2003
|
|
Baraua praktikatzea gazteagoa dela iradokitzen dute, gure organoen ongintzako oporrak direla… Baraua, osoa edo partziala Barau osoan ez da jakirik edo edaririk hartzen, ur fresko pixka bat izan ezik. Hala ere, pertsona batzuen ustez, hobe da lehenengo
|
egunetan
edari eta infusio beroak eta azukredunak hartzea. Barauak, guztira, astebete baino gehiago iraun dezake, baina egokiena 7 egun baino gehiago ez izatea da, eta urtean bitan egiten da.Bi egun baino gehiagoko baraualdia bada, kontuan hartu behar da pertsona eskudun baten zaintzapean eta jarduera maila murriztuta izan behar duela, hau da, atsedena behar duela.
|
2004
|
|
Indarrean dagoen legedia Arauak hornidura publikoko urak ontziratzeko baimena ematen du, baldin eta ezarritako kalitate eta osasungarritasun zehaztapenak betetzen badituzte eta etiketan jasota badaude. Gaur
|
egun
edari ontziratuen merkaturatzea arautzen duen araua 2002ko urrian onartu zen, eta azken eguneratzea 2003ko abenduan egin zen. Esan dezakegu, beraz, arau berria eta eguneratua dela, bai eta 2003ko otsailean onetsitako kontsumo publikoko ur prestatuen lehengaia arautzen duena ere.
|
2006
|
|
Etxean egindako light freskagarriak edari azukretsuen alternatiba interesgarria dira udako
|
egunetan
edari gozo edo fruta edari bat dastatu nahi denean.
|
2007
|
|
Ikerkuntzak frogatu du: minbizia garatzeko arriskuaz ari garela, alkohola hartzen zuten pazienteetatik,
|
egunean
edari alkoholiko bat edo bi hartzen zutenek kopa bakarra edaten zutenek baino %10 arrisku txikiagoa zuten; arrisku aukera hori, aldiz, %30eraino igotzen zen egunean hiru kopatik gora edaten zuten emakumeen artean.
|
2010
|
|
|
Egunean
edari azukretsu bat edo bi kontsumitzeak %26raino handitzen du 2 motako diabetesaren arriskua, eta %20raino sindrome metabolikoarena, Estatu Batuetako Harvardeko Osasun Publikoko Eskolak egindako azterketa baten arabera. Ikerketak erakutsi du horrelako edarien kontsumoa mugatu egin litzatekeela nahaste horien arriskua murrizteko.
|
|
Ikertzaileek meta analisi bat egin zuten, eta 11 azterketa egin zituzten, edari gozatuen eta nahaste horien arteko lotura aztertzeko. Ateratako ondorioek erakutsi zutenez,
|
egunean
edari azukredun baten eta biren artean edateak %26 areagotzen zuen 2 motako diabetesaren arriskua, eta %20 sindrome metabolikoaren arriskua, hilean edari bat baino gutxiago edaten zutenekin alderatuta. Egunean 0,35 litro edatea %15 handitzen zen 2 motako diabetesaren arriskua.
|
2011
|
|
Edari freskagarritzat hartzen da, halaber, alkoholik gabeko garagardoa edo beste batzuk barazkiekin egitea, baina, nolanahi ere, erabiltzen diren osagaiek kalterik egiten ez dutela bermatzen duten arauak dituzte, bai eta elikagaien segurtasun baldintzak betetzen dituzten prozesuak ere. Haren kontsumoak hazkunde nabarmena izan du azken hamarkadetan, eta, horrekin batera, baita haren osaerak ere, eta, sektorean aurrerapen handiak egin ondoren, gaur
|
egun
edari barietate handia dago. Gaur egun, herrialde garatuetan, freskagarri horiek uraren ordez kontsumitzen dira egarria lasaitzeko, eta horrek gastu handiagoa eragiten du, edari horiek ekoizteko kostua ur korrontea edangarri bihurtzeko prozesuarena baino askoz handiagoa baita.
|
2012
|
|
Dietan, azidotan aberatsak diren edariak eta elikagaiak daude, pertsona bakoitzaren babes naturalaren arabera hortzen higadura bizkortzen dutenak. Komeni da
|
egunean zehar
edari eta elikagai azidoak saihestea, janari nagusietara mugatzea eta hortzak gutxienez egunean bitan eskuilatzea, hortzetako pasta fluorrarekin. Horren adibide garbia da odontologoek behin eta berriz esaten dutela haurrek ez dutela eraman behar zuku ontziratuak ikastetxeko hamaiketakoan.
|
2014
|
|
5 Kafeina duten edariak Kafea, tea eta kafeina daukaten freskagarri eta edari energetikoak ez daude debekatuta haurdunaldian, nahiz eta adituek aholkatzen duten kontsumoa mugatzea. Eta ez dago oroigarri hori gogoratzerik, jai
|
egunetan
edari eta infusio horiek eta txokolateak presentzia handia izaten baitute. Obstetroen eta Ginekologoen Amerikako Elkargoko Praktika Obstetrikoen Batzordearen txosten baten arabera, emakume haurdunek ez dute egunean 200 miligramo kafeina baino gehiago hartu behar.
|
|
Lehen
|
egunetan
edariak baizik ez dituzte zerbitzatzen, baina heldu den asteondarretik goiti hor berean bazkaltzen eta afaltzen da egun guziz, igande arratsetan salbu, igandetan bazkal ondoan hetsiko baitute ostatu jatetxea. Eguerditan, langileentzat eguneko menua eskainiko dute 11€tan, sartzea, plata, deserta, kafea eta arnoa barne, eta arratsetan, kartaren arabera hautatzen da tokiko janariari lehentasuna emanez.
|
2020
|
|
Zeinek izan du arrakastarik handiena? Arrakasta handiena izan dutenak COVID kodearekin lotuta daude, eta elikagaiekin eta likidoekin dute zerikusia; adibidez,
|
egunean zehar
edari beroak (infusioak edo saldak, esaterako) ugari kontsumitu behar direla, birusa hil egiten dutelako. Gainera, alkoholarekin gargarak egin edo ardoa edanarazi dezakezu, prebenitzeko.
|
|
Nola erabiltzen dugu “freskagarria nahi dut” egoera? Hala, hasteko, hobe litzateke ginseng edo guaranarik ez duen ur zaporeztatua izatea, gaur
|
egun
edari moten arteko mugak lausotzen ari baitira. Baina benetan ospatzea merezi duen unea bada eta asteburu oro adiskidetasunaren, aitatasunaren edo beste edozein giza baldintzaren alde egiten ez badugu, gehien gustatzen zaiena eskaini eta gozatu ahal izango zaie, baina beste batzuk baino aukera okerragoak daudela jabetuta.
|
2023
|
|
Estatistiken arabera, hegazkin batean istripua izateko probabilitatea 1 da 2,5 milioi bitartean. Hegaldiaren egunean estresa saihestea eta aurreko
|
egunetik
edari kitzikagarririk ez hartzea. Ez saiatu beldurra alkoholean itotzen, nahi den kontrako efektua eragin baitezake eta larritasuna areagotu.
|