2004
|
|
A Coruñako ikastetxeen %18k, berriz, bi asteetako batean ez dute ematen bi
|
egunetan
fruta freskorik.
|
|
Inkestatutakoen heren batentzat, denbora falta da dieta osasungarria ez egiteko arrazoi nagusia.
|
Egunean
fruta gutxien jaten dutenen proportzioa da. Hala ere, gehienek onartzen dute ondo jatea ez dela denbora kontua, antolaketa eta kontzientzia kontua baizik.
|
2008
|
|
Euroganberak 500 milioi eurorekin finantzatu zuen programa. 90 milioi horiek “sei eta hamar urte bitarteko haurrei astean fruta pieza bakarra emateko aukera emango liekete”, eta “ikasle guztiek
|
egunean
fruta bat jasotzea da onena”, esan zuen Niels Busk ek.
|
2009
|
|
Garrantzitsua izaten da
|
eguna
fruta janez has dezan, bai zukuan edo bai osorik, gosaritan edo hamaiketakoaren garaian.
|
|
Beste esperimentu batzuen arabera, produktu organikoek materia lehor gehiago dute(% 20, batez beste), eta, termino erlatiboetan, elikagai zati bakoitzeko mantenugai kontzentrazio handiagoa adierazten dute. Leifert irakasleak berretsi du “elikagai organikoak jateak esan nahi duela
|
egunean
fruta eta barazki gehiago jatea”, antioxidatzaile gehiago dituelako. Datu horien arabera, elikagai ekologikoen eta konbentzionalen arteko alderik nabarmenena osagai antioxidatzaileetan dago, baina ez elikagaien beste osagai garrantzitsu batzuetan (karbohidratoak, proteinak, koipeak eta bitamina eta mineral barietatea).
|
2011
|
|
“Jende gehienak uste du azalaren kolorea hobetzeko modurik onena eguzkia hartzea dela, baina gure ikerketak erakutsi du fruta eta barazki asko jatea eraginkorragoa dela, benetan”, azaldu zuen azterketa honetako buru Ian Stephenek, Nottinghameko Unibertsitateko Psikologia Fakultateko irakasleak. Stephen en taldea ohartu zen
|
egunean
fruta eta barazki gehien jaten zutenek kolore urrekorragoa zutela karoteno izeneko substantziei esker. Karotenoak antioxidatzaileak dira, eta estresak eta eguneroko bizitzako tentsioek eragindako konposatu kaltegarriak xurgatzen laguntzen dute, batez ere gorputzak gaixotasun bati aurre egiten dionean.
|
|
Aurkeztu platerak modu dibertigarrian, kolore desberdinekin, erakargarriagoak eta erakargarriagoak izan daitezen.
|
Eguna
frutekin hasi. Basokada bat fruta zuku, banana xerra, aran edo marrubi, etab. egunean hasiko dira, eta, gainera, zuntz ugari, bitamina eta mineral gehiago eta koiperik ez emango diote.
|
2018
|
|
Etxe askotan, galdu egin da ageriko fruta ale bat izateko ohitura, eskura duten fruta piezekin. Gaur
|
egun
fruta saltzaileen eredu asko daude: hainbat solairutakoak, saskietakoak, iturri handiak edo kaikuak… Oro har, alaiak eta kolore bizikoak dira, baina, batzuetan, fruta freskoaren banatzaile praktikoek baino apaingarri gehiago egiten dituzte.
|
|
Alegia, orain egiten dugunaren antzeko zerbait. Izan ere, gaur
|
egun
fruta horiek dira gehien kontsumitzen direnak, aranekin eta arbeletxekoekin batera. Hori bai, gaur egun askoz barietate gehiago ditugu eskura:
|
2021
|
|
" Hemen ez bada sasoia, munduaren beste puntan izango da. Gaur
|
egun
frutak eta barazkiak beti ditugu eskura. Ez dago hornidura arazorik".
|
2022
|
|
Ikasleek ez dute hamaiketakorik ekarri behar. Izan ere, Ereindajanetik astean hiru
|
egunetan
fruta ekartzen dute eta beste bi egunetan Iurretako baserri batetik ekartzen duten ogia jaten dute olioarekin. Modu horretan lortzen dugu, batetik, hamaiketakoa osasungarria izatea.
|