2005
|
|
Fenomeno horri “partzialtasun optimista” esaten zaio, eta ondorio praktiko garrantzitsuak ditu osasunean eta elikadura aldaketa sustatzeko; izan ere, gizabanakoak beren portaeraz ohartzea ez da aldaketa hori egiteko motibazio falta. Eufic en aburuz, informazio gehiago behar da pertsonek
|
beren
elikadura ohiturak nola konparatzen dituzten jakiteko, eta horrek elikagaien kontsumoa eta kontsumo hori zehazten duten faktoreak hobeto ulertzen lagunduko luke, bai eta elikaduraren arloko hezkuntza ekintzak hobetzeko ideiak ematen ere. Aldaketaren beharra onartu ondoren, elikadura erregimen osasungarriagoa izateko oztopo nagusietako bat lehentasun pertsonalak dira.
|
|
Borondatezko kontsumoaren egoera horrek mugatu egiten du elikadura ohiturak aldatzeko aukera, eta sentsibilizazioari dagokionez esku hartze askoz garrantzitsuagoak eskatzen ditu; izan ere, gizabanakoak beren portaeraz konturatzen ez badira, aldaketa hori egiteko motibazio falta dago. Pertsonek
|
beren
elikadura ohiturak konparatzeko moduari buruzko informazio gehiago izateak elikagaien kontsumoa eta hori zehazten duten faktoreak hobeto ulertzen lagunduko du, eta elikaduraren arloko hezkuntza ekintzak hobetzeko ideiak emango ditu. Nola aldatu elikadura ohiturak?
|
|
Azterketa horren emaitzen arabera, narriadura kognitiboaren tasa %10 murriztu daiteke arraina edo itsaskia astean behin baino gehiagotan kontsumitzen duten pertsonen artean, eta itsasoaren emaitzak ia inoiz probatzen ez dituztenen aldean. Antzeko ondorio batera iritsi zen Frantziako azterlan bat ere, 68 urtetik gorako 1.670 gizabanakorekin egina,
|
beren
elikadura ohiturei buruz galdezka. Astean behin behintzat (ez egunero) arraina jaten zuen taldeak erregistratu zituen zahartzaroko dementzia tasa txikienak, eta ebaluatzaileek omega gantz azido polisaturatugabeak iktusaren aurrean babesteko esleitu zituzten.
|
2007
|
|
Sendagileen iritziz, Osasun Ministerioa “lanean ari da” Espainian, obesitate arazo handienak dituen Europako Batasuneko (EB) bigarren herrialdean, elikadura ohiturak hobetzeko, baina uste dute beharrezkoa dela “konpromisoa” hartzea Nutrizio eta Osasun Alegazioen Europako Erregelamenduan jasotako neurriekin; izan ere, Erregelamendu horretan, obesitatearen aurka borrokatzeko neurriak proposatzen dira, bai eta “elikagaiak arautu, kontrolatu eta debekatzea” ere. Rodríguez Sendínen aburuz, elikagaiei buruzko “publizitate engainagarria” deritzonaren arrazoi nagusietako bat da espainiarrek —batez ere erosteko ahalmen txikia duten pertsonek, haurrek eta nerabeek, iragarki horien eraginez kaltetuta daudenek—
|
beren
elikadura ohiturak aldatu eta gizentasuna izatea. Arazo hori osasun kostuen %8ra iristen da, eta Europan saihestezinak diren 400.000 haurren heriotza kasuen %60 eragiten du.
|
2008
|
|
Bilobei ematen dieten arretak eta zainketak, batzuetan, jatorduak ere hartzen ditu. Batzuetan, gosaria edo askaria prestatzen diete, eta horrek eragin handia du
|
beren
elikadura ohituretan. Aitona amonek lan neketsua hartzen dute, baina, sarritan, txikien nahiak eta nahiak menderatzea leporatzen zaie.
|
2011
|
|
Herritar gehienak gai dira dieta osasungarria zertan datzan zehazteko, baita
|
beren
elikadura ohiturak hobetu liratekeela ohartzeko ere. Hala ere, ez dute ezer egiten horretarako.
|
|
baloratu da ea zentroek bezeroari azterketa fisikorik egiten zioten edo egiten zioten (arteria maila, pisua, altuera, perimetroak eta gorputzeko gantza neurtzea), ea bere aurrekari patologikoez galdetzen zioten (norberaren eta familiaren osasun arazoak) eta ea medikamenturen bat hartzen zuen. Halaber, baloratu da ea
|
beren
elikadura ohiturei, gogo aldarteari eta bizimoduari buruz (ariketa fisikoa, alkoholaren kontsumoa, tabakoa, etab.) interesik ote zuten. ).
|