2001
|
|
Nutrizioari buruzko informaziorik ematen ez duen lata bakarra Escuris da eta datu gehien agertzen dituena, berriz, Isabel lagina: gantz
|
edukia
ez ezik, saturatu eta intsaturatuen kopurua adierazten du eta, ondoan, zein kopurutan dautzan omega gantz azidoak; bukatzeko, gure organismoaren osasunean azido horiek dituzten eragin onuragarrien berri ere ematen digu.
|
|
Dietako neurri murriztaileek, arrautzaren kolesterolari buruzko aurreiritzien ondorioz, beste elikagai batzuen urritasuna eragin dezakete. Nahikoa frogatuta dago kolesterolemiaren kontrolean elikagaien kolesterol
|
edukiak
ez ezik, beste faktore batzuek ere eragiten dutela, hala nola, elikagaien bitamina eta mineralen ekarpena, gantz azido saturatu eta poliasegabeen edukia eta bien arteko erlazioa. Arrautzaren kasuan, erlazio hori onuragarria da odoleko lipidoen mailan duen eraginari dagokionez, hau da, gantz poliasegabearen proportzioa (koipe ona) gantz asea (koipe txarra) baino handiagoa da.
|
|
Arrautzaren mantenugai ekarpena aztertuz gero, kalitate handiko proteina, bitamina eta mineral iturri ona dela ulertuko dugu. Elikagai honetan pentsatzean, kolesterol
|
edukia
ez ezik, nutrizio egoera eta osasuna (kardiobaskularra eta orokorra) hobetzen lagun dezaketen gainerako osagaiak ere begiratu behar dira. Datu horiek erakusten dutenez, arrautzak elikagai baliotsuak dira, eta hiperkolesterolemia izanez gero, haien kontsumoa zaindu egin behar da, baina ez dago arrazoirik arrautzak dietatik erabat kentzeko.
|
|
Bestalde, pertsona baten kolesterol maila ez da elikagai jakin baten kontsumoaren ondorio, eguneroko dietak osatzen duen elikagai multzoarena baizik. Gainera, kolesterolemia kontrolatzeko (odoleko kolesterol maila), dietako kolesterol
|
edukiak
ez ezik, beste faktore batzuek ere eragiten dute, hala nola elikagaien bitamina eta mineral ekarpena, gantz azido aseen eta poliasegabeen edukia eta bien arteko erlazioa. Arrautzaren kasuan, erlazio hori ona da odoleko lipidoen (koipeen) mailan duen eraginari dagokionez.
|
2009
|
|
Espainian egindako azterketaren lehen zatia genomika estrukturalean oinarritu da, hau da, tomatearen 9 kromosomaren geneak (dituen 12etatik) ezagutzean, hazkuntza funtzio bakoitza aztertu ahal izateko. Genomika funtzionalaren barruan, adituek zaporea, bitamina eta azukre
|
edukia
ez ezik, landarearen heltze prozesuan paperen bat duten geneak ere identifikatu dituzte. Tomatearen genoman 300 markatzaile eta 200 gene baino gehiago aurkitu dira, eta tomateak dituen osagaien presentzia maila desberdinak eragiten dituzten zenbait genoma eremu identifikatu dira, hala nola bitaminak eta azukreak.
|
2021
|
|
Kaltzioa hobeto xurgatzen da laktosarekin, bitaminarekin eta kaltzio fosforo erlazio egokiarekin, eta hori modu naturalean gertatzen da esnearekin eta haren deribatuekin. Elikagai bat mantenugai baten iturritzat hartzeko, haren
|
edukia
ez ezik, errazioaren tamaina, kontsumo maiztasuna eta bioerabilgarritasuna ere hartu behar dira kontuan, hau da, hestean asimila daitekeen kaltzio kantitatea, funtzio fisiologikoetan erabiltzen dena (hezur mineralizazioan, adibidez). Ezkaia edo albahaka, adibidez, kaltzio asko duten belarrak dira, baina egunero kontsumitzen ez direnez eta oso kantitate txikia dutenez, zaila da dietan mineral horren ekarpena garrantzitsua izatea.
|