Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 34

2001
‎haragia, arraina, arraultzak, eta horrelakoak. Eta potajeak, lapikoan egindako jakiak, fruta eta barazkiak ahazten ditugu".
‎Osasungarriagoa da errekia eta plantxan edo lurrunetan egindako jakiak jatea.
‎Zailtasun handienak dituztenak dira, izan ere, aleak egosteko punturik onena eta prestatu diren uraren lurruntze osoa bat etorri behar dute. Sutan jarritako buztinezko kazolan egindako jakiak lekale kopuru handia duten eskualdeko platerak izaten dira (arroza bakailao eta garbantzuekin, arroza bakailao eta patatekin, arroza babarrunekin, arroza niskaloekin, etab.). Atun freskoa, Alacanteko tipikoa. Arroz saldatsuak.
‎Frijituak, arrautza irinetan pasatuak edo birrineztatuak, frijitutako olioaren zati bat xurgatzen dute. Beste sukaldaritza teknika batzuekin egindako jakiak baino kalorikoagoak dira, baita jateko zailagoak ere. Barazki egosiak eta egosita (uretan egostea):
2004
‎FDAko ikertzaileek ez zuten akrilamidarik aurkitu esnekietan, hala nola gazta prozesatuetan, esnean eta izozkietan, baina maila handiak hauteman zituzten haurtxoentzako, olibentzako, aran zukuarentzako eta batata edo camoterako gaileta batzuetan. Akrilamida maila ere jaitsi egin zen indioilarrez egindako jakietan, baita mani gurina eta txokolatezko galletak bezalako produktuetan ere. Substantzia oilasko frijituan ere hauteman zen.
‎Madrilgo Unibertsitate Konplutentsea San Lorenzo de El Escorialen egiten ari den udako ikastaroetan parte hartu ondoren, Neirak esan zuen elikagai katearen funtsezko kate maila kontsumitzailea dela, eta, udan, neurri batzuk hartu behar direla salmonela bezalako mikroorganismoak ugaltzeko baldintza egokienak aurki ez ditzaten. Ildo horretatik, baieztatu zuen kontu handia izan behar dela arrautza gordinez egindako jakiak prestatzeko orduan, berehala kontsumitu behar direla eta ez direla inoiz hondarrak gorde behar, horrela salmonelari hazteko eta ugaltzeko aukera ematen baitzaio. Hotz katea Arrisku horiek ezabatzen laguntzeko kontsumitzaileak har ditzakeen neurriei dagokienez, AESAko lehendakariak hotz kateari eusteko betebeharra nabarmendu zuen.
2008
‎Osagai horiez gain, Mendebaldean ere gero eta ohikoago bihurtzen ari diren beste batzuk ere nabarmendu behar dira: soja jaten dute maiz maiz, edo sojarekin egindako jakiak (tofua, misoa, soja saltsa), eta algak ere bai.
‎Kontsumitzeko modu ohikoenetako bat saltsa beltza da, baina zatikatuak eta frijituak ere egin daitezke, “orly” pasta batekin irineztatuak edo arrautza irinetan pasatuak, txibiak edo buztanak. Oso preziatuak dira, halaber, plantxan edo parrillan egindako jaki osoak, arrozetan edo marinel saltsekin egindako gisatuak eta zertxobait tomatatuak.
‎Kontua ez da haurrek elikagaiekiko edo haien erabilerarekiko beldurrak garatzea. Garrantzitsua da jakitea zenbait zientzialarik egunero ikertzen dutela nola egin jakiak gero eta osasungarriagoak izan daitezen, nola zaintzen dituzten elikagaiak ekoizten dituzten etxaldeek eta enpresek, kontrolen bidez, beren produktuak osasungarriak izatea eta «elikadura poliziak» ere badirela, gure elikaduran babesten gaituzten arau guztiak bete daitezen. Horiei guztiei esker, kontsumitzen ditugun elikagaiak seguruak dira.
‎Jakietan Idiazabal gazta hobekien erabiltzen duena ere sarituko dute. Izan ere, iazko sariketan parte hartu zuten gaztekin egindako jaki lehiaketa ere egingo dute. Horrez gain, Plentziara bertaratzen direnek gazten erakusketa zabala ikusteko aukera izango dute, eta ikusteko ez ezik, baita produktu horiek erosteko ere.
‎Eta hori jan gauzetatik atera gabe. Hau mundua hau!, egitearen jakiaz ahaztu eta izatearen zizka mizkekin betetzen dena.
2010
‎Barazki krema erakargarriagoa da ohikoa ez den ontzi batean zerbitzatzen bada edo fruitu lehorrekin hautseztatzen bada. Alderdi horiek kontuan hartu behar dira menua osatzen duten plateretan, bereziki argaltzeko dieta egiten denean, monotonian erortzeko joera baitago eta entsaladak, barazkiak eta plantxan egindako jakiak behin eta berriz egiten baitira.
2011
‎Etxean arrautzarekin egindako jakiak, batez ere tratamendu termikorik ez dutenak, berehala jan behar dira.
‎Zeliakoek gari irin hidrolizatuarekin egindako jaki labekatuak jan ditzakete
2012
‎Fugu edo takifugu deitzen diete Japonian arrain hauei, eta baita arrain horiekin egindako jakiari ere, eta, gutxienez, azkeneko 4.000 urtetan jan izan den kutixia da. Jateko, jakina, zati pozoitsuenak kendu behar zaizkio:
‎Era askotako formak, zaporeak eta ehundurak ditu elikagai honek. Azti tecnaliako adituek aukera berriak eskaintzen dituzte, landare gantzez egindako jaki goxo bat dastatzeko. Merkatuan sartzeko zain dago oraindik gazta berria, baina ikerketak oso etorkizun handikoak dira.
2013
‎Donostian, berriz, alderantziz gertatu da: nagusi izan dira plantxan, labean edo egosita egindako jakiak.
‎Hamarretik batek plater konbinatuak eskaintzen ditu, eta gehienean frijitukiak eta ogi birrinetan egindako jakiak nahasten dituzte (kroketak, eskalopea, txibiak erromatar erara, arrautza frijitua, patata frijituak, hestebeteak...).
2014
‎Euren gorputzak ez du elikagai likidorik ez solidorik onartzen. Aminoazidoz egindako jaki bat besterik ezin dute edan. Umeak hazi ahala, informazio gehiago daukagu, eta panorama aldatuz doa.
‎Gauzak ongi egiteko, gorengo apalean jarri behar dira sutan egindako jakiak, erdikoan esnekiak eta hestebeteak, eta behekoan gordinak, beti ontzi batean sartuta.
‎Gabonetako saski bat prestatzea, norberak egindako jakiak dituena, modu original, entretenigarri eta merkea da festa hauetan maite direnei agur egiteko.
2015
‎Aroak eta Txoribelek egingo zituzten handik aurrera herriko lan guztiak. Ordurako, plaza erdian topatu zituen neskatoak plater zikinak, arropa zulatuak, arrain zopa egiteko jakiak?
2020
‎Ur gaziko arrantzaren fruituek bakarrik izan dezakete parasitoa. Produktu osoan eta minutu batez 60 °C tan (frijituta edo labean) egindako jaki oso bat nahikoa da anisakisa suntsitzeko. Keztatzeak edo ozpinetan eskabetxatzeak ez dute deuseztatzen; beraz, prestaketa horietarako erraiak eta burua kendu eta bost egunez izoztu dira, °C inguruan.
2021
‎Zaharren kasuan, hartutako neurrien defendatzaile sutsuenak be ados egongo dira kritiko garanokaz, gauzak ez dirala ondo egin eta hurrengo baten beste modu baten egin dirala. Gure ustez, personearen duintasuna eta askatasuna bermatu behar dira momentu guztietan, osasun asistentzia emonda kasu gehiegitan ukatu egin jakiena eta hilteko momentua ailegetan danean, maite dituanakaz inguratuta hilteko eskubidea kendu barik.
2022
‎• Elikagai ultraprozesatuak bazterturik, tradiziozko elikabidera itzultzea: etxean eginiko jakietara.
‎Jatetxe batzuetan ematen duten berariazko jatordu honetan, plater bakar batean zerbitzatzen dira otorduko osagai guztiak, batera. Eskuarki, frijigailuetan eginiko jakiak dira gehienak eta, maiz, elikagai izoztu merkeak, erraz eta azkar prestatzen direnak. Hona, plater konbinatuko osagai arruntenetako batzuk:
‎► Pertza horretan eginiko jakia. Urriaren 23an ospatzen da urtero Balmasedan (Bizkaia) putxera lehiaketa. puxtarria es:
‎Frantziatik Mendebalde osora hedatu bada ere, Ekialde Urruneko sukaldaritzan horrelako produktuak antzina antzinakoak dira. Urde, ahate edo oilo gantzetan espezia eta pattarren bat lagundurik, luze (6 8 orduz, bederen) egositako haragi zirtzilez eginiko jakia, pate modukoa. Ehizaki eta arrainez ere (izokin, hegalabur) egiten dira, atal itsusiak aprobetxatzeko.
‎• birberotzea: eginiko jaki bat ostera berotzea. krema es: crema; fr:
2023
‎Zapore garratza —ahosabaian geratzen den ukitu hori, batzuetan dastamen oroitzapenak ekartzen dituena— ez da produktu nagusia, harekin batera doan saltsa baizik. Zapore gogoangarri hori barazki freskoekin egindako frijitu batetik dator, su motelean egindako jaki batekin, bere zukuen karamelazioa eta ehundura berdingabearekin. Artikulu honetan, hainbat aholku emango dizkizugu sofrito aberatsak prestatzeko eta bost konbinazio egiteko, izozteko eta beti eskura izateko.
‎f44d Aperitiboan, patata frijituak edo anakardo frijituak gatzarekin eskaini ordez, fruitu lehor naturalak, olibak, gilda batzuk edo minibrotxetak, cherry tomateekin eta galeper arrautzekin nahasita zerbitza ditzakegu. f44d Sarrerakoetan hestebeteak, gaztak eta pateak gutxitu ditzakegu, eta, gero, garbantzuen (edo guakamolea edo beste paté begetal bat) hummus katilu ikusgarri baten alde egin dezakegu, barazki koloretsu eta ikusgarriz egindako jaki batzuekin. f44d Gure plateren nutrizio profila ere hobetu dezakegu osagai integralak erabiliz, hala nola arroza, ogia, irina edo pasta.
‎Guk janaria prestatzen genuen eta saldu. Han ohitura da domeketan eta ospakizunetan txitxarroia (txerrikia) eta tamalak (artoz egindako jakia) jatea. Aitonak jarraitzen du txitxarroia saltzen.
‎Katalinek afari arina egiteko jakiak erosi zituen portualdeko denda batean. Gusturago afalduko zuen terrazaren batean, baina garbi zeukaten Haize Begi berriztatzeko obrak ordaindu bitartean kontuz ibili zutela diruarekin.
‎Beste ezer ere ez". Lindak kontatu zion uda zakurrarekin eta anaiarekin pasa zuela mendi bueltak ematen, eta amak egindako jaki goxoen berri eman zion. " Lasaitu egin nintzen pinturarekiko zuen pasioa itzaltzen ari zela ohartu nintzenean", aitortzen du Celiak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia