Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 17

2002
‎Elikadurari dagokionez, kanpinak, bungalow erregimenean, dendan edo karabanan, etxean jarraitzen den elikadura mota berari eusteko aukera ematen du. Hori horrela da erabiltzaileak urtean zehar jaten dituen elikagaiak ostatuan bertan prestatzen baditu. Otorduetako oreka lortzeko, asteko menuak etxean jarraitzen diren jarraibideekin antolatu behar dira.
2003
‎Europako testuingurua Salmonella eta Campylobacter patogenorik ohikoenak dira herrialde garatuetan Datu epidemiologikoek antzeko emaitzak ematen dituzte Europako herrialde gehienetan, bai kontinentearen iparraldekoak, bai mediterranear arrokoak. Hala ere, herrialde bakoitzeko buletin epidemiologikoak xehetasunez aztertuz gero, bertan prestatzen diren elikagaien egoera higieniko sanitarioari buruzko ondorioak atera daitezke. Hala ere, gogoratu behar da herrialde guztiek ez dutela datu epidemiologikoak biltzeko sistema bera, eta sistema horren eraginkortasuna desberdina izan daitekeela; beraz, datuak kontuz konparatu behar dira.
‎Prestatzeko, arrautzak irakiten dagoen ur pixka batekin eta gatz pixka batekin sartu, eta irakiten eduki 2 ½ – 3 minutuz. Horrela, zuringoa erdi likidotuta geratzen da eta gorringo likidoa.Arrautza horiek unean bertan prestatu eta kontsumitu behar dira. Arrautza molletak edo bigunak:
2009
‎Egoitzen% 90etan, han bertan prestatzen dituzte menuak (gainerakoek catering enpresak kontratatzen dituzte), eta% 96k egokitu egiten dituzte egoiliarren osasun beharretara.
2010
‎Etxeko sukaldean, lana hainbat etapatan bana daiteke, produktua erosten denetik kontsumitzen den arte, eta “puntu kritikoak” ezar daitezke, kontsumitzaileak elikagaien kalitatearen eta segurtasunaren arduradun gisa kontrola dezakeen egoerak hautemateko, horrela arrisku maila baloratu eta neurri egokiak hartzeko. Elikadura segurtasuneko autotest a sukaldean Test baten bidez, sukaldea eta bertan prestatzen diren elikagaiak seguruak diren jakin daiteke. 0tik 10era bitarteko galderak baloratu behar dira, galderen baieztapen mailaren arabera, 0 “erabat ez” baita eta 10 “bai”:
2011
‎Zentrorik gehienetan(% 69), han bertan prestatzen dituzte otorduak, eta catering zerbitzua, berriz,% 29k erabiltzen dute.
‎Guk aztertu ditgunen artean, bost ikastetxetatik batek eskolan bertan prestatzen du, baina gero eta ohikoagoa da catering zerbitzuetara jotzea: 2008an% 47k egiten zuten hori, eta gaur egun,% 70ek.
‎Emaitzei erreparatuta, antzematen dira alde batzuk: otorduak eskolan bertan prestatzen dituzten ikastetxeek emaitza onargarria atera dute (orain 3 urte bezalaxe), cateringen esku uzten dutenak onargarriaren eta onaren artean ibili dira.
‎Kalitate handiagoko produktua da? Arrain freskotzat hartzen da arrantzatzen den egunean bertan prestatzen den arraina, denbora gehiago pasatzen bada hondatzen hasten baita. Puntu horretara iritsita, arraina izoztu egiten da harrapatu duten egunean.
‎Horrela, zuringoa erdi likidotuta geratzen da, eta gorringoa, likidoa. Arrautza horiek unean bertan prestatu eta kontsumitu behar dira. Zerbitzatzeko, koilaratxo bat eta postreko aizto bat erabiltzen dira, eta arrautza oskolaren goiko aldea hausten da.
