2001
|
|
Zatiketaren ondoren lortzen den pieza bakoitzaren kategoria komertziala zehazteko, haragia, gantz ehuna eta ehun konjuntiboa karnearen nerbioa, hezurrak eta abar hartzen dira kontuan. Kategoriak, prezioari ez ezik, pieza batzuk modu batera edo
|
bestera
prestatu behar dira ahalik eta probetxu handiena ateratzeko eta ahalik eta atseginenak eta zaporetsuenak geratzeko. Lehen kategoriako piezak, batez ere, txahalaren sukaldaritzako aplikazio berberak dituzten xerrak egiteko erabiltzen dira.
|
2002
|
|
Bere urdailean anisakis izeneko parasitoak gero eta maizago kutsatzen ditu arrainak eta zefalopodoak, eta Espainiako eskualde batzuetan osasun arazoak sortzen hasi da kontsumo ohituren ondorioz. Parasito gogaikarriak eragindako infekzioak gero eta maizago agertzen dira kontsulta medikoetan, gero eta maizago, arrain gordinetan, ketuetan, gazietan, ozpinetan, marinatuetan edo mikrouhinetan eta plantxan behar
|
beste
prestatuta ez daudenean. “Sei hilean behin bat egongo da, baina handitzen ari dira.
|
2005
|
|
Ebakiaren arabera, haragiaren piezarik samurrena era batera edo
|
bestera
prestatzen da
|
2006
|
|
Saltsa romeskoa egin ondoren, pausatzen utzi. Zaporetsuagoa da, egun batetik
|
bestera
prestatu eta hozkailuan gordetzen baita erabili arte. Saltsa lodi geratu behar da, kalçotei «heltzeko» eta gehiegi tantaka ez erortzeko.
|
2009
|
|
Saltsa romeskoa egin ondoren, pausatzen utzi. Zaporetsuagoa da, egun batetik
|
bestera
prestatu eta hozkailuan gordetzen baita erabili arte.
|
2010
|
|
Elikagai bat modu batean edo
|
bestean
prestatu, asko aldatzen dira haren ezaugarriak.
|
|
Ez dira inoiz tresna, ontzi edo zur berberak erabiliko elikagai gordinetarako eta jaki prestatuetarako. Lehenbizi batzuk prestatu, tresnak garbitu eta
|
besteak
prestatzen hasi. Hobe da elikagai gordinetarako eta kozinatuetarako hainbat tresna izatea.
|
2011
|
|
Beste organismo batzuek adierazitako 5 edo 10 minutura arte luzatuz gero, gatz mineralen eta beste elementu batzuen kontzentrazioa handitu egin daiteke, haurtxo baten biberoiak prestatzeko egokiak ez diren mailetaraino, eta ontziratutako edateko ura aukeratzea komeni den berriz planteatzera behartzen du. Badira jada prestatuta dauden haurtxoentzako esne likidoak, esne hautsak baino zertxobait garestiagoak baina oso erosoak, eta
|
besteak
prestatzeko erabili behar den uraren ondoriozko edozein arazo konpontzen dute. Esnea Bularra emateko erabiltzen den “esne amateurtua”, normalean, behi esnetik egiten da, baina haurrek ez dute inoiz behi esne normalik hartu behar, ez osorik ez gaingabeturik.
|
2012
|
|
Uda sasoia ezin egokiagoa da txibia tipuleztatuekin egindako kazolatxo bat eskatzeko ostatuan edo norberak prestatzeko etxean, edo muskuiluak edo txirlak, era batera edo
|
bestera
prestatuak (lurrunetan, saltsa minarekin, itsas erara, baratxuriz eta perrexilez erregosiak...), edo karramarro edo itsaski koktela, olio ozpin saltsa freskagarri batek lagunduta.
|
|
Ezaugarririk bereziena, dena den, beste bat du: era batean edo
|
bestean
prestatu, osorik irauten du, zatitu edo artesitu gabe.
|
|
Gaztainak era batean edo
|
bestean
prestatuta jaten dira gehienean (egosita, erreta, almibarrean, azukrez estalita...) eta prozesatze modu horiek eragin egiten diete mantenugaien eta substantzia bioaktiboen osaerari eta bioeskuragarritasunari (konposatu fenolikoak, azido organikoak dira substantzia bioaktiboak).
|
2014
|
|
Barazkiekin batera, frutak ere ezinbestekoak dira dieta osasungarria egiteko. Errezeta ugari daude batzuk eta
|
besteak
prestatzeko eta dastatzeko: gordinik – naturalean, entsaladetan, labean, burruntzietan, kontserban, egosita, likidotu eta, areago, zopan.
|
|
Zerbitzatzeko unean, ogi xerra frijitu eta perrexil xehatu batzuekin laguntzen diegu. Aurreko kasuan bezala, hobe da plater hau egun batetik
|
bestera
prestatzea. Atsedenaldiarekin, saltsarekin eta txipiroiekin bat egiten dute.
|
2016
|
|
Atuna dastatzen dugunean modu batean edo
|
bestean
prestatua, kontsumitzaileak oso gutxitan jabetzen gara zein garrantzitsua den arrain horiek pasatzen duten fase bakoitza, hasi itsasoan harrapatzen dutenetik eta platerean prestatzen den arte.
|
2022
|
|
Muskuiluz betetako patatak, eta gero saltsan (gourmetetarako) Prestakuntza hau zertxobait neketsuagoa da, baina gozamena. Egun batetik
|
bestera
presta daiteke, saltsaren zaporea indartuko baitu. Itsaski prestakina patata mamiarekin Itsas zaporeko patata horiek egiteko, tipula xehatu erdia eta oliba olio koilarakada pare bat zartaginean frijitu.
|
2023
|
|
Piper beteak aukera klasikoa eta oso lagundua dira, eta merezi du prestatzea. Saltsa duten beste plater batzuekin gertatzen den bezala, aberatsagoak dira egun batetik
|
bestera
prestatzen badira. Ezaugarri hori oso interesgarria da festak sukaldean korrika egin gabe gozatzeko.
|
|
Plater asko aldez aurretik prestatuta egon daitezke, bai hozkailuan bi egun lehenagotik gordeta, bai izozkailuan gordeta, hozkailuan lekurik ez badago. Gainera, saltsarekin gisatua egiten duten ia errezeta guztiak asko hobetzen dira egun batetik
|
bestera
prestatzen direnean; izan ere, atsedenarekin jaki prestatua berotu egiten da, samurragoa da eta saltsak zapore handiagoa du. f35d Itsaski zopa eta kremak balio segurua dira.
|