Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 32

2001
‎Izan ere, premisa honetatik abiatzen da: Elikaduraren zientzian zenbat eta gehiago aurreratu, orduan eta gehiago optimizatuko dira goseak dagoenari jaten emateko baliabideak.
‎Eta, batez ere, goseak dagoenari jaten eman eta sufritzen dagoena sendatu egin ahal izango dugu.
2003
‎Hala, merkeak eta sasoikoak direnean, frutak kontserbatu ahal izango dira, erosotasun handiagoa emanez; nahikoa da flaskoa jaki biltegitik ateratzea eta fruta almibarretan hartzea, behar den egunean. Fruta almibarretan kontserbatuta dagoen bezala jan daiteke, kanelarekin, espeziekin, likoreekin eta beste fruta batzuekin batera, eta pastelak, tartak eta bizkotxoak estali, apaindu edo betetzeko erabil daiteke. Hala ere, nutrizio balioa oso desberdina da fruta freskoaren aldean.Fruten bitamina edukia murriztu egiten da beroa aplikatzean, eta, gainera, kontserbatzaile gisa erabiltzen den azukrea berariaz gehitzeak nabarmen handitzen ditu postreko kaloriak.
‎gure aitona amonen dieta osasungarri gisa hartu bazen duela 20 urte, osaera orekatuagatik eta neurriagatik, orain propietate osasungarriak aurkitu edo bideratzen dira olibetan, zerealetan, esnean edo arrautzetan. Kontinente zaharraren iparraldetik hegoaldera, osasuntsuago egoteko jateko modurik onena iragartzen da.
‎Hala ere, arazorik gabe kontsumi daitezke, nahiz eta larruazalak kolore ilun hori hartu eta pixka bat askatu presioa egitean. Erabat helduta daudenean jatea komeni da. Bildu eta 5 egunera lortzen da hori, giro tenperaturan mantentzen direnean, oso hotza ez den gainazal batean, ahal dela kalamu saskian edo zur arin batean.
2004
‎Uxaldiaren arduradunek hainbat leku itxi dituzte bidea mozteko. Itxi ateak eta leihoak Animalia “iheslariak” ohituta daude jaten ematera, baina baliteke gosea sentitu bezain laster ehizatzen hastea. Untxiak, katagorriak eta arrainak dira haien pieza gogokoenak, eta, beraz, basa fauna arriskuan dago.
2005
‎osasunerako. Haur eta nerabeei dagokienez, zein adinetan estrategia hori ardatz hartuta, autorregulazio kode bat aplikatuko da bideratuta dauden janari eta edarien publizitate iragarkietarako 12 urtetik beherako haurrak. Gainera, erregulatu egin behar da iragarki horien ordutegia, bai eta aurkezpena ere.
2006
‎Kontserbazioa Erosten direnean ez dute akatsik izan behar azalean. Guztiz helduta daudenean jatea komeni da; beraz, ez dira hozkailuan gorde behar. Txirimoia pasa ez dadin, hobe da berde pixka bat erostea eta etxeko giro tenperaturan heltzen uztea.
2008
‎Elikagaiekiko sentimendu oso nabarmenak izaten dituzte. Haientzat, kontserbatutako produktu bat “arriskutsua” da, “artifiziala”, industrialki ekoitzitako elikagai bat, “osasungarria”, produktu biologiko bat… Gainera, urduri, hunkituta, zoriontsu edo errudun daudenean jateko gogo handia dutela ikusi da. Hona hemen, besteak beste, Italiako La Sapienza Erromako Unibertsitateko Elikadura Zientzien Institutuko adituek nahasmenduaren diagnostikoa egiteko egindako aurretiazko azterketa baten emaitzak.
2009
‎Nahasmendu hori dutela esan ohi da bost sintoma hauetako bi agertzen dituztenek: ohi baino azkarrago irenstea, betekada deserosoa eta desatsegina sentitzeraino jatea, goserik eduki gabe ere erruz jatea, aseezina ezkutatu nahi eta bakarrik dagoenean jatea, eta ondoren errudun sentitzea.
2010
‎Haragiari gantz zatiak kenduta, dagoen dagoenean janda baino kaloria gutxiago hartuko ditugu (erdia edo).
‎Halaber, inkestaren arabera, Europako biztanleen %72 nekazaritzako laboreetatik datozen bioerregaien alde dago. Gainera, inkestatuen% 83k adierazi du erregai horien alde dagoela jateko onak ez diren lehengaietatik badator.
‎Bainu librerako, 15 urtetik beheitikoek instalazioan sartu dute, erantzukizuna beren gain hartzen duten adinez nagusiekin batera. Debekatuta dago jatea, edatea eta erretzea, baita beirazko edo beirazko objektuak edo ontziak (botilak, urpean igeri egiteko betaurrekoak, edalontziak) erabiltzea ere esparru osoan. Uretan daudela, erabiltzaileek dagokien kale edo tokietan egin dute igeri.
2011
‎Elikagai gantzatsuek ez dute sortzen aknerik (txokolateak, adibidez), eta, beraz, ez dago jateari zertan utzi, non eta ohartzen ez garen zerbaitek kalte egiten digula.
‎Horrez gain, postrea ere dagoena jan behar dute, eta ez gehien gustatzen zaiena.
