|
Teknologia berri horien aurrerapen handienak mikroorganismoen bideragarritasuna arriskuan jartzen duten sistema fisikoen bidez lortu dira, hau da, elikagaiaren tenperatura handitu beharrik gabe desagerrarazten dira, elikagaiak tenperatura altuan jartzeak nutrizio balioa eta balio organoleptikoa galtzea eragiten baitu. Metodo horiek ez dira termikoak, eta ez diete eragiten edo oso modu arinean
|
eragiten
elikagaien nutrizio eta zentzumen ezaugarriei. Nabarmenenak presio altuak, ultrasoinuak, irradiazioa, intentsitate handiko eremu elektrikoen pultsuak, eremu magnetiko oszilatzaileak eta intentsitate handiko argi zuria erabiltzen dituztenak dira.
|
|
200 eta 250 gramo artekoa, baina tradiziori edo ohiko kontsumoari kasu egiteagatik, zehaztu du.Zeren balio kalorikoa kontuan hartzen badugu, pertsona bakoitzaren araberakoa ere izango da (egoera fisiologikoa, jarduera fisikoa, patologiak, lehendik hartu dituen elikagaiak), eta osagaiei buruz hitz egiten hasita, kontuan hartu dira egunean zehar egingo diren gainerako otorduak.Hortaz, nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, honako hauek proposatuko ditugu, betiere jarraibide hauek kontuan hartuta: Murriztu errazioa.Lasagna errazioa 250 gramokoa izatea da ohikoena, baina kopuru hori hartzen denean, otordu batek eman behar lituzkeen baino kopuru handiagoetan hartzen ari gara energia, gantza, gantz saturatuak, azukreak eta gatza (2.000 kcal, 70 g gantz, 20 g gantz saturatu, 90 g azukre eta 5 g gatz). Hori dela eta, errazioa 100 gramora murriztea komeni da.Hain zuzen, merkatuan dauden markek ere 100 gramo bakoitzeko ematen dute nutrizio arloko informazioa, halaxe agintzen du-eta Europako 1169/ 2011 arauak, elikagaiek kontsumitzaileari eman behar dioten informazioari buruzkoak.Zaindu itzazu osagaiak.Hauta itzazu zure nutrizio profila zaintzeko moduko osagaiak daramatzaten lasagnak: ...en baitute, eta, hori dela eta, oso noizbehinka jan behar dira.Hobe berdurekin.Nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, haragiz egindako lasagnek, batez beste, kopuru handiagoetan ematen dituzte aztertu ditugun mantenugaiak.Gatza bereziki.Horrexegatik, hobe da berdura lasagnak hautatzea.Zer da hobea, izoztua edo hozkailuan edukitzekoa. Aldea ez da nabarmena.Izozte prozesuak ia ez dio
|
eragiten
elikagaien nutrizio arloari, nahiz eta komeni den jakitea beti egon daitekeela aldaketaren bat ezaugarriren batean, elikagai freskoekin gertatzen den bezala: elikagai horiek biltzen eta prestatzen direnetik jan bitartean galtzen duten mantenugai kopurua batzuetan handiagoa izaten da izoztean gertatzen diren gorabeherak baino.Horrela, bada, modu seguru eta egokian izoztuta dauden elikagaiek ez dute freskoen inbidiarik.Prezioa markaren araberakoa izaten da.Prezioari ez dio eragiten barreneko betegarria haragiz edo berduraz egina izateak.Markak dauka egiazko eragina.Errazio gisa 100 gramoko zatia hartuta, eta hozkailuan edukitzekoak diren lasagnak elkarren artean alderatuta, aukera garestienak bi aldiz gehiago balio du merkeenak baino.Izoztuen artean, berriz, alde txikiagoa dago marken artean, eta, batez beste, garestienak %50 gehiago kostatzen dira.Aditua duRamon de Cangas, Dietista Nutrizionisten Kontseilu Nagusiko Aholku Batzordea:
|
|
Patea gehigarririk gabe Gehigarriei buruzko beldurrak arrazoi askori zor zaizkie, hala nola, bulos difusioari, desinformazioari eta batzuetan zenbait elikagairen etiketetan erabiltzen diren erreklamazioei; horietan, “osagai naturalen% 100” eta “gehigarririk gabe” mezuak nabarmentzen dira. Berez, substantzia seguruak dira, eta ez dute
|
eraginik
elikagaiaren nutrizio ezaugarrietan. Alde horretatik, osagai nagusiei erreparatu behar diegu, eta, batez ere, elikagaiari.
|