2005
|
|
Ortuko produktuak zeuzkan, eta hau garairik onena ez izan arren, hainbat gauza zituen salgai: etxean
|
egindako
tomatea, porruak, berakatz berria, patata, babak (zuriak, gorriak eta ijito babak), azak, letxugak... Joxek ere erosleak iaz baino goizago ibili zirela esan zigun, eta pozik zegoela saldutakoarekin.
|
2006
|
|
Ondoren, berenjenak eta kalabazinak, eta, azkenik, tomatea. Barazki guztiak bigunduta daudenean, bota etxean
|
egindako
tomate saltsa. Guztia kozinatu ondoren, gatz puntuan jarri, eta, beharrezkoa bada, azukrea gehitu, tomateak ematen dion azidotasuna zuzentzeko.
|
|
Aperitibo baterako errezeten aukeraketa zabala da. Sinpleenetara jo daiteke patata tortilla pintxoak, ogi txigortua gaztarekin eta intxaurrekin…, edo prestatzeko denbora gehiago behar duten beste batzuetara ahuntz gaztaren kanapeak labean
|
egindako
tomatearekin, perretxiko kroketak, tomate beteak, etab.. Errezeta bat edo bestea hautatzeko, azken finean, denbora hartuko da kontuan, baita gure despentsa eta gonbidatuak ere. Errazak eta azkarrak Ondoren aipatzen diren errezetak errazak eta praktikoak dira, eta oso erabilgarriak dira denbora askorik izan ezean.
|
2007
|
|
estiloan
|
eginiko
tomate frijitua3, 11 euro kiloko370 gramoko kristalezko flaskoa.Konposizioan baliaturiko osagaien portzentajea adierazten ez duenez (nahiz eta etiketan, irudien bitartez, adierazten dituen), etiketari buruzko araua urratzen du.Gantz eduki handienekoa (%6, 4) eta kaloria gehien daukatenetako bat (100 kal/ 100 g). Ekilore olioz egina.Dastatzen proban 5,4 puntu; aldekoak: zapore naturala eta kolorea; kontrakoak:
|
|
estiloan
|
eginiko
tomate frijitua4, 97 euro kiloko, lagin denetan garestiena370 gramoko kristalezko flaskoa.Proteina gutxien (%0, 8), gatz gutxien (%0, 5), azukre gutxien (%5, 5), kaloria gutxien (68 kal/ 100 g) dauzkana.Gantz gehien daukatenetako bat, ordea (%4, 7), olio gehien baliatzen duen saltzetako bat izaki.Oliba olioz egina den bekarra.Dastatze proban, 4,2 puntuz, kalifikazio denetan txarrena; aldekoak etx...
|
|
Dastatze proban kalifikazio okerrena eraman zuen etxeko estiloan
|
eginiko
tomate frijitu batek (Pedro Luis laginak, 4,2 puntuz); hoberena, aldiz, Helios laginak (7 puntuz).
|
|
– Atuna tomatearekin: kontserbako atuna mamituta, etxean
|
egindako
tomate saltsarekin eta maionesa pixka batekin. – Izokina:
|
|
– Piperrak: piper gorri eta berde erreak, etxean
|
egindako
tomate saltsa pixka batekin. – Txanpinoiak eta perretxikoak:
|
|
Hala, zukuak sartu eta muskuiluak gorde egiten dira. Irekitakoan, etxean
|
egindako
tomate saltsarekin eta pipermin pixka batekin presta daitezke. Marinel saltsa berdearekin ere lagun daitezke.
|
|
Etxean
|
egindako
tomate saltsa on bat
|
|
Normalean, akonpainamendu saltsa gisa erabiltzen da, gozatzeko, beste saltsa batzuk indartzeko edo kolorea emateko edo horien eratorriak egiteko. Elaborazio erraza Etxean
|
egindako
tomate saltsa egiteko, lehenik eta behin, erregosi gozatze barazkiak. Juliana eran moztutako tipula kantitate handiak gehitzea gomendatzen da.
|
2008
|
|
Urdaiazpiko kurruskari bat geratuko zaigu, tomate saltsarekin batera, arrautza egosiekin batera. Etxean
|
egindako
tomate saltsa: Tipula, azenarioa eta baratxuria zuritu.
|
|
Etxean
|
egindako
tomate saltsa: Zuritu eta moztu juliana eran (zerrenda meheak) tipula, azenarioa eta baratxuria.
|
2009
|
|
Muskuiluak egosteko zukua hainbat alditan iragaziko dugu, sareta meheko edo estanko baten bidez, eta zuku hori gordeko dugu ondoren saltsa egiteko. Romesco saltsa
|
egiteko
Tomateak baratxuri hortzekin, piper lehorrarekin eta ogi xerrarekin erreko ditugu, labeko erretilu berean, 200 ºC tan, 30 minutuz. Erre ondoren hozten utzi.
|
|
Zartagin bero batean, su ertainean, oliba olio pixka batekin, egin buelta eta buelta hegaluze zentroak, alde bakoitzetik minutu bat, eta, hala, egosita egon behar dute gainazalean, pixka bat arrosakara erdian, eta gorde. Tomate saltsa egiten dugu Etxean
|
egindako
tomate saltsa Tipula, azenarioa eta baratxuria zuritu. Juliana eran moztu (zerrenda mehetan) eta lapiko batean sueztitu oliba olio pixka batekin.
|
2010
|
|
Berton ere badugu negutegi bat. Bertan
|
egindako
tomate, azelga eta letxugak harro jaten dituzte".
|
|
Tomate saltsa prestatu, eta hanburgesak saltsarekin zerbitzatu. Etxean
|
egindako
tomate saltsa: Tipula, azenarioa, baratxuria zuritu eta juliana eran moztu (zerrenda mehetan).
|
2012
|
|
Tomatearekin hainbat entsalada egin daitezke: tipikoenetik (bakarrik
|
egindako
tomatea, ondua) originalenetara, itsaskiarekin edo marrubiekin. Barazki horrek zapore osoa hartzen du udaberriaren hasieran, eta udan luzatzen da.
|
2014
|
|
Saltsa
|
egiteko
tomatea zuku eginda egon daiteke, purea izan daiteke, kontzentratua edo pasta.
|
|
Sartu labean, aurrez berotuta, 15 bat minutuz, 200 °C an. Kalabazin eta barazki tinbala atunarekin zerbitzatu, etxean
|
egindako
tomate saltsa beroaren gainean.
|
2015
|
|
Frijitu ondoren, atera erretilu batera edo sukaldeko papera duen plater batera, frijitzeko koipea kentzeko. Etxean
|
egindako
tomate saltsa beroarekin zerbitzatu, eta pikillo piper erreak bota. Birrindu saltsa, eta jarri zaporea gatz ukitu batekin eta azukre pixka batekin.
|
|
Orea pixka bat prestatuta dagoenean, labetik atera. Jarri pizzaren gainean etxean
|
egindako
tomate saltsaren oinarria. Gazta birrinduarekin, urdaiazpiko egosi zatituarekin eta ananarekin apainduko dugu (freskoa bada, zatirik heldu eta gozoeneko zatitxoetan, eta anana bada, almibarretan, aurrez kontserbatik xukatuta eta zatituta).
|
2016
|
|
Horretarako, irabiakia zartagin batean bota behar da oliba olio koilarakada batekin, eta, koilarakatu ahala, opiltxo forma hartu eta bere baitan bildu. Tortilla gatzatu ondoren, egoste irekiko ogitxo batean jarri, bi koilarakada etxean
|
egindako
tomate saltsarekin igurtzita. Tortilla beroaren gainean gazta xerra bat jartzen da urtzeko.
|
2017
|
|
Saltsa
|
egiteko
tomatea zuku eginda egon daiteke, purea izan daiteke, pasta edo kontzentratua.
|
|
Karbohidrato kopurua %3, 6koa izan daiteke tomate birrindu batean eta %15ekoa artisau eran
|
egindako
tomate frijitu batean.
|
|
Modu industrialean
|
egindako
tomate saltsak zikindu egiten du, eta hori izaten da egosaldian parte hartzen duen olioak erraztu egiten duelako likopenoa erauztea (tomatearen koloragarri naturala da) eta disolbaezin bihurtzen du uretan.
|
|
Pizza
|
egiteko
tomate saltsa, EROSKI
|
|
Oinarrizko gomendioa izango litzateke ez gehiegikeriarik
|
egitea
tomate saltsekin.
|
2018
|
|
Utzi lehortzen irakiten irakin aurretik. Etxean
|
egindako
tomate saltsarekin lagun ditzakezu. Tartera osasuntsu eta begetariano hau endibia eta intxaur entsalada batekin osatzen da.
|
2021
|
|
Hala ere, denek ez dute bat
|
egiten
tomatearen Europako hedapen geldoaren inguruan. Hipotesi batek dio, aipatu bezala, bertako landare toxikoekin zeukan antzak sortu zuela harekiko mesfidantza, eta, beraz, Badalek ohartarazi du:
|
2022
|
|
Norentzat saltsa arrosa prestatzea hau hartzen da oinarritzat: maionesa koilarakada batzuk gehitu kétchupa (edo etxean
|
egindako
tomate saltsa kontzentratua), tanta batzuk Perrins saltsa eta tanta batzuk laranja zukua. Osagai sinple horiekin saltsa aparta egiten da, eta, horrekin batera, arroz entsalada freskagarria. Imagen:
|
|
Baina oparotasun horrek aukera ematen du hura kontserbatu eta urteko beste une batzuetan gozatzeko. etxeko tomate saltsak izoztu daitezkeela, edo marmelada gure sukaldean
|
egindako
tomatearekin erabiltzen dira gehien. Baina badira beste batzuk.
|
2023
|
|
Afarirako, plater arinenak nabarmentzen dira: labean
|
egindako
tomateak perrexilarekin eta baratxuri xehatua, pisto eta barazki nahaskia, zainzuri zopa eta legatza proventzar saltsarekin eta oliba beltzak. Laugarren astea Hileko azken astean gosari aberats eta osasuntsu batzuekin hasiko da:
|
|
Ireki hanburgesa ogitxoak, xigortu barnealdea plantxan edo zartagin itsasgaitza erabiliz, jarri hanburgesa eta gainean sagar eta hirugihar salteatua. Etxean
|
egindako
tomate saltsa edo kalitatezko ketchup saltsa erants dezakegu. 5 Ahate paparra sagar, mertxika eta udarearekin Paparra prestatzeko, kanpora atera, eta lauki formako ebaki batzuk egin behar ditugu azalean, haragia ebaki gabe.
|