2012
‎Baina, gainera, bertsiorik sendoena eta, aldi berean, tradizionalena egin nahi bada, ogi mamiko ogia, baratxuri frijitua eta birrindua, azafrai txigortua eta arrautza gordina duten pilotak egin behar dira, nahasketa horri lotuta, eta gainerako osagaiekin oratu. Bolatxo batzuk sortzen dira albondiga estiloan, eta eltzekarian bertan prestatuko dira azken bost minutuak. Lagun bakoitzeko albondiga bat, bakailao zati bat eta garbantzuak espinakekin.
‎Kanapeak, kroketak, haragi eta arrain pastelak, tortillak, tartaletak, iberikoak eta pateak 18 euro inguru kostatzen dira pertsonako, zerbitzari zerbitzurik gabe. Gonbidatuak gutxi direnean edo hurbileneko ahaideak direnean, aukera ekonomikoena etxean bertan prestatutako bazkaria edo askari informala antolatzea da, aperitibo gozo eta gaziekin, plater nagusi batekin eta tarta batekin. Kasu horretan, gehienez ere 150 euro ordainduko dira.
‎ama ezkongabeak, kide guztiak dituzten familiak edo, gutxienez, familiaburu langabeak, lanik egin ezin duten gaixoak, etxebizitza gabeko edo familiaren laguntzarik gabeko familia ugariak, etxerik gabeko pertsonak edo laguntzarik ez duten atzerritarrak. Caritasko sustapen ibilbideen onuradunen artean ere hautatzen dira, “autonomia ekonomikoa lortzeko tresnak ematen zaizkie eta bertan prestatzen dira”. Oraingoz, ekimen hori Albaceteko probintzian jarri da abian zuzenean kudeatzen da Almansa, Caudete, Hellin, La Roda eta Villarrobledoko bulegoetan–, eta familia onuradun guztiak lurralde horretan bizi dira.
2014
‎arrain gailetak Etxeko gailetak, arrain txakurrentzat, omega 3 iturri osasungarri bat dira, eta, horrekin, kandelak saritzen dira Txakurrentzako etxeko galletak era dibertigarri eta osasungarrian daude, lagun iletsuak saritzeko. Gainera, etxean bertan prestatzen direnez, osagaien osagaiak kontrola daitezke, eta ez da komeni txakurrarekin alergia edo intolerantzia sor dezaketen substantziak eranstea. Oraingoan, txakurrentzako etxeko galletak nola prestatu azalduko dugu.
2021
‎Horien artean dago berehalako kafe deskafeinatua. Kafeinarik ez izateaz gain, unean bertan prestatzen da, ur edo esne beroa erantsiz. Eta antzeko zerbait esan daiteke arroz sancochatu edo lurrunduaz, “arroz distiratsua” izenaz ezagunagoa dena, hainbat abantaila dituena, hala nola arroz zuria baino nutrizio osaera hobea eta egosketan portaera jakin bat (solte geratzen da eta ez da pasatzen).
‎Platerak aurrez prestatzea oso ideia ona da egun horietan hobeto antolatzeko, baina modu egokian egiten ez bada, janariak intoxikatzeko arriskua areagotu egin daiteke. Unean bertan Prestatu gabeko animalia jatorriko elikagaiak, hala nola arrautza gordinarekin egindako platerak (maionesak edo kremak), tartak edo kevitxeak, marinatuak barne, oso galkorrak dira, eta unean bertan prestatu behar dira. Gauza bera gertatzen da plater prestatu batzuekin:
‎Platerak aurrez prestatzea oso ideia ona da egun horietan hobeto antolatzeko, baina modu egokian egiten ez bada, janariak intoxikatzeko arriskua areagotu egin daiteke. Unean bertan Prestatu gabeko animalia jatorriko elikagaiak, hala nola arrautza gordinarekin egindako platerak (maionesak edo kremak), tartak edo kevitxeak, marinatuak barne, oso galkorrak dira, eta unean bertan prestatu behar dira. Gauza bera gertatzen da plater prestatu batzuekin:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia