Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2002
‎Uzkiko esfinterra koordinatzeaz arduratzen den nerbio hodiaren afektazioa ere eskumenik ezaren arrazoia da. Muineko lesioek, malformazioek, diabetesak eta abarrek eragin dezakete, baina baita diagnostiko zaileko beste prozesu batzuek ere. Kaka egitean urteetan eta erditzean behin eta berriz egiten diren esfortzuek luzaketa errepikatuak eragin ditzakete, eta, beraz, nerbio lesioak.
2006
‎Manosonikazioa eta manotermosonazioa bereziki eraginkorrak izan daitezke marmeladak, gatzunak edo arrautza likidoa pasteurizatzeko eta esterilizatzeko, eta landare gordinak deskontaminatzeko. Mikrobio eta entzima inaktibazioa Ultrasoinuen bidezko tratamendu arrakastatsua egiteko( beste prozesu batzuekin konbinatuta edo konbinatu gabe), kontuan hartu behar dira faktore hauek: uhinen anplitudea, esposizio denbora, mikroorganismo edo entzima mota, elikagaiaren bolumena, konposizioa eta pHa, eta prozesu konbinatuetako tenperatura eta presioa.
‎Eztula ager daiteke beste prozesu batzuekin batera datorren sintoma gisa edo egoera puntual gisa.
‎Normalean, hausnarkari txikiei lotuta egoten dira, askotan animalia eramaileekin edo animalien detekzio sistemen akatsekin, eta animalia horietatik eratorritako produktuen kontsumoarekin; besteak beste, esne pasteurizatu gabearekin egindako gaztaren kontsumoa. Beste prozesu batzuei dagokienez, tuberkulosia (86 kasu) eta amorrua (2 kasu inportatu) garrantzi gutxiko prozesuak dira. Tartean diren elikagaiak Arrautza kutsatuek eragiten dute salmonelosi kasu gehien Salmonelosiaren kasu gehienetan, kutsatutako arrautzak edo arrautzadun produktuak kontsumitu dira.
2007
‎Pneumologia eta Kirurgia Torazikoaren Espainiako Elkartearen arabera (SEPAR), beste batzuetan baino gehiago haurrengan eta haurrengan eragiten badu, arazo gehigarri bat sortzen da: erraza da gurasoentzat gripearen birusak eragiten ez dituen beste prozesu batzuekin nahastea. Adibidez, katarroak, faringitisa edo bronkiolitisa.
‎Imagen: Karin Muller Elikagaietarako materialetan aditua den pertsona batek jakin ahal izan dezan erabiltzen duen produktua benetan eraginkorra den, ekoizpeneko beste prozesu batzuetako adituen laguntza behar du. Adibidez, elikagai batek «plastiko gustua» hartzen badu, informazio hori arduradunari helarazi behar zaio, egiazta dezan, eta, ondorioz, berriz gerta ez dadin beharrezko neurriak har ditzan.
2008
‎Frutaren heltze puntua lortzea ez da erraza, klimak eta laborantza eremuak, kontrolatzen zailak diren parametroek, garrantzi handia baitute. Egiten hasi zirenetik, zukuak egiteko erabiltzen ziren frutak merkatu freskoak baztertzen zituen edo beste prozesu batzuetarako hautatu ez zituen frutak ziren eta, batzuetan, hala izaten jarraitzen dute. Hala ere, gaur egun, zukuak egiteko baino ez den frutadun lurzoru azalera handiak hautatzen dira.
‎70 °C raino birsortu edo berotu, konbekzio labeen edo aire edo maria bainuaren bidez, kontsumitu baino lehentxeago. Abantailak Linea hotzeko sistema horrek abantaila hauek dakartza zaharberritze kolektiboko beste prozesu batzuen aldean, bereziki talde ahuletan, hala nola eskolako jantokietan: Elikagaien segurtasuna handia da (arrisku mikrobiologikoetan du eragina), lan egiten den tenperatura tarteek (10ºC tik behera eta 4ºC tik behera) mikrobioak hazteko arriskua minimizatzen baitute.
‎Kontsumitzaile garen aldetik, ezin dugu beti hauteman haragi produktu bat egoera ezin hobean noiz dagoen, batez ere mikrobioen edo elikagaia aldatzen duten beste prozesu batzuen eragina hasi berria bada. Gainera, ontzia duen ontziak ez du uzten askatzen duen usaina hautematen.
2009
‎Galdarraztatzea batez ere landare produktuei aplikatzen zaien tratamendu termikoa da. Beste prozesu batzuetan ez bezala, galdarraztatzeak ez ditu mikroorganismoak suntsitzen, ezta elikagaien balio bizitza luzatzen ere. Bigarren tratamendu baten aurreko teknika bat da, hala nola izoztea, ontziratzea, liofilizatzea edo lehortzea, eta elikagaia biguntzea eragiten du.
‎Galdarraztatzea barazkiak eta zenbait fruta prozesatzen dituzten elikagai industrietan erabiltzen den prozesu orokorra da. Tratamendu hori beste prozesu batzuen aurreko etapa baten parte da. Etapa horren helburu nagusia entzimak desaktibatzea, klorofilaren finkapena areagotzea (bereziki landare berdeetan) eta produktua biguntzea da, ondoren ontziratzen laguntzeko.
‎Arazo horiek erregulatzeko moduak biltegiratzeko baldintza onak edo tratamendu termikoren bat aplikatzea dira, hala nola hotza edo beroa edo ontziratze ona. Baina landareek lehenago beste prozesu batzuk jasan behar izaten dituzte. Horietako bat galdarraztatzea da.
2010
‎Tapoitarako balio ez dutenak beste prozesu batzuetara bideratzen dituzte, eta kortxo horrekin, erlauntzak egiten dituzte, isolatzaileak, parketak eta eraikuntzako beste elementu batzuk, ibilgailuen junturak, oinetakoak, papera eta moda modan dauden ehunak ere bai.
‎Ezgaitasunaren Europako Foroak, FEAPSk parte hartzen duenak, duela urtebete argitaratu zuen Hezkuntza Integratzaileari buruzko Adierazpena, Nazio Batuen Desgaitasuna duten Pertsonen Eskubideen Konbentzioaren 24 artikuluaren interpretazioa jasotzen duena. Artikulu horrek ezartzen du beharrezkoa dela estatuek ezgaitasuna duten pertsonen (haurrak barne) parte hartze aktiboa izatea Konbentzioaren garapenean eta aplikazioan, bai eta horiei buruzko erabakiak hartzeko beste prozesu batzuk ere. Dokumentu horrek eskatzen du eskoletara eta unibertsitateetara ez ezik, “hezkuntza aukera guztietara ere iristeko bidea ematea, etengabeko ikaskuntzaren ikuspegitik”.
2011
‎Ingurumena errespetatzen du; izan ere, hegaztien industriari aplikatuta, %80raino aurrezten da ur kontsumoa, eta, aldi berean, energia kontsumoa murrizten da. Beste prozesu batzuei aplikatuta, elikagaia errespetatzen du; izan ere, tratamendu agresiborik jasotzen ez duenez (adibidez, termikoen kasuan, esterilizazioa, pasteurizazioa…), jatorrizko propietate organoleptiko eta nutrizionalak mantentzen ditu. Elikadura industrian ezarritako kabitazio hidrodinamikoaren proposamenak, adibidez, kalitate sentsorial eta nutrizional handiagoko elikagaiak lortzeko aukera berriak eskainiko lituzke, produktuen segurtasun maila handiari uko egin gabe.
‎Errege Dekretuak ezartzen duenez, Lurralde arteko Kontseiluak aldez aurretik erabakita, Osasun Ministerioak aldian behin berrikusi ahal izango ditu gehieneko denborak, osasun errealitatera, egoera ekonomikora eta OSNren erabiltzaileen beharretara egokitzeko. Era berean, beste prozesu batzuetarako, kanpo kontsultetarako (arreta espezializatuko lehen kontsulta) eta prozedura diagnostiko eta terapeutikoetarako sarbide denbora maximoak sartzen dira pixkanaka. Errege dekretuaren aplikazio eremutik kanpo geratzen dira organo eta ehunen transplanteen ebakuntza kirurgikoak.
2012
‎Hotzeriaren, gripearen edo birus bidezko beste prozesu batzuen eraginez ere ager daiteke sinusitisa
‎Hotzeriaren, gripearen edo birus bidezko beste prozesu batzuen eraginez, sudurrak ixten dituen hanpadura bat ager daiteke eta sinusitisa ondoren.
2015
‎Etilenoaren ondorioek produktu freskoetan nola funtzionatzen duten ulertzea, hala nola frutetan nola heltzen den eta etxean nola gorde behar diren jakiteko baliagarria izan daiteke. Etilenoa eta fruta heltzea Etilenoa jatorri naturaleko gasa da, baina errekuntzaren eta beste prozesu batzuen ondorioz ere sor daiteke. Ikusezina eta koloregabea, landareen zahartzearen hormona gisa hartzen da.
‎Ikusezina eta koloregabea, landareen zahartzearen hormona gisa hartzen da. Ehunduran, kolorean eta heltzean inplikatutako beste prozesu batzuetan gertatzen diren aldaketen arduraduna da. Gainera, landareen klorofilaren galera edo zurtoina laburtzea ere eragiten du.
2016
‎Subbotina Oliba olioa olibondoaren fruitutik bakarrik dator. Ez dira kategoria honetan sartzen disolbatzaileengatik edo beste prozesu batzuengatik lortzen direnak eta beste mota bateko olioekin nahasten direnak. Azidotasun maila da nahasmendu gehien sortzen duen parametroetako bat.
‎arazo fisiologikoak, genetikoak, psikologikoak eta ingurumenekoak. Eta horiek, era berean, beste prozesu batzuekin erlazionatzen dira, adibidez, gehiegizko pisua edo obesitatea duten pertsonen kasuan; izan ere, pazienteek, maiz, dislipemia, intsulinaren diabetea ez den diabetesa, gaixotasun koronarioa edo hipertentsio arteriala izaten dituzte, besteak beste. Ez da ahaztu behar dieta aldez aurretik ikasi behar dela.
2017
‎OMEk adierazten du ez dela agintari eskuduna haragi gorriaren eta haragi prozesatuen kontsumoari buruzko gomendioak emateko, baina gogoan izan behar da haragi gorriak eta prozesatuak jatea komeni dela, eta aspaldi ematen diete dietista nutrizionistei. Beraz, 2 gomendioa da haragi gorriaren eta haragi prozesatuen kontsumoa moderatu behar dela; hau da, gazitu, ondu, hartzitu, ketatu edo zaporea hobetzeko beste prozesu batzuk (frankfurterrak, urdaiazpikoa, saltxitxak, kontserba haragia, etab.).). Laburbilduz, haragien kontsumoari buruzko gomendio on bat astean 3 errazio hartzea litzateke (haragi errazio bat 100 g da, pisu garbia), giharrak lehenetsiz eta haragi gorriak hartuz.
2018
‎Batzuetan pentsa daiteke puruak erretzea ez dela zigarroek bezain kaltegarria, baina, hala ere, puru bakar batek eduki dezake zigarro pakete oso batek duen tabako kantitatea. Beste alde batetik, puruen tabakoa, gehienetan, urtua, hartzitua, lehortua eta beste prozesu batzuen mende dago, eta horrek, azkenean, goiko arnasbideak narritatzen ditu, baina ez du arnasa hartzen. Kontuz publizitate engainagarriarekin!
2019
‎Mediterraneoko dietak Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) gomendatzen du bizi kalitate ona izateko eta endekapenezko gaixotasunak prebenitzeko. Saihestu prozesaturiko haragia (hau da, gazitu, ondu, hartzitu, keztatu edo zaporea hobetzeko beste prozesu batzuk, adibidez saltxitxak, hestebeteak edo urdaiazpikoa) eta beste elikagai batzuk (adibidez, haragi gorriak, opilak edo edari azukredunak). Ez da ahaztu behar gehiegizko pisuak eta gizentasunak areagotu egiten dutela minbizia eta beste gaixotasun batzuk izateko arriskua.
‎Zero kilometroa: atmosferarako aurrezkia Erosketa orga inguruko produktuekin betetzea ez da garraio handirik (kamioia edo itsasontzia), makineria eta beste prozesu batzuk behar karbono dioxido (CO2) kantitate handiak sortzen dituzte. Hileko erosketa osoa kalkulatu dugu baterako lau pertsona mota, elikagai talde nagusi guztiak barne hartzen dituena.
2020
‎Azkenean EMAk ez erabiltzea gomendatzeko aukera zegoenez, ez ote zen hobe zuhurtasun printzipioa aplikatzea eta ez administratzea? Nolanahi ere, EMAk ez luke gomendatuko COVID duten pertsonetan erabiltzea, hori baita aztertzen ari dena, ez beste prozesu batzuetan. Bestalde, ibuprofenoa turkierazko buru moduko bat da, baina bere medikamentu familia guztia da auzia:
2023
‎Gazta zuri pasteurizatua Baina gazta freskoa hartu eta pasteurizazio tratamendua eginez gero, gazta zuri pasteurizatua lortuko genuke, gure Igurzteko gaztak erosteko gidan agertzen diren horietako batzuk bezala. Horiek egiteko, normalean, beste prozesu batzuk egiten dira, hala nola gazuraren zati bat kendu eta edo beste esneki osagai batzuk gehitzea, nahi den trinkotasuna eta testura eman arte. Gazta urtua Gaztatik lortzen da, hainbat fase dituen prozesu baten bidez. Lehenik eta behin, ehotze makina batean sartzen da (birringailu mota bat), tamaina txikitzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia