Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 65

2001
‎Beste barazki batzuek ez bezala, Bruselako azak kozinatuta jaten dira beti. Sueztituta presta daitezke, eta bakarrik zerbitza daitezke, edo beste plater batzuei laguntzeko. Haragi plateretarako goarnizio bikaina dira, eta oso osagai egokia barazki menestretan.
2002
‎Arreta bereziz jokatu haragi eta arrainekin, beste plater batzuetara urik isur ez dezaten, eta baita barazkiekin ere, lurra izaten dute eta.
‎Kontserbatzeko baldintza berezirik behar ez duten arren, gorde hozkailuan, bizitza erabilgarria luzatzeko. Arrautza irabiatu den ontziak ez du tortillarekin edo prestatutako beste plater batzuekin kontaktuan jarri behar. Haragia (batez ere hegaztiak) eta haragi xehatuz prestatutako produktuak ondo prestatu behar dira.
2003
‎Propietate elikagarriak aprobetxatzeko modurik onena. Olo malutak eta zahia esnearekin edo jogurtarekin batera hartzen dira, edo ahiak, zopak eta entsaladak eta beste plater batzuk egiteko. Zahiak ez du ia zaporerik, eta bere testura oso leuna da; horregatik, oharkabean pasatzen da eta ez du kontsumitzeko arazorik sortzen, beste basa mota batzuek ez bezala, gariarena kasu.
‎B3 (mg) Pasta zuria 342 74 1 1,8 2,9 190 250 0,22 0,03 5,6 € Pasta arrautzadunak 362 70 12:00 2,8 3,4 191 164 0,17 0,07 1,9 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Pastek astean behin bederen egon behar dute dietan, beste plater batzuekin txandakatuz, hala nola lekaleekin eta arrozar
‎Bitamina horrek garrantzi berezia du haurren hazkuntza aldietan eta, bereziki, haurdunaldiaren lehenengo hilabeteetan. Horregatik, pipak aperitibo gisa edo beste plater batzuen osagai gisa kontsumitzea interesgarria da, bai haurren bai emakume haurdunen ikuspegitik. Era berean, bitamina nabarmentzen da pipen osaeran gainerako fruitu lehorren gainetik (46 mg/ 100 g, eta 24 mg almendra eta hurretan edo 7 mg pistatxo eta kakahueteetan).
2004
‎Jateko modukoak dira hostoak eta zurtoin samurrak, azido organikoen ugaritasunaren ondorioz zapore garratz bereizgarria dutenak, izen zientifikoak (rumex azetosa) adierazten duen bezala. Hain zuzen ere, zapore azidoa duenez, entsaladetarako eta zopei edo beste plater batzuei ukitu desberdina emateko erabiltzen da. Bitamina eta mineral iturri baliotsua Gazuraren konposizio elikagarrian bitamina eta (A probitamina) nabarmentzen dira.
‎Azalorea lurrunetan prestatu, erreta, frijituta, erregosia egosita edo gainerrea. Zerbitza daiteke beste plater batzuk laguntzeko, adibidez, lekaleak, arroza edo barazki menestra osasungarri baten parte izanik. Hau ere arrain batzuen lagun ona, hala nola bakailaoarena, edo tortilla original baten parte izatea.
‎gariarena, artoarena, zekalearena, ogi gozoena, ohiko barra edo pistola, olio opilak, gari kandealeko piezak, mami gogorrez bustitako ogiak, txapata, etab. “Modan jarri nahi dugu. Ogiak beste plater batzuekin uztartzeko dituen aukera ugariez hitz egitea eta ardoei buruz dakigun bezala jakitea, kultura gastronomiko propioa sortuz”, azaldu du Carlos Fernández Carretero Labore Panifikagarri eta Eratorrien (Incerhpan) Nekazaritzako Elikagaien Arteko Erakundeko kudeatzaileak. Helburu horrekin, sektoreak aurrekaririk gabeko sustapen kanpaina bati ekingo dio hil honetan, eta hurrengo hiru urteetan ere indarrean egongo da.
2005
‎Azken urteotan, ordea, sinesmen horrek gero eta produktu gehiago erabiltzen direlako, inguru horrek eskaintzen duen kalitate handia. Beraz, nonahikoak patatak haragiarekin, juduekin, ilarrekin edo ogiarekin egindako beste plater batzuei bide eman diete artoa eta ganbak, nahasketa bidez maisuki onduak espezietakoak. Gainera, gazten kalitatea, bereziki “cheddar” ena eta hegaztien haragiaren eraginez, jatetxe gehienek eskualdeko menuetan sartu.
‎Landare produktu horien kalitatea dela eta, logikoa da aurkitzea. beste plater batzuetan, kalitatezko laguntzaile gisa. Arroza barazkiekin edo ijito eltzekoa, garbantzu eltzekaria, leka eta kalabazarekin; plater horietan, Murtziako barazkiek puntu bat ematen dute.
2006
‎Baratxuriarekin edo hainbat saltsarekin ere egin daiteke, adibidez, ozpin olioarekin edo alioliarekin. Era batera edo bestera kozinatuz gero, untxiak askotariko goarnizioak onartzen ditu (barazkiak, barazkiak…), eta bera ere beste plater batzuen osagarri izan daiteke, hala nola barazki menestra, patata, arroz edo lekale gisatua.
‎Haragi tradizionalagoen bila dabiltzanentzat, plater herrikoiak eskaintzen dituzte, hala nola oilaskoarekin edo kantxarekin egindako bun thang delakoa, txerri haragia txingarretan prestatzeko modu berezia. Haragia egiteko beste plater batzuk hauek dira: ban cuori, haragiz betetako arrautzak edo nem ranak, txerriz betetako biribilki kiak, karramarroa edo txanpinoiak barazkiekin.
‎Malgaxeko ohiko haragi platera romazava da, barazki salda beita haragiarekin. Beste plater batzuk ere badaude: kitoza, xafla oso meheetan ebakitako haragia, ketua edo eguzkitan lehortua, erreta jaten dena, edo oilaskoa koko esnearekin arrozarekin.
‎Anana naturala, desizoztu ondoren, oso modu desberdinetan kontsumi daiteke formak. Postrerako har daiteke bakarrik edo mazedonian, gosarian, beste plater batzuei laguntzea, hala nola entsaladei edo janaurreko gisa, urdaila digestio hobea egiteko prestatzea. Anana izoztuarekin errezeta hauek egin daitezke:
‎Hala ere, Frantziako sukaldaritzan da, Maître bezalako plateretan. d´hôtel, edo Afrikako Ragu bezalako beste plater batzuk.
‎Hortik eratorritako plater bat tie bou yap da, arraina ordezkatzen duena haragiagatik. Beste plater batzuek, hala nola platerek, haragia eta arrain egosia nahasten dituzte barazkiekin eta palma olioarekin. Ikusi dugunez, arrain freskoa da produktuetako bat hurbiltasunari esker, Ganbian gehiago eskaintzen direnak ibaiarena eta ozeanoarena.
‎Entsalada batzuk, osagai hori oso ondo egokitzen dutenak hauek dira: Laranja eta pomelo entsalada saltsa arinarekin Azenario birrinduaren entsalada gazta freskoarekin Erruula entsalada intxaur eta mahaspasa ozpin olioarekin Barazki hori osagai apaingarri gisa erabil daitekeen beste plater batzuk eta, aldi berean, hauek dira elikagarriak: Oilasko eta urdaiazpiko kanapeak Kukulu krema hotza Espinaka galdarraztatuak txibiekin eta ganbekin Arroza oilaskoarekin eta gari zainzuriekin Haragi tortelliniak txanpinoi eta parmesano saltsan Bakailao xaflak barazkitxo erreekin eta ozpin olio baltsamikoarekin Oilasko burruntzia sagar kremarekin Irudimena askatzea besterik ez da kontua, plater originalak egiteko gehien atsegin dituzten elikagaiak.
‎itsaski freskoak, izkira zopa, arto tortilla frijitua babarrunekin, aza, gazta eta saltsa mina. Eskualdeko beste plater batzuk hauek dira: babarrunak arrozarekin eta koko esnearekin, patata entsalada eta platano frijitua.
2007
‎Hori dela eta, otorduekin batera entsaladak izaten dira beti, gutxienez tomatea, pepinoa, olibak, oliba olioa, ozpina eta gatza. Barazkiak beste plater batzuen osagai ere badira, burek izeneko landare pastel albanoa esaterako. Pastel horrek, normalean, ogi berezia, espinakak, haragi xehatua eta gazta izaten ditu.
‎Zahia disolbatzaile organikoekin ateratzean lortzen da olioa, koipea kentzeko; hala ere, ondoren findu egin behar da, jan ahal izateko. Azken emaitza, arroz olio zaharkituak, urre kolorea du, eta oso erabilia da entsaladetarako eta beste plater batzuetarako, zapore nabarmena duelako. Janaria prestatzeko ere erabil daiteke, nahiko egonkorra baita, antioxidatzaile ugari baititu.
2009
‎Askari batzuetan, adibidez, letxuga eta tomatea ogitartekoetan edo sandwichetan sartzea gomendatzen da. Barazki motak, aurkezpena (lehen plater gisa, hornigaia) eta egiteko modua (purea, frijituak, labean, beste plater batzuen betegarri gisa, etab.) txandakatzen dira. Barazkiak eta barazkiak aukeratu ahal izango dira haragi eta arrainen goarnizioetarako, ohiko patata frijituetara jo gabe.
‎lekaleak eta zereal integralak (babarrunak arrozarekin, kuskusa garbantzuekin eta barazkiekin, dilistak garbantzuarekin, espagetiak babekin eta ilarrekin); lekaleak fruitu lehorrekin eta haziekin (garbantzuak pinaziekin, dilista eta intxaur entsalada, humusa edo patea garbantzuekin); zereal integralak eta arroz esnea. Soja ere sartzen da, egoskari osoena, plater nagusi gisa, beste plater batzuen osagai gisa, edo haren eratorri elikagarriak, hala nola tofua, soja edaria, tempeh (soja hartzitua). Soja gainerako lekaleetatik bereizten da bere proteinen kalitate bikainean, hots, animalia jatorriko elikagaiena.
‎Euskal sukaldaritzako errezeta liburu herrikoietan parte hartzen du, eta erraz sartzen da, duen lotura handiagatik, osagai nagusia arraina duten plateretan, hala nola bakailao bizkaitarra. Hala ere, haragiz egindako beste plater batzuetako zaporeak areagotzeko ere erabil daiteke, hala nola txerri hankak, barazkiak, menestra edo barazki beteak, hala nola piperrak edo zerba zakilak. Tomaterik gabe Saltsa honen kolore gorria ez da tomatea, piper txorizeroa baizik.
‎Erosoagoa da oliba olioaren, ozpinaren eta gatzaren nahasketa etxetik eramatea, kristalezko poto batean (ez plastikozko botila batean). Entsalada edo behar duten beste plater batzuk jatean onduko dira, eta nahasketa potoan irabiatu aurretik. Sukalondoa izanez gero, hau da, janaria prestatu eta jateko lekua izanez gero, armairu batean gorde daitezke gozagarriak.
2010
‎Baina janaria prestatzean, funtsezkoa da elikagaien osaeraren ezaugarri bereziak ezagutzea, azukreei etekin handiagoa ateratzeko. Beste sukaldaritza baliabide on bat gozotasuna ematen duten eta elikagaiaren zapore gozo naturala indartzen duten espeziak erabiltzen jakitea da, postreak ez diren beste plater batzuei eransteko. Kanela, intxaur muskatua, kardamomoa, anisa, iltzea eta banilla bezalako espeziak erabiltzeak ez du zertan gozogintzan eta gozogintzan bakarrik erabili.
‎Muskuiluak lurrunetan egosita jan daitezke limoiarekin, eskabetxean, tomatearekin edo entsaladetako edo beste plater batzuetako osagai gisa.
2011
‎Fruta eta barazki freskoen kontsumoa handitu, horien mineral kopuruaren aberastasuna dela eta.? Barazkiak ur gutxirekin prestatu, eta lortzen den salda aprobetxatu zopak edo beste plater batzuk prestatzeko.. Egunero fruitu lehorren errazio bat hartu, horiek mineraletan aberatsak baitira (errazio bat fruitu lehorren eskukada bat da).?
‎Adibidez, jatetxe etnikoak. Hala ere, maiz jateko, herritar gehienek nahiago dute beren gastronomia estiloa (jateko ohiturak), nahiz eta beste plater batzuk probatu dituzten. Bizitzak mantenugaiak behar ditu Organismo baten funtzionamendu egokirako ezinbestekoak diren molekula eta substantzia asko organismoak berak sintetiza ditzake, baina beste batzuk ez.
‎Ukitu originala ematen duen elaborazio erraz bat odolkia uretan egostea da, belar aromatikoekin edo espezieekin. Barazki odolkia egosi ondoren, tripa ireki eta betegarria beste plater batzuen osagai gisa erabil daiteke. Adibidez, pasta plater batean, odolkiaren haragi xehatuak bolognesa emulatzen du.
2012
‎Menuak planifikatu eta errazio gomendatuetara egokitzeko orduan, kontuan hartu behar da arrautza modu askotara presta daitekeela eta bakoitzak bere ezaugarriak dituela; adibidez, frijituta, tortilla eginda, nahaski eran edo beste plater batzuen osagarri (azken horietan zaila izaten da neurtzea zenbat arrautza jaten ari garen): flanak, natillak, krepeak, maionesa, bizkotxoak, opilak, gozoak eta galletak, eta abar.
‎egunero edo maiz gazta onduak, esne gainezko gaztak (igurtzi) edo hestebeteak jaten dituzu?, opilek, bizkotxoek edo magdalenek gantz azido partzialki hidrogenatuak dituzte? pureei gazta edo esne gaina, barazki kremak edo beste plater batzuk gehitzeko ohitura duzu?, kafeei azukrea botatzeko ohitura duzu?, Bazkaria ardoarekin?, ardoa, garagardoa edo sagardoa egunero edo astean behin baino gehiagotan hartzeko ohitura duzu?, asko gustatzen zaizu gozoa eta “pikak” egunero. Erantzuna baiezkoa bada, gantzaren metabolismoa kaltetzen duen dietaren sinonimoa da.
‎Bazkari eta afarietan: hosto berdeko entsaladak (letxuga, eskarola, espinaka), zopa julianak, krema edo barazki platerak zerbekin eta espinakekin; lekaleak (2 egun astean); arroz integrala astean zenbait egunez, plater nagusi gisa edo beste plater batzuen osagarri gisa, baita zereala ere gosarian. Magnesiotan aberatsenak diren lekaleak soja (250 mg) eta babarrun zuri eta gorriak (135 mg) dira.
‎Entsaladilla errusiar motak: osagaien arteko aldea Entsaladilla errusiarrek eredu jakin bati jarraitzen diote, nahiz eta askotan nahasi egiten diren beste plater batzuekin. Plater horiek nolabaiteko graziarekin konbinatutako osagai amalgama bat osatzen dute, eta ez dira “entsaladilla letra larriz” kategoriara iristen.
‎Eta digestio aparatuagoak eta gustagarriagoak dira, belar usaintsu hautatuak erabiliz gero. Haren zaporea hain nabarmena da eta, barietatearen arabera, saltsa edo osagai nahasketa batekin batera, beste plater batzuen zaporea indartzeko gai da, hala nola makarroiak, espagetiak edo arroza. Bigarren plateretan, olibek testura eta zapore kontrapuntua ematen diete gehitzen dituzten prestakinei, hala nola oliba tortillari, legatz bat proventzako saltsan edo oilasko izterrak.
‎Oliba olioaren, ozpinaren eta gatzaren (edo beste gozagarri batzuen) nahastea etxetik eramanen da, kristalezko poto batean (ez plastikozko botila batean) ondo ontziratuta. Entsalada edo behar duten beste plater batzuk jatean onduko dira, nahasketa potean astindu ondoren. Plater kozinatuak.
2013
‎Eltzekariak, haragia eta arraina saltsarekin, saihestu beharreko adibide onak dira. Aparkatzeko beste plater batzuk dira, erosotasunagatik eta segurtasunagatik, gutxi prestatutako arrautza, etxeko maionesak edo arrain gordina edo erdi gordina dutenak. 3 Hozkailua saskia baino hobea.
‎FAOk planteatzen duen arazoa da marmokak arrainez elikatzen direla; horregatik, organismo horiek ugaritzeak arrantza baliabideak murriztea eragin dezake. Japonian, Korean edo Txinan marmoka kontsumoa nahiko ohikoa da, eta entsaladetan eta beste plater batzuetan laguntzeko erabiltzen dira batez ere. Marmokak uretan flotatzen dute, eta haien gorputza osatuta dago. Haien konposizioaren %95 baino gehiago ura dela kalkulatzen da, eta horrek azalduko luke haien gardentasuna.
‎Hori dela eta, «ukitu» horren ordez, gure jakitegietan eta jartzen dira ideia horiek. Eguneroko osagaiekin edo beste plater batzuetan erabilerrazak direnekin antzeko emaitza lortzea da helburua. Alkoholik gabeko desglasatuak.
‎Gisatu edo erregosian, oso garrantzitsua da haragizko piezak aukeratzen jakitea, samurrak eta zaporetsuak gera daitezen prestatzea eta soberakina beste plater batzuetarako aprobetxatzea.
2014
‎«Miniaturazko plater» askotan modan jarri zen, barrako pintxoaren eboluzioan. Batez ere foie grasarekin plantxan egindako errezetak laguntzeko erabiltzen hasi ziren, baina tipularen zapore gozoak beste plater batzuk ere azkar bereganatu zituen: barazkiak eta barazkiak, arrainak, itsaskiak eta haragia.
2015
‎Ekilore olioaren nutrizio ezaugarriak oliba olioak dituenaren antzekoak direnez, aurrezteko metodo ona da kontuan hartzea zer nolako errezetek behar izaten duten olio gehien (frijitu behar direnek, adibidez), eta ekilore olioa erabiltzea horiek prestatzeko, eta oliba olioak ematen duten zapore berezi hori beste plater batzuentzat uztea (entsaladak, txigorkiak...).
‎Zorionez, oso luze irauten dute, eta hori abantaila bat da, aurrerago jan baitaitezke, beste plater batzuetako osagai gisa eta postreak egiteko (adibidez, polboroi bizkotxo bat edo mazapan
‎Ingurumen eta ekonomia eragin hori saihesteko, hainbat aholku jarrai daitezke: fruta ondo garbitutako azalarekin jatea; soberakinak beste plater batzuk prestatzeko aprobetxatzea (zopak, arrautza beteak, kaneloiak, kroketak, enpanadillak…); erosketak ondo antolatzea eta elikagaien kontsumoa programatzea, hondatu ez daitezen; janariak táperrean gordetzea hozkailuan eta izozkailuan, bizitza luzatzeko, etab. 6 Birziklatu hondakinak Jakiak prestatzean sortzen diren materia organikoaren hondakinak konpostajearen gisako sistemen bid... Konpostajetik landareak eta uztak aberasteko edo kutsaduraren aurka borrokatzeko gai den materiala lortzen da.
‎Mugimendu erritmikoei esker, neurri batean propultsatu egin daitezke, baina itsas korronteetatik mugitzen dira. 6 Marmokak herrialde batzuetan jaten dira Japonian, Korean edo Txinan marmoka kontsumoa nahiko ohikoa da, batez ere, mokadutxoak eta entsalada entsaladetan eta beste plater batzuetan. Ikerketa batzuetan agertzen den bezala, gantz, gatz eta kaloria gutxi ditu.
2016
‎Sukaldean egindako beste plater batzuetan ere erabiltzen dira, gisatuetan, erregosietan eta tokian tokiko saltsa batzuetan (romeco delakoa, pestoa, picada), eta horrek ere argi erakusten du zer nolako balioa duten gastronomian.
2017
‎Moldeko ogia beste plater batzuk laguntzeko izaten da askotan, eta jateko prest dauden xerretan etorri ohi da.
‎Horretaz gain, hamar kontsumitzailetatik batek adierazi du ez dakiela soberakinei probetxua ateratzen gero erabiltzeko edo beste plater batzuk prestatzeko.
‎Castellóko la olla de la Plana; Morellako la olla de recapte, barazkiz, lekalez,, olla de cardet haragiz eta zezinez egindakoa; Alacantekoa, arrozarekin egin beharrean dilistekin prestatzen dena; ollica de verduras, giraboix de Xixona eta abar. Lapikoko horietan sobera geratzen den salda beste plater batzuk prestatzeko erabiltzen da.
‎Nolanahi ere, adin horietan fruitu lehorrak eman nahi izanez gero, aukera bat birrintzea da, Kataluniako Generalitateko «Lehen haurtzaroko elikadurarako gomendioak» gidak iradokitzen duenez. Ur edo olio pixka batekin nahastu daiteke, eta, horrela, gurin moduko bat prestatu ogia edo gailetak egiteko edo jogurtarekin, entsaladekin, zoparekin, saltsekin eta beste plater batzuekin nahastu. Fruitu lehorrekiko alergia, haurren artean ohikoenetakoa Fruitu lehorrak dira, bestalde, haurren elikadura alergietan gehien eragiten duten elikagaietako bat, arrautzek, behi esneak eta arrainak baino ez baitute gainditzen.
2018
‎Elvira Larqué Daza Nutrizioko Espainiako Elkarteko zuzendaritza batzordeko kideak esan duenez, «ernegatzaileak ez du gehiago jan behar, baina bere dietaren nutrizio kalitateaz arduratu behar du». Hotzetan, klimak eta tradizioak modu atseginagoan jaten dute jakiak, poteak eta beste plater batzuk. Hori dela eta, oreka lortzen saiatu behar da, haurdunari etapa honetako nutrizio beharrak betetzeko eta, aldi berean, gustura geratzeko eta gehiegizko pisua ez hartzeko.
‎Tradizioz, sagardogilearen hondoan edo familian joan, bazkaldu, kantatu eta edanarazi egiten da, sagarraren barrika bat ireki eta dastatu ahal izateko. Sagardotegi guztietan bazkaldu edo afaldu den menua ia ia berdina da, nahiz eta batzuetan beste plater batzuk ematen hasi diren, baina ez da ohikoa. Euskal sagardotegiko benetako menua bakailao tortilla, idi txuletoia edo behi txuleta da, eta, postrerako, Idiazabal gazta intxaurrekin eta irasagarrarekin.
‎Bai, bai arrautza, arraina, haragia edo gazta gehitzen badiogu, handitu egingo da nutrizio balioa eta kaloria kopurua. Beraz, astean behin orea hartzea gomendatzen du, txandaka beste plater batzuekin, adibidez, lekariekin eta arrozarekin. Asetzen duten eta gizentzen duten elikagaiak Gehien bere proteinen artean glutena da, eta horrek ematen dio elastikotasuna.
2019
‎Hauek dira ogia egiteko osagai klasikoak, gure eguneroko dietan era askotara erabil daitekeen oinarrizko elikagaia. Ogiak bere konposizioan beste osagai batzuk onartzen ditu, hala nola, baratxuria edo intxaurra; barazkiekin eta haragiekin konbina daiteke; eta beste plater batzuen osagai gisa ere balio du (kroketak, gazpatxoa…). Etxeko ogi ona egiteko, legamia erabil dezakegu edo ore ama egin.
‎«Aldendu» behar du, bere mantenugaiei ahalik eta probetxu handiena ateratzeko. Ateratzen den salda bakarrik hartzeko edo asteko beste plater batzuetan erabiltzeko aprobetxa daiteke. Brokolia entsaladan eta beste plater batzuk Gordinik jateko, entsaladetarako edo aperitiboetarako, urarekin garbitu nahi izanez gero, ezinbestekoa da ur hondarrak eta gainerako ezpurutasunak kentzea, eta, ondoren, lixiba edo ozpin tanta batzuekin desinfektatzea.
‎Ateratzen den salda bakarrik hartzeko edo asteko beste plater batzuetan erabiltzeko aprobetxa daiteke. Brokolia entsaladan eta beste plater batzuk Gordinik jateko, entsaladetarako edo aperitiboetarako, urarekin garbitu nahi izanez gero, ezinbestekoa da ur hondarrak eta gainerako ezpurutasunak kentzea, eta, ondoren, lixiba edo ozpin tanta batzuekin desinfektatzea. Azalorea edo aza ezagunagoa bada ere, brokoliak zerealak ere har ditzake, hala nola arroza, pasta, lasagna edo lekaleen gisatuak, babarrun zuriak bezala.
2021
‎haragi xerratuak eta xehatuak, pasta eta arroza. Zuzenean hozkailura edo izozkailura Beste plater batzuk aldez aurretik prestatzen baditugu, ahalik eta azkarren sartu behar ditugu hozkailuan (ez dira bi ordu baino gehiago pasatu behar giro tenperaturan). Hozkailuan edo izozkailuan sartu aurretik, tenperatura jaisteko modu erraz bat da zati txikitan zatitzea eta gainazal eta altuera txikiko altzairu herdoilgaitzezko ontzietan jartzea, noizean behin aldatuz.
2022
‎1 g gatz baino gutxiago 100 g ko. Aurrez prestatuak Pizzak, lasagna eta pastazko beste plater batzuk saltsekin, kitxeak, plater prestatuak, vending sandwichak, pastak, zopak eta gisatuak (ontziratuak edo ontziratuak). Guztira 10 g koipe baino gutxiago/ 100 g. 4 g gantz saturatu baino gutxiago/ 100 g. 10 g azukre baino gutxiago guztira/ 100 g. 1 g gatz baino gutxiago 100 g ko.
‎Tamainagatik, prezioagatik eta abarrengatik interesgarriena den kalabaza hautatu ondoren, egosketako likidoa zopa eta saldetarako aprobetxa daiteke, bitamina eta mineral ugari baititu. Kalabaza beste plater batzuen osagarri gisa ere erabil daiteke, hala nola haragia eta arraina; nahikoa da kalabaza zerrenda txikitan ebaki eta labean berotzea. Kanpora atera ondoren, gatz pixka batekin zerbitzatu.
2023
‎Gerezia rubí gastronomikoa da. Kolore bizia, delikatua eta deigarria du, eta, askotan, fruta horrek apaingarri gisa jokatzen du, postreak eta beste plater batzuk apaintzeko erabiltzen baita. Baina, gainera, gereziak propietate nutrizional interesgarriak ditu:
‎Eta, gainera, udan boladan dago. Aranak horiak, gorriak, beltzak, berdeak… Horiek gozatzeko, postre gisa jan daiteke, edo beste plater batzuen osagai nagusi gisa erabili. Zer erabilera gastronomiko eman dakieke hilabete hauetan duten ugaritasuna aprobetxatzeko?
‎Kakiak oso gozoak eta samurrak dira, eta oso gozoak dira naturalean, baita postre krematsuak egiteko ere, hala nola izozkiak, irabiakiak edo erraz prestatzeko moussea. Granadak (etxeko leku freskoetan ondo kontserbatzen den frutak) aukera gastronomiko ugari eskaintzen ditu, beste plater batzuen dekorazioa barne. Oso ondo geratzen da entsaladetan (letxuga eta endibiekin, adibidez), mazedonietan edo gosaltzeko, xerra txikitan moztutako bananoarekin eta gainetik mitxoleta hazi gutxi batzuekin konbinatuta.
‎lurruna, errea, frijitua, erregosia, irakina edo gainerrea. Beste plater batzuei laguntzeko erabil daiteke, hala nola lekaleei, arrozari edo barazki menestrari. Gainera, erregosia, papillote edo salteatu laburra oso egokiak dira egosteko; ehundura irmoak nahi izanez gero, 10 minutu aski dira; samurra uzteko eta lima kolore polita galtzeko, 20 minutu dira.
‎Piper beteak aukera klasikoa eta oso lagundua dira, eta merezi du prestatzea. Saltsa duten beste plater batzuekin gertatzen den bezala, aberatsagoak dira egun batetik bestera prestatzen badira. Ezaugarri hori oso interesgarria da festak sukaldean korrika egin gabe gozatzeko.
‎➡️ Platera amaitzeko, perrexil pixka bat bota. Beste plater batzuei laguntzeko ere balio du, eta oso erabilgarria da orburuaren eta zerben ordez; egosi ondoren, muskuiluekin, otarrainxkekin eta txirlekin egin daiteke, saltsa berdearekin, adibidez. Bestalde, oso egokia da arrain mota guztiak laguntzeko, edo nahaskiak eta tortilla egiteko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia