Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 128

2005
‎Orain dela hainbat urte Eusko Labelak finkatutako helburuaren emaitza da. Erakusketa lurralde guztietara eraman nahi dugu. Eta aurten, Gipuzkoaren txanda izan da.
Eraman ahuntzak gorantz.
‎Astebetean, goizean goizetik dihardute mahats mordoak mozten. Handik upategietara eramaten dituzte. Une horretan bertan hasten da txakolinaren prestaketa.
‎Esaterako, kalitatearen produktua eta produktua ekoizten den herria biak loturik daude. Horrek ingurunea errespetatzera eramaten gaitu: non ekoizten den, nola ekoizten den, herriak bizirik iraunarazteaâ? ¦ Beste kontzeptu batzuk, berriz, koantifikatzen zailak dira.
‎Eguna aparteko giroan igarotzeaz gain, jendeak aukera ezin hobea du euskal elikagairik onenak etxera eramateko .
‎Urkoin gaude, Busturialdean, nekazaritzako ustiategi ekologiko batean. Hemen 16ren bat urte daramagu , nekazaritza ekologikoan beti. Batzuen ustez nekazaritza ekologikoa ez omen da oso bideragarria.
‎Bada medikuntza naturalaren munduan sartuta geunden, gure lankideetako bat naturopata baita. Horrek, ezinbestez, naturarekin bat egitera eraman gintuen. Beraz, hortik hasi ginen guztionekin.
‎Ondoren, Kaiku sarien banaketa ekitaldia laburbilduko dizuegu. Zumitz artzain elkarteak bost urte darama sariketa hori antolatzen.
‎Garrantzi handiko saria da. Munduko leku guztietara eraman dut Idiazabal gazta, eta gauza bera egingo dut aurrerantzean. Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut.
‎Munduko leku guztietara eraman dut Idiazabal gazta, eta gauza bera egingo dut aurrerantzean. Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut. Eta gauza bera egiten jarraituko dut, oso erraza baita gazta honekin ondo geratzea.
‎Gainerakoa ahazten duzu. Produktuak kaxa handi batzuetan sartu, biltegira eraman eta hantxe sailkatu eta zenbatzen dute dena.
‎Baina hirugarren urteaz geroztik, eraikin honetan jarri ginen. Durangoko liburu eta disko azoka hementxe antolatu zuten hogeita hamar urtez, eta azoka esparru berrira eraman zutenean, lekua guri pasatu ziguten. Hortik aurrera izan ditugun kopuruak finkatzen joan dira.
‎Prezio horretan edo pittin bat merkeago ari gara saltzen. Bitartekariak ere badaude, euren zatia eramaten dutenak. Baina prezioa hori da:
2006
‎Elvira Carrascok hamar urte darama Laudion bizitzen eta enpresa bat sortu zuen duela sei urte. Telemarketing lanetan diharduen enpresa da.
‎Herriko udalak eta Tolosako babarrun koadrilak aukera aprobetxatu zuten bi erakundeon arteko hitzarmen bat izenpetzeko. Tolosa izena nazioarteko mailan areago zabaltzea du helburu aipaturiko hitzarmenak; bertako babarrun ekoizleek aspalditxotik daramate horixe bera egitenâ? ¦
‎Zergatik Laudion? Nire senarra Laudiokoa da, 10 urte daramat hemen, izugarri gustatzen zait Laudio eta jendeak oso harrera ona egin dit. Gogo handia nuen zerbait egiteko hemen.
‎gaitza dela eta, murrizpen batzuk daude abereak erkidego batetik bestera garraiatzeko orduan. Abereak eramatea ez da arazo; baina saldu ez diren abereak, edota enkante batean saldu direnak, leku garbi batera eramateko orduan, esaterako, Euskadira ekarri nahi badira, orduan bai, garrantzi handiko osasun arazoak topa ditzakegu. Gainera, kontrolpean dagoen lekuan izan diren abereak koarentenan edo berrogeialdian jarri lirateke.
‎gaitza dela eta, murrizpen batzuk daude abereak erkidego batetik bestera garraiatzeko orduan. Abereak eramatea ez da arazo; baina saldu ez diren abereak, edota enkante batean saldu direnak, leku garbi batera eramateko orduan, esaterako, Euskadira ekarri nahi badira, orduan bai, garrantzi handiko osasun arazoak topa ditzakegu. Gainera, kontrolpean dagoen lekuan izan diren abereak koarentenan edo berrogeialdian jarri lirateke.
‎Zuaitzo enpresa txikia da, Gasteizen dago eta hogei bat urte darama produktu ekologikoak lantzen. Hanburgesa eta saltxitxa begetalen alde egindako hautuak Estatuko aitzindariak izatera eraman zituen.
‎Zuaitzo enpresa txikia da, Gasteizen dago eta hogei bat urte darama produktu ekologikoak lantzen. Hanburgesa eta saltxitxa begetalen alde egindako hautuak Estatuko aitzindariak izatera eraman zituen. Gaur egun â?, tofuaâ?
‎Egun bakarreko txangoak izan daitezke: egun batean, esaterako, ikustaldi gidatu bat egin daiteke upategi batera; edo dasta bat; edo bazkari tipiko batâ? ¦ Beste turista batzuk batez ere ardoari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor bere kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
‎Egunero, goizeko bederatzietan, Iñakik ardiak bildu eta etxera eramaten ditu. Hogeita bi urte ditu eta familiako lanbidean buru belarri sarturik dago.
‎Kultura garbia da, ez dago idatzita, ez garailerik ez garaiturik ez dago. Inork ez du ezer eraman nahi beretzat. Galgoak dira, besterik gabe.
‎Guretzat esperientzia benetan aberatsa izan da Getariara hurbiltzea eta Rosa Ibarbiaren eta Jaime Burgainaren lursailak ikustea. Biak gipuzkoarrak dira eta denbora askotxo daramate baratze ekologikoak lantzen. Jaimek beti sinetsi du espezializazioan eta goi mailako produktuetan.
‎Joan den astean omenaldi bat egin zuten Ramon Zubiaur bertako zuzendari ohiaren oroimenez, martxoaren 1ean hil baitzen. Ramonek utzi gaitu, baina bera ezagutu genuenok beti eramango dugu geurekin haren oroitzapena, eta gure gogoan tinko iraungo du, Gernikako arbolan haren omenez landatutako kimuak bezala. Agur, Ramon.
‎Zabalegiko lursailak lur eta instalazio egokiak ditu praktikak egiteko. Teoria, izadia, praktika eta teknologia batu dira leku honetan, bederatziehun eta berrogeita sei ordu iraungo duen esperientzia bide onetik eramateko . Ikastaroan jorratuko diren gaiak nahikoak izango dira mota bateko zein besteko ustiategitak aurrera ateratzen ikasteko.
‎Guztira, 1.500 platertxo aterako dira. Hamabi urte daramagu hau egiten eta behin ere ez zaigu plater bakar bat ere soberan gelditu. Atera kontuak...
‎Mahatsa bildu ostean, upategira eraman behar da. Han, mahatsaren osasun egoera eta kalitatea aztertuko dituzte, horren arabera ardo mota bat edo beste egiteko.
‎Euskadiko artzainak beso zabalik hartu zituzten euskal etxeetan. Ez da zaila irudikatzea artzainek eramandako opariak zeintzuk izan ziren: gaztak, noski.
‎Haren aita Iribarrenek bizitza osoa darama lur honekin borrokan. Esker oneko lurrak dira, bai, baina baita gogorrak ere.
‎Ganadua, behi ganadua gehienbat, hazten dugu normalean. Garai hispanikoan, mandoak ere hazten genituen iparraldera eramateko (astoak eta behorrak gurutatzearen ondorio dira mandoak). Horrez gain, XIV. mendean ardi hazkuntzak ere urrezko garai bat ezagutu zuen:
‎urre zuria deitzen zitzaion. Gaur egun, hazkuntza hori hegoaldera eraman dute, hain emankorrak ez diren lurretara. Eta gaur egun, nekazaritza dugu jarduera nagusia.
‎Lau urte daramagu Rianeiro probintzian. Guanakoen hazkuntza sustatzen hasi ginen.
‎Ez bazirudien ere, baskulak zalantza guztiak uxatu zituen: Arturo Valls-ek hirurogeita hamazazpi kilo gazta eraman zituen etxera. Kilo kopuru polita, bai horixe!
‎Pentsa, merkatura joaten zara eta norbaitek esaten dizu: â?. Tori, eraman ezazu Idiazabal gazta batâ. Eta zuk, â?. Ez, barka.
‎Euskal Herriko baserrietan bostehun urte daramate labore hau modu tradizionalean [nik aipamen hori zuzendu eta beltzez jarri dudana kendu egingo nuke. Edonola ere, ez da antzina bezala, antzina ez baitzen babarrunik ekoizten EHan.
‎Eta berogailuetan bezala, aire lasterra dauka, baita haizebideak ere. Gero, erraz eramateko kirtena ere badu. Eltzekariak, beraz, uztaia eta kirtenak ditu.
‎Itxi ondoren eta iltze zapalak josi ondoren, eta nerbioak bukatu eta gero, eltzekaria batetik bestera eramateko kirten batzuk jarri behar dira. Horrela amaituko litzateke.
‎Segituan, egur ikatzerako parrilla eta eltzekarian uztaia jarriko genituzke. Eta erabat bukatzeko, kobrezko kirtena jarriko genioke, batetik bestera erraz eramateko .
‎Eltzekariak behar beharrezkoak ziren, ez baitzeukaten astirik trena gelditzeko eta jatetxe batean otorduak egiteko. Beraz, janaria etxetik eramaten zuten.
‎Eztia erleek eginiko produktua dela esaten den arren, berez prozesu luze baten emaitza da: landareek nektarra ekoizten dute, eta erleek bildu; nektarrean dagoen uraren zati bat erlauntzan kendu eta digeritzen dute erleek; erlezainak erleak zaintzen ditu eta loraldi batetik bestera eramaten ditu; gero, eztia bildu, garraiatu eta ontziratzen du.
‎Hazitarako zaldi hau menditik jaitsi dugu, neguan hobeto kontrolatzeko. Belar gehiago daukaten larre batzuetara eramango dugu, ondo elikatuta egon dadin. Horrela, udaberrian sasoian egongo da eta behorrak estali ahal izango ditu arazorik gabe.
2007
‎biologia, harrapaketak, populazioetan gertatzen diren gorabeherak, e.a. Datu horiekin parte hartzen dugu arrantza aztertzen diuten nazioarteko biltzarretan eta erakundeetan. 20 edo 25 urte darama Aztik horrelakoetan parte hartzen, ia ia hasi ginenetik, beste erakunde batzuekin batera, batzuk estatukoak dira (Ozeanografia Institutu Nazioanala eta Cesic erakundea, kasu) eta beste batzuk Frantziakoak... Baina, oro har, mundu osoko arrantza erakundeekin ari gara lanean.
‎Urte berriko lehen atala zabaltzeko, Azti bisitatuko dugu eta errepaso txiki bat egingo diogu Aztiren historiari. Arrantza zentroak eta zentro teknologikoak 25 urte darama gizartearen zerbitzuan.
‎Aztiren sortzetiko asmoek gure itsasora garamatzate , Kantauri itsasora... Arrantza ulertzeko modua eta Europako Batasunarekiko lehia zirela eta, euskal arrantza hil zorian zegoen, piskanaka baina halabeharrez hiltzen baitzihoan.
‎Urte batzuk daramate hona etortzen ikastaro batzuk ematera. Mendikoiren bitartez etortzen dira, eta pottokak hezteko hainbat ikastaro antolatzen dituzte.
‎Euskadin, datuek baikorrak izatera garamatzate . Izan ere, egungo zuhaitz azalera duela bederatzi urte genuenarekin erkatzen badugu, zazpi mila hekterea gehiago direla ikusiko dugu.
‎Historia laburra dela ematen du, baina egiatan luzea da. Nik 18 urte daramat hemen aitarekin lan egiten, eta aita 70eko hamarkadan hasi zen ardoak botilaratzen. Beraz, hogeita hamazazpi urte dira...
‎Historia laburra dela ematen du, baina egiatan luzea da. Nik 18 urte daramat hemen aitarekin lan egiten, eta aita 70eko hamarkadan hasi zen ardoak botilaratzen. Beraz, hogeita hamazazpi urte dira...
‎Euskadin, datuek baikorrak izatera garamatzate . Izan ere, egungo zuhaitz azalera duela bederatzi urte genuenarekin erkatzen badugu, zazpi mila hektarea gehiago direla ikusiko dugu.
‎Denbora asko daramat gaztaren munduan eta ni ere artzaina izan naiz. Beraz, sektorearen arazoak ezagutzen ditut eta badakit Idiazabal gazta estatuko gaztarik onenetako bat dela, baita maila profesionalean ere.
‎Nire atzean ikusten duzuenez, galbahea dago. Lursailetatik ekartzen ziren olibak hortxe garbitzen ziren; gero, goiko biltegira eramaten ziren. Eta tobera horren bidez olibak erortzen ziren eta orduan alperrek, jiraka eta biraka, olibak txikitzen zituzten.
‎Hau altxatu eta hemen jartzen zen, txukun txukun. Beterik zegoenean, prentsara eraman eta hau gainean jartzen zitzaion. Eta une horretan nahikoa zen prentsak altuera piska bat hartzea, bere lana egin zezan.
‎Gazta Eguna zela eta, Idiazabal herriak eta bere izena daraman gaztak bat egin zuten berriz ere. Erreportaje honetan, egunaren laburpena eskainiko dizuegu.
‎Saltokiko atal hau mundu guztiarentzat zabaldu dugu. Hemen dauden gauzak batez ere bezero partikularrentzat dira, nork bere etxera eraman ditzan. Bi atal ezberdin daude, hau da, bi salmenta mota egiten ditugu.
‎Hauek baltsaminak dira. Eramateko prest daude, guztiz. Hamabost aleko bandexa batzuetan eskaintzen ditugu.
‎40ko hamarraldian montxina arrazako zezenak inguruko zezen plazetara eramaten zituzten zezenketak egiteko; gainerakoak, behiak alegia, kontsumorako erabiltzen ziren. Baina etekin eskasak ateratzen zituzten hortik.
‎Txakurra erabiltzen zuten. Zezenak txorixo lantegietara edo zezen plazetara eramaten zituzten. Eta esan bezala, geroago txekorrak saltzeko garaia heldu zen, eta orduan idiek tiratutako gurdiak utzi eta zaldiz etortzen hasi ziren, villano txakurren laguntzaz txekorrak harrapatzera, horiek baino ez baitziren harrapatzen ordurako.
‎15 urte daramate egun hau antolatzen, eta urte guzti horietan beti saiatu dira Euskadiko ehiztari eta arrantzale guztien artean jai-egun polit bat prestatzen. Beraz, aldarrikapenak ez ezik, jai girorako tokia ere badago.
‎Egun handia da guretzat. Elkartean parte hartu duten kideei, ardo merkatuan urte asko zeramatenei , omenaldi bat egiten diegu. Horrez gain, iaztik hona zenduak diren kideak ere omentzen ditugu.
‎Guzti horri esker, euskal arrantzaren eta gure itsas baliabideen etorkizuna bermaturik dago. Izan ere, Eusko Labelaren etiketa daramaten hegaluze eta hegalabur hauen esangura kontsumitzaile gisa osorik ulertzeko gai garen bitartean, irudi eder hauek eta arrantza jarduerek bizirik iraungo dute Euskadiko kaietan.
‎Xabierri ideia kontatu genion eta berehala eman zuen ontzat, ilusio handiz gainera. â?. Ideia bikaina da, aurrera eraman behar duguâ, esan zigun.
‎Beste osagairik ez dute. Ordubete eta erdi daramate egosten eta ia ia puntuan daude. Azala, testura... den denda oso ongi dago.
‎Gaur egun, taldeko kideak batez ere sagardoaren munduaezagutzera ematen aritzen dira. Mundu hori ezagutaraztea baserritarrek eta sagardogileek aurrera daramaten lan handiaren osagarri garrantzitsua baita.
2008
‎Izan ere, gure produktuen kalitatea mundu osoan da ezaguna. Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailak urte asko darama merkatu berriak zabaldu nahian, eta oso ohikoa da halako azoketan parte hartzea. Euskadiko 11 enpresak baino gehiagok hartu zuten parte Eusko Jaurlaritzaren pabiloietan.
