2001
|
|
atal honetan sartzen dira flabonolak, antozianidoleak eta flabonak, hau da, landare munduan agerpen handia duten polifenolen familiako multzo nagusia osatzen duten koloratzaile naturalak,
|
eragin
antioxidatzailea dutenak.
|
|
Nutrizio balioa: Letxugak kaloria gutxi ematen ditu, ur asko (%90), bitaminak (folatoak, A probitamina edo beta karotenoa) eta bitamina ugari (azken bi horiek
|
eragin
antioxidatzailea dute, gaixotasun kardiobaskularren prebentzioarekin eta baita zenbait minbizi motarekin ere), mineralak (potasioa, magnesioa) eta zuntza (hesteen funtzionamendu egokirako beharrezkoa). Kolore ilunagoko kanpoko hostoak barrualdekoak baino elikagarriagoak dira.
|
|
Antioxidatzaileak: Ariketa fisikoa egiten den bitartean, erradikal askeak sortzen dira, eta horiek egitura biologiko garrantzitsuak alda ditzakete, giharrak handituz, etab. Zenbait substantziak
|
eragin
antioxidatzailea dute, eta erradikal askeek eragindako erreakzioak eteten dituzte. Besteak beste, A, C eta bitaminak, zinka, kobrea, manganesoa eta selenioa.
|
|
Giza organismoak ezin ditu sintetizatu, eta ezinbestekoak dira zelula mintzak eratzeko, batez ere nerbio zelulak osatzeko. Mineral edukia, oro har, frutena baino handiagoa da, eta magnesio, fosforo, potasio, kaltzio eta burdin iturri gisa (azken bi mineral horiek xurgatzen zailak dira) eta oligoelementu gisa nabarmentzen dira, hala nola zinka eta selenioa (biek
|
eragin
antioxidatzailea dute). Bitaminei dagokienez, fruitu horiek, oro har, ez dute bitaminarik.
|
|
Gainera, bitamina ugari duenez, landare burdina xurgatzen du. Bestalde, Bruselako azek minbiziari aurre egiteko izan dezaketen babes efektua ikertzen ari dira, edukia (organismoan A bitaminaren aitzindariak) eta deribatu sulfuratuak(
|
eragin
antioxidatzailea duten konposatuak) direla eta. Sukaldean:
|
2002
|
|
ez dira nutrientetzat jotzen,
|
eragin
antioxidatzailea dutelarik, landareen sustantzia koloratzaileak baitira, berez.
|
|
Hobeki xurgatzen den burdina animalia jatorriko elikagaietatik datorrena da (haragia, merlenka, arrautzak eta elikagai horien eratorriak); legumbresa, barazkiak eta bestelako landare elikagaietatik datorrena, berriz, okerrago xurgatzen da, baldin eta elikagaiak bitamina iturri onak diren beste batzuekin konbinatzen ez badira (barazkiak olioarekin eta limoi zukuarekin onduta…) edo animalia jatorriko elikagai osoekin (proteinak urdaiazpikoan). Gainera, lagundu egiten du energia lortzeko prozesuetan, sistema immunologikoan edo organismoko defentsa prozesuetan, eta
|
eragin
antioxidatzailea du. Zinkik ez izateak zerikusia du larruazaleko lesioekin, zauriak orbaintzeko atzerapenarekin, burua erortzearekin, azazkaletako hauskortasunarekin, gustuaren eta usaimenaren alterazioekin, etab. Defizit kronikoak hipogonadismoa eragin dezake (organo ugaltzaileen tamaina txikia).
|
|
Bi hamarkadatan,% 83k hainbat dementzia motaren sintomak zituen. Danimarkako ikertzaileek defendatzen duten hipotesia da ardoak dituen substantzia batzuk, flavonoide deritzenak eta giza organismoan
|
eragin
antioxidatzaileak dituztenak, izan daitezkeela abantaila horren kausa. Zehazki, ardo beltzak flavonoide ugari ditu, eta hori lehenago ere ikertu dute, eta ondorioztatu dute garun hodietako eta bihotzeko krisiak ere murrizten dituela.
|
2003
|
|
|
Eragin
antioxidatzailea duten sustantziak maiz jatearekin lotzen da gaitz kardiobaskularren intzidentzia murriztea.
|
|
bitaminak
|
eragin
antioxidatzailea du eta olio birjinetatik, labore integraletatik eta fruitu lehorretatik atera daiteke.
|
|
hirtum. Oso ezaguna da
|
eragin
antioxidatzailea duelako, olioak edo gantz produktuak espezializatzeko erabiltzen baita, bizitza baliagarria luzatzen baitu. Substantzia antioxidatzaile posibleen artean, tokoferolez gain, honako hauek aipatu behar dira:
|
|
Gure gorputzean xurgatu ondoren, beta karotenoa edo A probitamina A bitamina edo erretinol bihurtzen da; funtsezkoa da ikusmena, azalaren, ehunen egoera ona eta gure sistema immunologikoaren funtzionamendu egokia bermatzeko. Gainera,
|
eragin
antioxidatzailea duen substantzia gisa, bitamina bezala, erradikal askeak neutralizatzen ditu, eta, beraz, azenarioak maiz kontsumitzeak gaixotasun kardiobaskularrak, endekapenezkoak eta minbizia izateko arriskua murrizten laguntzen du. Azenarioek ematen duten azido folikoak anemiak tratatu edo prebenitzen eta haurdunaldian arrisku kardiobaskularra eta arantza bifidoa murrizten laguntzen du.
|
|
Gure gorputza eguzki izpien eraginpean jarriz produzitzeko gai da. bitamina edo tokoferola Zelulak babesten ditu,
|
eragin
antioxidatzailea baitute, odol zelulen egonkortasunari eusten laguntzen du eta ugalkortasun sexualean parte hartzen du. Hotzean lehen presioko olio birjina, zerealen eta zereal osoen hozia, fruitu lehor oleaginosoak eta hosto berdeko landareak. K Beharrezkoa bitamina protronbina eta odolaren koagulazioko beste faktore batzuk sintetizatzeko. Hosto berdeko barazkiak, zereal osoak, frutak eta haragia.
|
|
bitamina edo azido askorbikoa. Kolagenoa sortzearekin, kortikoideen sintesiarekin, hezurrak eta hortzak sortzearekin, globulu gorriak ekoiztearekin, elikagaien infekzioen eta burdinaren xurgapenaren aurkako erresistentzia bultzatzen du eta
|
eragin
antioxidatzailea du. Zitrikoak, marrubiak eta meloia, fruta tropikalak, tomateak, piperrak, azak, letxuga eta barazkiak, guztiak.
|
|
Karoteno kopurua handiagoa da beste fruta batzuen aldean, eta horrek ematen dizkio bere propietate dietetikoetako batzuk.A probitamina edo beta karotenoa A bitamina bihurtzen da gure organismoan, behar duen bezala. Bitamina hori funtsezkoa da ikusmenerako, larruazalaren, ilearen, mukosen, hezurren eta sistema immunologikoaren funtzionamendu egokirako, eta
|
eragin
antioxidatzailea du. Nutrizio osaeraren taula (zati jangarriaren 100 g ko) Energia (Kcal) Ura (mL) Karbohidratoak (g) Zuntza (g) Potasioa (mg) Magnesioa (mg) Iodoa (mcg) A probitamina (mcg) Abita.
|
|
Melokotoiaren mamiaren kolore hori laranja beta karotenoaren (A probitamina) oparotasunari zor zaio. Substantzia horrek
|
eragin
antioxidatzailea du, eta gaixotasun kardiobaskularren, endekapenezkoen eta minbiziaren arriskua murrizten du. Halaber, beta karotenoaz gain, melokotoiaz gain, hainbat substantzia erabiltzen dira larruazalaren ukipenak tratatzeko.
|
|
Kontuan hartu behar da dieta orekatu baten bidez nahikoa betetzen direla substantzia antioxidatzaile horien beharrak; izan ere, substantzia horiek alboratu egiten dute, gure osasuna babesten dute, erradikal askeek gure zeluletan duten eragin kaltegarria neutralizatzeko duten gaitasuna dela eta. Horrela,
|
eragin
antioxidatzailea duten substantziek eritasun degeneratibo, kardiobaskular eta, are, minbiziaren arriskua murrizten dute. Antioxidatzaileak bereziki ugariak dira barazkietan (barazkiak eta frutak), biztanleria orokorraren artean horien kontsumoa sustatzeak duen garrantzia itotzen baitute, bereziki gordinetan.