‎Limoi zuku pixka bat edo ardo zuriaren zorrotada bat, perrexil pixka bat eta gatz pixka bat gehitu. Platera prest dago jateko.
2012
‎fresko daudela jan behar
‎Patatak errezeloa sortzen du elikagaien testuinguruan. Oinarrizko elikagai gisa onartzen da, baina, aldi berean, ez dago jateko beldurrik, gizentzeko beldur baita. Patata da dieta tradizionalaren eguneroko elikagaietako bat, eta azken urteotan gutxiago kontsumitu da.
‎Almendrak garrapiñatzen doazen heinean, erretilu batera atera behar ditugu, labe paperarekin edo landare paperarekin, edo silpat xafla baten gainean, elkarren artean hoztu ez daitezen. Epel daudenean, aske gera daitezen bereiziko ditugu, eta hotz daudenean jateko prest egongo dira. Poto batean gordetzen dira, eremu lehorrean eta zuzeneko argirik gabe, bi astez.
‎Hala ere, Floridako Unibertsitateak beste gomendio bat du, ENAFSren bidez partekatzen duena: “Bakarrik jatea ez da gure lehen aukera, baina, hala bada, modu asko daude jateko esperientzia atseginagoa egiteko. Adibidez, musika entzutea edo grabatutako liburu bat entzutea, telebista ikustea, senide edo lagun bati deitzea, argiztapen atsegina izatea edo kanpoan jatea, aire librean”.
2013
‎2 Trilero jokoa txakurraren kontzentrazioa indartzeko Trilariaren jokoa da janaria kubilete baten azpian ezkutatzea, zeina beste bi godaleteren ondoan jartzen baita. Horrela, usaimenaren bidez eta behatzeko duen gaitasunaren bidez, txakurrak jakin behar du zein lekutan dagoen jateko saria. Joko honen bidez, txakur txakurkumea jabearekin dibertitzen da, usaimena erabiltzen ikasten duen bitartean, arreta garatzen eta zenbait jarraibide betetzen.
‎Txokolate egokia urtu Maria bainuan gurin koilarakada batekin (erre ez dadin), gehitu zereal azukretsu batzuk, hurritz txigortuak gehitu, eta, osagaiak igurtzi ondoren, arrautza irinetan pasatu, arrautza irinetan pasatuz. Hozkailuan bi orduz hoztea da azken ukitua, eta prest daude jateko! Dekorazioa.
2014
‎Dena dela, Estatuko herritarrek egunean hartzen dituzten 10 gramoetatik %15 soilik da etxean norberak eransten diona, elikagaiak prestatzeko edo mahaian daudenean jateko.
‎Fresko daudela jan behar dira, eta egun gehiegi pasatuz gero, hondatu egiten dira.
‎Ongi helduta daudela jatea komeni da (hatzarekin estutu eta bitan zatitzen direnean), baina ez dugu hartuko kolpatua edo guriegia dagoenik.
‎9 Hoztu arte itxaron. Labean sartu ondoren, ogia gozogintzako saretxo batera ateratzen dugu, hoztu eta atseden har dezan, eta prest dago jateko. Orain erronka bakarra beroa jateko tentazioari ez uztea da.
2016
‎Irudia: verdling Gurasoek mahaian dagoena jaten dutenean gozatzen dute gurasoek; beraz, arrakasta izango dutela dakiten elikagaiak erosteko joera dute. Horregatik, dendetan dauden produktu asko haurren arreta erakartzeko diseinatuta daude.
2019
‎Alde batetik, espezie gisa, gizakiok ‘programatuta’ gaude, energia biltzeko eta, hartara, gabezien eta goseteen garaiak jasateko. Hau da, elikagaiak eskuragarri daudenean jateko, aurrerago ez direla egongo aurreikusiz. Hori dela eta, lehentasuna dugu elikagai kalorikoak, gantz eta karbohidrato ugari dituztenak, horiexek baitute energia gehien.
2020
‎Izan ere, arrain haztegikoek ez dakite gutxiago, beti gauza bera jaten dute eta zaporea estandarra da. Arrain basatiek dagoena jaten dute”. Metal astun gutxiago eta anisakisik gabe Hala ere, haztegiko arrainen alde egiten du balantzak, osasun kontrolari dagokionez, trazabilitateari esker; hau da, badakigu nola hazi diren eta nola elikatu diren; beraz, segimendua sakonagoa da arrain basatietan baino.
2021
‎Marc Ruiz elikadura nahasteetan espezializatutako psikologo eta psikoterapeutak honela definitzen du gose emozionala: “Sentsazio atseginak daude jan ondoren jaten diren elikagaiei lotuta, erlaxatu egiten garelako. Zenbait zaporeren ondorioz ere gerta daitezke.
‎Normalean, gizarte bilerak janariaren edo edariaren inguruan egiten dira beti, eta, beraz, une zailak bihurtzen dira pertsona horientzat. Aldaketak elikagaiekin Bakarrik daudenean jateko joera. Pertsona horietako batzuek mahaia familiarekin partekatzeari utzi diote.
2023
‎Txakur bakoitza mundu bat da, eta haien beharrak aldatu egin daitezke bizitzan zehar. Funtsezkoa da prestaturik egotea jaten duena une bakoitzean behar duenari egokitzeko. Imagen:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia