Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2001
‎Dena den, egunean bertan kontsumitzea da egokiena
2007
‎Arraina eta itsaskiak oso galkorrak dira eta erraz kutsatzen dira. Prestatzen diren egun berean kontsumitu behar dira. Haragia saltsatik bereizirik kontserbatuko da, gehienez ere 24 orduz.
2010
‎Hondatutako, kolpatutako edo oso heldutako piezak baztertu egin behar dira. Ahal izanez gero, egunean bertan kontsumitzeko erosi lirateke, eta, hala, freskotasuna bermatuko litzateke. Postreak Pastel krema edo esne gaina duten tartak osasun arrisku handiko elikagaiak dira, eta hoztu egin behar dira.
2011
‎Urte batetik hiru urtera bitartean, egunean espinaka edo zerba errazio bat baino ez da eman behar, eta elikagai horiek ez zaizkie eman behar bakterio infekzio gastrointestinalak dituzten haurrei, nitratoekiko sentikorragoak baitira. Prestatutako barazkiak kontserbatzeari dagokionez, eta nitratoak nitritoekin konbertsioa izan ez dadin, gomendatzen da ez edukitzea giro tenperaturan (osorik edo purean) eta hozkailuan gordetzea, egun berean kontsumitu behar badira. Bestela, izoztu egin behar dira.
2012
‎Elikagai horien kalitatea ziurtatzeko, funtsezkoa da kontsumitu aurretik biltegiratzea. Hozkailuan egon behar dute beti, eta egun berean kontsumitzen ez badira, hobe da izoztea. Patogenoak kentzeko aliatu handiena egostea da, tenperatura altuek (65ºc) germenak suntsitzen baitituzte.
‎Batzuetan, janaria botatzen da, jakin gabe sobran dauden batzuk berriro erabil daitezkeela. Ahal den neurrian, elikagaiak prestatzen diren egun berean kontsumitu behar dira, baina hala ez bada eta sobran geratzen badira, aprobetxatu egin daitezke higiene eta kontserbazio neurri egokiak betetzen badira, elikadura toxikaziorik gerta ez dadin. Giltzarrietako bat da elikagaiak arrisku eremutik kanpo mantentzea, hau da, 5 ºc eta 65 ºc arteko tenperaturan, bakterioak azkarrago hazten direnean.
2017
‎Batzuetan, berriz erabil daitezkeen elikagaiak botatzen dira. Elikagaiak prestatzen diren egun berean kontsumitu lirateke, baina hori ezinezkoa bada, higiene eta kontserbazio neurri egokiak erabil daitezke. Giltzarrietako bat da elikagaiak arrisku eremutik kanpo mantentzea, hau da, 5 ºc eta 65 ºc arteko tenperaturan, bakterioak azkarrago hazten direnean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia