2002
|
|
Handik aurrera, telefonotik zintzilik egon zen Sara, Sergiok noiz deituko, baina orduan ere alferrik. Eta joan zen hilabetea, joan ziren bi hilabete, eta Sarak gutun bat jaso zuen, non Sergiok jakinarazten baitzion, lehenik, amak eskatu ziola etxean gelditzeko, etxeko inor ez baitzegoen soberan aitaren negozioak aitzinatzeko; bigarrenik, beste neska bat ezagutu zuela, eta...; eta hirugarrenik eta azkenik, Alpujarretako denda, zeramika
|
egiteko
labea eta beste jabego guztiak berarentzat geratzen zirela, Sararentzat jakina, berak ez baitzuen Alpujarretara itzultzeko asmorik...
|
2003
|
|
Estalki modura adarrez eta landarez osaturiko egitura erabiltzen zuten, kea errazago irten zedin eta halaber, estalpe lanak egin zitzan. Eraikuntza osagarriak oraindik aurkitu ez diren arren, jakina da zeramika eta burdina
|
egiteko
labeak edo biltegiak egongo zirela. Gainera, harresi barneko lur asko nekazaritzarako eta abelazkuntzarako erabiltzen zituzten.
|
2004
|
|
Musika isildu da une batez. Zerraldoak milimetroka milimetroka aurrera
|
dagi
laberako bidaia luzean.
|
2005
|
|
Au! Jakin behar nuen beroegi egongo zela, ez du minutua ere
|
egin
labetik kanpo. Espero dut gose etortzea; bueno, espero dut dieta berezirik ez edukitzea.
|
2010
|
|
Era berean, Pompeya eta Herculiano hirietako aztarnetan sukaldeko ur instalazioaz gain, beste tresna eta ekipo asko aurkitu dira (ikusi 1.9 irudia): hainbat lapiko, plater, koilara, metalezko parrillak, marmitak (batzuk zulotxoekin hondoan, lurrunetan egosteko), ogia
|
egiteko
labe eramangarriak (kanpaia baten antzekoak, clibanus latinez) eta finkoak. Labeei dagokienez, denboraren poderioz labe finkoaren erabilera nagusitu zen, beroa hobeto mantentzen zelako eta edukiera handiagoa zelako.
|
|
Aipatu beharra dago gure inguruan parrillan eta barbakoan erretzea sinonimoak badira ere, Ameriketan esanahi desberdina dutela. Han barbakoan erretzea ondutako haragia tenperatura baxuetan erretzea da, ganbera itxi batean, egurikatzezko txingar txikien bidez. Kanpoan
|
egindako
labeko erretze motelaren aldaera da, eta haragia ketuta eta oso oso biguna ateratzen da (ahoan desegiten da). Gaur egungo barbakoa berrietan sukaldariak sortutako beroa eta kea kontrola ditzake eta konektatutako bi ganbera daude:
|
|
" Badakizue non azaldu den gaur goizean? Ba, ogia
|
egiteko
labean. Nola izan daiteke hain hozbera Kanadan sortutako sonbreirua?" Bere umore mota hura asko gustatzen zitzaien adiskideei.
|
2011
|
|
Irin hidrolizatuzko produktuak kontsumitu zituzten bi pazientek ez zuten arazo klinikorik izan, baina atrofia partziala garatu zuten. Gari irin hidrolizatuarekin
|
egindako
labe produktuak jan zituzten bost pazienteek ez zuten inolako arazo klinikorik izan. Grecok esan zuen saiakuntza luzeagoak egin behar direla labeko produktuen segurtasuna azpimarratzeko hidrolisiaren teknikaren bidez, bioteknologiari esker aurkitu eta egokitu baita berriro.
|
|
Grecok esan zuen saiakuntza luzeagoak egin behar direla labeko produktuen segurtasuna azpimarratzeko hidrolisiaren teknikaren bidez, bioteknologiari esker aurkitu eta egokitu baita berriro. “Etorkizunean, bioteknologia horrekin egindako zerealek gluten hidrolizatuarekin
|
egindako
labe produktuen nutrizio eta zentzumen propietateak hobetu ditzakete, glutenik gabeko osagai naturalekin egindakoekin alderatuta”, ondorioztatu zuen ikertzaileak.
|
2012
|
|
Gauza pilo bat lortzen dira baserritik, baina lan asko ematen du. Ogia
|
egiteko
labea ere erosi genuen Portugalen, eta barikuetan ogia arto irinagaz eta gari irinagaz egiten dut. Oso gozo geratzen da, pastela moduan!
|
|
Tarta hori
|
egiteko
laberik behar ez duten tarta mamitu edo tarta hotz izenekoetakoa da. Hiru krema geruza txokolate mota desberdinekin gainjartzen dira.
|
2013
|
|
Ipini azukrezko biribil bat gainean, eta
|
egin
labean, 10 minutuz, 190 ºC an.
|
|
Jarri magdalena bakoitzaren gainean azukre ale pixka bat eta
|
egin
labean 240 º C-an, txapa bikoitzaz eta 4/ 4/ 3 graduazioan.
|
|
|
Egin
labean, ireki labana zerradunaz, busti karamelutan eta bete harrotuta duzun esne gainez.
|
|
|
Egin
labean petit choux edo profiterolak, ireki labana zerradunaz eta bete esne gainez.
|
|
|
Egin
labean, 210 ºC an.
|
|
200 ºC an
|
egin
labean, baina, gainaldea eginda dutenean, jarri beste aldera, bi aldeetatik berdin gorritu daitezen. Hoztutakoan, gurin kremaz igurtzi eta koko arraspatutik pasatu; edo albertxiko oreaz igurtzi distira emateko; edo estaldura txokolatez busti.
|
|
Egin hostorea (palmeretarako egiten denaren berdina). Zabaldu eta luzatu, eta zatitu 3 x 11 cm inguruko puskatan; igurtzi arrautzez, bota gainetik azukre alea, eta muntatu, puska bat bestearen gainean jarriz.Bihurritu erditik, 360º ko bira emanez, eta
|
egin
labean.
|
|
Forratu moldea hostorezko edo Sableaux pastazko zatiekin, bete kremaz, eta
|
egin
labean, 180 º C-an.
|
|
Forratu molde bat pasta hautsiaz, eta
|
egin
labean beste osagairik gabe. Bete moldea limoi kremaz.
|
|
Apaindu gaina italiar merengeaz. Bota azukre hautsa gainetik, eta
|
egin
labean edo gainerretzailean gorritu arte.
|
|
Forratu molde bat Sableaux oreaz, jarri babarrunak gainean eta
|
egin
labean bere horretan. Labetik ateratakoan, kendu babarrunak, eta bete pastel kremaz.
|
|
Forratu molde bat Sableaux pastaz, eta
|
egin
labean beste osagairik gabe.
|
|
Amaitzeko, gehitu gurina, pomada puntuan. Bota masa moldera, ebaki pasta hautsiaren ertzak betegarriak hartzen duen garaieratik, eta
|
egin
labean, 180 ºC an, 45 minutuz. Hoztutakoan, azukre hautsa bota diezaiokegu gainetik, Santiagoren gurutzea daraman txantiloi bat jarrita.
|
|
Forratu molde bat Sableaux pastaz, eta
|
egin
labean beste osagairik gabe. Eginda dagoenean, jarri barruan aranpasak, erdibi eginda.
|
|
Aparteko ontzi batean, nahasi esne gain likidoa (zertxobait berotuta), azukrea, arrautzak, limoi birrindura eta kanela hauts pixka bat; nahasi ondo, eta isuri aranen gainera.
|
Egin
labean, 150 ºC an, 20 minutuz.
|
|
Forratu molde bat Sableaux pastaz, eta
|
egin
labean beste osagairik gabe, ahal izanez gero.
|
|
|
Egin
labean, 160 ºC an, 25 minutuz. Eginda eta hoztuta dagoenean, estali gaina marmeladaz.
|
|
|
Egin
labean, 180 ºC an, 20 minutuz.
|
|
Isuri hostore zatiz edo Sableaux pastaz forratutako molde batera.
|
Egin
labean, 180 ºC an, 15 minutuz. Hozten denean, sagar gelatina erabil dezakegu distira emateko.
|
|
Prestatu sable pastaren oinarri bat, eta
|
egin
labean.
|
|
|
Egin
labean, 230 ºC an, 6 minutuz. (moldeak labean egondako xafla baten gainean jarri beti; hau da, bero bero dagoen xafla baten gainean jarri, eta inoiz ez xafla hotz baten gainean, soufflea puskatzerik nahi ez badugu).
|
|
Jarri moldeetan, eta
|
egin
labean, 230 ºC an, 6 minutuz (moldeak labean egondako xafla baten gainean jarri beti; hau da, bero bero dagoen xafla baten gainean jarri, eta inoiz ez xafla hotz baten gainean, soufflea puskatzerik nahi ez badugu).
|
|
|
Egin
labean, 160 ºC an, 20 bat minutuz. Jogurt tartak, gazta tartak, mami tartak eta antzekoak egiteko oinarritzat erabiltzen da pasta hau.
|
|
|
Egin
labean, 200º C-an.
|
|
Zabalduta dituzunean, jarri almendra xerra batzuk bakoitzaren erdian.
|
Egin
labean, 180 ºC an, 12 bat minutuz.
|
|
Nahasi osagai guztiak, goiko zerrendako hurrenkeran. Bitsaderaz zabaldu silikonazko tapiz (silpat) baten gainean, eta
|
egin
labean, 170 ºC an.
|
|
|
Egin
labean, 200 º C-an.
|
|
|
Egin
labean 160 ºC an, behetik su txikia jarrita.
|
|
OPIL SUITZARRA. Opil luzanga, ebakia egin arrautzez margotu eta erdian azukre alez hautseztatutako marra bat
|
egin ondoren
labean errea.
|
2015
|
|
Karea
|
egiteko
labe garaia
|
|
Garoa ko baserrian agertzen zen ba labea bere tresna apurrekin(, abar batzuk, ia erdi erretako pala zatar bi, ta labe ohea garbitzeko ipizkia?)? Argazkiko etxetxo hori ere ogia
|
egiteko
labea izan omen zen garai batean, baina gerra aurretik utzi omen zioten ogia egiteari, gero gerra osteko gosetean pena izan arren. Geroztik oilo edo konejuentzako tegia izan zen, eta halaxe ezagutu nuen nik, gaur egun trasteak gordetzeko baldin badaukate ere.
|
|
Hori ezin daiteke
|
egin
labe arrunt batean.
|
2018
|
|
Alderaketa. XVIII. mendearen bukaerako plano bat egungo lurzatien gainean (Iruñeko Udal Agiritegia). dizainen etxea, artzainen etxea, ogia
|
egiteko
labeak, eta egurretarako estalpe luzea, gero zalditeriaren kuartela bihurtuta. Planoan, pasealekuaren irudikapena Takonerako gainerako espazioarenarena da, berdina, oraindik zuhaitz ugariko belardi sail zabala bailitzan, bertan interes kolektiboko hainbat eraikuntza kokatuta.
|
2019
|
|
Hortaz, Penintsula gainean, behe presioak nagusitzen direnez, depresio horrek berak haize indartsurik ez normalean, baina bero lamadak bidaltzen ditu goranzka eta ipar/ ipar ekialderantz. Ez dute dinamika askorik, geldoak dira, fronte formalik eta ez dute sortzen, beroz
|
egindako
labe handi bat baita, berez. Berotu delako, aireak dentsitate eskasa dauka, eta horrek egiten du presioaren beherakada:
|
|
Sorobarren 1664an ogia
|
egiteko
labea ateratzeagatik auzipetua (P. Perurena, 2019).
|
2021
|
|
Lasarteko pisua alokatu, eta Doneaneko bazter sailetan erleak jarri zituen, erlauntza ugari. Gainera, obrak egin genituenean, ogia
|
egiteko
labe bat eraikiarazi zuen. Hantxe hasi zen ogi integrala eta beste produktu batzuk egosten, zein baino zein goxoagoak.
|
2022
|
|
Harea, sosa eta karea proportzioan bota zituzten labeko galdaran, kolorea lortzeko gatz oxido piska bat ere bai. Beira lortzeko prozesua konplikatuagoa izan arren, adreilu haiekin
|
egindako
labeek beharrezko tenperatura lortzen zuten denbora gutxian.
|
|
Minipizzak
|
egiteko
labea, beirak margotzeko jokoa, Geronimo Stiltonen ipuina, ibili egiten den txakur pixa egilea, sokasaltorako soka, eskumuturrekoak eta lepokoak egiteko jokoa eta tatuajeak egiteko beste bat, indiarren eta cowboyen playmobilak, koloretako arkatzak eta ilunpean distiratzen diren akuarelak, Batmanen garaje magikoa, Doraren maleta. Peluxe arkume xuri bat ikusi zuen DÃdacek, eskutan hartu eta oso fina eta leuna eta biguna zen.
|
|
Ama batek jakin luke umeak
|
egiteko
labea pizten.
|
2023
|
|
Zuritu patata pare bat eta moztu xerra meheetan, baita tipulin bat ere. Barazki horiekin, ohe bat
|
egin
labearen goiko erretiluan, eta jarri arraina oliba olio koilarakadatxo batzuekin. Txitxarroak 20 minutuz 180 °C tan erretzen diren bitartean, bi baratxuri hortz xerratu eta perrexil xehatu pixka batekin errefrito bat egiten da.
|