2008
|
|
LPEEk munduko petrolio ekoizpenaren %40 inguru kontrolatzen du, eta Saudi Arabia da
|
bertako
ekoizle nagusia: 9,5 milioi upel egunean, LPEEko herrialdeek ekoizten dutenen %29, 1.
|
|
Dena den, lehengo menuekin segituta ere, elikagai ekologikoak erabiltzen dituzte, ahal duten neurrian eta euren beharren arabera. «Barazkiak, arrautzak, esnea, laboreak eta abar kalitate onekoak direla ikusi, eta gero eta janari gehiago eskatzen dute, eta, pixkanaka bada ere, eskaera zabaltzen joatea oso garrantzitsua da, batez ere horrek
|
bertako
ekoizleen sarea indartzea baldin badakar».
|
|
Elkartearen arabera, 75 saltzailek baino gehiagok babestu dute dagoeneko ekimena. Janari dendak dituztenei, berriz, aholkatu die
|
bertako
ekoizleekin elkarlanean aritzeko. Azkenik, etxerako ekipamenduak saltzen dituzten dendetan aritzeko kualifikatutako langile gutxi dagoela azaldu du Campok.
|
2009
|
|
Kate handiek haragia Errumaniatik ekarri dute; barazkiak, Afrikatik; arrainak, Indiako Ozeanotik; esnekiak, ez dakigu zehatz mehatz nondik, eta ura ere, saltokitik milaka kilometrora dagoen iturri batetik. Ezin eutsizko eredu bati jarraituta,
|
bertako
ekoizle eta bertako dendariak ere desagertzeko zorian jarri dituzte. Orain, baina, kanpaina batekin datoz eta zera sinetsarazi nahi digute:
|
2012
|
|
Jon Maia eta Eneko Lazkoz bertsolariek saioa eskainiko dute merendu bitartean.
|
Bertako
ekoizleei esker osatuko dute otordua. Izan ere, Sakanako gazta eta txistor ekoizleek emandakoak izango dira mahai gainean egongo diren jakiak.
|
2015
|
|
Gaur egun, zazpi enpresak kudeatzen dituzte hiru herrialdeetako eskola publiko guztietako jantokiak.Langileen egoera hobetzea, tokian tokiko produktuak lehenestea, osasuna zein ingurumena errespetatzea eta antzeko irizpideak erabiltzea ere aintzat hartzen dute eragileek. EHNE Bizkaiaren ordezkari Alazne Intxauspek esan duenez, «jantokiak hornitzeko
|
bertako
ekoizleekin batera lan egiteak tokian tokiko ekonomia garatzen laguntzen du».
|
2020
|
|
«Ehun osagaitik gora behar ditugu eskaintzen ditugun plater guztiak osatzeko. Gu saiatzen gara
|
bertako
ekoizleen produktu batzuk behintzat erabiltzen, esaterako onddoak edo boilurrak». Arrainaren kasuan, ordea, Euskal Herriko portuetako jeneroarekin egiten dute lan.
|
2022
|
|
Horretarako,
|
bertako
ekoizleekin eta produktuekin egiten dute lan, bertatik eta bertara. «Oso garrantzitsua iruditzen zaigu produktua ekoitzi duenaren irizpideak jakitea».
|
|
Korrika abiatzerako, ondo girotuta izango dira Amurrioko kaleak, dena den. 10:00etan txupinazoa botako dute, eta, ondoren, txistulariak, Korrika txikia,
|
bertako
ekoizleen eta sortzaileen azoka, eta beste izango dira, baita Aiaraldea hedabidearen zuzeneko emanaldia ere. Eguerdian parrillada egingo dute.
|
|
«Koronabirusarekin ikusi dugu zer muga dauden, eta orain Ukrainako gerrarekin ere bai», gogoratu du Hendaia Koopeko Etxebarriak. «Baina guk
|
bertako
ekoizleekin lan egiten dugunez, ziurtatua dugu produktua, eta balio indibidualistak saihesten ditugu». Hain zuzen, Etxebarriak uste du jendea elikagai erresilientziaren garrantziaz ohartu dela une horietan, eta, beraz, elikadura burujabetzarako bidean jarria du etorkizuna.
|