2002
|
|
Ikuspuntu horretatik, beharrezkoa da hitz egiten hastea ez patogenorik batere ez dagoela, baizik eta kontsumitzaileen osasunerako arriskurik ez dakarten patogeno mailak ezagutzen. Horrek nabarmen aldatuko luke gaur
|
egun
kontsumo elikagaien kontrolean dugun ikuspegia. Bibliografía ICMSF.
|
2006
|
|
Garrantzi handia aitortzen diot nik, era berean, kontsumitzaileak elikagaien segurtasunean sinesteari, teknologia berrien aurrean geroz eta mesfidantza ahulago agertzeari eta, merkatu hori liberalizatu bada ere, energia eta antzeko zerbitzuez hornitzailea aldatu ez izanari.Kontsumitzaileak elikagaietan erakusten duen konfiantza gradua altua da aspaldi honetan (10 puntutik, 7) baina hanburgesa, ogitarteko eta pizzetan espezializaturiko komertzioek saltzen duten janaria ez du onesten.Zein da egoera horren motiboa eta zer egin lezakete aipaturiko denda horiek kontsumitzailearen konfiantza eskuratzeko. Félix Lobo, Elikagaien Segurtasunerako Espainiar Elkartearen presidentea: Hasteko, oso garrantzizkoa deritzot hiritarrak elikagaien segurtasunean konfiantza erakusteari.Horrek esan nahi du denok (autonomi erkidegoak, udalak, Agentzia bera, industri sektorea, etab.) gauzak ongi egiten ari garela eta jokabide horren berri hiritarrari hedarazi diogula.Janari azkarreko establezimenduek bereganatua duten konfiantza urriaz, ene iritziz, errealitatean horrelakorik ez da atzematen, elikagaien segurtasunari dagokionez.Aipaturiko establezimendu horietako (kate handiak, maiz) inspekzio zerbitzuak eta auto kontroleko programak, uste dut, konfiantza gradu horrek iradoki lezakeena baino segurtasun handiagoa bihurtzen dira kontsumitzailearentzat.Hamalau urtetik gorako espainiarren %69k uste dute beraiek direla beren kontsumo interesak hobekien defendatzen dituztenak.Kontsumitzaile elkarteak kontsumitzailearen defentsan diharduen erakunde behien gisa hiritarren %24k bakarrik aipatu dute eta, areago, alor honetan enpresek (%2) eta Herri Administrazioek (%3) ez dute inongo garrantzirik.Nola ikusten duzu kontsumitzaile elkarteen geroaldia. José María Múgica, OCUren presidentea: Kontsumitzaile elkarteok aurrean daukagun zeregina latza da, erraldoia.Zuk eginiko galderari erantzuna aurkitzeko, ordea, iraganaldira begiratu bat egitea komeni zaigu: ...i. Jesús Soria, kazetaria, kontsumoan aditua, SER Consumidor irratsaioko zuzendaria eta SER irrati katean Hoy por hoy saioko kontsumo alorreko arduraduna: Ez dut uste hori oso posizio justua denik baina, termino orokorrean ari garela eta salbuespenak salbuespen, erabiltzaileen konfiantza geureganatzeko, behintzat, ez gabiltza meritu handiak egiten hedabideetan, argi eta garbi.Egiari zor, egunetik
|
egunera
kontsumoaz informazio gehiago ematen dugu baina hori arras gutxi da eta, dudarik gabe, oso oso gai zehatzetan izan ezik (oraingo Afinsa Forum eskandaluzko iruzurrean bezala), denon eguneroko arazoei ez diegu arreta berezirik ematen.Egunero bidegabekeria asko gertatzen da nonahi, horren berririk hedabideok apenas zabaltzen dugun arren.Areago, independentzia eta sinesgarritasun gradu handia lapurtz...
|
2007
|
|
Egon ahal da kontsumorako ona den artea, baina gaur
|
egun
kontsumorako saltzen dena penagarria da.
|
2010
|
|
Baina beste lehentasun ordena batzuk ezarriz gero, kontsumoarenak izango ez liratekeenak, baizik nik zer dakit, osasun publikoaren edo pribatuaren garapena, edo ingurumenaren zaintza… Beste edozein alternatiba, kontsumo bat besteagatik ordezkatzen den bitartean, garapen ekonomikoarekin bateragarria da, teorian behintzat. Kontua da gaur
|
egun
kontsumo pribatuak BPGaren [Barne Produktu Gordinaren] ia %70 hartzen duela eta ez da erraza hori ordezkatzea. Gainera, nik uste herritarrak ez direla hain prest agertzen maila pertsonaleko eta kontsumo arloko sakrifizioetara.
|
2011
|
|
Psikodelia ohiko bideetatik ateratzen da, hori ona da. Gaur
|
egun
kontsumo azkarreko kanta prefabrikatuak entzutera behartzen gaituzten garaietan, osasungarria da patxadaz musika askeagoak entzutea.
|
2014
|
|
Hori dela eta, Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak, gaur
|
egun
Kontsumoaren, Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia izena hartu duenak (AECOSAN), txosten bat argitaratu zuen 2011.
|
2016
|
|
2017tik aurrera (2016 zerga ekitaldia), lehen 150 euroak %75 desgrabatuko dira eta gainerakoak %30 Baina bi urte baino gehiago daramatzaten zergadunek %5eko osagarria izango dute. 7 Eskaintzak dendetan Familiek ezin dute urteko azken
|
egunetan
kontsumoa errazten duten zenbait faktore alferrik galdu, hala nola Gabonetako jaietan denda askok eskaintzen dituzten eskaintza eta sustapen bereziak. Estrategia komertzial horren ondorioz, diru asko aurrez dezakete.
|
2018
|
|
Otsailaren 24an eta 25ean Azoka Soziala antolatu zuten Faktorian, Kontsumitzen duguna gara, bizitzeko alternatibak lelopean. Lehenengo
|
egunean
kontsumo alternatibak, era ekologikoan lan egiten duten tokiko ekoizleak eta ekonomia sozial eraldatzaileko proiektuak aurkeztu zituzten, tartean Olatukoop, Talaios Kooperatiba eta Izarkom, kasurako. Hurrengo egunean, truke azoka egin zuten.
|
2019
|
|
komeni baino azukre gehiago hartzeak areagotu egiten du gizentasun eta diabetes arriskua. Baina badira gaur
|
egun
kontsumoa murrizteko trikimailu errazak. 1 Erosi eta jan aurretik, irakurri Erraza da azukrez pasatzea ia jabetu gabe kontsumitzen ari garela, ez baitugu kontuan hartu behar guk geuk botatzen duguna, erosten ditugun produktuek duten guztia baizik.
|
2021
|
|
Aurreazalpena. 1 irudiak taldeen aurreazalpeneko
|
egunen
kontsumo abarkak deskribatzen ditu, egun bakoitzaren bi saioen batez bestekoa kalkulatuz. Behatu daiteke nola talde guztiek kontsumoa igo zuten fase honetan zehar, baina taldeen arteko ezberdintasunik ikusi gabe.
|
2023
|
|
Nola bihurtu zure astea osasungarriagoa Planifikatu zure astea osasuna eta ongizatea hobetzeko. Hona hemen zazpi
|
egunetarako
kontsumo eta jarduera gomendioak: ELIKAGAI TALDEA KONTSUMO MAIZTASUNA OHARRAK Barazkiak 2 egunean gutxienez, bazkarian eta afarian Fruta freskoak 3 egunean gutxienez Osorik edo zatika, beti postrez, edozein lekutan eta orduen artean.
|