2002
|
|
Elikagaiak bere ezaugarri organoleptiko guztiak (aroma, testura, zaporea…), higienikoak eta nutrizionalak kontserbatzeko batez besteko orientagarria honako hau izan daiteke: ELIKAGAI MOTA KONTSERBAZIO DENBORA ZENBATETSIA Arrain freskoa (garbia eta tapatua) eta haragi txikitua (tapatua) 2 egun Haragi eta arrain egosiak 2
|
egun
Esne irekia, etxeko azkenburukoak, barazki egosiak 3 egun Ongi kontserbatutako haragi gordina (garbia eta tapatua) 4 egun Barazki gordinak eta kontserba irekiak (jatorrizko ontzia lata bada, beste ontzi batera aldatu) 4 aste Arrautza freskoak 2 aste Esnekiak eta iraungitze data duten beste batzuk Fabrikatzaileak ontzian adierazten duena Esteka interesgarriak: revista.consumer.es:Elikagaien kontserbazioa revista.consumer.es:Elikagaien ondoriozko toxiinfekzioak
|
2004
|
|
1 taula. ...gazteen elikaduran gomendatutako kontsumo maiztasuna ELIKAGAIAK GOMENDATUTAKO KONTSUMO MAIZTASUNA BARAZKIAK Barazki pixka bat otordu bakoitzean, eta gutxienez entsaladatxo bat egunean ARROZA 1 aldiz astean PASTA (espagetiak, makarroiak, zopa…) 2 aldiz astean PATATAK 3 aldiz astean LEKALEAK 2 aldiz astean HARAGIA 3 aldiz astean ARRAINAK 3 aldiz astean ARRAUTZAK 3 aldiz astean FRUTAK 2 – 3
|
egunean
ESNEA ETA DERIBATUAK (jogurta, gazta, mamia…) 2 – 3 egunean OGIA Egunkaria. Ogi pixka bat otordu bakoitzean Afari gozo eta orekatuen iradokizunak Letxuga entsalada eta azenario birrindua.
|
|
Zer ari zara esaten! Baina gaur
|
egun
esneak dira obesitatearen aurkako propaganda gehien egiten dutenak. Esneak eta jogurtak zuntzarekin, omega azidoak, gaingabetuak, bifidus aktiboekin, … Estrategia honako hau da:
|
2007
|
|
Esne osoaren kontsumoa egunean 3 edo 4 edalontzikoa denean, esne gaingabetuarekin ordezkatzean sortzen den gantz eta kaloria murrizketa nahiko nabarmena da. Aldiz,
|
egunean
esne oso edo erdi gaingabetuzko baso bat edo bi hartzen badira, esne gaingabetura aldatzea ez da oso garrantzitsua izango, gantza gutxituko baita. Esne osoaren eta gaingabetuaren arteko gantz diferentzia Esne osoa – baso bat.
|
2009
|
|
Gainpisua duten eta egunero esne osoa kontsumitzen zuten haurren eta esne osoa kontsumitzen ez zutenen artean ere desberdintasunak aurkitu dituzte; izan ere, %3ko gantz kantitatea duen esnea hartu ohi duten adingabeek pisu gutxiago dute. Datu horiei eman dakizkiekeen erantzunen artean, ikertzaileek adierazi zuten
|
egunean
esne osoa edaten duten haurrek GMI apalagoa izan dezaketela, freskagarri gutxiago edaten dutelako edo beren pisuari eragiten dioten beste elikagai batzuk jaten dituztelako. Autoreek ikusi zuten, gainera, %62k odolean bitamina gutxi zuela, gutxieneko kopurua baino gutxiago, hau da, litroko 75 eta 100 nanomol artean.
|
2011
|
|
Hartzen duen oritz kantitate txikiak, hain txikia bada ere, defentsa eta likido eta mantenugai egokienak ditu une horretarako. Gainera, denbora tarte horretan kontaktu fisikoa eta bularra xurgatzea estimulu handia dira hurrengo
|
egunetan
esnea igotzeko. 2 Nola?
|
2013
|
|
Zer nolako garrantzia dauka trikiak eta euskal folkak gaur
|
egun
Esne Beltzan?
|
|
Horretaz arduratzen dira haurdunaldiko hormona batzuk, hala nola progesterona eta estrogenoak, eta «inhibizio efektua dute prolaktinan, ama esnearen ekoizpena estimulatzen duen hormonan», dio Padrósek. Erditzeko unea hurbildu ahala, progesterona eta estrogeno mailak jaitsi egiten dira, eta, erditu eta berehala, prolaktina gailur bat sortzen da; horrek erditu ondoko bigarren edo hirugarren
|
egunean
esnea igotzea eragiten du. “Lehenengo egunetan, hartualdiko sortzen den oritz bolumena 2 eta 20 mililitro artekoa izaten da, jaioberriaren beharrak asetzeko adina», azaldu du Edoskitze Batzordeak.
|
2016
|
|
Haurrekin bidaiatuz gero, ez dago maletan ibilbiderako eta urerako aperitiboren bat jartzea. Haurtxoekin kontu handiagoz ibili behar da, eta bi edo hiru
|
egunerako
esnea eta potutxoak eduki behar dira. Dena den, adin txikiko batzuek jaten dute, eta oso ongi, baina ohikoa da ez eramatea leku guztietara, eta jatetxe erromantikoak eta jatetxeak beste une baterako uztea.
|
2018
|
|
Behin eta berriz esan nien, bada, Arizkondietako haritzei ni hileta egunean makurtu egin behar zirela; berdin jalgi nion bideko ezpondari alegia, leherturik, lurrera etorri behar zuela, eta Latseta errekari uholdez gainez ka egin behar zuela. Lepazuri behiari nire ehortze
|
egunean
esnerik ez emateko ere iragarri nion; gaur, ordea, hamabi litro esne hustu ditu pertzara. Denak eskergabeak, sentimengabeak izan dira nirekin...
|
2019
|
|
Irudia: AlliEbebrina Baliteke gaur
|
egun
esnea edatea, baina gomendagarria izaten jarraitzen du. Kaltzio asko du, orain dela hamarkada batzuk baino eskuragarriago diren beste elikagai batzuk bezala.
|
2020
|
|
Lau errazio eta maiztasuna:
|
egunean
esnea edo esnekiak (jogurt naturala, mamia, gazta…). Elikagai proteikoak (haragia, arraina, arrautzak eta deribatuak) Gomendioak:
|
2021
|
|
produkzio eta lan erritmoak, behi kopurua, enpresak inguruan dituen lur sailak... 59 hektareako eremuan, hamar nabetan pilatuta daude 5.200 behi inguru, eta
|
egunean
esnea jaisten diete hiru aldiz, 365 egunez. Etenik gabe.
|
2022
|
|
Gaur
|
egun
esne eta landare edari gehienak tetrabrikean edo PET botiletan datoz. Kantauri kostaldean salbuespen bat esne banagailu makinak dira.
|