2003
|
|
Bizarrak berriz, kortseak, aterkiak eta erratzak egiteko erabiltzen ziren. Balearen haragia
|
ere
oso preziatua zen sukaldean. Hezurdura altzarigintzan erabiltzen zuten.
|
2005
|
|
Barietateak eta hondakinen tratamendua Laranja barietate ezagunenak Navel, Navelina, Navelate, Sanguina, Salustiana eta Valencia late dira. Laranjaren helmuga nagusia giza kontsumo zuzena den arren, haren azpiproduktuak
|
ere
oso preziatuak dira. Laranjak sortzen duen hondakinetako bat, oskola, olio esentzialak ateratzeko eta eguzkitan lehortzeko erabiltzen da.
|
2015
|
|
Haginek balio ekologiko handia izateaz gain, historian zehar
|
ere
oso preziatuak izan dira. Paleolitikoan hasita ehizarako eta gerrarako armak egiten ziren haginen egurrarekin, haginez egindako arkuak potentzia handikoak eta indartsuak baitziren.
|
|
Teknika horri esker, likido bolumen baxua behar duten eta sentsibilitate altua lortzen dutensentsoreen garapena posible litzateke medikuntzan, gaixotasunak eragiten dituzten sustantzienkontzentrazio mailak neurtzeko; biologia zelular ikerkuntzan
|
ere
oso preziatuak liratekehorrelako sentsoreak, gaur egun sektore hauek dituzten zenbait arazo eta mugei aurre egingobailieke.
|
|
Jakina, naturala eta garbitua har daiteke, mokadua eta erraz garraiatzeko modukoa baita. Baina zapore gozoari eta larruazal finari esker, sukaldean
|
ere
oso preziatuak dira, plater eta errezeta ugari egin baitaitezke horiekin. Irudia:
|
2017
|
|
legatza, merlenka, lupia, urraburua, barbarina, zapoa? Aladroc (bokarta) izeneko arrain txikiak
|
ere
oso preziatuak dira, eta hainbat eratara prestatzen dira, erreta, frijituta, tipulaz, arbendol saltsan eta laranja erara, besteak beste. Ezin ditugu ahaztu gatzunetan jartzen dituzten arrainak, hala nola Cubako sardinak, mojama (atun gatzartua), tronca (atun solomoarekin egindako mojama) eta sorra (atun mendrezkarekin egindakoa).
|
|
Horrez gain, porrusalda, tortilla eta bakailao nahaskia egiteko oso erabilia da. Bakailaoaren kokotxak
|
ere
oso preziatuak dira plantxan, frijituta edo pil pilean jateko.
|
|
legatza euskal erara, koxkero erara, saltsa berdean? Kokotxak
|
ere
oso preziatuak dira.
|
|
tomate saltsan edota piperradarekin, tipularekin. Haren mendrezka
|
ere
oso preziatua da, parrillan erreta batez ere. Hegaluzez egindako platerik ezagunetarikoa marmitakoa da, patataz eta hegaluzez prestatutako lapikokoa.
|
|
Txekorra
|
ere
oso preziatua da txoko batzuetan, eta txekor janak egin ohi dira herriko plazetan, Nafarroan eta Ipar Euskal Herrian bereziki.
|
|
Txerria
|
ere
oso preziatua da, eta plater tipiko askotan agertzen da osagai nagusi edo lagungarri. Aipagarriak dira lakoia arbi garekin, salda galiziarra, txerri belarriak galiziar erara, galiziar lapikokoa, etab.
|
|
Ehizakia erabilita prestatzen diren eskabetxeak eta haragi gazituak
|
ere
oso preziatuak dira.Sukaldaritza Mintegia 31
|
2022
|
|
Aurpegiak bezain exotikoak ziren, kaudimen ekonomikoa zuten pertsonak bakarrik eskuratu zitezkeen. Denborak aurrera egin ahala, konpainiako animalia gisa ezagun egin ziren, batez ere Erresuma Batuan, gaur egun oraindik
|
ere
oso preziatuak baitira: urtero hainbat azoka eta india untxien erakusketa egiten dira herrialdeko hainbat tokitan.
|