‎Garrantzi handikoa da kalitateko elikagaiak ekoizteko prozesua ezagutzera ematea; etorkizunean egin beharreko zerbait da. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailean 4 urte daramagu mota horretako ekimenak bultzatzen; urtero, 17 edo 20 erakusketa bultzatzen ditugu munduko hainbat tokitan. Inbertsio interesgarria da.
‎Christina Ganboa estatubatuarra da, Nevadakoa hain zuzen. Lau urte darama gure herrian bizitzen â?, haren birraitona birramonek utzi zuten lurrean, Amerikara joatekoâ??. Antropologia ikasi zuen eta ordu luzeak eskaini dizkio munduko artzain herrien tradizioak eta kultura aztertzeari.
‎Gipuzkoako erlezain elkartean 22 urte daramate sektorea bultzatzen eta hobetzen. Guk zinez eskertzen dugu elkartearen lana, denon onurarako da eta.
‎11 urte daramate jai hau ospatzen, baina Foru Aldundiak duela 20 urte erabaki zuen larreei urtean behin atsedenaldi bat ematea, larreek berriz ere leheneratzeko aukera izan dezaten.
‎banderatzat hartu izateagatik. Sustraia k 20 urte darama telebista uhinetan kulunka, eta Arabako Errioxako ardo sektoreak eta euskal lehen sektoreak oro har izan duen bilakaera onaren lekuko aparta izan da.
‎galardoia Sustraia saioari eman diogu. Beraz, zuekin lotura estua du, eta ez dago zertaz harritu, azken finean 20 urte daramazue â?. Sustraiaâ, egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari:
‎Haragitarako frantziar arraza bat da eta oso pozik gaude. 20 urte daramagu berarekin lan egiten. Hobekuntza genetikorik onenak Frantzian lor ditzakegu; hala ere, hainbat urte daramagu handik ezer ekarri gabe, eta gure etxaldean jaiotako abereekin baino ez dugu lan egiten.
‎20 urte daramagu berarekin lan egiten. Hobekuntza genetikorik onenak Frantzian lor ditzakegu; hala ere, hainbat urte daramagu handik ezer ekarri gabe, eta gure etxaldean jaiotako abereekin baino ez dugu lan egiten. Limousina arraza hazleen elkartearen barruan gaudenez, estatuko eta tokiko lehiaketetan parte hartzen dugu.
‎Hemen txerri etxalde bat daukagu. Basatxerri elkartean gaude eta bi urte daramagu egurats zabalean hazitako txerriak ekoizten. Jaki naturalez elikatzen ditugu eta gure negozioan, harategian alegia, merkaturatzen ditugu.
‎Gipuzkoako Foru Aldundiak 30 urte darama Jaizkibelen hainbat motatako jarduerak bultzatzen. Jaizkibel mendia kostaldean dago, itsasoaren aurre aurrean, eta mendiko lursailik gehienek herri erabilera dute.
‎Hemen produktua oso zainduta dago. Euskal Labelak zeharo bermatzen dizu ahora eramaten duzuna, lehen mailako produktua dela bermatzen dizu alegia, gure osasuna da, eta horregatik defendatu behar ditugu bertoko produktuak.
‎Hau da mahats ateratzekoa. Atoiraino bizkarrean eraman ordez, guk mahats ateratzekoak jartzen ditugu. Horrela jendeak lan gutxiago egiten du eta produktuarentzat ere ona da.
‎Eta sindikatuaren bitartez langileak ekartzen ditugu. Dena den, gure kasuan ez da beharrezkoa, sei urte baitaramagu langile berberekin lan egiten. Jaengoak dira, familia batzuk dira eta guk han bertan kontratatzen ditugu.
‎upategian, Jaengo bi familiaren laguntza dute mahats bilketaren garaian. Urteak daramate etortzen, eta mahasti biltzaile guztien lanarekin gertatu bezala, haien lana ezinbestekoa da mahatsa upategira berandu sar ez dadin.
‎Lur Lan Elkartean bost edo sei urte darama eta urte horietaz egiten duen balantzea benetan ona da. Berak kalitateko produktuak ekoitzi nahi ditu eta alde horretatik elkarteak bat egiten du bere filosofiarekin.
‎Dena den, Artetsu sariak ezin ditugu aipatu gabe utzi. Arbaso elkarteak lau urte darama sari horiek banatzen eta saridunak hauek izan ziren: Durango Telebista, Bakioko Udala, Juan Garmendia Larrañaga idazlea eta Jose Mari Arriaga eskulangilea (bere bizitza profesional osoa zura lantzen emateaz gain, bere semeak errelebua har dezan ere lortu du).
‎Ehundegian luzetara doazen hariak tenkatu egiten dira. Anezka haria daraman tresna da; pedal batzuk sakatu ahala, bilbearen haria batetik bestera pasatzen du, irazkiaren gainetik eta azpitik. Horrela, haria preso bezala gelditzen da bilbearen bi geruzen artean.
‎quesoidiazabal.com web gunea Idiazabal gaztaren denda birtuala da eta urrats bat aurrerago garamatza , baina tradizioak bistatik galdu gabe, tradizioaren alderik onenak ez baitira aldatzen: gure ardiakâ? ¦ gazta prestatzeko eraâ? ¦ ongi egiten dakiguna...
‎Gaur egun Euskadiko artzaintzak arbasoengandik heldu zaigun kultura baten aterpe izaten jarraitzen du, gure herriaren nortasun ikur. Hala bada, Idiazabal markako gazta bakoitzak euskal mendien zapore eta usaina daramatza . Tradizioaren eta modernotasunaren arteko nahasketa orekatsu horren emaitza urtez urte gero eta arrakastatsuagoa da nazioarteko lehiaketarik ospetsuenetan, Dublingoan edo Erromakoan kasu.
‎Olgak ia 25 urte darama ehungintzan lan egiten eta ikusi besterik ez dago ehotzen dituen objektuek nolako kalitatea duten. Xukaderak, lepokoak, mahai zapiak...
2009
‎latxa arraza eta karrantzana arraza. Amaren esneaz baino ez da elikatzen; eta 3 aste betetzean eramaten da hiltzera. Hori dela eta, arkumearen okela urtsua eta samurra da, eta zapore aldetik gozo gozoa.
‎Arestiko kremen artean egin dugun azkena Gaztazarrarenegokitzapena izan da, artzainen gazta zaharra alegia. Benetako artzain gaztekin egina dago, bere etiketa eta bere jatorri izena daramatzaten gaztekin alegia. Baina pixka bat gozatu dut, horren kontsumoa jende gehiagorengana irits dadin.
‎Uribarrin zebra muskuiluak hauteman zirenetik, eta handik gainerako ibaietara zabaltzeko arriskua kontuan izanik, batzordeak neurri zehatz batzuk hartzea erabaki zuen, larbei beste leku batzuetara zabaltzea eragozteko. Urtegian erabiliak diren ontziak eta makineria hidraulikoa beste inora ez eramatea erabaki zen; urtegiko hondartzetan koltxoneta flotagarriak erabiltzea debekatu zuten; eta urtegiko erabiltzaileei aholkatu zieten oinetakoak, palak eta kuboak, e.a. ondo desinfektatzea. Kontrol estazio gehiago jartzea ere erabaki zuten, euskal Autonomi Erkidegoko39 ibaietanzebra muskuilurik ba al zen detektatzeko.
‎Gure kasuan zebra muskuilua iritsi berria da, gutxi gorabehera; baina munduan denbora luzea darama , eta egia esan, beste leku batzuetan (bai Europan bai Amerikan) izan dituzten esperientziak kontuan hartuta, orain arte inork ez du lortu zebra muskuilua erabat desagerraraztea. Beraz, badirudi espezie horrekin bizitzen ikasi dugula.
‎Eusko Ikaskuntzarekin hitzarmen bat izenpetu berria izan arren, Gipuzkoako Foru Aldundiak parkeotan egiten duen lana aspalditik dator. Mendietako Zuzendaritzak, esaterako, hamabost urte darama bazkalekuotan beharrezko azpiegiturak bultzatzen, bertan lanean ari diren abeltzainek lan baldintza duinak izan ditzaten, bai artzainaren bizimoduari dagokionez (bordak eta mendi bideak eginez) bai ganaduaren baldintzei dagokienez (ur hornidurak, instalazioak, e.a. zabalduz).
‎Gure herriko lan inguruneak berpiztearen aldeko apustua ez da atzo goizekoa. Landa garapenerako elkarte ugariek urteak daramatzate landa garapenerako programak kudeatzen. Programa horiek landa inguruek dituzten premia eta eskasietara egokituz joan dira eta helburuak bete ahala eboluzionatuz doaz.
‎Euskaldunen nortasun marka den lanbideari jarraipena emango dion artzain belaunaldi berriak prestatzen hamar urte luze daramatza dagoeneko Itsasmendikoiren Artzain Eskolak.
‎Masan enpresa bisitatu dugu. Ia 25 urte daramatza produktu iberikoak lantzen eta saltzen.
‎Hainbat urte daramatzagu gure produktua ezagutzera ematen; Urdaibai aldean, esaterako, oso ezagunak gara. Hasieran, apustua bezalakoa izan zen, eta gaur egun urtero etortzen gara.
‎Oso produktu estimatua da. Hemen beharbada ez hainbeste, baina ea jatetxeetan hasten diren hura eskaintzen eta ea jendea animatzen den produktu hau etxera eramaten . Kanpoan estimu handiko produktua da eta.
‎Urte batetik bestera ardogileak, ekoizleak, gero eta gehiago ahalegintzen dira ardoa egiteko prozedurak eta hobetzen; ez da soilik mahastiko lana, baina upategikoa eta merkatukoa ere bada... Azken finean, prozesu integrala da, dena dago lotuta, eta ematen ditugun urratsek eraginkorrak izatera eta kalitatea areagotzera eraman behar gaituzte.
‎jatorri izenaren eskuetan dagoela esango diot mundu guztiari. Espaziora eramango ditudan nire bidelagunetako bat izango da. Hori da nik egingo dudan lan edo zeregin apala.
‎Aztin hamar urte baino gehiago daramagu ekoizpen garbiko planak prestatzen, nekazaritza eta elikagaigintzako enpresei zuzenduta. Orain arte, ekoizpen garbiko planak 40tik gora izan dira eta autonomia erkidegoetan, estatuan, nazioartean eta Hego Amerikan gauzatu ditugu.
‎Azti Tecnaliak hamarkada bat darama ekoizpen garbiko prozesuekin lan egiten eta orduz geroztik enpresentzako 40 plan baino gehiago prestatu ditu. Ingurunearentzat ez ezik, enpresentzat ere onuragarria da, gastuak murriztu eta etekin handiagoak lortzea baitakar berekin.
‎Teknikariek, kazetari adituek eta lehen mailako sukaldariek osatu zuten epaimahaia, Juan Mari Arzak buru zutela, eta ez zuen bat ere erraza izan irabazlea aukeratzea. Artzainen lan bikainak mailarik altuenera eraman baitu Idiazabal gazta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
eraman 21 (0,14)
darama 18 (0,12)
eramaten 16 (0,11)
daramate 11 (0,07)
daramagu 8 (0,05)
eramateko 7 (0,05)
daramaten 5 (0,03)
daramatza 5 (0,03)
daramatzate 5 (0,03)
eramango 5 (0,03)
daramat 4 (0,03)
daramatzagu 4 (0,03)
garamatzate 3 (0,02)
daraman 2 (0,01)
eramatea 2 (0,01)
garamatza 2 (0,01)
Eraman 1 (0,01)
Eramateko 1 (0,01)
baitaramagu 1 (0,01)
baitaramatza 1 (0,01)
daramatzan 1 (0,01)
daramatzaten 1 (0,01)
daramazue 1 (0,01)
eramandako 1 (0,01)
zeramatenei 1 (0,01)
zeramatzaten 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
eraman behar 4 (0,03)
eraman produktu 4 (0,03)
eraman gazta 3 (0,02)
eraman hemen 3 (0,02)
eraman ekoizpen 2 (0,01)
eraman ezan 2 (0,01)
eraman gu 2 (0,01)
eraman hau 2 (0,01)
eraman hona 2 (0,01)
eraman kirten 2 (0,01)
eraman nahi 2 (0,01)
eraman sagar 2 (0,01)
eraman Azti 1 (0,01)
eraman Jaizkibel 1 (0,01)
eraman Laudio 1 (0,01)
