2009
|
|
|
Euskal
bixkotxa nagusi
|
|
Kanbo.
|
Euskal
bixkotxa dastatu eta erosteaz gain, nola egiten den ikusten da igandean
|
|
|
Euskal
bixkotxaren kalitatea bermatzen duten gozogileen Eguzkia elkarteak zazpigarren euskal bixkotxaren bestara gonbidatzen du igande honetan. Kanboko (Lapurdi) hiri barna bixkotxaren munduan murgilduko da egun osoan, bixkotxa nola egiten duten ikusteko, dastatzeko eta baita erosteko parada emanez.
|
|
Euskal bixkotxaren kalitatea bermatzen duten gozogileen Eguzkia elkarteak zazpigarren
|
euskal
bixkotxaren bestara gonbidatzen du igande honetan. Kanboko (Lapurdi) hiri barna bixkotxaren munduan murgilduko da egun osoan, bixkotxa nola egiten duten ikusteko, dastatzeko eta baita erosteko parada emanez.
|
|
Kanboko (Lapurdi) hiri barna bixkotxaren munduan murgilduko da egun osoan, bixkotxa nola egiten duten ikusteko, dastatzeko eta baita erosteko parada emanez.
|
Euskal
bixkotxa ekoizle eta kontsumitzaileek zuzenean elkar ezagutzeko parada dute.
|
|
Aurtengo berrikuntzen artean,
|
euskal
bixkotxaren kofradiak leku berezia hartuko du. Egunaz baliatuko da Puyodebat txokolate egilea, bere Kanboko denda estreinatzeko.
|
|
Alabaina, ez da kasualitea besta hau Kanbon egitea. Izan ere,
|
Euskal
bixkotxa izendatzen den bixkotxak Kanbon dauka jatorria, Albin Michel argitaletxeak 1997an kaleratu L' inventaire du patrimoine culinaire de la France (Frantziako sukaldeko ondarearen inbentarioa) liburuak dioenez. Heletan sortu Marianne Hirigoienek saltzen omen zuen Baionan 1832tik.
|
|
Bere amak irakatsi errezeta erabiltzen zuen. Denborarekin Kanboko bixkotxa
|
Euskal
bixkotxa bilakatu da.
|
|
Zer.
|
Euskal
bixkotxa moldatzea, dastatzea, lehiaketa, erakustaldi eta saltzea. Bixkotxaz gain, lekuko beste mozkinak izanen dituzte salgai.
|
2014
|
|
|
Euskal
bixkotxa: tronuratze eta sariketa
|
|
Kanbon iragan den
|
Euskal
Bixkotxaren bestan, lagun berri batzu tronuratuak izan dira euskal bixkotxaren kofradian: Jean Marie Leblanc (Frantziako Itzuliko zuzendari ohia), Jean Marie Bridoux (medikua), Dominique Pocorena (Ezpeletako biper kofradiakoa), Alain Massiot (France Bleu Pays Basque), Sylvie Parrou (Bigorrako eltzekari kofradiakoa), Gilbert Canot (baratxuri kofradiakoa), Georges Chapelé (Hiriburuko karakol kofradiakoa), Robert Comat (Senperekoamuarrainkofradiakoa).
|
|
Kanbon iragan den Euskal Bixkotxaren bestan, lagun berri batzu tronuratuak izan dira
|
euskal
bixkotxaren kofradian: Jean Marie Leblanc (Frantziako Itzuliko zuzendari ohia), Jean Marie Bridoux (medikua), Dominique Pocorena (Ezpeletako biper kofradiakoa), Alain Massiot (France Bleu Pays Basque), Sylvie Parrou (Bigorrako eltzekari kofradiakoa), Gilbert Canot (baratxuri kofradiakoa), Georges Chapelé (Hiriburuko karakol kofradiakoa), Robert Comat (Senperekoamuarrainkofradiakoa).
|
|
Eta
|
euskal
bixkotx egile hoberenetan: amaturretan, 1 Robert Albistur (Ziburu), 2 Josette Biscay (Angelu), 3 Patrick Barandiaran (Angelu); 20 urtez peko profesionaletan, 1 Bixente Etchemendy (Hendaia), 2 Bruno Behoteguy (Urketa).
|
2015
|
|
Bizi guzia pasatu du bere amarekin, pilota plazaren parez pare dagon Pereuil pastizategian. Nola ez aipa hauek ekoizten zuten
|
euskal
bixkotx famatua, igandearekin auto asko
|
|
Ortziralean bestak irekiko dituen afariaren menua aldatu da: zerriki platera, entrekosta patata frijituekin, gasna,
|
euskal
bixkotxa. 20 €; 12 € haurrentzat.
|
|
Horri buruz mintzatzeko hain zuzen, Ohantzeko nagusi gaztea elkarrizketatu dute eta Ainhoan egiten diren zenbait produktu aurkeztu dituzte. Jean Ithurria Ohantzeko nagusiak
|
euskal
bixkotxa prestatua zuen, Evelyne Guittard espezia bixkotx egileak, aldiz, espezia bixkotxa, eta Olhatxarreko Beñat Ezkurrak, ardi gasna. Emankizuna Internetetik ikusten ahal da oraino France 3 katearen webgunean.
|
|
Geroxago, Bixente etxeko semea etorriko da bere aprendizgoa Hendaian bururatuko duelarik. Jadanik bere izena ezagutarazia du Kanbon,
|
euskal
bixkotxaren lehiaketako lehen saria irabaziz 2014ko urrian (2012an bigarren egin zuen). Lehen aldikotz Iparralde huntan, okindegi berriak" drive" sistima ukanen du, erran nahi baita bakotxak bere ogia hartzen duela bere beribiletik atera gabe.
|
|
Graxiren bixkotxa: Sortzez Ainhoarra bainan aspaldi huntan Senpertar bilakatua, senartzat hartuz geroz Jean Michelena suhiltzaile ezagutua, horra nun Kanboko
|
Euskal
Bixkotx lehiaketan txapeldun atera den hirugarren aldikotz. Jadanik 2003an eta 2005ean garaile atera zen amaturren mailan, aurten ere balentria bera erakutsi dauku.
|
|
Janarietan: ardi, behi, ahuntz gasnak, ahatxeki, xerriki, ahateki, kontserba, ezti,
|
euskal
bixkotx, ogi...; edarietan: Irulegiko arno, sagar jus, sagarno...
|
2016
|
|
Agorrilaren 12a, ortziralea: 20:00etatik goiti afari alaitua (zerriki platera, entrekosta patata fritekin, gasna,
|
euskal
bixkotxa, kafea eta ttotta).
|
|
Hunek eskaintzen du aperitifa eta gero gose denak (eta ez begi gose denak!) izanen du jateko: eltzekaria, basurdekia saltsan, ardi gasna gerezi erreximentarekin,
|
euskal
bixkotxa, sagar tarta, arnoa, kafea eta ttotta barne, 25 eurotan. On dagizuela!
|
|
Karia hortarat bertze anaidi batzuen ordezkariak etorriak ziren, hala nola: Hendaiako sagarnoa, Bidarteko xipiroia, Kanboko
|
euskal
bixkotxa, Itsasuko gerezia, Ezpeletako biperra, Baionako xingarra, Sarako urtxoa, Miarritzeko" marmite d' or", Hiriburuko karakoila, Senpereko amarraina, Ziburuko ttoroa, Miarritzeko Chevaliers de l' operne", Bokaleko montillana, Saliseko" Jurade du sel", Carmaux ko" Echaudé", Saint Sever ko" Jabotiers", Saint Romain en Bordelais ko arnoa et... Taloaren anaidian sartu dira kide berri batzu:
|
|
Denek ongi jan dugu Piknik hortan, euskal jatekoak, poulet basquaise, Euskal Herriko ardi gasna,
|
euskal
bixkotxa on bat
|
|
ere, bazen asko denendako eta gehientsuenek bietan hartu dugu, arno on batekilan.
|
Euskal
bixkotxa egileak astero 60 bat saltzen omen ditu!
|
|
|
Euskal
bixkotxa lehiaketa Gerezi sasoina ere hurbiltzen ari zaiku, nahiz eta berantarekin aurten! Gerezi Kofradiak bere urteko besta antolatzen du maiatzaren 28 eta 29an.
|
|
Eta aurten berritasun bat izanen da:
|
euskal
bixkotxa lehiaketa bat antolatua izanen dela larunbatean, gerezi erreximentarekin (edo konfiturarekin) eginik. Bixkotxa egiteko behar diren guziak tokian berean emanak izanen dira lehiakideeri.
|
|
Bestalde, eta hau berritasuna da,
|
euskal
bixkotxa lehiaketa bat antolatua izanen dela larunbatean, gerezi erreximentarekin (edo konfiturarekin) eginik. Bixkotxak, larunbatean goizeko 11etako, ekarri dira Sanoki gelara, eta emaitzak aratsaldeko 19:00etan agertuak izanen dira.
|
|
David Olaizola eta Lagunak; eta igandean, 10:00etan, izanen da Itsasuko elizan meza eta ondotik Zaldun berrien tronuratzea. Bestalde, eta hau berritasuna da,
|
euskal
bixkotxa lehiaketa bat antolatua izanen dela larunbatean, gerezi erreximentarekin (edo konfiturarekin) eginik. Bixkotxak larunbatean goizeko 11etako ekarri dira Sanoki gelara, eta emaitzak 19:00etan agertuak izanen dira.
|
|
Janarietan: ardi, behi, ahuntz gasnak, xerriki, ahateki, ahatxeki, kontserba, ezti,
|
euskal
bixkotx, ogi... Edarietan:
|
2017
|
|
Hor aurkituko dira: xingar, xerriki kontserba, ahate kontserba axoa, gasna, eztia, erreximenta, txokolate,
|
euskal
bixkotxa, sagardo, Irulegiko arno... Janari eta edariez kanpo:
|
|
|
Euskal
bixkotxaren lehiaketako irabazleak
|
|
Gerezi kofradiaren bestan egin den
|
euskal
bixkotxaren lehiaketan irabazle atera dira:
|
|
Bestalde oraino, eta beti Donibanen, portuko erretegian, bazen, Paries etxeak muntatua,
|
euskal
bixkotx egileen arteko lehiaketa bat, Panpi Laduche denen akulatzaile bere betiko talendu nasaiarekin...
|
|
Praktikatzen duen ile apainketa bioenergetikoa zer den erranen du mintzaldi horretan. Otordu bat eskainia izanen da (txokolatesnea, tea, kafea eta etxeko
|
euskal
bixkotxa). Sartzea dohainik, izen ematea telefonoz 05 59 29 90 72 edo 06 42 68 39 26 Cathy Durrenbachek jendea errezibitzen du Ainhoan, bere ile apaindegian.
|
|
Egun guzian, Baleako eta Euskal Herri barnekaldeko 30 mozkin egile edo ofizialek agertuko dituzte beren ekoizkinak: xingar, xerriki, gasna, ahateki, axoa, ezti, erreximenta, sagarno, Irulegiko arno,
|
euskal
bixkotxa, txokolate... Hauekin izanen dira ere larruak, eztainu, joiak, egur lan, eskalapoi, espartin, oihal, muble...
|
2020
|
|
Alta, ikusi orduko jakin nuen ez zela hilik, kasu handiz elekatzen nintzaion. Bost urteren buruko, etxerat agertu zitzaidan
|
euskal
bixkotxa eta Irulegiko arno botila batekin: «Bizia salbatu didazu, jauna».
|
|
|
Euskal
bixkotxa anitz gustatzen bazait ere sagarrezkoa nahiago dut.
|
2023
|
|
Amaren ama gozoa zela oroitzen naiz.
|
Euskal
bixkotxa egiten laguntzen nuen mahaiaren gainean jarririk, bizpahiru udaberri nituzkeela. Handik gutxira hil zen.
|
|
Askotariko platerak daude bietan, bertako produktuekin eginak: salda, Oztibarreko (Nafarroa Beherea) axurkia ilarrekin, gasna,
|
euskal
bixkotxa, barazki gorginak...
|