2002
|
|
Petrolioaren toxikotasuna Petrolio gordinkiak eta haien produktu eratorriak desberdinak dira toxikotasunari dagokionez. Landareekin eta animaliekin
|
egindako
esperimentuek erakutsi dutenez, ondorio toxiko larrienak irakite puntu txikiak dituzten konposatuei dagozkie. Ondorioz, kalte toxikorik okerrenak petrolio arinen isurketek eragindakoak izan dira, bereziki eremu mugatu batean kontzentratu direnean.
|
2003
|
|
“Fuzeon” medikuntza guztiz bestelakoa da, eta aurrerapauso izugarria da birusaren tratamenduan” esan zuen Anton Pozniak doktoreak, Chelsea eta Westminster Londresko ospitalekoak.
|
Egindako
esperimentuek erakutsi zutenez, beste bi agente aktiborekin batera, injekzioen bidez aplikatzen den sendagai horrek bikoiztu egiten du jada tratamendu bat egin duten pazienteen birus maila detektaezinetara murrizteko aukera.
|
|
Patricia Quesada Peñak “Ahuntz esneak eragin onuragarria du proteinak, burdina eta kobrea modu elikagarrian erabiltzean malabsortzio sindromeetan” izenburupean egin duen azken ikerlanak erakutsi du ahuntz esnearen kontsumoak zer ondorio dituen animalietan behi esnearekin, gizakiei estrapolatzeko; halaber, aztertu du nola eragiten dion burdina, proteinak, selenioa eta beste kaltzio batzuk xurgatzeari.
|
Egindako
esperimentuek erakutsi dutenez, ahuntz esnearen proteinak “behi esneak baino kalitate hobea du, eta organismoak errazago xurgatzen du”. Koipeari dagokionez, behiarena baino errazago digeritzen da, zeren eta “ahuntz esnearen koipearen globuluak behiarena baino txikiagoak baitira, eta, gainera, kate ertaineko gantz azido (MCT) asko dituenez, ez baitu neurri handi batean behazuna (behazun gatzak) behar digestioa eta xurgapena egiteko”.
|
2004
|
|
arratoietan NPC1L1 proteinaren homologoa. Laborategian
|
egindako
esperimentuek erakutsi dutenez,% 70 jaitsi zen saguen kolesterol xurgapena proteina hori gabe, Ipar Amerikako zientzialariek diotenez. NPC1L1 funtsezkoa da hesteetako zeluletan plasma mintzaren bidez kolesterola xurgatzeko.
|
|
AEBetako bost unibertsitate eta laborategi nazionaletako geofisikak. lehenengo aldiz lortu dute laborategian metanoa materia ez organikotik; materia hori lurzoruaren azpian, Lurraren mantuan, dauden 100 kilometroen antzeko tenperatura eta presioen eraginpean jarri zuten. Aditu horiek AEBko Zientzia Akademia Nazionaleko “Proceedings” aldizkarian
|
egindako
esperimentuak erakusten duenez, hidrokarburoak sakonera handian eratu daitezke erreakzio ez organiko soilengatik, eta horrek esan nahi du erregai fosilen erreserbak uste baino askoz handiagoak izan daitezkeela. Komunitate zientifikoaren gehiengoak dio petrolioa eta gainerako erregai fosilak landare eta animalien deskonposizioaren ondorioz sortzen direla.
|
2008
|
|
Hor jarri ziren zelula amak, inguruko ezaugarri espezifikoak hartu eta kornea konpondu ahal izateko. Untxiekin
|
egindako
esperimentuak erakutsi zuen transplantatutako giza zelulak kornea zelula (keratozitoak) bihurtzen zirela. Gainera, ez zen bat ere errefusatu.
|
2009
|
|
Horren gainean jarduteak “kolore ilunen eraketa atzeratu edo prebenitu” dezake prozesu horretarako bereziki prestatutako produktuetan, hala nola sagarretan, udareetan, aranetan, bananoetan, patatetan edo zainzurietan. Tirosinaren oxidazioa Estraktuak tirosinaren oxidazioari nola eragin diezaiokeen aztertzeko
|
egindako
esperimentuek erakutsi dute luteolina (zenbait landaretan dagoen konposatua) dela tirosinaren oxidazioan efektu inhibitzaile gutxi eragiten duena. Ikertzaileek diotenez, “egungo ikerketan konposatu fenoliko eta flavonoide guztien kantitate handiak daudela baieztatu ahal izan da, tirosinasaren inhibitzaile gisa ez ezik, jarduera antioxidatzaile gisa ere jarduten baitute”.
|
2023
|
|
Eta txistua gai da gure zentzumenak esnatzeko, baita irentsiko dugunaren zaporea aldatzeko ere. Orain dela gutxi
|
egindako
esperimentuek erakutsi dutenez, listu guruinek askatutako zenbait proteinak sentsazio astringenteen erantzule izan daitezke, adibidez, lehortasuna eta laztasuna, txokolate, ardo beltz eta beste landare batzuk jatean garatzen direnak, hala nola brokolia edo endibia. Horregatik, proteina horiekin elkarreraginean jardun badaiteke eta, beraz, sentsazio jakin batzuk (samintasuna, esaterako) desagerrarazi badaitezke, etorkizunean dieta osasungarriagoak egin ahal izango ditugu, elikagai jakin batzuekin duten esperientzia hobetu egingo baita.
|