2001
|
|
Glutenak, garian eta beste zereal batzuetan
|
dagoen
proteinak, zefalea akutuaren sintomak eragin ditzake pertsona batzuengan, ‘Neurology’ aldizkariaren azken baten arabera. Ikertzaileek glutenarekiko sentikortasuna duten paziente batzuk aztertu zituzten, eta horrek esan nahi du proteinarekiko immunitate erantzun handiagoa dutela, eta ikusi zuten glutenaren kontsumoa murrizteak sintomak 7 paziente baino gehiago murrizten zituela.
|
|
Gainera, arroza, artoa, artatxikia eta goroldioa dira glutenik ez duten zereal bakarrak, eta, beraz, zeliakiek onartzen dituzte. Gaixotasun horren ezaugarri dira glutenarekiko intolerantzia, garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean (gariaren eta zekalearen hibridoa)
|
dauden
proteinak eta ale horiek dituzten elikagaiak nahastea. Zehazki, gliadina da, glutenaren osagaietako bat, patologia hori duten pertsonentzat toxikoa den substantzia.Dietan glutena duten elikagaiak sartzen direnean, sintomatologia hasten da:
|
2002
|
|
Osloko (Norvegia) eta Stanfordeko (AEB) unibertsitateetako zientzialariak urrats erraldoi bat egin dute gaixotasun zeliakoaren aurka borrokatzeko, patologia kroniko gastrointestinal ohikoenetako bat baita. Gaixotasun honen jatorria glizinekiko intolerantzia da, gariaren, garagarraren eta zekalearen glutenean
|
dauden
proteinak. Bada, ikertzaile horiek ikusi dute glizinen barruan 33 aminoazidoko peptido bat (zati bat) dagoela, eta hori dela gaixotasunaren benetako arduraduna, “Science” aldizkariak argitaratu duenez.
|
2003
|
|
Kontua da zeliakoaren hesteek glutena (laboreetan eta, beraz, irinean
|
dagoen
proteinetako bat) ez dutela ongi asimilatzen.
|
|
Horietan guztietan, nutrizio beharrak oso handiak dira, eta, beraz, eskatzen den glutamina kantitatea organismoak sortzen duena baino handiagoa da. Non
|
dagoen
Proteina ugariko elikagai gehienek aminoazido glutamina kantitate handiak dituzte, baina organismoak aminoazido hori azkar erabiltzen duenez, proteina edo hiperproteiko ugariko dieta egiten duten atletek ere ekarpen bereziak behar izaten dituzte maiz. Glutamina iturri onak dira esnekiak, haragia, kakahueteak, almendrak, soja, indioilarra eta babarrun lehorrak.
|
|
Egoera hori azal lezakeen arrazoietako bat “dieta miragarrien” gorakada da, oinarri zientifikorik gabea, elikagai taldeak ezabatzen baitituzte. “Burdina hemoglobinaren funtsezko osagaia da, odoleko globulu gorrietan
|
dagoen
proteina, eta oxigenoa biriketatik zelula guztietara garraiatzean datza haren lana. Mineral horrek hemoglobinak bere funtzioak egoki betetzen laguntzen du.
|
|
Gozoki horiek elikagai energetikoak dira, eta, nahiz eta gantz eduki handia izan, gantz azido asegabeek osatzen dute proportzio handiena (gantz onuragarria), erabilitako fruitu lehorretan ugariak baitira. Bestalde, turroi, mazapan eta girlatxe askoren orea egiteko erabiltzen diren oinarrizko osagaien artean ez da sartzen zeliakiaren kasuan kontraindikatuta dagoen osagairik (glutenarekiko intolerantzia, hau da, zenbait zerealetan
|
dagoen
proteinarekiko intolerantzia, hala nola garia, oloa, garagarra, zekalea eta tritikala gariaren eta ehunaren hibridoa). Hala ere, orea estaltzen duen olata, kasu askotan, gari irinez egiten da, eta, beraz, arretaz irakurri litzateke turroi bakoitzaren osagaien zerrenda, kasu horretan jan daitezkeela ziurtatzeko.
|
2004
|
|
Zenbait ikerketak vitro (“in vitro”) diote epikatekina, kakaoan identifikatutako flavonoidea, lagungarria izan daitekeela arterioesklerosiaz gain endekapenezko gaixotasunei eta hainbat minbizi formari aurre egiteko. Organismoan epikatekinak xurgatzeko duen gaitasuna, ordea, esnean
|
dauden
proteinek oztopatzen dutela dirudi, eta hori azalduko luke espezialistek txokolate mikatza «osasungarriagotzat» hartzen dutelako. Izan ere, esnean dauden proteinek hainbat elikagairen (eta ez txokolatearen) jarduera antioxidatzailea oztopatzen dute.
|
|
Organismoan epikatekinak xurgatzeko duen gaitasuna, ordea, esnean dauden proteinek oztopatzen dutela dirudi, eta hori azalduko luke espezialistek txokolate mikatza «osasungarriagotzat» hartzen dutelako. Izan ere, esnean
|
dauden
proteinek hainbat elikagairen (eta ez txokolatearen) jarduera antioxidatzailea oztopatzen dute.
|
|
Keztatzearen ondorioak arrainean Nutrizioaren ikuspegitik, arrain ketuek ketu gabeko arrainean dauden ia elikagai guztiak, proteina edukia izan ezik, desnaturalizazioa gertatzen baita proteinak beroaren bidez (non ez den keztatzen hotza, 30 °C tik behera). Gainera, entzima proteolitikoak arrainari berez
|
dagozkion
proteinak degradatzen dituzte. Desnaturalizazio hori eta proteina degradazioak eragin onuragarria du arraina, haragia askatzen baitu.
|
|
Hala eta guztiz ere, azterketan parte hartu zuten paziente guztiei egindako absortziometriek ez zuten erakutsi muskulu masa gehiegi murrizten zenik. Nahiz eta Atkins en liburuek azaltzen duten pisua murriztea energia gastua handitzearen ondorio dela, Astrup ek uste du probabilitate handiagoa
|
dagoela
proteinak gluzidoen aurrean asetzeko ahalmen handiagoa duelako. Hala ere, Danimarkako berrikuspenaren arabera, ohikoa baino karbohidrato gutxiago kontsumitzeak garuna eta glukosa muskuluak kaltetzen ditu, eta karranpak eta nekea eragin ditzake.
|
|
Orain arte, antisorgailuetarako txerto potentzialak emakumeei emateko moduan diseinatu ziren. Atzo “Science” aldizkarian argitaratutako artikuluan, Bangaloreko (India) Zientzia Institutuko eta Ipar Carolinako eta Kaliforniako unibertsitate estatubatuarretako ikertzaileek azaltzen dutenez, testikuluetan
|
dagoen
proteina baten bidez tximu ar batzuen erantzun immunea eragin zen, eta, aldi baterako, mutiko bihurtu ziren. “Metodo immunoantikontzeptibo hori gizakietara heda liteke”, zehaztu du Michael O’Rand irakasleak, lanaren egile nagusiak.
|
2005
|
|
Izan ere, hala balitz, dinosauroei buruzko informazio berri asko lor liteke. Portsmouth-eko Unibertsitateko David Martill en arabera, “oraindik ukitu gabe
|
dauden
proteinak edukitzeko arrazoizko aukera dago”. Kasu horretan, molekula horien aminoazidoen sekuentzia aztertu eta beste izaki bizidun batzuen proteinekin alderatu ahal izango litzateke.
|
|
Kardiologo adituek diote haragia bezalako elikagaietan
|
dagoen
proteina homozisteina arrisku kardiobaskularreko faktorea dela.
|
|
Bartzelonako Ikerketa Biomedikoaren Institutuko (IRB PCB) ikertzaileek Mitofusina izeneko zeluletan
|
dagoen
proteina baten portaera deszifratu dute. Proteina horrek ateak ireki diezazkioke intsulinarekiko erresistenteak diren pertsonei tratamendu bat egiteko aukerari.
|
|
Bitamina edukiari dagokionez, bitaminaren presentzia azpimarratu behar da. C, bere organismoan eginkizun garrantzitsu eta ugarien arduraduna kolagenoaren eraketan parte hartzea (hezurretan, hortzetan
|
dagoen
proteina) eta kartilagoak), globulu gorriak, kortikoideak (hormonak) eta behazun azidoak. Gainera, bitaminak burdina xurgatzen laguntzen du gure gorputzaren zati bat da, eta funtzio immunologiko garrantzitsua du, organismoak infekzioekiko erresistentzia areagotzen du.
|
|
Arratoi garunekin egindako esperimentuetan, zientzialariek bi errezeptore AMPA eta NMD identifikatu zituzten egokitzapen goiztiar hori duen usaimen zirkuituaren osagai giltzarritzat. Osagai horiek neuronen harrera guneetan
|
dauden
proteinak dira, eta seinale kimikoek aktibatzen dituzte, kasu honetan, neurotransmisore glutamatoak. Hartzaile horien zenbaki erlatiboetan gertatzen diren aldaketek neuronak “sintonizatzen” dituzte, neurotransmisoreek errazago edo gutxiago jasan ditzaten.
|
2006
|
|
Hori zela eta, zelula amak argi ultramorearen azpian distira egin zuen. Orain arte zaila izan da zelula amen kokapen zehatza, beren azalean
|
dauden
proteinen edo markatzaileen bidez bakarrik identifika zitezkeelako. Hori dela eta, sendagileek hezur muin kopuru handi bat atera behar dute emailearengandik, ondoren, gaixoari transplantatzen zaizkion zelula amak bereizteko.
|
|
Era berean, abidinak eragotzi egiten du legamiek edo bakterioek biotina bitamina izatea, eta, hala, haren hazkundea inhibitu egiten da. Oso modan
|
dagoen
proteina da, eta tumore kantzerigenoak detektatzeko eta tratamendu onkologikoen aitzindari gisa ere erabiltzen da. Arrautzen osaeran dauden proteinen eta peptidoen beste ahalmen garrantzitsu bat haien immunomodulazioa da.
|
|
Oso modan dagoen proteina da, eta tumore kantzerigenoak detektatzeko eta tratamendu onkologikoen aitzindari gisa ere erabiltzen da. Arrautzen osaeran
|
dauden
proteinen eta peptidoen beste ahalmen garrantzitsu bat haien immunomodulazioa da. Obalbulinak tumore nekrosiaren sintesia eragiten du dosi mendekotasun moduan, eta obomuzinak makrofagoen garapena bultzatzen du.
|
|
Eritasun zeliakoa glutenarekiko intolerantzia da, garian, garagarran, zekalean, oloan eta tritikalean (gariaren eta ehunekoaren hibridoa)
|
dagoen
proteina. Afektatuek ezin dute jan zereal horiek dituen elikagairik, ez eta horietako batekin kontaktuan egindako elikagairik ere, toxikoak iruditzen baitzaizkie.
|
|
Zelulen ugalketa, minbizian giltzarri den prozesua, seinale kimiko ugarik erregulatzen dute. Horietako zati handi batean, zelularen mintzean
|
dagoen
proteina bat dago, hazkunde epidermikoaren faktorearen hartzailea (EGFR, ingelesez). Izan ere, bularreko, biriketako, koloneko eta pankreako minbizi askotan, hartzaile horren hiperaktibitatea hautematen da, eta, ondorioz, tumoreen kontrako medikamentu potentzialen jomuga bihurtzen da.
|
2007
|
|
Gaixotasun zeliakoa da hesteetako patologia kroniko ohikoena gure herrialdean. Espainiako populazioaren %1 inguru zeliakoa da, hau da, glutenarekiko intolerantzia du, ogia edo pasta bezalako elikagaietan
|
dagoen
proteina. Gaur egun, glutenik gabeko elikagai ugari dago.
|
|
Hala, mineral hori osasunagatik (hipertentsioa, bihotz gutxiegitasuna edo likidoen atxikipena) kontrolatzen dutenek neurrian kontsumitu dute. Osagai alergenoak Gaixotasun zeliakoa edo glutenarekiko intolerantzia (garian, zekalean, garagarrean, oloan eta tritikalean edo gariaren eta zekalearen hibridoan
|
dagoen
proteina) duten pertsonek ezin dute moldeko ogirik hartu, salbu eta moldeko ogia arto edo arroz irinarekin egiten bada, glutenik gabeko zerealekin. Gainera, kaseinari (behi esnearen proteina) edo arrautzari alergia diotenek osagaien zerrenda zehatz mehatz irakurri dute, marka batzuek esnekiak eta oboproduktuak baitituzte.
|
|
Ikerketaren egileek – Yale, La Jolla, Colorado eta Vancouver-eko unibertsitateetakoek – ikusi zuten transplantatutako zelulek substantzia beltzetik migratu zutela eta nerbio zelulen bizitza luzatzen duten faktore trofikoak askatzea erraztu zutela. Zientzialariek ikusi zuten, halaber, transplantatutako zelulek aldatu egin zutela Parkinsonaren agerpenean nahasita
|
zegoen
proteina baten jarduera alfa nuklearra. Jakina da alfa nukleinazko mutazioak dituzten pertsonek arrisku handiagoa dutela adin goiztiarretan gaitza izateko.
|
|
Osagai alergenikoak atzematea edo organismoa ohituta ez dagoen produktu exotiko berriak agertzea zailtzen duten industrialki prozesatutako produktuak agertzea osasun publikoko arazotzat hartzen hasi da. Animalietan edo landareetan modu naturalean
|
dauden
proteinak eta glikoproteinak ikertzeak elikadurarekiko alergia gehienak sortzen dituzte, eta ikertzaileek, elikagai enpresek eta administrazio publikoek hartzen dute arreta. Animalien proteinen gakoa Norwicheko (Erresuma Batua) Elikagaien Ikerketarako Institutuak eta Vienako Unibertsitateak egindako azterlan batek horri buruzko aztarnak eman ditu ‘The Journal of Allergy and Clinical Immunology’ aldizkarian berriki argitaratu den azterlan batean.
|
|
Adibidez, ahuntz esnearen gantz globuluak behi esnearenak baino txikiagoak dira. Esnean
|
dauden
proteinak eta substantzia nitrogenatuak dira hirugarren talde garrantzitsuena. Kaseinak proteina talde heterogeneoa dira, eta pH 4,6 hauspeatzen dute.
|
2008
|
|
Irina urarekin oratzean, hidratatu egiten da eta masari elastikotasuna ematen dio. Zereal askoren hazian
|
dagoen
proteina amorfoa da. Munduan proteina horrekiko intolerantzia duten pertsona asko daudela kalkulatzen da, eta haien dietak ez du glutenik izan behar.
|
|
Duela gutxi, Andaluziako ikertzaileek zerrenda analitiko batzuk garatu dituzte, elikagai bat zeliakoentzat egokia den ala ez identifikatzeko gai direnak, glutena azkar eta modu fidagarrian hautematen dutelako. Glutena lehorreko zerealetan (oloa, garia, garagarra eta zekalea)
|
dagoen
proteina da, eta, aurrejoera genetikoarekin batera, EZaren arduraduna da. Zerrenda analitikoen azken helburua kaltetuen bizitza hobetzea da, informazioa emanez, dieta aberatsagoa eta askotarikoagoa izan dezaten.
|
|
Beraz, zaila da dieta atlantikoa berariazko elikadura eredu gisa zehaztea. Osasunari dagokionez, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) gomendioen barruan
|
dago
proteina eta azukre sinpleen ekarpena, maila gorenetara hurbiltzen den arren. Hala ere, gantz ekarpena handia da, batez ere gantz asea eta kolesterola.
|
2009
|
|
Animalia horiek ekoizteko ahalmena duten substantziak edo alergenoak askotarikoak dira; kaspan, listuan, gernuan edo azalean (epitelioa) alergeno desberdinak identifikatu dira. Egia esan, animalia horiekiko alergiaren benetako arrazoia listuan eta gernuan
|
dauden
proteinak dira. Miazkatzean edo pixa egitean, proteina horiek animalien ileari itsatsita geratzen dira, eta, lehortzen direnean, airean geratzen dira, eta pertsona alergikoak arnastu egiten ditu, José María Negrok, Murtziako La Arrixaca ospitaleko alergologoak, Murtziako Alergologia eta Immunologia Klinikoko Elkarteko lehendakari hautetsiak eta bere web orriaren arduradunak dioenez.
|
|
Miazkatzean edo pixa egitean, proteina horiek animalien ileari itsatsita geratzen dira, eta, lehortzen direnean, airean geratzen dira, eta pertsona alergikoak arnastu egiten ditu, José María Negrok, Murtziako La Arrixaca ospitaleko alergologoak, Murtziako Alergologia eta Immunologia Klinikoko Elkarteko lehendakari hautetsiak eta bere web orriaren arduradunak dioenez. Alergia honen eragina Animalia hauekiko alergiaren benetako arrazoia listuan eta gernuan
|
dauden
proteinak dira Biztanleen %5, 7 alergikotzat jotzen da animalien kasko eta epitelioekiko, Espainiako populazioaren lagin adierazgarri batek 2005ean egindako azterketa baten arabera. Telefono zundaketa horretan 4.506 etxeri egin zitzaien kontsulta, horietatik 2.506 bisitatu ziren eta 15.390 herritarri buruzko informazioa lortu zen.
|
|
errinitisa, konjuntibitisa, pruritoa, edema eta abar. Melokotoiarekiko alergia Pru p 3 izeneko larruazalean
|
dagoen
proteina batek sortzen du. Proteina hori lipidoen transferentzia proteinen familiakoa da.
|
2010
|
|
Kopia kopurua da kodetzen duten proteinen sintesi proportzioa zehazten duen faktoreetako bat. Hala, kopia kopuru horretan gertatzen diren aldaketek zelulan
|
dagoen
proteina kontzentrazioari eragingo diote, eta, beraz, haren funtzioa modulatuko dute. AEBetako zientzialariek egindako makroikerketa bat, Japoniak, Kanadak eta Espainiak frogatu dute zenbait tumorek ezaugarri genetiko oso antzekoak dituztela.
|
|
Bartzelonako Ikerketa Biomedikoaren Institutuko (IRB) zientzialariek egindako ikerketa batek Myc proteina kontrolatzeko mekanismoak aurkitu ditu. Minbizi mota guztietan (giltzurrunean, bularrean, biriketan, kolonean, azalean edo beste edozein ehunetan) asaldatuta
|
dago
proteina hori. Hori baieztatuz gero, aurkikuntzak bide berriak irekiko lituzke gaixotasuna aztertzeko.
|
|
Zeliakia gaixotasun kronikoa da, dietako proteina ohikoenetako batzuekiko hipersentikortasunak (glutena) eta Europar Batasuneko elikadura intolerantziak eragiten dutena. Glutena garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean (gariaren eta zekalearen hibridoa)
|
dagoen
proteina multzo bat da, bai eta horiek dituzten elikagaietan ere (ez irina bakarrik). Baina kopuru txikitan ere erabiltzen da sendagaietan.
|
|
Glutena garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean eta horien deribatuetan
|
dagoen
proteina da. Batez ere elikagaietan egon arren, beste produktu batzuetan ere egon daitezke aztarnak, hala nola sendagaiak, bitamina konplexuak eta kartazalen zerrenda itsaskorrean, besteak beste.
|
|
Zelula astroglialak ez dira hain ezagunak, baina neuronen euskarri dira eta informazioaren garuneko prozesamenduan parte hartzen dute. Alzheimerra gaixotasun neurodegeneratiboa da, eta, batez ere, garunean, hipokanpoan eta garun azalean
|
dauden
proteina metaketa gisa agertzen diren lesioak ditu ezaugarri. Lesio horiek beta amiloide izeneko proteina baten hainbat forma molekularren metaketaren ondorio dira.
|
|
Herpesviridae familiako birus guztietan
|
dago
proteina
|
|
Orain, diana berriaren aurkako botikak optimizatzeko ari dira lanean teknikariak. Diana terapeutikoa Herpesviridae familiako birus guztietan
|
dagoen
proteina bat da, funtsezkoa erreplikazio eta hedapenerako, eta, inhibituz gero, infekzioa geldiaraz lezake. Gainera, terminasa izeneko proteina konplexu baten parte da, eta bere funtzioa birusaren kapsiden barruan DNA birala paketatzea da.
|
|
Hori dela eta, unibertsitate zentroak eta Jiménez Díaz Fundazioak garatutako proteomika azterketa berriek “arazo hori hein handi batean konpon lezakete”. Bi erakunde horiek egindako azterketak, “Journal of the American College of Cardiology” aldizkarian argitaratuak, erakusten duenez, bi dimentsioko elektroforesia eta masa espektrometria konbinatuz gero, proteina lanketak ehunaren laginak arakatzeko gai dira, kantitate desberdinetan
|
dauden
proteinak bilatzeko. Horri esker, aterotrombosia duen pertsona baten ehuna pertsona osasuntsu baten ehunarekin konpara daiteke, eta esperimentu bakar batean, ehun gaixoan kantitate desberdinean dauden hainbat proteina aurkitu daitezke, biomarkatzailetzat har daitezkeenak.
|
|
Gosea eta gosea kontu desberdinak dira, nahiz eta askotan nahastu egiten diren herri hizkuntzan. Miguel López ikertzaileak, Red Obesitatearen eta Nutrizioaren Fisiopatologiako Ikerketa Biomedikoaren Zentrokoak (CIBERobn), adierazi duenez, “gosea izatea funtsezko behar fisiologikoa da, gosea asetzeko ez ezik, gure gorputza mikronutrienteekin (bitamina batzuk, esaterako), mineralekin eta makronutrienteekin (edozein elikagaitan
|
dauden
proteinak, koipeak eta karbohidratoak, esaterako) elikatzeko ere. Aldiz, “gosea izateak plazeragatik jateko gogoa esan nahi du, eta usainak, zaporeak, elikagaien itxura eta aurkezpena, edo gogoa pizten duten jateko ohitura batzuk, behar bat, jatekoa, sustatzeko, eta, berez, aseta egongo lirateke”.
|
2011
|
|
Hezurren osasunean ere badu eragina, zeren osteokalzinak, hezur matrizean
|
dagoen
proteina batek, bitamina behar baitu heltzen joateko.
|
|
“Animalia batek azalaren kalitatea zahartzen duenean, nabarmen okerrera egiten du, nahiz eta azala zahartzea eragiten duten mekanismoak oraindik ez diren ondo ezagutzen”, azaldu zuen Antonio Miranda. Vizuete CSICeko Andaluziako Garapen Biologiako Zentroko ikertzaileak. Ikerketako erakunde publikoak dio ikerketak egiaztatzen duela Caenorhabditis elegans harraren muda prozesua haren kutikulan
|
dauden
proteinen oxidazio egoeran gertatzen diren aldaketekin lotuta dagoela. Proteina horien jarduera blokeatzen denean, kutikula zaharra ez da ahultzen animaliak apurtu eta larba egoeraren hurrengo fasera pasa dadin.
|
|
Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren arabera (AESAN), mota horretako prozedura dietetikoek ez dute oinarri zientifikorik, eta lortutako emaitzak, iragankorrez gain, energia gutxiago kontsumitzearen ondorio dira. Gainera, disoziatutako kontsumoa ezinezkoa da, ez
|
baitago
proteinak edo karbohidratoak soilik dituen elikagairik. Egiaztapen zientifikorik gabeko estrategia estrafalarioak.
|
|
Serotonina sintetizatzeaz arduratzen diren neuronen gainazalean
|
dagoen
proteina baten adierazpena isiltzean datza prozedura.
|
2012
|
|
Horrela, elikagai kopurua murrizten denean desnutrizio egoerarik ez gertatzea bermatzen da. Energia kontsumoari
|
dagokion
proteina edukia handitzea. Horrela, desnutrizioa ekiditen da energia kontsumoa murrizten denean eta jan ondoren asetasun handiagoko efektua lortzen laguntzen denean.
|
|
Batetik bestera alde egiten du, eta, gainera, organismoan duen efektuaz arduratzen da, eta horrek lagundu egiten dio proteina horri, hau da, koipeak, karbohidratoak, bitaminak, mineralak eta elikagaiaren beste elikagai batzuk. Ondoko taulan ageri da zer alde
|
dagoen
proteinatan aberatsak diren elikagaiek kaloria, karbohidrato eta gantz aseen artean: / imgs/ 2012/ 03/ tabla.proteina.jpg
|
|
Urdailetik hurbilen dagoen heste meharreko mukosa aldatu egiten zaie zeliakoei, eta horrek eragotzi egiten die elikagaietako glutena xurgatzea eta metabolizatzea. Glutena zenbait zerealetan
|
dagoen
proteina bat da, garia, garagarra, zekalea, tritikalea (gariaren eta zekalearen hibridoa) eta baliteke oloak ere gliadina izeneko substantzia bat izatea, eta substantzia horrek toxikotasuna eragiten die kaltetuei. Arazo bat dago, ordea:
|
|
Zenbat eta beranduago sartu glutena, orduan eta agresibitate txikiagoa izango du zeliakiak. Horregatik, garai horretan oso garrantzitsua da glutena berandu sartzea dietan (garian
|
dagoen
proteina, zekalea, oloa, garagarra eta tritikalea, gariaren eta zekalearen hibridoa), zeliakiaren arriskua murrizteko. Hain zuzen, zenbat eta geroago gertatu, orduan eta onbera eta gutxiago erasokor agertuko da gaixotasuna, baldin eta gertatuko balitz.
|
2013
|
|
JQ1 molekula barrabiletara iristen da, eta BRDT proteinaren ekintza inhibitzen du, espermatozoideak sortzeko funtsezko proteina baita. Gakoa testikuluetan
|
dagoen
proteina baten ekintza neutralizatzeko gai den molekula batean dago, zeina funtsezkoa baita ugalkortasunerako. James Bradner eta Martin Matzukek zuzentzen dute azterketa hori, eta «Cell’ aldizkari espezializatuan argitaratzen da.
|
|
Katuaren ilea ez da katuaren ilea, baizik eta animaliaren zahian
|
dagoen
proteina bat.
|
|
Maxwell GS Katuei alergia, zerk eragiten du? Katuekiko alergia bi aldiz ohikoagoa da txakurrentzat baino; erruduna felidoen azalean
|
dagoen
proteina bat da Katua zugandik gertu dagoen bakoitzean doministikuak, mukiak, begi gorriak eta narritatuak. Felido berri bat etxera iristeak ezusteko erantzuna ekar dezake:
|
|
Gaizki ulertze txar bat erreakzio alergikoaren katuaren ileari errua errua eskuztatzea da, hala nola doministikuak, eztula, larruazaleko negargilidoak, mukia ugaritzea eta, areago, gaitz hori nozitzen duten pertsonen asma larriagotzea. «Hala ere, ez da felinoaren ilea, katuaren larruazalean
|
dagoen
proteina baizik; izan ere, Cambridgeko Unibertsitateko Clare Bryant ikerlariak dioenez», esan du Cambridgeko Unibertsitateko Clare Bryant ikertzaileak, eta horrek pertsonen alergiari buruzko azterketa zabala koordinatu du. Katuekiko alergia felidoen zahiak eragiten du Irudia:
|
|
Ikerketaren emaitzak ‘The Journal of Immunology’ zientzia aldizkarian argitaratu dira. Katuaren zahian
|
dagoen
proteina gaizto horrek alergia erreakzioa eragiten du pertsona zaurgarrien gorputzean sartzean, hau da, substantzia horiekiko normala baino sentikorragoa den sistema immunologikoan. Une horretan, felina molekulak alergia erreakzioa eragiten du pertsonengan bakterio bakteriano arrunt baten aurrean.
|
2014
|
|
Albaitariek gomendatuko digute janariari alergia dion katua kanporatzeko dieta jarraitzea. Helburua da felinoaren intolerantziaren atzean
|
dagoen
proteina edo aditiboa detektatzea. Lehenik eta behin, katu alergikoentzako elikadura aukeratu behar da.
|
2016
|
|
Gehigarriei aurkako erreakzioak. Kontuan izan behar da elikagai alergeno arruntenak behi esnean
|
dauden
proteinak direla, arrautzak, arraina, itsaskiak eta intxaurrak. Kasu gehienetan, erreakzio alergikoak eragiteko gaitasuna dute, baita egoste prozesu baten ondoren ere.
|
2017
|
|
Frogatuta dago kontrol kliniko gehiago izateak lagundu egingo lukeela zifra horiek murrizten, ez bakarrik arazoak edo gaixotasunak detektatzeko aukerarekin, baita haurdunaldiko elikadura eta nutrizio egokiari buruzko informazioa, familia plangintzari buruzko gomendioak eta genero indarkeriaren biktima izan diren emakumeentzako laguntza ere. Azterketa analitikoak haurdunaldian zehar Haurdunaldian medikuarekin egindako kontsultek ohiko kontrolak izaten dituzte, hala nola pisua, arteria presioa eta gernuan
|
dauden
proteinak. Espezialistak fetuaren posizioa ere zaintzen du, umetoki altuera neurtzen du, fetuaren bihotzaren taupadak entzuten ditu eta, abdomeneko miaketa eta galdera baten bidez, oro har dena ondo dagoela edo eragozpenik dagoen ziurtatzen du.
|
|
Modu horietan guztietan, endekapenezko kalte neurologiko progresiboa sortzen du. Infekzio horiek eragiten dituen eragilea prioia da, nerbio sisteman
|
dagoen
proteina natural baten ezohiko forma. Kakexiaren kasuan, uste da animalia animaliatik animaliara edo ama kumera ukitzeagatik kutsa daitekeela.
|
2018
|
|
Pertsona bakoitzak fenotipo bat du, bere profil genetikoa deskribatzen duena. Alfa n, odol zirkulazioan proteina gutxiago dago, eta ez
|
dago
proteina gehiago. ZZ profila duten pertsonek, adibidez, gaixotasunak garatzeko arrisku handiena dute, nahiz eta guztiek ez dituzten sintomak nahitaez adierazten.
|
2020
|
|
Baina dieta horrek ezaugarri interesgarriak dituzten elikagaiak ditu paziente horientzat eta gure arnas sistemaren funtzionamendua hobetzeko. ✅ Haragi, arrain, lekale eta esnekietan
|
dauden
proteina ugari jateak antigorputzak egiten lagunduko du, eta, beraz, infekzioetatik babesten. ✅ Haragia, arrautzak eta esnekiak dituen fosforoa lagungarri izango da ehunak eraiki eta konpontzeko.
|
2021
|
|
Supermerkatuetan postre gisa aurkitzen ditugun gelatinak kolagenotik abiatuta egiten dira. Kolagenoa animalien azalean, hezurretan, tendoietan eta kartilagoetan
|
dagoen
proteina da, eta funtzio estrukturala betetzen du. Eta horietako batzuek, beren ontzietan nabarmentzen denez, beste onura osasungarri batzuk dituztela uste dute.
|
2022
|
|
Gauza bera gertatzen da esnearekin ere. Horregatik, hemen
|
dauden
proteinen forma naturala likido batean modu harmoniatsuan bizitzea da. Hala ere, ingurunearen baldintzak aldatzen direnean, proteina egiturak ere aldatzen ditu. Proteinek elkartzeko joera dute eta pikor horiek eratzen dituzte bereizgarriak, hala nola kafesnea edo edari begetal batzuetan nahi gabe ikus ditzakegunak.
|
|
Kremari gehitzen zaion esneki kantitatea handia bada, nutrizioaren ikuspegitik purea baino osoagoa izango da, kalitatezko proteina kopuru jakin bat izango baitu. Non
|
daude
proteina onak, haragia baino gehiago. Haragiaren bereizgarri den mantenugaia balio biologiko handiko proteina da, hau da, funtsezko aminoazido guztiak dituen proteina bat (sintetizatu ezin ditugunak eta elikagaiekin sartu behar ditugunak), eta, gainera, ondo xurgatzen dira.
|
|
Jogurtek eta esne hartzituek 3 g esne inguru izaten dituzte 100 gramo bakoitzeko, baina, gaur egun, kopuru hori hirukoizten duten “proteina kopuru handiko” supermerkatuan aurki ditzakegu. Gure inguruan ez
|
dago
proteina defizitik, baina horrelako produktuak erabilgarriak izan daitezke kirolarientzat, muskulu masa galtzen duten pertsonentzat —hala nola gaixotasun batetik sendatzen ari diren adineko batzuk edo pazienteak— edo herritar osasuntsuentzat, elikagai asegarri bat bilatzea. Horri dagokionez, epe laburrean eta gainerako dieta kontuan hartu gabe, hauek: proteina ugariko elikagaiak asetzaileagoak dira nagusiki karbohidratoz edo koipez osatuak daudenak, nahiz eta energia kopuru bera eman.
|
|
Prozesu horrek gure zelulen zaharberritzea lortzen du, eta zientzia fikzioa dirudi. genomaren funtzioa betetzen duten eta enbrioian oso maila altuan
|
dauden
proteinak sartuz lortzen da. Lau proteina horiek (Oct4, Sox2, Klf4 eta Myc) nahikoak dira zelula helduaren identitatea ezabatzeko eta enbrioi zelularen identitatea aktibatzeko. “Horixe izan zen Yamanaka doktorea buru zuen taldeak 2006an egin zuen aurkikuntza, lehen aldiz sagu baten azaleko zelula helduak birprogramatu eta enbrioi zelula bihurtzea lortu zenean (umetokira eraman aurretik) ”, dio ikertzaileak.
|
|
Erakundeak azaldu duenez, latexa elikagaiekin kontaktuan jartzen bada, erantzun anafilaktikoak (alergia orokorrak) eragin diezazkieke produktu honekin sentsibilizatuta dauden pertsonei, baita produktua prestatu ondoren ere. Material horrekiko alergia organismoak kautxu naturalezko latexean
|
dauden
proteinekin kontaktuan jartzean ematen duen erantzuna da, Elikagaiekiko eta Latexarekiko Alergia duten Pertsonen Espainiako Elkarteak zehazten duen bezala. Erreakzio larri baten arriskurik handiena horma fin eta elastikoetako objektuak (eskularruak, globoak, preserbatiboak…) gorputzeko mukosekin eta barne organoekin kontaktuan jartzen direnean gertatzen da.
|