Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2009
‎Animalia jatorriko edozein produktu gordin (haragia, hegaztiak edo esnea), arrautzak eta arrainak, baita frutak eta barazkiak ere, salmonellaz kutsatuta egon daitezke. Salmonellak bizirik iraun dezake elikagai horiek egoste tenperatura egokian jartzen ez badira eta frutak eta barazkiak behar bezala garbitzen ez badira. Arrisku horiei guztiei gainazaleko urak gehitzen zaizkie orain; izan ere, Georgiako Unibertsitateko (Atenas) adituek egindako azterketa baten arabera, bakterioaren “aniztasun eta kontzentrazio” handia izan dezakete.
‎Kutsadura mota hori kasu hauetan gerta daiteke: janari gordin eta prestatuak oso hurbil egon edo elkar ukitzen dutenean; kontserbazio moduak egokiak ez direnean; sukaldaritzan dabilen pertsonaren garbitasuna egokia ez denean; erabiltzen diren sukaldeko tresnak behar bezala garbitzen ez direnean...
2011
‎Haurrentzako hainbat elikagairen laginak prestatu ziren, esne postre desberdinen kantitate ezagunekin, eta, ondoren, tratamendu termikoa egin zitzaien, ekoizpen lerroan bezala. Adituen arabera, prozesatzearen zati hori, ekoizpen lerroan, nahi ez den kutsadura bide ohikoenetako bat da, aurrez egindako produktuen hondarrak baitira, esnea zutenak eta behar bezala garbitu ez diren makinetan daudenak. Adituek azaltzen dutenez, zaila da proteinak detektatzea; izan ere, prozesatze termikoan, esterilizazioan edo pasteurizazioan, proteinak aldatu egiten dira, batez ere beta laktoglobulina, eta horrek asko zailtzen du proteina horiek hautematea.
2013
‎elikagai prozesatuen kontsumoa ahalik eta gehien mugatzea. Gainera, behar bezala garbitu ez diren sukaldeko tresnetan ere ager daiteke arrautza, edo arrautza prestatu den oliotan. Horregatik, garrantzitsua da, etxean higiene egokia izateaz gain, kontsumitzen ditugun produktuen etiketak irakurtzen ikastea.
2022
‎Jaten amaitzen dugunean, bakterioek ahoan geratzen diren janari hondarrak aprobetxatzen dituzte elikatzeko. Bakterio plaka hori behar bezala garbitzen ez bada, txantxarra edo ahoko beste gaixotasun batzuk ager daitezke. Horregatik, zenbat eta denbora gutxiago pasatu plaka hau hortzak ukitzean, orduan eta aukera handiagoa izango da ahoa osasuntsu edukitzeko.
2023
‎Bakterio hori arrautza gordina eta gutxi prestatutako arrautzarekin prestatutako platerak jatearekin lotzen da. Landare gordinak intoxikazio iturri ere izan daitezke, behar bezala garbitzen ez baditugu. Escherichia coliren andui batzuk —Shiga toxinaren ekoizlea, adibidez— fruta, barazki eta barazkien higiene desegokiagatik gerta daitezke.
‎Gu zelatatzearren ote dator, emakume gaiztook?, egin du bere baitan. Eta akatsak ikusten baldin baditu, behar bezala garbitu ez badugu, zein beste zigor ezarriko ote digu. Jo egingo ote gaituzte, haserrealdietan Felisak egiten duen bezala?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia