Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2005
‎Ardo horiek, funtsean, haritzezko zurezko ontzietan denbora gehiago edo gutxiago egotearen ondoriozko ezaugarrietan bereizten dira. Uzta jakin batzuetako ardoek beren ezaugarri organoleptikoen multzoan harmonia lortu dutenean eta ardoa egin ondoren aberastasun aromatiko egokia lortzen dutenean eta zahartze prozesu luzea behar ez dutenean, ardo beltz gazteak sortuko dituzte. Potentzial fisikokimiko eta organoleptiko handia dutenean eta haritz egurraren zahartze prozesu luze samar baten bidez kualitatiboki hobetzeko gai direnean, zahartze prozesua duten ardo beltzak sortuko dituzte.
‎Horrek esan nahi du iraganak daudela edo oraindik osatu gabe daudela. Tipulek beren ezaugarri organoleptiko eta nutrizional guztiak egoera onean izateko, nahikoa da leku lehor eta fresko batean gordetzea. Hala ere, moztu ondoren, film plastiko batekin bildu eta hozkailuan gorde behar dira.
2008
‎Ura galtzen joatea da kontua, baina beren ezaugarri organoleptikoak (usaia, kolorea) galdu gabe, eta hori lortzeko, lehortegietan uzten dituzte: harrizko eraikinak izaten dira, bost metro garai, eta sabaian, makal habez egindako egitura bat edukitzen dute, zumez elkarri lotuta.
2009
‎Behar horren ondorioz, araudi berri bat onartu da EBn, elikagaiekin kontaktuan jartzeko material eta objektu plastikoei buruzko Europako zuzentaraua gure legeriari eransten diona. Materialek ez diote elikagaiari eman behar beren ezaugarri organoleptikoak aldatzen dituen eta kontsumitzailearen osasunari kalte egiten dion substantzia arrarorik. 103/ 2009 Errege Dekretuak ezarritako ohar berriek ontzi mota hau fabrikatzeko baimendutako substantzien zerrenda bat dute.
‎Teknika honen bidez, beren ezaugarri organoleptikoengatik oso preziatuak diren" fantasiazko" elikagaiak lortzen dira, hala nola mila eta forma bateko gozoki eta galletak.
‎Gainera, jarduera hori bateragarria da produktuak hobetzeko beste aplikazio batzuekin, hala nola nahasketa, egostea edo pastatzea. Teknika honen bidez, beren ezaugarri organoleptikoengatik oso preziatuak diren fantasiazko elikagaiak lortzen dira, hala nola gozokiak, gozokiak, milako galletak eta forma edo zereal bat. Prozesu hori egiteko, almidoia, osagai nagusia, eta azken produktuari usaina, kolorea edo zaporea emateko erabiltzen diren gainerako elikagaiak hartzen dira abiapuntutzat.
2010
‎Udaberriaren amaieran eta udaren hasieran gertatzen da hori; horregatik, maiatzean hasten da gereziak jateko denboraldi naturala. Aldi horretan, fruta horiek beren ezaugarri organoleptiko maximoak lortzen dituzte, eta testura leun eta irmoan islatzen dira. Horrez gain, mantenugai gehiago pilatzen dira, besteak beste, konposatu antioxidatzaileak, azido folikoa eta potasioa bezalako bitaminak.
2011
‎Kutsadurarik gerta ez dadin, makinetan eta instalazioetan higiene baldintza batzuk bete behar dira, bai eta manipulatzeko jarraibide zehatz batzuk ere, une oro berrikusten direnak. Tenperatura baxuetan lan egiteak aukera ematen du elikagaiek beren ezaugarri organoleptiko eta nutrizional guztiak mantentzeko eta alterazioak edo oxidazioak saihesteko. Hutsa aplikatu ahal izateko, elikagaiek hilda egon behar dute ikuspuntu fisiologikotik, batez ere itsaskiak.
2016
‎produktu gordinen zein kozinatuen luzapenak. Baina elikagaiek beren ezaugarri organoleptiko guztiak (kolorea, zaporea eta usaina) izan ditzaten, elikagaiak izozteko prozesuak zenbait arau eta jarraibide bete behar ditu. Horietako bat denbora da:
2021
‎Pizza bana dago pertsona bakoitzarentzat. Pizza bat aukeratzeko, irakurri etiketa Pizzaren osagaiek, beren ezaugarri organoleptikoak —zaporea, aroma edo testura— zehazteaz gain, eragin erabakigarria dute beste alderdi batzuetan ere, hala nola prezioan edo nutrizio osaeran. Hain zuzen, alde handiak daude marka eta barietate desberdinen artean; beraz, oso garrantzitsua da etiketak arretaz irakurtzea hautaketa egokia egiteko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia