Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2007
‎Biztanle gehienek haziz, gatzez, ozpinez eta lurrinez egindako masa homogeneo gisa ezagutzen dute ziapea. Egia esan, nahasketa hori prestakin bat da, ziapea, berez, espezia gisa erabiltzen diren hazi txiki, zuri edo beltzak eta oso txikiak baitira.
‎Prozesu horri ‘niktamalizazio’ deritzo, eta arto alearen nutrizio balioa hobetzen du. Bestalde, Erdialdeko Amerikako herrialdeetan hain ezagunak diren arto tortilla tipikoak egiteko masa egokia lortzeko aukera ere ematen du. Hobekuntza elikagarriak Pelagraren garapen faktorea ez da artoaren konposizioa, baizik eta artoa kontsumitzeko artoari ematen zaion tratamendua.
2009
‎Drungulua edo morokila arto irinaz eta gatzez egindako masa ia likidoari esaten zaio. Gosaltzeko zein afaltzeko jaten zen eta jatorduko jaki bakarra izaten zen.
‎Joseba Egibarrek (EAJ) ez du hitz horiekin esan: Espainiako Estatuak Euskal Herriari neurria hartu diola ohartarazi du, eta hori gertatu bada, estatuari aurre egiteko masa kritikorik ez dagoelako dela gaineratu. Masa kritiko horiek sortu behar direla esan du.
‎Lortu behar dena errespetua dela uste du. Estatuari aurre egiteko masa kritikoa falta dela eta hori behar dela dio EAJren hautagaiak. Egungo esparru politikoa agortuta dagoela onartu, eta estatus politiko berriaren giltzarria errespetua dela nabarmendu du.
2012
‎Iparrorratza. Estrudea irinarekin, olioarekin, ur hotzarekin eta gatz apur batekin egindako masa bat da, eta oinarri gisa erabiltzen da hezurrik gabeko aranekin eta hurrekin edo almendra zatituekin betetzeko. Horiek ere apaingarri gisa erantsiko dira gainetik.
‎Gazta kremarekin egindako bagel edo ogitartekoak (biribilak eta erdian zulo bat dutenak) beste aukera bat dira. Ez dira erraz aurkitzen, baina zapore desberdinetakoak daude, osagai desberdinez egindako masa batekin (arrautza, baratxuria, tipula…) edo sesamo, mitxoleta, baratxuri lehorrak eta abar. Gauza gozo batez betetako krepeak (frutak eta algarrobo krema, frutak jogurtarekin, platanoa eta txokolate beroa) edo galete gaziak (urdaiazpikoz, gaztaz, izokin ketuaz, tofuaz… beteak) dira Frantziako ohiko arratsaldeko mokadu tipikoa.
‎Rus hori salda bota, ontzitxo batekin, irakiten eta loditzen ari denean, eta berriz iragaziko dugu saltsan distira lortzeko. KANELOIA EGITEKO MASA: Likidotze makinaren ontzian, jarri zapoaren egosketako barazki birrinduak, gehitu zapo salda litro bat, bi koilarakada tomate frijitu eta likidotu, eta labar txiki bat atera fresko gelifikatzailea (agar) disolbatzeko.
2014
‎Herri txiki batean bizi zarenean, hizkuntza minorizatua duen herri batean, zaila da jakitea arlo espezializatuetako gogoeta kolektiboak egiteko masa kritikorik dagoen ala ez. Zalantza hori eduki genuen osasun zientzietako ikertzaile euskaldunak biltzea erabaki genuenean.
‎Herri txiki batean bizi zarenean, hizkuntza minorizatua duen herri batean, zaila da jakitea arlo espezializatuetako gogoeta kolektiboak egiteko masa kritikorik dagoen ala ez. Zalantza hori eduki genuen osasun zientzietako ikertzaile euskaldunak biltzea erabaki genuenean.
‎Beatrice Murch Enpanadilla orea, elaborazioa eta trikimailuak Enpanadillen alderdi garrantzitsu bat betegarria inguratzen duen masa da. Aukerarik azkarrena da dagoeneko egindako masa komertziala erostea. Baina guk geuk ere egin dezakegu.
‎Helburua hezkuntza osoa kontrolatzea da, iritzi orokor bakarra garatzea. Eskuineko alderdien filosofia beti izan da lan egiteko masa bat eta disfrutatzeko elite bat edukitzea.
‎Arraina saltzera abiatu aurreko egunean aitak galdetzen zigun ze arrain mota nahi genuen, legatza, agian, legatz eder bat, aitaren ustez izen hori merezi ahal izateko arrainak gutxienez hiru kilo behar zituelako. Legatza saltsan, arrautzeztatua eta noizean behin labean, gainetik tipula, perrexil eta ogi birrinduz egindako masa bat zuela. Lenguadoa edo oilarra, bestela, edo agian xapoa edo barbarin eder askoak.
2016
‎Indartu beharreko jarreren artean bizikletaz espaloietatik zirkulatzea dago. Kanpaina honi aurre egiteko masa kritiko berezia antolatu dugu. Espaloitik joango gara bizikleta eskuan foru jauregitik udaletxera.
2018
‎Eta Edhen berriz, ordura arte odol bero eta irudimen bizikoa izanikoa, ezer egin gabe masa geldo eginik, geldoegia modu kezkagarrian, ezeren ardurarik hartu gabe eta izugarrizko gertakizunen aurrean ketorik. Zer dela-eta ez zuen zerbait egiten?
‎Birsorkuntza mozketak: Naturalki ala artifizialki dagoen baso masa berriz sortu dadin helburuz egindako masa osoaren ala parte baten mozketak dira. Halakoak burutzerakoan, arraseko mozketak ekidin, ez dira egokiak onddo aprobetxamenduari dagokionean (zuhaitz ezberdinen arteko konexioak galdu egiten dira, sustraiak hil egiten dira eta sustraiekin batera mizelioak ere galdu egiten dira).
2020
‎Zer uste dute, Connellek batzuetan lurrean etzanda orduak ematen dituelako, egunen batean metrailadore erdi automatiko bat erosi eta masa hilketa bat egin dezakeela merkataritza gune batean? Ez zitzaiokeen burutik pasatu ere egingo masa hilketa bat egitea. Errudun sentitzen da-eta telefonotik hitz bat murduskatzearekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia