2001
|
|
Egoera horiei ez zaie garrantzi handirik ematen, eta Kordobako Reina Sofia Ospitaleko Alergologia Zerbitzuko José Luis Justiciak ez die kasurik egiten. Ahoko alergiaren sindromea da, “alergia
|
diozun
elikagairen bat irensten duzunean, sintoma arinak izaten dira, hala nola ahoan eta mihian azkura moduko bat, edo hanpadura txikiak edo urtikaria moduko bat ager daitezke, ezpainak bata bestearen atzetik; eta, kasu horietan, erantzun ohikoena erreakzioa eragin duen elikagai hori hartzeari uztea da. Sintoma larrienak, aldiz, gorputz osoan urtikaria agertzea dira, shock anafilaktikoko koadro bateraino, eta horrek berehalako arreta eskatuko du.
|
2007
|
|
Egia esan, txerritik zati gihartsuak lor daitezke, hala nola azpizuna eta solomo zentroa, eta oso zati koipetsuak, hala nola urdaia, txuletak eta deribatuak (hestebeteak). Gainera, ezin da
|
esan
elikagai batek bere kabuz gizentzeko gaitasuna duenik, dieta osoa aztertu behar baita, eta pertsona bakoitzak elikagai jakin baten kontsumoa aztertu. Kopurua Txerriak dietari zenbat gantz eta kaloria ematen dizkion jakiteko, elikagai horretatik zenbat kontsumitzen den baloratu behar da.
|
2012
|
|
Beraz, ezin da
|
esan
elikagai batek, berak bakarrik, gizendu edo argaldu egiten duela; egunaren buruan jaten diren elikagai guztiek eta norberaren elikadura ohiturek (jaki kopurua, prestatzeko modua, elikagai mota...) egiten dute kaloria gutxiago edo gehiago barneratzea.
|
2015
|
|
Adibide bat jartzearren, asko kontsumitzen diren artopilak hartzen baditugu (Biocentury renak) ikusiko dugu 100 gramo bakoitzeko 2,25 gramo gatz dituztela eta Osasun Ministerioak
|
dioenez
elikagai batek gatz asko duela esan daiteke 100 gramo bakoitzeko 1,25 gramo gatz dituenean.
|
|
Alergia
|
diozu
elikagairen bati?
|
2016
|
|
Osasun agintariek
|
diote
elikagai batek gatz asko duela 1,25 gramo gatz edo gehiago ematen baditu 100 gramo bakoitzeko; aldiz, gatz gutxi ematen duela diote 0,25 gramo gatz baino gutxiago baditu.
|
2019
|
|
kontsumitzaileek" glutenik gabeko" tomate saltsa baten etiketan edo" laktosarik gabeko" ziapetan irakur dezakete; hau da, ez lukete zertan eduki behar. Mezu horiek, gainera, ez daude baimenduta, erregelamenduaren arabera “ezin baita
|
esan
elikagai batek ezaugarri bereziak dituela, antzeko elikagai guztiek ezaugarri horiek badituzte”. Hau da, produktu mota batek normalean glutenik ez badu, ez luke ‘glutenik gabe’ jarri behar etiketan.
|
|
Elikagaiak arinak izateko ezaugarriak adierazi behar ditu ontziak. Gainera, ezin da
|
esan
elikagai batek kaltzioa edo beste mineral bat duenik mantenugaien erreferentzia balioaren %15 baino gutxiago badu. Kaltzioaren kasuan, kopuru hori 800 mg-koa da.
|
2022
|
|
Esan beharra dago, ordea, askotan gatz gehiegi eransten zaiola tortillari. Hala, Osasun Ministerioak
|
dio
elikagai batek gatz asko duela elikagai horren 100 gramoko 1,25 gramo gatz baino gehiago baditu, baina patata tortilla askok kopuru hori gainditzen dute. Hartzen den gatz kopurua murriztea beti izan behar dugu kontuan.
|