2002
|
|
Txostenaren ondorio nagusien artean, nabarmentzekoa da Espainiako kontsumitzaileen %58k merkatuan agertzen diren kontsumo handiko produktu berriak baloratzen dituela; hala ere, %40k uste du berritasun gisa aurkezten diren artikulu gehienak aurkezpenean edo formatuan egindako aldaketak direla. Aecoc eko zuzendari nagusi José María Bonmatiren arabera, egungo kontsumitzaileak ezinbestekotzat jotzen du produktu
|
berriak
elikagaien segurtasunarekin eta kalitatearekin zerikusia duten kontzeptuekin lotuta egotea. Alde horretatik, Bonmartik azaldu du inkestatutakoen% 40k lehentasunezkotzat jotzen duela produktu berriak osasungarriagoak izatea, haien osagaiek osasunari mesede egitea(% 34) eta iraunkorrak izatea(% 39).
|
|
Kontsumitzaileen osasuna babestea, administrazio publikoaren betebehar nagusia Kontsumitzaileen osasuna eta segurtasuna babestea Administrazio Publikoaren betebehar nagusietako bat da, bereziki kontsumoaren eta osasun publikoaren arloan eskumenak dituztenena. Araudi
|
berrienak
elikagaien segurtasunaren gaineko erantzukizun nagusia elikagaien enpresaren ustiatzaileari ematen dion arren, ezin dugu ahaztu estatu kideek eta Europar Batasunak berak erantzukizun handia dutela herritarrek kontsumitzen dituzten elikagaien kaltegabetasunari eta kontsumitzeko gaitasunari buruzko kontrol publikoari dagokionez. Herritarren eta kontsumitzaileen babesa handia izan behar da babes gabezia handiena duten kasuetan.
|
2003
|
|
Ekimen horrek bat egiten du Espainian indarrean dauden elikadura segurtasuneko estandarrekin, Neiraren arabera oso altuak baitira. “Marka
|
berria
elikagaien segurtasunaren puzzlearen barruko tresna bat izango da, enpresek gida hobeak izan ditzaten lagunduko duena”, adierazi zuen adituak. Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziako lehendakariak eta AINIAko zuzendariak onartu zuten SALek aukera emango diela enpresei beren produktuak bereizteko eta merkatuan lehiarako abantaila lortzeko.
|
|
Bigarren urteurrena bete ondoren, eta astero jasotzen duten ia 14.000 harpidedunekin, consumaseguridad.com ek zabaldu egin du bere apustua, eduki berriekin eta formatu berri batekin, pilatutako informazioa eskuratzeko aukera eman nahi baitu – 3.000 artikulu, artikulu berezi eta orain arte argitaratutako berriak. Eduki
|
berriek
elikagaien segurtasunaren kontzeptua alderdi ukiezinago batera zabaltzen dute, hots, elikagaiekiko konfiantzara. Formatu berriak, berriz, kontsultan ordena eta zehaztasun handiagoa sartzeaz gain, irudi atseginagoa eta erakargarriagoa eskaini nahi du, Internetek azken urteotan finkatu dituen proposamen grafikoekin bat datorrena.
|
|
Bulego
|
berriak
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren eta beste herrialde batzuetako agentzien arteko bitartekari gisa jardungo du, eta bere gain hartzen du elikagaien trazabilitatea, kontsumitzaileengana iristen diren elikagaien kalitatea eta segurtasuna bermatzeko aukera emango duten elikagaien kontrol sistema berrien pean. Halaber, Codex Alimentarius en antzeko animalientzako elikadura kode bat biltzea aurreikusi da.
|
2008
|
|
Teknologia
|
berriak
elikagaien segurtasunak etorkizunean izan dituen faktoreetako bat dira
|
2010
|
|
Gainera, Espainiako Gobernuak nabarmendu zuen lehen aldiz jasotzen direla Espainiako lege batean elikadura ohitura osasungarriak sustatzearekin eta obesitateagatiko bereizkeria debekatzearekin lotutako alderdiak. Testu
|
berriak
elikagaien segurtasunarekin zerikusia duten alderdiak (patogenorik edo kutsatzailerik ez duten elikagaiak) ez ezik, gaixotasunen prebentzioan eragina duten elikadura ohitura osasungarriak ere jasotzen ditu. Halaber, koordinaziorako mekanismoak ematen dizkio Espainiako Estatuari, Europako araudiak hainbat autonomia erkidegotan eraginkortasunez aplika daitezen; izan ere, autonomia erkidegoek eskumena dute elikagaien kontrol ofizialean.
|
2011
|
|
Gainera, industriek erregistroak izan dituzte, agintariek erraz egiazta dezaten trans gantz azidoen edukia. Elikagaien zaintza Lege
|
berriak
elikagaien segurtasunaren zaintza koordinatu eta metodologia analitikoaren gaineko ikerketak lagundu nahi ditu. Neurriak askoz zorrotzagoak izan dira eskolan, hemendik aurrera beharrezkoa izango baita profesional akreditatu bat izatea eskolako menuak ikuskatzeko.
|
2012
|
|
Fagoak, aplikazio
|
berriak
elikagaien segurtasunean
|
2022
|
|
Batzuk, orain dela gutxi arte, ez ziren existitzen; beste batzuk bai, baina salmenta eta kontsumoa ez zeuden baimenduta Espainian. Izan ere, merkatura atera aurretik elikagai
|
berria
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) aztertu eta onartu egin behar du. Horixe gertatu da intsektu batzuekin, haien kontsumoa ohikoa baita munduko beste leku batzuetan, baina berria gure inguruan.
|