2007
|
|
Biztanle gehienek haziz, gatzez, ozpinez eta lurrinez
|
egindako
masa homogeneo gisa ezagutzen dute ziapea. Egia esan, nahasketa hori prestakin bat da, ziapea, berez, espezia gisa erabiltzen diren hazi txiki, zuri edo beltzak eta oso txikiak baitira.
|
|
Prozesu horri ‘niktamalizazio’ deritzo, eta arto alearen nutrizio balioa hobetzen du. Bestalde, Erdialdeko Amerikako herrialdeetan hain ezagunak diren arto tortilla tipikoak
|
egiteko
masa egokia lortzeko aukera ere ematen du. Hobekuntza elikagarriak Pelagraren garapen faktorea ez da artoaren konposizioa, baizik eta artoa kontsumitzeko artoari ematen zaion tratamendua.
|
2009
|
|
Drungulua edo morokila arto irinaz eta gatzez
|
egindako
masa ia likidoari esaten zaio. Gosaltzeko zein afaltzeko jaten zen eta jatorduko jaki bakarra izaten zen.
|
|
Joseba Egibarrek (EAJ) ez du hitz horiekin esan: Espainiako Estatuak Euskal Herriari neurria hartu diola ohartarazi du, eta hori gertatu bada, estatuari aurre
|
egiteko
masa kritikorik ez dagoelako dela gaineratu. Masa kritiko horiek sortu behar direla esan du.
|
|
Lortu behar dena errespetua dela uste du. Estatuari aurre
|
egiteko
masa kritikoa falta dela eta hori behar dela dio EAJren hautagaiak. Egungo esparru politikoa agortuta dagoela onartu, eta estatus politiko berriaren giltzarria errespetua dela nabarmendu du.
|
2012
|
|
Iparrorratza. Estrudea irinarekin, olioarekin, ur hotzarekin eta gatz apur batekin
|
egindako
masa bat da, eta oinarri gisa erabiltzen da hezurrik gabeko aranekin eta hurrekin edo almendra zatituekin betetzeko. Horiek ere apaingarri gisa erantsiko dira gainetik.
|
|
Gazta kremarekin egindako bagel edo ogitartekoak (biribilak eta erdian zulo bat dutenak) beste aukera bat dira. Ez dira erraz aurkitzen, baina zapore desberdinetakoak daude, osagai desberdinez
|
egindako
masa batekin (arrautza, baratxuria, tipula…) edo sesamo, mitxoleta, baratxuri lehorrak eta abar. Gauza gozo batez betetako krepeak (frutak eta algarrobo krema, frutak jogurtarekin, platanoa eta txokolate beroa) edo galete gaziak (urdaiazpikoz, gaztaz, izokin ketuaz, tofuaz… beteak) dira Frantziako ohiko arratsaldeko mokadu tipikoa.
|
|
Rus hori salda bota, ontzitxo batekin, irakiten eta loditzen ari denean, eta berriz iragaziko dugu saltsan distira lortzeko. KANELOIA
|
EGITEKO
MASA: Likidotze makinaren ontzian, jarri zapoaren egosketako barazki birrinduak, gehitu zapo salda litro bat, bi koilarakada tomate frijitu eta likidotu, eta labar txiki bat atera fresko gelifikatzailea (agar) disolbatzeko.
|
2014
|
|
Herri txiki batean bizi zarenean, hizkuntza minorizatua duen herri batean, zaila da jakitea arlo espezializatuetako gogoeta kolektiboak
|
egiteko
masa kritikorik dagoen ala ez. Zalantza hori eduki genuen osasun zientzietako ikertzaile euskaldunak biltzea erabaki genuenean.
|
|
Herri txiki batean bizi zarenean, hizkuntza minorizatua duen herri batean, zaila da jakitea arlo espezializatuetako gogoeta kolektiboak
|
egiteko
masa kritikorik dagoen ala ez. Zalantza hori eduki genuen osasun zientzietako ikertzaile euskaldunak biltzea erabaki genuenean.
|
|
Beatrice Murch Enpanadilla orea, elaborazioa eta trikimailuak Enpanadillen alderdi garrantzitsu bat betegarria inguratzen duen masa da. Aukerarik azkarrena da dagoeneko
|
egindako
masa komertziala erostea. Baina guk geuk ere egin dezakegu.
|
|
Helburua hezkuntza osoa kontrolatzea da, iritzi orokor bakarra garatzea. Eskuineko alderdien filosofia beti izan da lan
|
egiteko
masa bat eta disfrutatzeko elite bat edukitzea.
|
|
Arraina saltzera abiatu aurreko egunean aitak galdetzen zigun ze arrain mota nahi genuen, legatza, agian, legatz eder bat, aitaren ustez izen hori merezi ahal izateko arrainak gutxienez hiru kilo behar zituelako. Legatza saltsan, arrautzeztatua eta noizean behin labean, gainetik tipula, perrexil eta ogi birrinduz
|
egindako
masa bat zuela. Lenguadoa edo oilarra, bestela, edo agian xapoa edo barbarin eder askoak.
|
2016
|
|
Indartu beharreko jarreren artean bizikletaz espaloietatik zirkulatzea dago. Kanpaina honi aurre
|
egiteko
masa kritiko berezia antolatu dugu. Espaloitik joango gara bizikleta eskuan foru jauregitik udaletxera.
|
2018
|
|
Eta Edhen berriz, ordura arte odol bero eta irudimen bizikoa izanikoa, ezer
|
egin gabe
masa geldo eginik, geldoegia modu kezkagarrian, ezeren ardurarik hartu gabe eta izugarrizko gertakizunen aurrean ketorik. Zer dela-eta ez zuen zerbait egiten?
|
|
Birsorkuntza mozketak: Naturalki ala artifizialki dagoen baso masa berriz sortu dadin helburuz
|
egindako
masa osoaren ala parte baten mozketak dira. Halakoak burutzerakoan, arraseko mozketak ekidin, ez dira egokiak onddo aprobetxamenduari dagokionean (zuhaitz ezberdinen arteko konexioak galdu egiten dira, sustraiak hil egiten dira eta sustraiekin batera mizelioak ere galdu egiten dira).
|
2020
|
|
Zer uste dute, Connellek batzuetan lurrean etzanda orduak ematen dituelako, egunen batean metrailadore erdi automatiko bat erosi eta masa hilketa bat egin dezakeela merkataritza gune batean? Ez zitzaiokeen burutik pasatu ere
|
egingo
masa hilketa bat egitea. Errudun sentitzen da-eta telefonotik hitz bat murduskatzearekin.
|