2002
|
|
Era berean, oso energetikoak dira (kaloria huts ugari dituzte, hau da, ez dira elikagarriak). Erlazio lineala
|
dago
alkohol kontsumoaren eta azido urikoaren goratzearen artean, bai odolean bai gernuan. Alkoholak kaltzio, fosfato eta magnesio mailak ere handitzen ditu gernuan.
|
2007
|
|
Istripuei buruzko informazioa hobetzeaz eta bereziki gazteei zuzendutako kontzientziazio kanpainak egiteaz gain, gidari berrien odoleko alkohol tasarako zero muga ezartzea proposatzen du txostenak. “Frogatuta
|
dago
alkoholaren kontsumoak askoz gehiago eragiten diela gidari gazteei adinekoei baino”, diote adituek. Era berean, gomendatzen da “gidabaimena lortu aurretik gazteek gidatze esperientzia har dezaten”, “gidaritza lagundua” sartuz.
|
2012
|
|
FESNAD SEEDO Adostasun berriak, “Gehiegizko pisua eta obesitatea tratatzeko eta prebenitzeko ebidentzian oinarritutako nutrizio gomendioak helduengan”, adierazten duen bezala, 1996tik 2011ra bitartean zenbait azterketa egin dira alkohol kontsumoaren eta pisu irabaziaren arteko loturak ezartzeko edo sabel perimetroan hazkundeak egiteko. Ohar kontraesankorrak eta ez kontsistenteak erakusten dituzten arren, zenbait ebidentziak adierazten dute nolabaiteko lotura
|
dagoela
alkohol kontsumoaren (garagardo moduan izan ala ez) eta pisu irabaziaren artean. Gauza jakina da obesitateak osasunerako arriskuak sortzen dituela.
|
2013
|
|
Gazteek eta zentroetako arduradunek emandako datuekin, uztailean, egoeraren diagnosia diseinatuko da, eta informazio diptiko bat aterako da, “gazteen artean
|
dagoen
alkohol kontsumoari buruz sentsibilizatzeko”.
|
2019
|
|
Festak iritsi dira eta, horiekin batera, lagunekin egindako kanaberak, otordu eta afarietako ardoak, bazkalondoko kubatak, postrearen ondorengo digestio aparatuak eta brindietarako kaba. Gehiegikeriak" urteko txantxa batek ez du kalterik egiten" esaldiarekin justifikatu aurretik, komeni da jakitea ez dagoela gutxieneko alkohol kantitate bat, osasunari kalterik egin gabe irents daitekeena, eta, gainera, ez
|
dagoela
alkoholaren kontsumoaren ondoren onurak bermatzen dituen gizartean errotutako mitorik. Hurrengo artikuluan, edari alkoholdunei buruzko uste zabalduenetako batzuen egiazkotasuna aztertuko dugu.
|
2021
|
|
Zenbat alkohol kontsumitzen da seguru? Beraz, argi
|
dago
alkoholaren kontsumoak minbizia sortzeko arriskua areagotzen duela. Zenbat eta handiagoa izan kontsumoa, orduan eta handiagoa izango da arriskua.
|
|
Alkohola: ondorio eztabaidagarriak osasunean Alkoholaren kontsumoa 200 bat gaixotasunen jatorria izan arren, osasun komunitatea zatituta
|
dago
alkoholaren kontsumoaren aurrean. Julio Basulto dietista nutrizionista zero tolerantziaren aldekoa da.
|
|
Diru gutxirekin baina borondate handiarekin kudeatutako lokal txikiak ziren, liburutegi txiki bat, dutxak eta hitzaldi, ikastaro eta eztabaidetarako guneak zituztenak. Leku horietan antzerki soziala ere antzezten zen, aldizkari eta egunkari propioak sortzen ziren, abesbatza herrikoiaren emanaldiak antzezten ziren, eta aisialdiaren erabilera alternatiboa sustatzen zen (hain zabaldua
|
zegoen
alkoholaren kontsumoaren edo prostiloen konkurrentziaren ordez).
|
2022
|
|
Osasun erakundeek, hala nola Osasunaren Mundu Erakundeak (OME), urteak daramatzate ohartarazten: ez
|
dago
alkoholaren kontsumo segururik, eta kantitate txikiak ere arriskutsuak dira. Espainian, Osasun Ministerioa bat dator eta adierazten du ez edatea dela ondorio kaltegarriak saihesten dituen gauza bakarra, osasun arloko profesionalek ez dutela gomendatu behar osasuna hobetzeko, eta zientziak ez duela frogatzen ardoaren eta garagardoaren kontsumoak eragin babeslea duenik arrisku kardiobaskularrean edo bestelakoan.
|