumental sorta bat ETB3n estreinatuko dute, Hasier Etxeberriaren eskutik.
|
|
|
Euskal
sukaldari gazteak entzuteko aukera ere izango da EKGn. Karlos Argiñanok baino hobeto kantatzen dutela frogatu dute Andoni Luis Adurizek, Elena Arzakek eta Bittor Arginzonizek.
|
|
|
Euskal
sukaldari gazteak entzuteko aukera ere izango da gaur gauean. Karlos Argiñanok baino hobeto abesten dutela erakutsi dute Andoni Luis Adurizek, Elena Arzakek eta Bittor Arginzonizek.
|
2009
|
|
Cristina Garmendiaren hitzetan, Espainiako Gobernuak bultzatu nahi duen produkzio eredu aldaketaren adibide da Basque Culinary Center: Espainiako sukaldariek, eta
|
euskal
sukaldariek bereziki, jarduera tradizional bat berritzailea, sortzailea eta nazioartean lehiakorra izan daitekeela demostratu dute. Ildo beretik jo du Zelaak:
|
2010
|
|
Kongresua, batez ere, arloko profesionalentzat izan arren, gaurko egunez herritar guztientzat izango da zabalik (eta dohainik). Zenbait
|
euskal
sukaldari gaztek Kursaaleko Ganbera aretoan hitzaldiak emango dituzte, 11:00etan hasita. Eta jauregi kanpoan Etiopia Utopiaren aldeko parrillako haragi dastaketa bat izango da.
|
|
Bihar eta asteazkenean, beste herrialde batzuetako izen handiko bisitak tartekatuko dira
|
euskal
sukaldariekin Sukaldaritza urbano kosmopolita titulupean.
|
2011
|
|
«Euskal sukaldaritza asko maite du presidenteak, eta jatetxe eta sukaldari euskaldunak nahi zituen. Berak, espreski, Donostiako
|
euskal
sukaldari bat eskatu zion eskolari». Sukaldaritza asko maite du Georgiako presidenteak, eta «oso jatun ona» dela dio Calderonek.
|
2013
|
|
Ez zen gau ona izan atzokoa
|
euskal
sukaldarientzat Londresen. Gastronomiako Restaurant aldizkariak munduko 50 jatetxe onenen zerrenda aurkeztu zuen, eta euskal sukaldariek ez zuten aurreko urteetako zorte onik izan:
|
|
Ez zen gau ona izan atzokoa euskal sukaldarientzat Londresen. Gastronomiako Restaurant aldizkariak munduko 50 jatetxe onenen zerrenda aurkeztu zuen, eta
|
euskal
sukaldariek ez zuten aurreko urteetako zorte onik izan: Andoni Luis Adurizen Mugaritz jatetxeak postu bat behera egin du, hirugarrenetik laugarrenera pasatu da.
|
|
Onenen artean jarraitzen dute biek, beraz. Zerrendan dauden gainontzeko
|
euskal
sukaldari gehienek ere ez dute posturik igo. Iñaki Aizpitartek Parisen duen Chateaubriand jatetxea 15 postutik 18 postura jaitsi da, eta Bittor Arginzonik Axpen duen Etxebarri (Atxondo, Bizkaia) 31 tokia utzi eta 44 tokira igaro da.
|
2021
|
|
Michelin izar bat lortu zuen lehen
|
euskal
sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da euskal sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina euskal sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe.
|
|
Michelin izar bat lortu zuen lehen euskal sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da
|
euskal
sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina euskal sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe.
|
|
Michelin izar bat lortu zuen lehen euskal sukaldaria izan zen arren, Luis Irizar ez da euskal sukaldari mediatiko edo sukaldari izar gisa geldituko jendearen oroimenean (Habana, Kuba, 1930 Donostia, 2021). Haren aurpegia ez da oso ezaguna, baina
|
euskal
sukaldari ezagunenen lana eta ibilbidea ez dago ulertzerik Irizarrek irekitako bidea ezagutu gabe. Atzo zendu zen, Donostian, 91 urte zituela.
|
|
Hain zuzen ere, jatetxe horrekin, Michelin izarra jaso zuen lehen
|
euskal
sukaldaria izan zen Luis Irizar. Traza baino gehiago zuen jada, eta izena ere bai sukaldaritzaren munduan.
|
|
Maestro de maestros. Sukaldariarekin izandako elkarrizketekin ondutako liburu bat da, eta, haren ibilbide eta gogoetak jasotzeaz gain, hainbat
|
euskal
sukaldarik haren omenez egindako errezetak biltzen ditu. Tartean dira, Argiñano eta Subijanaz gain, Andoni Luis Aduriz, Juan Mari eta Elena Arzak, Pili Manterola, Martin Berasategi, Hilario Arbelaitz...
|
|
Gainera, solasaldi luze bakoitzeko haren upategiko ardo botilaren bat ematen zidan opari», esan du Agirrek. Euskal Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu liburuak, eta asteazkenean aurkeztu zuten Irungo (Gipuzkoa) Singular jatetxean, Irizarren ikasle izandako Iñigo Lavadoren etxean, hain zuzen, maisuaren eskuetatik igarotako beste hainbat ikasle eta goi mailako
|
euskal
sukaldariren babesean.
|
|
Adriarena da dokumentalean entzuten den ahots nagusia. Baina badira
|
euskal
sukaldari batzuen lekukotzak, tartean Andoni Luis Adurizenak eta Juan Mari Arzakenak. Garrantzitsuak dira lanean Adriaren emazte Isabel Perezenak eta sukaldariaren anaia Albert Adriarenak.
|
2022
|
|
Fisikako doktoreak praka motzetan, atsedenaldietan futbolean jokatzen; katedradunak eskolak ematen eta, amaitutakoan, gainerakoen hitzaldiak entzuten, beste ikasleekin batera;
|
euskal
sukaldaririk entzutetsuenak euren errezeten berri ematen gastronomia ikastaroetan; bertsolaritza lehenengo aldiz modu zientifikoan jorratzea; txangoak, kultur emaldiak, ikuskizunak. Bi hamarkada luze horietan, UEUk eta Larraonako ikastaroek sekulako bultzada eman zioten euskarazko unibertsitatearen ideiari eta, hori bezain garrantzitsua dena, komunitate bat sortzen ere lagundu zuten, batzuetan unibertsitateari egozten zaion elitismotik urrun.
|
|
ETBren zenbait dokumental ere badaude eskaintzan. Besteak beste, Hasier Etxeberriak zuzendu zuen Arzak, Aduriz, Arbelaitz, Berasategi eta Subijana
|
euskal
sukaldariei eskainitako dokumental saila dago eskuragai. Ahoan laztan dokumentalaz ere gozatu ahal izango da; ekoizpen horrek Eneko Atxa sukaldariaren sukaldaritza eta sorkuntza ditu ardatz.
|