2011
|
|
Sodioa, gatzaren sinonimo gisa erabiltzen bada ere, ez da hala. Arterietarako benetako arriskua prestatutako janariak eta
|
etxetik kanpoko
menuak dira. Ohitura ona da sodio gutxiko menuak eskatzea edo gutunean hautatutakoa gatz gutxirekin edo, hobeto esanda, gatzik gabe egostea eskatzea.
|
2012
|
|
Dibertigarriago egiteko, ideia ona da haurrei laguntzea jakiak prestatzen. Bigarrenik, litxarreria edo jostailu ekonomiko erraz batzuk eros daitezke, eta opari gisa
|
etxeko
menuan sartu.
|
|
FESNADek zerrenda bat proposatzen du hozkailuan jartzeko, helburuak ohitura bihurtzeko prozesuan gida gisa balio duena.
|
Etxeko
menuen diseinuan haurrak inplikatzea: lagundu egiten die ulertzen zergatik egun batzuetan gehien gustatzen dena jaten den, eta beste batzuetan gutxiago gustatzen diren platerak aukeratu behar diren.
|
2015
|
|
Imagen: JillWellington
|
Etxeko
menuak, ekonomia tradizioa ahaztu gabe Eguberrietako menu tipikoa: etxean egindako sarguneak, plater nagusirako gisatua eta postre fresko eta digestiozkoak.
|
2020
|
|
familian jaten duten haurrak %15 gutxiago dira patologia horiek jasateko joera dutenak, eta horiekin lotutako beste gaixotasun kroniko batzuk ere bai, hala nola 2 motako diabetea. Eta hori guztia
|
etxean
menu orekatuagoak eta errazio egokiak hartzen direlako. Gainera, zenbait ikerketak frogatzen dute sukaldean edo jantokian jaten duten pertsonek GMI baxuagoa dutela etxeko beste edozein lekutan jaten dutenek baino.
|
|
Lehen zabor janariaren sinonimotzat hartzen zena, gaur egun sibaritak liluratzen ditu. Posible al da osasuntsu jatea, aberats izateaz gain,
|
etxetik
menu bat eskatzen dugunean. Zer xehetasunetan jarri behar dugu arreta aukera onak hautatzeko?
|
2021
|
|
9 catering enpresaren zerbitzuak eta etxez
|
etxeko
menuak alderatu ditugu, zer eskaintzen duten, zenbat balio duten eta bakoitzaren onena eta txarrena zer den azaltzeko.
|
|
Elikadura eta nutrizioari buruzko ezagutza txiki batzuk izanda, etxez
|
etxeko
menuak egiten dituzten enpresa batzuek dieta osasungarria, askotarikoa eta aberatsa egiten laguntzen digute. Zer eskaintzen dute?
|
|
Ohiturak aldatzeko arrakastaren giltzarria itsasgarritasuna da, eta, elikaduraren kasuan, oso lotuta dago plazerarekin; beraz, ez du ezertarako balio gustuko ez badugu menu orekatua eskainiko digun enpresa bati emateak. Artikulu honetan, etxez
|
etxeko
menuen bederatzi web orri konparatzen ditugu, eta bakoitzaren onena eta txarrena xehetasunez kontatzen dizkizugu.
|
|
Epe luzera, gure poltsikorako eta gure osasunerako interesgarriagoa izango da plater osasungarriak hartzea, gustuko ditugunak, eta gure sukaldean sartzea. Baina denborarik, gogorik edo sukaldean aritzeko aukerarik ez dugunean, catering enpresak eta etxez
|
etxeko
menuak irtenbide gisa ikusten dira. Baliteke egun guztietarako aukera bat ez izatea, edozein poltsikok ez baitie uzten, baina, agian, interesgarria izango litzateke zerbitzu mota hori erabiltzea plater horiek aukeratzeko; izan ere, zaila delako edo erakargarri egiteko baliabiderik ez dagoelako, askoz gehiago kostatuko zaigu gure ohiko elikaduran sartzea, hala nola lekaleak edo arraina.
|
|
Etxean jatea: etxez
|
etxeko
menuak hazten dira Burua. Bakardadeak eta depresioak ere, gizartean hain aktiboak ez diren adineko pertsonen egoera ohikoenek, desnutrizio arriskua areagotzen dute.
|
|
2020ko plater nagusiak Iaz denbora gehiago eman genuen janaria prestatzen, eta berrikuntza horrek zuzeneko eragina izan zuen menuetan. Hainbat urtez
|
etxean
menua sinplifikatu ondoren, menu osora itzuli ginen, eta han garrantzia hartu zuten sarrerako menuek(% 7), plater nagusiak(% 6) eta postreak(% 8). “Bestalde —dio dokumentuak—, sukaldean aritzeko denbora gehiago izateak zuzeneko eragina du zenbait prestakuntza moduren hazkundean”:
|
2023
|
|
|
Etxeko
menuek etxeko platerak, askotarikoak, kalitatezko produktuekin eta prezio lehiakorrean eskaintzen dituzte. Hauek dira xehetasunak
|
|
Etxera eramateko prestatuta dagoen menu baten adibidea da, neurri handi batean adineko pertsonek eskatzen duten zerbitzua. Baina beganoek, singleek edo kirolariek ere izena ematen dute aukera horretan.’ Asteroko etxez
|
etxeko
menuen negozioa pixkanaka hazten ari da, baina gorengo maila konfinamenduaren urtean iritsi zen, eskaera kopurua %400 igo baitzen, sektoreko iturriek adierazi dutenez. Zein da arrakastaren gakoa?
|
|
Enpresa horrek, urtez urte, «herri gehiagotan banatuta dauden bezero gehiagori» bidaltzen dizkie menuak. Hala ere, etxez
|
etxeko
menuen negozioak hazteko tarte handia du oraindik, eta Donfogon.com ek aitortu du. «Biztanleriaren zati txiki bat baino ez du erosten, eta, beraz, oraindik gehiago zabal daiteke».
|
|
Irudia: Arrosadia222 Etxez
|
etxeko
menuen enpresek beren errezetak prestatzen dituzte (pintxoak eta entsaladak, gisatuak, pasta eta arrozak, barazkiak, haragia eta arraina), %100 osagai naturalekin, «koloratzailerik eta gehigarri erantsirik gabe», azaldu du Gasek. Oro har, produktuak «hornitzaile lokalenak» dira, Mana Foods ek adierazten duen bezala, eta horiekin «etxeko benetako platerak, herriko amonak prestatuko balitu bezala» prestatzen dira, Don Fogón.com en arabera.
|
|
Ez erosi hainbeste zabor janari.
|
Etxean
menu bat proposatzea eta otorduetarako ordutegiak ezartzea. Etxean ariketa fisikoa egitea.
|