Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2001
‎Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean Produktu hau erostean, ondo begiratu behar diegu etiketatzeari eta ontziaren egoerari, iraungitze edo kontsumo data lehenetsiei eta nutrizio etiketari (produktua bitaminaz edo mineralez aberastuta dagoen edo ez, etab.).), beste marka bateko baliokidearekin alderatzeko. Ontzia ireki ondoren, hoztu egin behar da, eta gehienez ere hiruzpalau eguneko epean kontsumitu, hasierako propietateak aldatu ez daitezen.
‎Kontserbazioa eta higienea: Oraindik berde dagoen kirtena hoztu egin daiteke heltzea atzeratzeko, edo giro tenperaturan eduki, gazitasun punturik onena lortzeko; hortik aurrera, gehienez ere 5 eguneko epean kontsumitu behar da. Kirten helduak oso sentikorrak dira kolpe mota guztiekiko, eta, beraz, batuketaz manipulatu dira.
2002
‎Ontzia oraindik ireki ez denean, nahikoa da leku fresko eta argitik babestuta gordetzea. Hala ere, behin irekita, erraz kutsa daiteke; beraz, hozkailuan gorde eta 3 eguneko epean kontsumitu behar da.
‎Ondo begiratu behar dugu ontziaren etiketa eta egoera, iraungitze datak edo kontsumo data gomendatuak. Ontzia ireki ondoren, hoztu egin behar da, eta gehienez ere hiruzpalau eguneko epean kontsumitu, hasierako propietateak aldatu ez daitezen.
‎Egokiena elikagaiak izoztu aurretik hoztea litzateke, beren egitura gorde dezaten. – Soberakinak bi eguneko epean kontsumitzea komeni da. Produktu batzuk egoera onean mantentzen dira hiru egunetik bostera bitartean, baina zenbat eta denbora gehiago eduki jaki prestatua, orduan eta handiagoa izango da elikagaiak intoxikatzeko arriskua.
2005
‎Arriskurik gabeko kontserbazioa Galeperra freskoa bada, alderik hotzenean gorde behar da. hozkailuarena, eta gehienez ere 2 eguneko epean kontsumitu behar da. erosi edo ehizatu ondoren.
2007
‎Desizoztu ondoren, ez izoztu berriro barazkiak. Barazkiak desizoztu ondoren, komeni da egun berean prestatzea edo gehienez ere 4 eguneko epean kontsumitzea. Ez dira berriro izoztu behar, jatorrizko ezaugarriak galduko bailituzte.
2012
‎Irudia: Paul Grant Ez da komeni barazkiak erostea, hiru edo lau eguneko epean kontsumituko ez badira, oso elikagai galkorrak baitira. Gainera, denbora onarekin, degradazio prozesua azkartzen da.
2016
‎Barazkiak eta frutak kutsatzeko arriskua murrizteko, erosten direnean hasi behar da, egoera ezin hobean, usain txarrik gabe edo hondatuta dauden elikagaiak erosi behar baitira (ontzi hautsiak edo kolpeak dituzten piezak). Gainera, gehienez ere bi eguneko epean kontsumitzen ez badira, hobe da ez hartzea, oso elikagai iraungiak baitira. Gordinik jaten diren elikagai horien segurtasuna, gehienetan, funtsezko ardatz baten inguruan dabil:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia