2009
|
|
Animalia jatorriko edozein produktu gordin (haragia, hegaztiak edo esnea), arrautzak eta arrainak, baita frutak eta barazkiak ere, salmonellaz kutsatuta egon daitezke. Salmonellak bizirik iraun dezake elikagai horiek egoste tenperatura egokian jartzen ez badira eta frutak eta barazkiak behar
|
bezala
garbitzen ez badira. Arrisku horiei guztiei gainazaleko urak gehitzen zaizkie orain; izan ere, Georgiako Unibertsitateko (Atenas) adituek egindako azterketa baten arabera, bakterioaren “aniztasun eta kontzentrazio” handia izan dezakete.
|
|
Kutsadura mota hori kasu hauetan gerta daiteke: janari gordin eta prestatuak oso hurbil egon edo elkar ukitzen dutenean; kontserbazio moduak egokiak ez direnean; sukaldaritzan dabilen pertsonaren garbitasuna egokia ez denean; erabiltzen diren sukaldeko tresnak behar
|
bezala
garbitzen ez direnean...
|
2011
|
|
Haurrentzako hainbat elikagairen laginak prestatu ziren, esne postre desberdinen kantitate ezagunekin, eta, ondoren, tratamendu termikoa egin zitzaien, ekoizpen lerroan bezala. Adituen arabera, prozesatzearen zati hori, ekoizpen lerroan, nahi ez den kutsadura bide ohikoenetako bat da, aurrez egindako produktuen hondarrak baitira, esnea zutenak eta behar
|
bezala
garbitu ez diren makinetan daudenak. Adituek azaltzen dutenez, zaila da proteinak detektatzea; izan ere, prozesatze termikoan, esterilizazioan edo pasteurizazioan, proteinak aldatu egiten dira, batez ere beta laktoglobulina, eta horrek asko zailtzen du proteina horiek hautematea.
|
2013
|
|
elikagai prozesatuen kontsumoa ahalik eta gehien mugatzea. Gainera, behar
|
bezala
garbitu ez diren sukaldeko tresnetan ere ager daiteke arrautza, edo arrautza prestatu den oliotan. Horregatik, garrantzitsua da, etxean higiene egokia izateaz gain, kontsumitzen ditugun produktuen etiketak irakurtzen ikastea.
|
2022
|
|
Jaten amaitzen dugunean, bakterioek ahoan geratzen diren janari hondarrak aprobetxatzen dituzte elikatzeko. Bakterio plaka hori behar
|
bezala
garbitzen ez bada, txantxarra edo ahoko beste gaixotasun batzuk ager daitezke. Horregatik, zenbat eta denbora gutxiago pasatu plaka hau hortzak ukitzean, orduan eta aukera handiagoa izango da ahoa osasuntsu edukitzeko.
|
2023
|
|
Bakterio hori arrautza gordina eta gutxi prestatutako arrautzarekin prestatutako platerak jatearekin lotzen da. Landare gordinak intoxikazio iturri ere izan daitezke, behar
|
bezala
garbitzen ez baditugu. Escherichia coliren andui batzuk —Shiga toxinaren ekoizlea, adibidez— fruta, barazki eta barazkien higiene desegokiagatik gerta daitezke.
|
|
Gu zelatatzearren ote dator, emakume gaiztook?, egin du bere baitan. Eta akatsak ikusten baldin baditu, behar
|
bezala
garbitu ez badugu, zein beste zigor ezarriko ote digu. Jo egingo ote gaituzte, haserrealdietan Felisak egiten duen bezala?
|