2005
|
|
Sukalde bat modu higienikoan diseinatu, kudeatu eta planifikatzea da horrelako establezimenduen funtzionamendu onaren berme nagusietako bat. Horren guztiaren helburu nagusietako bat sukaldearen diseinu higienikoa lortzea da, produktu seguruak
|
egitea
bermatuko duten alderdiak bateratzeko. Hori guztia esku espezializatuen eta adituen babespean.
|
2007
|
|
tratamendua edo bisitak ez ezik, bezeroari establezimenduan bertan hartzea aholkatzen zaizkion produktuak ere kobratzen dizkiote.Azterturiko zentroen %56k bakarrik aholkatu zuten mantentzeko aldian behin azterketak egitea; dena den, maiztasun jakin batean jarraipeneko kontsultak egin behar dira, tratamendua amaitutakoan bezeroari jomuga gisa adierazitako pisua mantentzeko (eta, noski, galdutako pisua hartzeko arriskua arintzeko) funtsezkoak baitira.Tratamenduaren iraupenari dagozkion emaitzak ere ez ziren onak izan.Astean kilo bat baino gehiago galtzea ez da komeni eta gizaki bakoitzak modu desberdin batez erreakzionatzen du tratamenduen aurrean.Beraz, data finko bat seinalatzea ez da bidezkoa; halaz ere, azterturiko zentroen %36k horixe egin zuten (2002 urtean proportzioa %60 izan zen). Profesional guztiak ez dira profesionalNutrizioan espezializaturiko sendagileak eta dietetikan diplomatutakoak eta goi teknikariak bakarrik daude kualifikatuak balorazio nutrizionalak egiteko eta aholku dietetikoak emateko.Hala eta guztiz, bisitaturiko zentroen ia laurdenean ikusi zenez, honelako zentroetako lehen kontsultako artapena ematen dutenek ez daukate eginkizun horiek betetzeko exijitzen den titulazioa.Zentro batzuetan, esate baterako, artapena ematen dutenak dira etxekoandreak, biologoak, naturistak, psikologoak edo komertzial hutsak.Profesionaltasun gabezia horrek ondorioak dakartza, noski.Dietetika eta nutrizioan kualifikaturik gabeko jendaurrerako pertsonala daukaten zentroen %90k azterketa gainditu gabe utzi zutela egiaztatu zen.Noiz ez fidatu argaltzeko zentro batekin. Pisua galtzeko tratamendu orok agintzen du, aurretiaz, norberaren ezaugarri eta gorabeherak aztertzea (neurri antropometrikoak, pisua, altuera, elikadura azturak eta bizimodua, norberaren zein familiaren aurrerakin patologikoak, etc.), pertsonalizatua, eraginkorra eta arrisku gabea izango bada.Azterketa hori eskaini ezean, hobe beste zentro batera joatea.Izar produktuetan soilik oinarrituriko tratamendua eskaintzen badigute edo tratamenduaren parte bat doako dieta bada baina, horrekin batera, establezimendu horretan bertan salgai dauden produktu batzuk hartzea (eta ordaintzea) aholkatzen badigute mesfidantza pizteko arrazoirik izango dugu: horiek ez dute gizakia hezten elikatze aztura jakin batzuetan, nahi horixe den benetan funtzionatzen duena eta pisu galtzeari eusteko balio duena.Kontuan hartzeko beste elementu bat, tratamendua
|
eginez
bermatzen diguten pisu galtzeko erritmoa da; argaltzea hilean lauzpabost kilo baino handiagokoa denean, ez fidatzeko zergatia da: hori baino pisu galtze handiagoek ur eta elektrolitoen galera ondorioztatzen dute; aldi berean, muskulu masa ere galtzen da eta, hein apalago batean, gantza.Esfortzurik gabe deus erdiesten ez dela izan behar dugu beti kontuan:
|
2009
|
|
Horretarako diseinatutako produktuekin egindako garbiketa berezia da. Produktu horiek patogenoa ezabatzea eta kontsumitzaileari kalterik ez
|
egitea
bermatzen dute. Garbiketa berriak patogenoak azkar kentzeko aukera ematen du, batez ere salmonella, eta eraginkorra izan daiteke E. Kolia. Erabiltzen diren produktuak erraz eskura daitezke merkatuan, eta Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Agentziak (FDA, ingelesezko sigletan) asegurutzat hartzen ditu.
|
|
Dirudienez, espedientatutako konpainiek energia eskainiko zioten eguneko merkatuari hitzartutako prezioak baino garestiago, beren eskaintzak merkatu horretan ez ezkontzeko. Hala, zentralek, beren domeinu posizioari esker, eskaintzaren eta eskariaren arteko desorekak eragiten dituen murrizketa teknikoak konpontzeko dei
|
egitea
bermatzen dute. Murrizketa teknikoak hornidura arazoak saihesteko diseinatu dira, eta sistemaren operadoreari, Sare Elektrikoari, arriskua dagoen eremutik hurbil dauden sorkuntza instalazioak erabiltzeko aukera ematen diote, tipologia eta prezioa kontuan hartuz gero.
|
2012
|
|
Kontserbak eta elikagaien prozesamendua ere aurrezteko tresna onak izan daitezke. Elikagaiak biltegiratzea eta erosketan gastu gutxiago
|
egitea
bermatzen duen bitartean, truke ondasun bihurtzen dira truke taldeentzat edo lagunen artean. Zerrendetan eskabetxeak, gozokiak, merladak, mertxikak almibarretan eta amonaren irudimenak eta errezeta liburuak uzten dutena sar daiteke.
|
2013
|
|
MAGRAMAko Arrantzako idazkari nagusiak kontsumitzaileei gomendatu die «behar bezala etiketatutako arrantza produktuak eskatzen ikas dezatela eta haien jatorriaren berri eman dezatela». Ekoetiketatzeari dagokionez, Carlos Domínguezek gogorarazi du «Espainiak erkidegoko esparru bat defendatzen duela, arrantza produktuak ‘ekologiko edo jasangarri’ gisa kalifikatzean kontsumitzaileari iruzurrik ez
|
egitea
bermatzeko gutxieneko eskakizunak ezarriko dituena. Bestalde, oinarri zientifiko objektibo eta neutralen gainean bakarrik egin daiteke arrantza baten izaera iraunkorrari buruzko judizio bat, eta ez luke inoiz tasarik izan behar hori ziurtatzeko».
|
2015
|
|
Ura da plater honen oinarria, eta gero osagaiak gehitzen zaizkio. Plater hau seguru
|
egitea
bermatzeko funtsezko faktoreetako bat da edateko ura, kalterik egiten ez duena eta patogenorik gabea erabiltzea. Ondoren, gainerako osagaiak gehitu behar dira, aldez aurretik garbitu eta behar bezala manipulatu ondoren.
|
2016
|
|
Bidaiariak gau asko irabazten ditu, NightSwapping eko kide bati ostatu ematen badio, beste edozein kideren etxean beste une batean truka baitezake. Gainera, apartamentu oso batean lo
|
egitea
bermatzen da – taldean bidaiatzeko aukera ematen du – edo gonbidatu gela zabal batean. 5 Aldez aurretik erreserbatu Bidaia merkea nahi izanez gero, hegaldia baino aste batzuk lehenago erreserbatu behar da.
|
2020
|
|
Gomendioak: likido asko edatea, bereziki ura, lagungarria da gernua diluitzeko eta gernua maizago
|
egitea
bermatzen du. Horri esker, bakterioak gernubideetatik kanporatzen dira infekzioa hasi aurretik.
|
2022
|
|
Bai tratamendu termikoa gogorragoa da —135 ºC inguru segundo gutxitan—, eta horregatik gorde dezakegu hozkailutik kanpo, arazorik gabe ireki baino lehen. Hori bai, behin irekita, hozkailura 4 °C tik behera joan behar du, kalterik ez duela
|
egingo
bermatzeko, eta ezin dugu giro tenperaturan utzi. Morrison banatzailearen kasuan zalantza asko daude, ez baitute argitzen data aldaketek esne mota bati edo besteari eragingo dioten.
|
2023
|
|
Arrautza jaki delikatua den arren, patata tortilla har daiteke, ondo mamitzen badugu. Oro har, ostalaritzarako gomendio berrietan esaten digutenez, tortillaren erdian gutxienez 20 segundoz 63 °C ko tenperatura lortuz gero, nahikoa da produktuak kalterik ez duela
|
egingo
bermatzeko, baina onena da ez jolastu eta erabat bustitzea etxetik kanpo kontsumituko badugu. Bestalde, ahal den neurrian saihestu egin behar dira arrautzaz egindako saltsak eta antzeko platerak.
|