|
|
karotenoidea da, eta gure organismoan A bitamina bihurtzen da behar duen heinean; horregatik esaten zaio “A probitamina”. Substantzia horrek, gainera,
|
eragin
antioxidatzailea du. Zein elikagaitan da ugaria. A bitamina, berez, animalia jatorriko elikagaietan baino ez dago, nahiz eta landareetan probitamina gisa agertzen den (zenbait karoteno).
|
2004
|
|
Bitaminetan, berriz, urri:
|
eragin
antioxidatzailea duen bitamina bakarrik aipatuko dugu.
|
|
Gainera, zuntz kopuru horrek idorreria prebenitzen eta kolesterol maila kontrolatzen laguntzen du, baita azukreak odolera pasatzeko abiadura ere. Mineralen eta bitaminen iturri bikaina ere badira, eta horietako batzuek
|
eragin
antioxidatzailea dute. Hori dela eta, gaixotasun kardiobaskularrak, endekapenezkoak eta baita minbizia ere ager ez daitezen laguntzen duten elikagaiak dira.
|
|
Hala ere, elikagai horiek dituen dieta batek organismoa zenbait tumoretatik babestu dezakeen arren, bularreko minbizia izateko arriskua murrizteko beste neurri batzuk ere behar dira. Sojaren ezaugarriak
|
Eragin
antioxidatzailea duten substantzien artean, isoflabonak daude, fitoestrogenoak ere deituak, sojan eta deribatuetan daudenak. Horien bidez, osteoporosia, gaixotasun kardiobaskularrak eta hormonen mendeko minbizi mota batzuk (bularreko minbizia, esaterako) izateko arrisku txikiagoa dago.
|
|
Gainera, zuntz kopuru horrek idorreria prebenitzen eta kolesterol maila kontrolatzen laguntzen du, baita azukreak odolera pasatzeko abiadura ere. Frutak ere mineralen eta bitaminen iturri onak dira; horietako batzuek
|
eragin
antioxidatzailea dute, eta, beraz, gaixotasun kardiobaskularrak, endekapenezkoak eta baita minbizia ere agertzea saihesten laguntzen duten elikagaiak dira. Nutrizio propietate horiek guztiak ageri dira labore ekologikoetatik datozen frutetan eta labore tradizionaletan; hala ere, nekazaritza ekologikoaren aldekoek diote nekazaritza ekologikotik datozen produktuek printzipio elikagarri gehiago dituztela ohiko ustiapenetatik datozenek baino.
|
|
Postrerako, fruta freskoa Udak fruta ugari eskaintzen dizkigu, eta horrek zaildu egiten du horiei aurre egitea. Postre eta mokadu onenak dira, uretan aberatsak izateaz gain, mineralak, bitaminak eta
|
eragin
antioxidatzailea duten hainbat substantzia baitituzte, zuntz kantitate interesgarriak izateaz gain. Frutek dituzten propietate nutritibo guztiak aprobetxatzeko modu egokia da mazedonia gisa hartzea.
|
|
Zuntz asko du, heste igarotzea hobetzen duela, eta mineralen artean, berriz, potasioa. bitaminak
|
eragin
antioxidatzailea du, hemolisia prebenitzen du (odol zelulak haustea, hala nola globulu gorriak) eta ugalkortasunean parte hartzen du. Potasioa beharrezkoa da transmisiorako eta nerbio bulkada eta muskulu jarduera normalerako sortzea, zelularen barruko eta kanpoko uraren orekan parte hartzen du.
|
|
Bertako beste barazki batzuk bezala Brassica generoa: azalorearen kontsumoa oso handia delako gomendatzen da
|
eragin
antioxidatzailea duten elementu fitokimikoetan (glukossilonatoak, isotiozianatoak eta indolak), besteak beste, prebentzioa bultzatzen dutenak endekapenezko gaixotasun batzuk eta immunitate sistema suspertzea. Bestetik alde batean, sufre konposatu horietako asko (dimetilsulfuroa, trimetilsulfuroa…) barazkiak egosten diren bitartean usain handia galtzen dute.
|
2005
|
|
Gainera, ur, bitamina eta mineral ugariko elikagaiak dira. eta
|
eragin
antioxidatzailea duten substantziak, gure osasunaren aliatu handiak. Heldulekuak Udareak eta sagarrak fruta multzo honetakoak dira.
|
|
Haragiaren kolorea (berdea, horia edo laranja) kantitatearen araberakoa da,
|
eragin
antioxidatzailea baitu.
|
|
Gainera, sukaldaritzako teknika horietako batzuk barazkietako mantenugaien galera murrizten dute, Hala, bitamina, mineral eta substantzia gehiago ematen dira.
|
eragin
antioxidatzailea du dietan. Barazki erreak?
|
|
Antozianoek beren kolore bereizgarria ematen diete, eta azido organikoekin batera egoten dira, hala nola azido oxalikoarekin edo azido malikoarekin, eta horiek ere zaporeaz arduratzen dira. bitaminak
|
eragin
antioxidatzailea du, antozianoek eta karotenoideek bezala. Bitamina horrek kolagenoa, hezurrak eta hortzak, globulu gorriak sortzen laguntzen du, eta elikagaien burdina xurgatzen eta infekzioei aurre egiten laguntzen du.
|
|
Bitamina edukiari dagokionez, B multzoko bitaminatan aberatsak dira kipulak, hala nola folatoak eta B3 eta B6 bitaminak. C eta bitaminen kantitate diskretuak ditu, eta biek
|
eragin
antioxidatzailea dute. Folatoek globulu gorri eta zurien produkzioan, material genetikoaren sintesian eta sistema immunologikoaren antigorputzen eraketan parte hartzen dute.
|
|
Folatoek globulu gorri eta zurien produkzioan, material genetikoaren sintesian eta sistema immunologikoaren antigorputzen eraketan parte hartzen dute. bitaminak, bitaminak bezala,
|
eragin
antioxidatzailea du, baina azken horrek, gainera, kolagenoa, globulu gorriak, hezurrak eta hortzak sortzen laguntzen du. Elikagaien burdina xurgatzen ere laguntzen du, eta infekzioen aurkako erresistentzia handitzen du.
|
|
Gainera, ur askoko elikagaiak direnez, kalorikoa oso txikia da, eta bitamina kopuru handia du.
|
eragin
antioxidatzailea duten mineralak eta substantziak. Beraz, kaloria gutxi eta oso elikagarriak izateaz gain, frutek eta barazkiek gosea ase eta lasaitzen laguntzen dute.
|
2006
|
|
Beharrezkoa da askotariko dieta egitea, kantitate egokia barne likidoenak, A, C eta bitaminak eta selenioa bezalako mineralak, zinka edo burdina.
|
Eragin
antioxidatzailea duten substantzia horiek blokeatu egiten dituzte erradikal askeen eragin kaltegarria eragiten duten molekulak osasunerako ondorio negatiboak. Horietako batzuk, hala nola A eta bitaminak, azalaren mantenugaiak dira, eta, beraz, haien egoera eta itxura hobetzen dute.
|
|
sodioa eta zinka. Fosforoak nerbio sisteman eta jardueran parte hartzen du muskularra eta zinka,
|
eragin
antioxidatzailea dute eta garapenean parte hartzen dute sexu organoak, dastamena eta usaimena. Konposizio taula, 100 g ko zati bakoitzeko jangarri Kcal (n) Proteina (g) Koipea (g) AGS (g) AG (g) AGP (g) Kolesterola (mg) Burdina (mg) Abita.
|
|
Basa fruitu hau kaloria gutxikoa da eta gainera bitamina, magnesio, potasio eta zuntz ugari ditu.
|
Eragin
antioxidatzailea du, pigmentu naturaletan aberatsa baita antozianoak eta karotenoidoak, baita bitaminan ere, eta horrek ematen dio kolore more ilun bereizgarria. Fruta helduak ezaugarri laxanteak ditu hesteetako igarotzea hobetzen dute, eta arazgarriak organismoko toxinak ezabatzen laguntzen dute.
|
|
Saio kopurua eta maiztasuna berariaz ezartzen dira paziente bakoitzarentzat. Ozonoterapia, zahartzearen aurkako metodo gisa,
|
eragin
antioxidatzailea duelako eta ehunen oxigenazioa hobetzen duelako da gehien zabaltzen den aplikazioetako bat.
|
|
Bestalde, melatonina gehigarriek lo arazoak dituzten pertsonen erritmo zirkadianoak erregulatu eta normalizatu ditzakete, txandaka lan egiten dutelako edo ordu eremu batzuk zeharkatzen dituzten hegaldiak egiten dituztelako, batez ere ekialderantz (ordu desegokitzapena edo jet lag). Melatoninak
|
eragin
antioxidatzaileak ditu, eta erradikal askeak kentzeko eraginkorragoa da E eta bitaminak baino. Jet lagean melatoninak duen erabilgarritasuna da ebidentzia zientifiko handiena duena.
|
2008
|
|
Azken batean, kolore uholde baten ondoren, fitokimikoen zerrenda luzea eta interesgarria dago. Konposatu kimiko horiek
|
eragin
antioxidatzailea dute landareetan, eta giza organismoak ezin ditu ekoitzi; beraz, horietan aberatsak diren elikagaiak janez soilik lortzen dira. Antozianinak dira aran beltzen eta baien kolore gorriaren edo morearen erantzuleak, besteak beste, fresak, mugurdiak eta ahabiak.
|
2009
|
|
Sexu organoen garapenean eta hazkundean parte hartzen du, eta beharrezkoa da dastamenak eta usaimenak ongi funtziona dezaten. Era berean, sistema immunologikoaren funtzionamendu egokia ahalbidetzen du eta
|
eragin
antioxidatzailea duela frogatu du.
|
|
Bitaminei dagokienez, kopuru txikitan ematen dituzte B taldeko bitaminak eta liposolubleak, hala nola A eta bitaminak. Azken bi horiek
|
eragin
antioxidatzailea dute. Motak eta kategoriak Oliba beltzak, berdeak, hezurdunak edo hezurrik gabeak, beteak, osoak edo zatituak, entsaladak eta entsaladillak, pasta eta arroz platerak, haragikiak, pateak eta saltsak dira.
|
|
naturalean, limoiarekin, azukrearekin, espeziekin (iltzea, kanela, kardamomoa, jengibrea…) edo esnearekin. Azterketa epidemiologikoen arabera, flavonoide ugari duten elikagaiek gaixotasun kardiobaskularren eta minbiziaren arriskua murriztu dezakete,
|
eragin
antioxidatzailea baitute. Ebaluazio zientifikoak egiaztatu du teak (beltza, gorria, berdea, zuria) jarduera biologiko bizia duela, katekina ugari dituelako, flabonoideen familiako konposatu fenoliko antioxidatzaile mota bat duelako eta konposatu bioaktibo nagusiak dituelako.
|
|
pisua galtzea, gaixotasun kardiobaskularrak eta zenbait minbizi mota izateko arriskua murriztea, aho osasuna sustatzen laguntzea (fluor aberastasunagatik) eta hezur dentsitate minerala handitzea. Te kikara batek 200 mg flavonoide inguru ematen ditu Dituen substantziak interes dietetiko eta nutrizional handikoak dira, batez ere
|
eragin
antioxidatzailea duten flavonoideak (katekinak, rubigenina, flavina eta taninoak). Te kikara batek bakarrik 200 mg flavonoide inguru ematen ditu, eta horietako gehienak lehenengo minutuan askatzen dira.
|
2010
|
|
Azken bi antioxidatzaile zelular horiek minbizia izateko arriskua murrizten dutela frogatu dute. Funtsezko bitaminei dagokienez, “C bitamina ugari du,
|
eragin
antioxidatzailea du eta sistema immunologikoa indartzen du” erantsi zuten. Nutrizioaren ikuspegitik, 100 g gojik 346 kilokaloria dituzte, eta horien nutrizio osaera honako hau da:
|
|
Lekaleak entsaladan Lekale hotz edo epelak plater bakarra dira bero egunetan, kaloria gutxiago eta ur gehiago behar direnean. Barazkiekin osatzen dira, eta
|
eragin
antioxidatzailea duten bitaminak, mineralak eta substantziak ematen dituzte. Ongailuko ozpin olioa aukeratuz gero, zapore bizia lortzen da, eta, horri esker, ez da gatzik gehitzen; hori onuragarria da hipertentsioa duten pertsonentzat edo likidoak atxikitzeko arazoak dituztenentzat.
|
2011
|
|
Horrelako ebaluazioen konplexutasuna ulertzeko, EFSA selenioa da, eta agente berari lotutako arriskuak eta onurak erakusten ditu. Selenioa ezinbesteko mantenugaia da osasunerako, eta
|
eragin
antioxidatzaileak ditu. Hala ere, gizakien toxikotasun karga bat ere hauteman da, selenioa eguneko 850 mg baino gehiago hartuz gero.
|
|
Guztira, azken 10 urteetan egindako 28 saiakuntza kliniko aztertu dira. Horietan “lotura estatistikoki esanguratsua” dagoela ikusi da, batetik, tomate freskotik eta haren deribatuetatik hartutako likopenoa eta, bestetik, hainbat minbizi motaren prebentzioa,
|
eragin
antioxidatzailea baitu. Likopenoa tomateetan eta deribatuetan dagoen karotenoidea da, eta hainbat minbizi motaren eragina murrizten du, batez ere prostatako minbiziari dagokionez, erakunde horretako Nutrizio eta Bromatologia Saileko Montaña Cámara Hurtado doktoreak dioenez.
|
|
Era berean, aktiboki parte hartzen du hormona esteroideen sintesian eta gantzen metabolismoan (lipidoak), eta elikagaien burdinaren xurgapena handitzen du. Gainera, eragina du sistema immunologikoan,
|
eragin
antioxidatzailea du eta hortzoien, hezurren, hortzen eta odol hodien osotasunari eusten dio. Zer elikagaik ematen digute bitamina?
|
2012
|
|
Olibek eta oliba olioak polifenol kopuru interesgarriak kontzentratzen dituzte,
|
eragin
antioxidatzaileak dituzte eta" kolesterol txarretik" babesten dute.
|
2013
|
|
– Naturan dauden substantziak,
|
eragin
antioxidatzailea dutenak (adibidez, bitamina, azido askorbikoa), eragin sinergikoa dutenak (azido zitrikoa) edota eragin blokeatzailea dutenak (bitamina, tokoferola).
|
2022
|
|
Azken mineral horretan aberatsenetakoa den landare iturrietako bat da; horregatik, almendra esnea behi esnearen ordez erabiltzen da hura onartzen ez denean. Bitaminei dagokienez, almendrak B multzoko bitamina kopuru handiak ditu, besteak beste, azido folikoa, eta bitamina iturri ona da,
|
eragin
antioxidatzailea duena. Imagen:
|
2023
|
|
A bitamina funtsezkoa da ikusmenerako, larruazalaren, ilearen, mukosen, hezurren eta sistema immunologikoaren funtzionamendu egokirako. Beta karotenoa A bitamina bihurtzen da gure organismoan, behar duen bezala, eta
|
eragin
antioxidatzailea du. Nola prestatu?
|
|
bitamina iturria bitamina horrek
|
eragin
antioxidatzailea du, eta burdina xurgatzen eta infekzioei aurre egiten laguntzen du, besteak beste. Udaberrian, marrubi eta lizarren sasoi naturala, jatea, bide bikaina da bitaminaren eskakizunak betetzeko.
|
|
Endibia gorriak edo moreak berdeak baino aberatsagoak dira A eta bitaminetan. Bitamina edukiari dagokionez, A probitamina eta C eta bitaminak nabarmentzen dira, eta horiek guztiek
|
eragin
antioxidatzailea dute. Magnesioa eta iodoa ematen dute.
|
|
Hor jarri behar da arreta, benetan, bitaminen eta gatz mineralen ekarpenean, gainerako barazkietatik nabarmentzen baita. Bitamina aberastasunari dagokionez, espinakek A probitamina eta C eta bitamina kopuru handiak dituzte, eta horiek guztiek
|
eragin
antioxidatzailea dute. Halaber, B taldeko bitamina iturri oso ona da, hala nola B9 (folatoak), B2, B6 eta, proportzio txikiagoan, baita B3 eta B1 ere.
|
|
Azala berde iluna du eta mamia laranja kolorekoa. aberatsa da,
|
eragin
antioxidatzailea dute eta gaixotasun kardiobaskularrei aurrea hartzen laguntzen dute. Kalabaza hau oso egosita dago zopetan, pureetan, gisatuetan eta lapikoetan.
|