eraman abeltzaintza 1 (0,01)
eraman ahuntz 1 (0,01)
eraman alor 1 (0,01)
eraman ardi 1 (0,01)
eraman atzera 1 (0,01)
eraman azoka 1 (0,01)
eraman baratze 1 (0,01)
eraman bazkaleku 1 (0,01)
eraman bera 1 (0,01)
eraman dagoeneko 1 (0,01)
eraman egosi 1 (0,01)
eraman egun 1 (0,01)
eraman egurats 1 (0,01)
eraman ehungintza 1 (0,01)
eraman elkar 1 (0,01)
eraman erabaki 1 (0,01)
eraman esne 1 (0,01)
eraman etorri 1 (0,01)
eraman ez 1 (0,01)
eraman gizarte 1 (0,01)
eraman handi 1 (0,01)
eraman hasi 1 (0,01)
eraman hegaluze 1 (0,01)
eraman hori 1 (0,01)
eraman horixe 1 (0,01)
eraman jai 1 (0,01)
eraman labore 1 (0,01)
eraman lan 1 (0,01)
eraman landa 1 (0,01)
eraman lanean 1 (0,01)
eraman langile 1 (0,01)
eraman lur 1 (0,01)
eraman mahasti 1 (0,01)
eraman mahats 1 (0,01)
eraman merkatu 1 (0,01)
eraman mota 1 (0,01)
eraman opari 1 (0,01)
eraman orde 1 (0,01)
eraman ordu 1 (0,01)
eraman prest 1 (0,01)
eraman sagardogintza 1 (0,01)
eraman sari 1 (0,01)
eraman sariketa 1 (0,01)
eraman sektore 1 (0,01)
eraman telebista 1 (0,01)
eraman tomate 1 (0,01)
eraman tresna 1 (0,01)
eraman txertatu 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
eraman ekoizpen garbi 2 (0,01)
eraman hau egin 2 (0,01)
eraman hemen aita 2 (0,01)
eraman hona etorri 2 (0,01)
eraman ahuntz gorantz 1 (0,01)
eraman alor hori 1 (0,01)
eraman ardi latx 1 (0,01)
eraman azoka hau 1 (0,01)
eraman Azti horrelako 1 (0,01)
eraman baratze ekologiko 1 (0,01)
eraman bazkaleku beharrezko 1 (0,01)
eraman behar ukan 1 (0,01)
eraman bera lan 1 (0,01)
eraman dagoeneko Itsasmendikoi 1 (0,01)
eraman egun hau 1 (0,01)
eraman egurats zabal 1 (0,01)
eraman ehungintza lan 1 (0,01)
eraman elkar inportazio 1 (0,01)
eraman esne ekoitzi 1 (0,01)
eraman ezan Idiazabal 1 (0,01)
eraman gazta alegia 1 (0,01)
eraman gazta bat 1 (0,01)
eraman gazta mundu 1 (0,01)
eraman gizarte zerbitzu 1 (0,01)
eraman gu herri 1 (0,01)
eraman gu produktu 1 (0,01)
eraman handi ezer 1 (0,01)
eraman hori egin 1 (0,01)
eraman horixe bera 1 (0,01)
eraman jai hau 1 (0,01)
eraman Jaizkibel hainbat 1 (0,01)
eraman kirten batzuk 1 (0,01)
eraman kirten ere 1 (0,01)
eraman labore hau 1 (0,01)
eraman lan handi 1 (0,01)
eraman landa garapen 1 (0,01)
eraman langile berberak 1 (0,01)
eraman Laudio bizi 1 (0,01)
eraman lur hau 1 (0,01)
eraman mahasti landu 1 (0,01)
eraman mahats bilketa 1 (0,01)
eraman merkatu berri 1 (0,01)
eraman mota hori 1 (0,01)
eraman nahi bera 1 (0,01)
eraman nahi ukan 1 (0,01)
eraman opari zeintzuk 1 (0,01)
eraman prest egon 1 (0,01)
eraman produktu ekologiko 1 (0,01)
eraman produktu elikagai 1 (0,01)
eraman produktu iberiko 1 (0,01)
eraman produktu labeldun 1 (0,01)
eraman sagar barietate 1 (0,01)
eraman sagar ekoitzi 1 (0,01)
eraman sari horiek 1 (0,01)
eraman sariketa hori 1 (0,01)
eraman sektore bultzatu 1 (0,01)
eraman telebista uhin 1 (0,01)
eraman txertatu Araba 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia