2001
|
|
Azterketatik beste ondorioren bat ere atera da, hala nola: ziriek makilatxoek baino legazki gehiago daukate, lagin guztiek ekilore olioa baliatu dute eta denen
|
egoera
higieniko sanitarioa egokia bada ere, zortzi laginetatik zazpik (salbuetsirik daudenak Frudesa markako ziriak dira) listeria izeneko eragile patogenoa zuten, ofizialki onartutako kopurua baino dezente gutxiago, edonola ere.
|
|
Zortzi produktuen
|
egoera
higieniko sanitarioa, beraz, zuzena da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa (1)
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa (1)
|
|
Hona beste akats bat: Capdevilla laginaren
|
egoera
higieniko sanitarioa ez zegoen zuzen, mikroorganismo aerobio eta enterobakterioen kopuruak handiegi zirelako.
|
|
Capdevilla laginaren
|
egoera
higieniko sanitarioa ez dago zuzen, patea egiteko unean higienea eskasa izanaren ondorioz.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
CONSUMERek eginiko azterketa mikrobiologikoak erakutsi zuenez, zazpi laginen
|
egoera
higieniko sanitarioa egokia zen.
|
|
Ongi landutako produktua da (freskotasun, osakera, itxura eta akatsak kontuan izaki) eta
|
egoera
higieniko sanitario egokian saltzen da.
|
|
Ongi landutako produktua da hau (freskotasun, osakera, itxura eta akatsak dira kontuan hartu diren alderdiak) eta
|
egoera
higieniko sanitario egokian saltzen da.
|
|
Gaur egun, produktu horien eskaintza zabala dugu merkatuan, gure organismoarentzat zaporeak, propietateak eta onurak dituena. Ontziratutako zuku komertzialak elikagai iturri interesgarriak dira gaur egun. Haien elaborazio prozesuetan lortutako aurrerapenei esker, fruta freskoaren ia substantzia elikagarri guztiak proportzio bertsuetan kontserbatu ahal izango dira, eta, aldi berean, hainbat kontserbazio metodo erabiliz (pasteurizazioa edo esterilizazioa),
|
egoera
higieniko sanitario ona lortzen da. Kontserbatzaile baimenduren bat izaten dute, ontzian adieraziko duena.
|
|
Gainera, elikadura osaera konstantea dute, eta hori lortzea zaila da, bereziki eginez gero. ...osagaiak askotarikoak izan, ez dira inoiz lortuko pure etxean barazkiak bakarrik edo haragiarekin, arrainarekin edo bestelako osagai proteiko gehigarriekin (txekorra espinakarekin, azenarioarekin eta patatarekin; legatza zerbarekin eta patatarekin…) konbinatuz lor daitekeen barietatea, eta haurtxoaren dieta eta dastamena ahalik eta gehien dibertsifikatu ahal izango dira.Haurrentzako potetxoen
|
egoera
higieniko sanitarioari dagokionez, Consumer ek laborategiko analisiak egin zituen: hiru fruta poto eta beste hiru haragi marka komertzial jakin batzuetako barazkiekin, eta lagin guztiak egoera higieniko sanitario onean zeuden.
|
|
Hala ere, nahiz eta osagaiak askotarikoak izan, ez dira inoiz lortuko pure etxean barazkiak bakarrik edo haragiarekin, arrainarekin edo bestelako osagai proteiko gehigarriekin (txekorra espinakarekin, azenarioarekin eta patatarekin; legatza zerbarekin eta patatarekin…) konbinatuz lor daitekeen barietatea, eta haurtxoaren dieta eta dastamena ahalik eta gehien dibertsifikatu ahal izango dira.Haurrentzako potetxoen egoera higieniko sanitarioari dagokionez, Consumer ek laborategiko analisiak egin zituen: hiru fruta poto eta beste hiru haragi marka komertzial jakin batzuetako barazkiekin, eta lagin guztiak
|
egoera
higieniko sanitario onean zeuden. Gainera, analisiek erakutsi zuten mota horretako produktuek, oro har, agindutako mantenugaiak dituztela eta horri buruzko legeria betetzen dutela.
|
2002
|
|
Produktua osatzeko prozesuan, lehendabizi osagaiak elkartu, nahasi eta pasteurizatu egiten dira (tratamendu termiko horri esker produktuaren
|
egoera
higieniko sanitarioa hobetu egiten da, kontserbazioa errazteko).
|
|
Den denak,
|
egoera
higieniko sanitario egokian.
|
|
Analisi mikrobiologikoak agertu zuenez, lagin guztiak
|
egoera
higieniko sanitario onean zeuden.
|
2003
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa, akastuna.
|
|
Toailatxoen
|
egoera
higieniko sanitarioa ikertzeko asmoz zazpi laginei egin zitzaien azterketa bakteriologikoan ez ziren azaldu honelako produktuetan maizen ager daitezkeen bakterioak: mesofiloak, legamiak eta lizunak, alegia.
|
|
Europako testuingurua Salmonella eta Campylobacter patogenorik ohikoenak dira herrialde garatuetan Datu epidemiologikoek antzeko emaitzak ematen dituzte Europako herrialde gehienetan, bai kontinentearen iparraldekoak, bai mediterranear arrokoak. Hala ere, herrialde bakoitzeko buletin epidemiologikoak xehetasunez aztertuz gero, bertan prestatzen diren elikagaien
|
egoera
higieniko sanitarioari buruzko ondorioak atera daitezke. Hala ere, gogoratu behar da herrialde guztiek ez dutela datu epidemiologikoak biltzeko sistema bera, eta sistema horren eraginkortasuna desberdina izan daitekeela; beraz, datuak kontuz konparatu behar dira.
|
2004
|
|
Transgenikoez eta mikrobiologiazko azterketek frogatu zutenez, laginak
|
egoera
higieniko sanitario egokian zeuden eta genetikoki aldarazitako osagairik ez zeukaten.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
Riazor laginaren
|
egoera
higieniko sanitarioa hala moduzkoa baino ez da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa: erdipurdikoa.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioari dagokionez, denak zuzen daude, Riazor (erdipurdi) izan ezik.
|
|
Sei laginak osatzeko heldutasun gradu egokiko fruta osasuntsuak baliatu dira, ez dute gai kutsatzailerik, ezta kontserbagarririk ere, eta denen
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena da.
|
|
Autonomi Erkidego gehienek erabilera kolektiboko igerilekuen
|
egoera
higieniko sanitarioa arautu dute, bakoitzak bere arautegiaren bidez.
|
|
Zortzi laginen
|
egoera
higieniko sanitarioa egiaztatzeko xedez, aerobio, enterobakterio,
|
|
Izokin horren
|
egoera
higieniko sanitarioa lehengaiaren kalitatearen, maneiatzearen (higienea) eta banaketaren (hotz katea kontsumitu arte ez haustea) araberakoa da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario onean zeuden bietako bat da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario onean zeuden bietako bat da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez: kontserbazioa (hotz katea) eskasa izan da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez: bai kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa baino ez: bai kontserbazioa (hotz katea), bai maneiatzean higienea desegokiak edo eskasak izan dira.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa: kontserbazioa (hotz katea) desegokia izan da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa: kontserbazioa (hotz katea) desegokia izan da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitario erdipurdikoa: produktua lantzean higienea eskasa izan da.
|
2005
|
|
Produktu homogeneoa da, gorabehera gutxikoa: zortzi laginen osaketa antzekoa da, denen
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena eta den denek betetzen dute kalitate araua.
|
|
CONSUMER eko teknikariek, bere aldetik, zortzi laginei egin zieten azterketa mikrobiologiko zorrotzaren ondorioz den denak
|
egoera
higieniko sanitario egokian zeudela egiaztatu zuten.
|
|
Lagin guztien
|
egoera
higieniko sanitarioa egokia da eta haietako bakar batean ez zen hauteman osagai transgenikorik.
|
|
Zortzi laginen
|
egoera
higieniko sanitarioa egokia da eta, areago, lagin bakar batean ere ez da atzeman genetikoki eraldaturiko lehengairik.
|
|
Laborategian eginiko azterketek emaitza zuzenak erakutsi dituzte, elikagaien industriak produktu hori ederki landu ohi duen seinale: lagin guztiak
|
egoera
higieniko sanitario egokian zeuden, denetan landare olioa baliatu da, jatorriko sardinetan ez da freskotasun alorreko arazorik hauteman, adierazitako pisua egiaztatu da kasu guztietan, latek ez daukate kanpoaldean akatsik, erabat itxita zeuden eta, amaitzeko, lataren barnealdea estaltzen duen materialaren hondakinik ez zen hauteman laborategian.
|
|
Lege horren arabera, izaera arineko lege haustetzat hartzen da animaliek bizilagunen lasaitasuna eta atsedenari traba egitea eta lege hauste larritzat jotzen da, berriz, animaliak
|
egoera
higieniko sanitario onean edo arautegi aplikagarrian zehaztutako baldintzetan ez mantentzea.
|
|
Haurrentzako zortzi poteko lagin (frutak eta oilaskoa arrozarekin) aztertu dira oraingoan, Nestlé, Hero, Nutribén eta Hipp markakoak, arreta berezia etiketa, osaketa nutrizional, kalitate eta
|
egoera
higieniko sanitarioari zuzenduta.
|
2006
|
|
Urdaiazpikodun kroketa ultraizoztuen zazpi laginen La Cocinera, Findus, Pescanova, Maheso, Priela, Nicolasa eta Freisa etiketa, osaketa nutrizionala, transgenikoen balizko presentzia eta
|
egoera
higieniko sanitarioa aztertu da: zazpi horietako sei 500 gramoko ontzietan merkaturatzen dira (Prielá markakoak 400 gramoko zorroan datoz) eta kostua, kiloko, 2,60 eurotik (Maheso) ia 5 euroraino (Pescanova) doaz.
|
|
Azterketa biologikoak erakutsi duenez, lagin denak
|
egoera
higieniko sanitario onean daude; genetikoki eraldaturiko organismoen berariazko azterketak, bere aldetik, lagin bakar batek ere transgenikorik ez daukala egiaztatu du.
|
|
Azterketa mikrobiologikoak eta transgenikoak atzemateko eginiko probek erakutsi dutenez, 16 saltsak
|
egoera
higieniko sanitario egokian daude eta genetikoki eraldaturiko organismorik ez daukate.
|
|
labore eta bitaminadun barratxoa, esne txokolatez bildua.32, 50 euro kiloko; denetan garestiena.Bananazkoa.Baratxoak 40 gramo ditu.Irregulartasun latza: erantsitako bost bitaminetan, etiketan adierazitakoa baino eduki urriagoa.Karbohidrato gehien daukatenetako bat (%75).
|
Egoera
higieniko sanitarioa ez da egokia: lizunen muga gainditu du.Dastatze proban, 6 puntuz, bananazkoetan hoberenetako bat; aldeko aspektuak:
|
|
Azterketa mikrobiologikoak agertu zuenez, Enervit bananazkoa ez ezik (lizunei dagokienez, legeak xedaturiko muga gainditzen dituelako, irregulartasun hau arina bada ere) barratxo denak
|
egoera
higieniko sanitario egokian daude.
|
|
Ongi burututako produktua da hau: pisuan eta etiketan ia akatsik ez; zazpi laginak
|
egoera
higieniko sanitario egokian daude, ez dute freskotasun alorrean akatsik, kalitate komertzialeko akatsik ere ez eta lagin guztietako arraina atun argia (Thunnus albacores) da, ez beste arrain merkeagorik.
|
|
erakutsi duenez, produktu hau ederki burutu du elikadura industriak: pisuan agertu diren akatsak hauts eta huts dira, zazpi laginak
|
egoera
higieniko sanitario egokian daude, freskotasun aldetik inolako arazorik ez dute agertzen eta kalitate komertzialeko akatsik ez daukate.
|
|
CONSUMER EROSKI k sei markatako foie grasen etiketa, osaketa nutrizionala, gatz eta bestelako aditiboen presentzia,
|
egoera
higieniko sanitarioa eta hegazti espeziea aztertu ditu.
|
|
Elikagaiek sortzen dituzten patogeno mailei buruzko informazioa gaixotasunaren prebalentzia datu bihurtuko da, eta, ondorioz, gaixotasun gastrointestinalak zaintzeko sistema zehatzagoak. Gaur egun, nahiz eta herrialde bakoitzeko buletin epidemiologikoen emaitzek bidea ematen duten jakien
|
egoera
higieniko sanitarioari buruzko ondorioak ateratzeko, adituek ohartarazten dute herrialde guztiek ez dutela bilketa sistema bera, eta sistema horren eraginkortasuna aldatu egin daitekeela; beraz, datuak zuhurtziaz alderatu behar dira. Ikerketa proiektu erkideekin, adituek espero dute Suediak, Danimarkak eta Herbehereek aplikatzen dituzten ekoizpen sistemak praktikan jartzea eta kontuan hartzea, oilo erruleetan salmonelosiaren eragina oso txikia baita.
|
2007
|
|
Egunero egunero, igerilekua irekitzean eta jende gehien dabilen unean, gutxienez, uraren
|
egoera
higieniko sanitario ona bermatzeko premiazkoak diren parametroak aztertu eta liburu horretan jasoko dira.
|
|
Izan zaitez zorrotz igerilekuko
|
egoera
higieniko sanitarioarekin: atzeman dezakezun zeinahi anomalia jakinaraz iezaiezu arduradunei.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa, zuzen
|
|
Azterturiko zortzi laginen
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena da; hori funtsezkoa da ondu gabeko produktu baten kasuan.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
Azterketa mikrobiologikoak frogatu zuenez, bederatzi laginak
|
egoera
higieniko sanitario onean zeuden.
|
|
Bederatzien
|
egoera
higieniko sanitarioa ona da lagin bakar batek ez zeukan substantzia kutsagarririk, onarturiko kopuruetatik gora.
|
|
Mamia laginaren
|
egoera
higieniko sanitarioak araua urratzen du, esterilizatutako elikagaiei onartzen zaien mikroorganismo kopurua baino handiagoa baitu.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa
|
|
Ez dira aizundu beste hainbat landaretako azukrea erantsita eta lagin guztien
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena da.
|
|
Ongi landu eta aurkezturiko produktua da: sei laginetan ere, etiketa eta
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzen daude eta, horrez gainera, lagin bakar batek ez du genetikoki eraldaturiko osagairik.
|
|
Lagin guztien etiketa eta
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzen daude; lagin bakar batek ez zeukan genetikoki eraldaturiko organismorik.
|
2008
|
|
Azterketak berretsi zuenez, kalitate arauak xedatuak dituen parametro denak lagin guztiek betetzen dituzte, etiketek derrigorrezko informazio osoa ematen dute,
|
egoera
higieniko sanitario egokian daude eta genetikoki eraldaturiko organismorik ez dute.
|
|
Analisiak erakutsi zuenez, lagin bakar batek ez zeukan genetikoki eraldatutako organismorik eta azterketa mikrobiologikoak, berriz, lagin denen
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena dela.
|
|
eta guztien
|
egoera
higieniko sanitarioa zuzena da.
|
|
|
Egoera
higieniko sanitarioa, arauz kanpo: osasunarentzat arriskutsua ez bada ere, enterobakterio gehiago zituen onartutako kopurua baino.
|
|
Entsaladan dauden barazkiak produktu fresko eta gordina dira, eta ez dute tratamendu termikorik; beraz, ez dira kentzen elikagai horiek jatorritik edo manipulatu ondoren izan ditzaketen mikroorganismoak. Haragikiei dagokienez, haragi egosiak dira, eta horien tratamenduak prestakina
|
egoera
higieniko sanitario onean dagoela bermatzen du. Hala ere, gero gaizki erabiliz gero, kutsaduraren bat sor daiteke.
|
2012
|
|
Bai, gainera, konfiantzazko pertsonen erreferentzia onak ditugu, askoz hobeto. Kontuan hartu behar da saltzen dituen animalien ongizatea zaintzen ez duena, gaixorik ematen dituena edo
|
egoera
higieniko sanitario desegokian mantentzen dituena ez dela fidatzekoa. Izan ere, egoera salagarria da.
|
|
Sareak ez du jakiten enpresak irekitzeko lizentziarik duen edo, bere instalazioetan txakurrak edukiz gero, nukleo zoologikoa edo animaliak zaintzeko albaitaritza zerbitzua duen. Saltzen dituen animalien ongizatea zaintzen ez duena, askotan gaixorik ematen dituena edo
|
egoera
higieniko sanitario desegokian mantentzen dituena. Are gehiago, egoera salagarria da.
|
|
Kaxaren gehieneko pisua (animalia eta haren osagarriak barne) 8 kg koa izanen da. Ez da animaliarik onartuko, usain txarra,
|
egoera
higieniko sanitario desegokia edo portaera bortitza direla eta, bidaiarientzat gogaikarri gerta daitekeenik. Animaliak garraiatzen dituzten bidaiariek hartu dute haien ardura, eta edozein gorabeheraren erantzukizuna hartu dute.
|
|
“Txakur horiek oso pertsona krudelek astakeriak izaten dituzte oraindik, eta korrika egiteko, ehizatzeko eta hazteko makinatzat hartzen dituzte”, erantsi du.
|
Egoera
higieniko sanitario desegokietan bizi diren emeak, kontrolik gabe uxatzen dituztenak, ehizarako balio ez dutenean edo lasterkari onak ez direnean, burura botatzen edo hiltzen diren galgoak. Hauek dira Espainiako galgoek urtero bizi dituzten egoeretako batzuk.
|
2018
|
|
Bakterio horiek era askotako gaixotasunak eragin ditzakete, hala nola, gastroenteritisa eta beste batzuk. Esne gordina saltzeko Kataluniako dekretuaren eskakizunak Arrisku horiek murrizteko, esne gordina saltzea ahalbidetzen duen Kataluniako dekretuak zenbait irizpide mikrobiologiko ezartzen ditu, mastitisa (errapearen hantura) prebenitu eta kontrolatzeko, esnearen
|
egoera
higieniko sanitarioa modu orientagarrian ezagutzeko eta elikagai horri lotutako lau patogeno garrantzitsuenen presentzia kontrolatzeko: Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter eta Listeria monocytogenes.
|
2021
|
|
“Produktuari aukera ematen dio nahi ez diren mikroorganismo horiekin kutsatzeko arrisku handirik ez izateko. Mikroorganismo horiek arazo larriak eragin ditzakete larruazalean eta mukosetan,
|
egoera
higieniko sanitario txarrean erabili ohi badira, batez ere pertsona immunodeprimitu edo gaixoetan”, adierazi du adituak. Kosmetika mota horren aldeko beste puntu bat “zero hondakina” dela da.
|