Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 75

2002
‎Frantziako" foie gras" en ekoizleek beren ekoizpena arautzeko neurri batzuk aurkeztu dituzte. Erabaki nagusietako bat da 2003an ekoitzi beharreko kantitateak %5 murriztea, 2001eko eta 2002ko batez bestekoarekin alderatuta.
2003
‎Horren ondorioz, barne merkatuaasetzen zenean nazioartera jotzerakoan alde handia zegoenez barneko eta kanpokoprezio horien artean, barneko merkatua hobesten zen. Joera hori aldatzeko eta Iparraldean etengabe hazten ari zen produkzio ahalmenari irteera emateko asmoz, beren ekoizpena esportatzen zuten nekazariei diruz laguntzea erabaki zen eta barnekoprezioak zekarren maila bermatzen zen. Jokabide horiek hasiera hasieratik GATThitzarmenetik salbuetsi eta onartu ziren, eta horretarako jartzen zitzaien muga bakarra laguntza horiei esker lortutako merkatuaren zatia arrazoizkoa izatea zen.
‎Merkaturatze segurua eta informatua Material eta objektu plastikoek, elikagaiekin kontaktuan jartzera bideratuta daudenean, indarrean dauden legezko xedapenekin (baimendutako edo baimendutako substantziak eta migrazio mugak, besteak beste) bat datozela ziurtatzen duen idatzizko adierazpena izan dute txikizkako salmentarako ez diren merkaturatze faseetan. Horrelako produktuen hartzaileek, beraz, eskatu egin dute, beren ekoizpen prozesurako eskuratzen dituzten material edo substantzien gaineko egiaztapenik edo kontrolik ezagatik erantzukizun partekaturik ez izateko. Hala ere, arestian xedatutakotik kanpo geratzen dira, beren izaeragatik, elikagaiekin edo elikagaiekin kontaktuan erabiltzen diren material eta objektu plastikoak.
2004
‎Enpresak (Premier Brands, Sainsbury' s, Littlewoods, Bodyshop, Incom Data Service, Price Waterhouse, etab.), Gobernuz Kanpoko Erakundeak [Oxfam, Christian Aid, CAFDD, WorldDevelopment Movement (WDM), etab.] eta sindikatuak (TUC UK, ICFTU, ITS, IUF, etab.) biltzenditu. Hasieran Ingalaterrako txikizkari handiak eta marka ingelesak beren ekoizpen lerroetako lanbaldintzen gaineko erantzukizuna bere gain har zezaten, nazioarteko lan antolaketaren araudietanoinarritutako jokabide kodeak garatu eta begirale independenteen bidez inplementatzeko kanpainakbultzatu zituzten. Gaur egun, enpresa, GKE eta sindikatuen arteko hitzarmen horrek, hots, Merkataritza etikorako ekimenak, lan praktikei buruzko kodeen inplementazio egokiak identifikatu etabultzatzen ditu.
‎Kezka zenbait sektoretan ezarri da, batez ere lehen mailako ekoizpenean. Izan ere, kasu jakin batzuetan, jada ez dira gai izan denbora tarte labur horretan betetzeko, eta badakite zein erantzukizun hartzen duten gainerako kateek beren ekoizpena, banaketa edo komertzializazioa arau betekizun berri horietara egokitzeko neurriak hartu dituztenean. Erkidegoko arauak elikagaien sektoreko enpresa guztiei eragingo die, pentsu ekoizleei barne.
2006
‎Europako Batzordeak nekazaritzako laboreak biltzeko aurtengo aurreikuspena argitaratu du. Europako Batasunean zerealen, pataten, ekilorearen eta azukre erremolatxaren guztizko kopuruak murriztea aurreikusten du, baina Espainiari buruzko datuak joera orokorretik aldentzen dira, eta erakusten dute beren ekoizpenaren emaitzak mantendu edo are hobetu egingo direla iazkoarekiko. Ikerketa Zentro Bateratuak (JRC Zuzendaritza Nagusia) egindako azterketaren arabera, 2006ko kanpainan laboreak gutxituz joango dira, aurreko urtearekin alderatuta.
2007
‎Adituen ustez, Eraikuntzaren Kode Tekniko (EKT) berriak ekar ditzakeen hobekuntzak izango dira, eta zerbitzuen energia kontsumoaren zati handi bat eraikinaren edo lokalaren egiturari lotuta dagoela gogorarazi dute. Errentagarritasuna Energia berriztagarriei buruzko dekretuak %7ko errentagarritasuna bermatzen die banaketa enpresei beren ekoizpena lagatzea erabakitzen duten instalazio eoliko eta hidraulikoei, eta %5etik %9ra bitartean energia elektrikoaren ekoizpen merkatuan parte hartzen badute. “Errege Dekretu honen helburua da hain helduak ez diren teknologien (adibidez, biomasa eta eguzki energia termikoa) ordainketa hobetzea, Energia Berriztagarrien Planaren helburuak eta Espainiak Europar Batasunean hartutako helburuak lortzeko”, dio Industria Ministerioak.
‎Bizitza baliagarriaren amaieran, zur hondakinak beste zur industria batzuetarako lehengai gisa sar daitezke berriro (ezpalak, zerrautsa…). Gaur egun, sektoreko enpresek duten erronka nagusietako bat beren ekoizpena baso eta landaketetan egindako kudeaketa egokia bermatzen duten berme zigiluen bidez ziurtatzea da. Zigilu horien barruan sartzen da baso produktuaren jarraipena egitea manipulazio prozesuan zehar eta azken banaketan.
2008
‎Kloroaren industriaren erantzuna ANEK Greenpeaceren txosteneko datuak eta baieztapenak gezurtatu ditu. Ekoizleek beren ekoizpen jarduerak ingurumenean duen eragina onartzen badute ere, “ekoizpen zentroek dituzten teknologia modernoen bidez neurtzen eta minimizatzen da”. Imagen:
2009
‎Gizarteak, oro har, gero eta garbiago dauka ingurumena eta bizitza kalitatea uztarturik daudela. Enpresak ere horretaz ohartu dira eta horregatik gero eta enpresa gehiagok hartzen dituzte kontuan ingurumen ondorioak beren ekoizpen prozesuetan.
‎Eskaintza agregatuaren kurbak hauxe adierazten du: salneurri maila bakoitzean, enpresak beraien ekoizpenak saltzeko prest dauden puntu guztiak.
‎Eskulturez eta margolanez gain, urregintzako hainbat pieza daude bigarren atalean. Dekorazio arteei ere tartea egin zieten beren ekoizpenean Aragoin jardun zuten artistek. Mortek ez dauka zalantzarik:
‎Larresoroko Bipia artisautza kontserbategiak gaur eta bihar bestaren aitzin dasta modukoa antolatuko du. Bere kontserbategiko ateak irekiz eta bisitaraziz, beren ekoizpenen berri emanen dute, bereziki piperrarekin egiten duten purea. Piperraren historiaren berri jakiteko informazioa ere hor izanen du bisitariak.
‎Zientzia eta teknologia gizarte aldaketaren eragile bilakatu dira, eta baita beraz garrantzi handiko auzi publiko eta politiko ere. Beren ekoizpenek (ezagupenak, artefaktuak) eragin itzela dute eguneroko bizitzan; horrenbestez, historian inoiz baino indar handiagoz, zientziarekin modu batera edo bestera lotutako auziak esparru pribatu zein publikoan ezagutu, baloratu, babestu edo eztabaidatzera bultzatzen du gizartea.
‎Esparru horren aztergai orokorra Z&Tren gizarte dimentsioa da, bai horien aurrekari eta baldintzapenei, bai ingurumen eta gizarte ondorioei dagokienez (sarrera eta berrikuspen historiko baterako, ikus Gonzalez Garda, Lopez Cerezo & Lujan 1996). Z&T ez dira ulertzen, ikusmolde horretatik, objektibotasuna bermatzen duen metodo unibertsal bati esker barne logika hutsari jarraitzen dien prozesu autonomo gisa, gizarte prozesu gisa baizik, beren ekoizpenak sortu eta finkatzerakoan osagai ez epistemikoek eginkizun garrantzitsua betetzen baitute: egun ezin dira inola ere Z&T debate etiko, politiko eta kulturaletik bereizi, ohiko ikuskeraren mugak gainditzen dituen zientziaren ikusmolde batetik begira.
2010
‎Aztertu litzateke kasu bakoitzean hizkuntza nagusiko zein gutxituko ondasunen eskariak nolakoak diren, batez ere beren zurruntasun mailari dagokionean. Dena den, euskara gaztelera kasuan ez dirudi oso arraroa euskarazko eskaria askoz ere zurrunagoa4 izatea, 6 irudian agertu dugun moduan, eta ondorioz, konkurrentzia monopolistikoan aritu daitezkeen enpresek gaztelerazko merkatura bideratuko dute beren ekoizpen osoa.
‎Eredu honen ibilbidea jorratu ahala, gero eta nabarmenagoa egin zen berebideragarritasunik eza, batik bat, herrialde hauek metatzen ari ziren kanpo defizitazela eta. Finean, ETNek beren ekoizpen prozesuetarako kapital ondasunak atzerriko etxe nagusitik inportatzean, merkataritza eta pagamendu balantzak desorekatzen zituzten herrialde hartzaileetan. Kanpo desoreka hauek inflazio gogorraagerrarazi zuten eta finantza baliabide gehigarrien beharra, zeina kanpo zorrarenarazoaren iturburua izan zen.
‎Murtxikatzeari eta karbohidratoak ptialinarekin edo listu amilasarekin nahasteari esker (listuan ugari den entzima), almidoiaren zati bat maltodextrina bihurtzen da, eta gehiago nabaritzen da elikagai horien zapore gozoa. Sasoiko elikagaiak Elikagaien zapore gozoa hautemateko, nahikoa denbora eman behar da horiek leuntzeko, dastatzeko eta mastekatzeko, baina, horrez gain, une onenean hautatu behar dira, hau da, beren ekoizpen denboraldi naturalean. Frutak erreferentziazko elikagai natural gozoak dira.
‎Siderurgia instalazioak gero eta hobeto jabetzen dira egoera horretaz. lukete beren ekoizpen erritmoarekin jarraitu burdinazko txatarra aprobetxatzeko aukerarik ez badute. Arduradunek birziklatze sistemak dituzte beren instalazioetan hondakin horiek eraldatzeko.
2012
‎Ezin dut esan zein urtetan hasi zen, baina azken urteetan orokortuta zegoen jarduera zen. Euskal Herrian zeuden sagardogile gehienek kanpoko sagarra behar izaten zuten beraien ekoizpena lortzeko, bestela ez zeukaten nahikoa sagar eskaera guztiak asetzeko. Hor ikusi genuen lan arlo interesgarri bat, jatorria eta kalitatea bermatzen zuen produktu bat eskaini genezakeena.
‎“Business new nutrition” merkatu azterketen agentziaren txostenak hurrengo hilabeteetako elikadura eta nutrizio joerak aztertu zituen 2012rako. Azterketak zehazten duenaren arabera, konpainiek beren ekoizpen estrategiak bideratzen dituzte, gero eta hobeto trebatutako kontsumitzaileari eta behar eta eskakizun zehatzagoei erantzuteko.
2013
‎Hastapenean oztopoak fisikoak ziren, edo geografikoak. Oztopoa oihan trinkoa izan zitekeen edo muino altua, orduan, harreman bakarrak Biarnoko merkatuetan gertatzen ziren eta alderri euskalduneko gizonezko batzuk merkatuetara joaten ziren beren ekoizpenen saltzera. Eta ez zen beste harremanik.
‎Hidrobiodieselaren erronkak eta kritikak AOPek adierazi du hidrobiodieselaren erronka nagusia ekoizpen kostua murriztea dela, gaur egun gasolio fosilarena baino handiagoa. Gainera, beren ekoizpenerako teknika ezin dela edozein findegitan erabili gogorarazten dute, izan ere, olioaren hidrogenazioak azpiproduktuak (CO2, CO eta ura) sortzea dakar, baita propanoa (biopropanoa) eta hidrogeno kontsumoa handitzea ere. «Garapen teknikoak hobekuntza bultzatuko du alderdi horretan», iragarri du AOPek.
‎Egoera horren arrazoia sinplea da: inbertsioaren eta gastu publikoaren murrizketak eskaeraren kontrakzioa dakar; horrek enpresak beraien ekoizpena eta inbertsio produktiboa mugatzera daramatza, eta, bidez batez, beraien plantillak txikitzera. Langabeziaren gorakadak eta geroak sortzen duen ziurgabetasunak, kontsumoa gutxitzeaz gain, xahupen publikoa handitzen du, zeren langabetuak zuzenean ala zeharka diruztatu behar dira.
2014
‎Enpresek, lehendik ere aipatu bezala, gaur egun hizkuntzaren normalizazioan partaide izateko behar gutxi sentitu izan dute ez bada barne eskari bati erantzun behar izan diotelako ala araubidezko kanpo eskari bati erantzun behar izan diotelako —batez ere kontsumo arloan— Zentzu honetan beraien ekoizpenari eta etekinari dagozkionak aztertuta, Orain arte esandakotik nabaritzen da toki garapen estrategia baten baitan kokatu behar dela euskararen normalizazioa, eta ondorioz, baita erabilera planena ere.
‎Hala ere, hori ez da beti modu ekitatiboan banatzen. «Bidezko merkataritzaren eta ohiko merkataritzaren arteko diferentzia nabarmenena nekazariek beren ekoizpenagatik jasotzen duten prezioa da. Beren uztak bidezko merkataritzaren bidez saltzen dituzten nekazariek prezio bat jasotzen dute kafearen truke, bizitza duina izateko», azaldu du Oxfam Intermón.
‎Azoka berriro ere arrakastatsua izango da parte hartzeari dagokionez, bai ikusleen aldetik, azokaren esparrura jendetza handia etortzea espero baita, eta bai ekoizleen kopuruagatik, beren ekoizpenetik onena ekarriko dutelarik Bilbora. Azokaren 67 edizioan 286 saltoki izango dira guztira, eta gehienak (224) Areatzako azoka gunean jarriko dira.
‎Merkaturatze urratsak ere abiatuak dituzte: Miarritze Parmeko Biocoop saltegiarekin kontratu bat daukate, tokiko AMAPekin ere harremanetan dira bai eta garagarno saltegi berezituekin, eta, bistan da, etxetik beretik ere saltzen dute beren ekoizpena. Desafio handi hortan, bide on opatzen diegu bi laguneri.
‎Ur gainean dagoen merkatua ikusi dugu. Beren ekoizpena komertsanteri saltzeko, baserritarrak horrat heltzen dira.
2015
‎Iparralde guzira hedatzeko gogoa du. Beren ekoizpenek euskarari toki nagusia ematen diote.?
‎Jada ez da beharrezkoa enpresarekiko konpromiso eta leialtasun modernoa, bai enpresek etengabe aldatzen dutelako beren ekoizpena, bai langileek etengabe aldatu behar dutelako enpresez. Egungo enpresak bat batean desmantelatu daitezkeen enpresa sareak direnez gero, langileak behar du, esan bezala, malgutasun handia eta erronka berriei ekiteko ausardia eta indar nahikoa.
‎Michel Veunac Miarritzeko auzapeza ere pozik," laborantza herrikoia behar da atsulutuki garatu" ziola. Normandiako laborari gomitatuen izenean 23 ziren, beren ekoizpenekin etorriak, gasna, sagarno, calvados, pommeau eta beste edari mota batzurekin, hango arrazako behi eder eta gozo bat ere, haurren loriarako gazte batek kondatu du Normandiako laborantza (behi esnea, nagusiki) zein kaltetua den eta badutela segurki lan egiteko, bertze laborantza bat posible dela, Lurramak erakusten diotenaren ildotik. " Laborantza herrikoiaren mailan, Euskal Herrian egiten dena eredu bat da guretzat" zion ere.
‎9:00: 30 merkatu biologikoa: 30 bio laborarik beren ekoizpen hoberenak ekarriko dituzte eta 15 elkartek (ongizate, ingurugiro, ekologia) beren ekoizpenak presentatuko, hor ere hazi trukaketa mahaina.
‎9:00: 30 merkatu biologikoa: 30 bio laborarik beren ekoizpen hoberenak ekarriko dituzte eta 15 elkartek (ongizate, ingurugiro, ekologia) beren ekoizpenak presentatuko, hor ere hazi trukaketa mahaina.
‎Enetzat laborantza industriala ez da etxaldetako ekoizpenak industriari joaiten direla batere. Bistan da gure laborantzek behar dute industria ere beren ekoizpenen aldatzeko eta norapait beren ekoizpenen merkaturatzeko, industrialisapena aipatzen dugunean laborantzan aipatzen dugu etxaldetan nola eta zer moldetan lan egiten dugun, mila behiko unitate hori hartzen baldinbada, berez hau industria bat da, Euskal Herriko etxalde gehienak ez dira batere industrial moduan ari, laboraria bera gure aldetan eta eskualde askotan mementoz bere hautuen egite...
‎Enetzat laborantza industriala ez da etxaldetako ekoizpenak industriari joaiten direla batere. Bistan da gure laborantzek behar dute industria ere beren ekoizpenen aldatzeko eta norapait beren ekoizpenen merkaturatzeko, industrialisapena aipatzen dugunean laborantzan aipatzen dugu etxaldetan nola eta zer moldetan lan egiten dugun, mila behiko unitate hori hartzen baldinbada, berez hau industria bat da, Euskal Herriko etxalde gehienak ez dira batere industrial moduan ari, laboraria bera gure aldetan eta eskualde askotan mementoz bere hautuen egiteko libro da nunbait, bera jabe...
‎...abakien jabe da salbu zorrak handiegiak baldinbaditu; laborantzaren industrializatze joera hori aipatzen dugunean, ez dugu batere erran nahi laborantzak ez duela industriarekin kidetasun bat atxeman behar, laborantzaren ekoizpenak zilegi da bistan dena etxean berean aldatuak eta ekoiztuak izatea, hemen asko bada hori, baina ez dute denek hori egiten ahal eta biziki xuxen eta normal da ere etxaldek beren ekoizpenak industriari saltzea, esnea edo haragia bezala.
‎Ikurriñaren arrakasta ez da ttikia, ikusiz hunarat datozin hamar milaka udatiarrek erosten dutela. Horrez gain, hemengo jende askok erabiltzen dute beren ekoizpenak Frantzian barna aisago saltzeko. Euskal Herriari leial egoitekotan eta Manex Pagolaren kantuak ezagutarazi Sabino Arana Goiriren izpiritutik ez urruntzekotan, zergatik ez?
‎Hortik beste eskualde ainitzetara ere zabaldu baita laster oldarrean. Egia da laborari eta abere hazle ainitz zinez gaizki direla beren ekoizpenekin. Izan haragi ala esne, gosta prezioa baino merkeago saldu behar laborariek.
‎Ageriko gauzak nola itzulikatuko diren ondoko egunetan... Gisa guziz, ez da xuxen laborarien ekoizpenak ez hobeki pagatuak izaitea, laborariek ezin dute iraun galtzetan salduz beren ekoizpenak! Bestalde, gauza batzu askitto harrigarriak jakin dira, harrigarriak eta azkenean ezin onetsiak!
2016
‎Ikastetxe guzien presentzia izanen da egun hortan ekitaldi batzuetan. Eskulangile eta ekoizle batzuk aurkeztuko dituzte ere beren ekoizpenak Uzta komertsanten
‎Pauen, bulego batzu inguratu dituzte burdin sare xixtadunez... Laborariak arrangura dira beren ekoizpenak arrunt prezio apalean behar dituztela, frangotan galtzetan berdin, eta azpimarratzen dute, arrazoinekin, hori ez dela xuxen. Laborariak ere behar du bizitzeko heina ateratu bere lanetik.
‎Aurten ere Parisen ideki da laborarien eta laborantzaren feria erakusketa nagusia, ardura saloina deitzen dutena... Parada hauta laborariek beren ekoizpenen ezagutarazteko eta deneri erakusteko, bereziki baserria arrotza duten hiritarreri, nola bizi diren eta nola ari lanean. Frangotan erran da saloin hori laborarien besta izaiten dela.
‎Gisa batez ba dudarik gabe bainan hor dira ere aipagai, eta ez guti, laborari horien arrangura saminak. Nolako buru-hausteak badituzten beren ekoizpenak prezio on batean ezin salduz. Nolako griñak ere ba ainitzek karga sobera badutelakotz bizkarrean...
‎Euskaldunak oso berritzaile agertu ziren eta beren jakitatea erakutsi zuten ekitaldi ekonomiko batzutan: nabigazio, kartografia, itsas untzigintza, arraintza teknikak, beren ekoizpenen moldaketak eta salmentak. Hemeretzigarren mendean ekitaldi horiek oro gelditu dira.
2017
‎Asteroko azokaren jatorria ziurtasunez berrestea zaila da Orion, erretako udalarekin galdu baitziren dokumentu asko. Herriko ekoizpena herritarren oinarri zen garaietan sortu zireneko ustea nahikoa zabaldua dago; nekazaritza alorrean, etxeko beharrak asetuta, baserritarrek beren uztak eta abereak herrigunera jaisten omen zituzten saltzeko; hori zuten beren ekoizpenen merkaturatze bidea.
‎Saskiak, ekoizle eta erosle lotzen gaituen elkartasun lokarri horrek, bere leku guzia badu Ainhizako herri laborantza proiektuan. Familiak biziarazten dituzten etxalde batzu elkartuak, herritarrei eta hiritarrei beren ekoizpenak zuzenean saltzeko. Baserriek irauteko.
‎Basaburuko Saskiaren abentura hasten da urte berean, larrazkenean. Basaburun, Itsasun kokatzen den Aroztegiko auzoan, juntatzen dira lau etxalde, Aroztegia, Etxeberria, Fagaldea eta Haranea, beren ekoizpenak zuzenki saltzeko jendeari. Laborariak engaiatzen dira janari goxo eta sanoak eskaintzea erregurlaki, hurbiletik eta zuzenean, etxetarat eramanez.
‎Itsasuko auzo bat dugu Basaburu. Auzo hortako lau etxalde juntatu ziren orai dela kasik 20 urte" Basaburuko Saskia" sortzeko, sare hortan beren ekoizpenak dituztela saltzen, tokiko altxor egiazkoak. Klienten artean hamabostero hosto berezi bat dutela zabaltzen, Saskiren berri emateko.
‎Rene SaintJean Uztaritzeko erle hazleak xeheki esplikatu du zer den erlearen bizia, hazkuntza horrek galdegiten dituen neurriak eta leizor asiatikoaren kontra ere deraman gudua. Entzulegoak interes handia ekarri du eta azkenean ohartu da intsektu horien biziaz deus guti zakiela, agertzen baita erlearen bizia oso konplexoa dela, beren ekoizpenek eritasun batzuri ondorio on ekar dezaketela eta ezti goxo baten jastatzeko plazerra. Renek bere bizia horien inguruan pasatzen du eta bere jakitatea zabaltzen ere du ikastexe batzutarat.
2018
‎Jende anitz hurbildu da egitarau aberatsa izanez, bai hemengo jendeentzat bai eta udatiarrentzat bazen zer ikus eta zer dasta! Laborariak etorriak ziren beren ekoizpenen saltzera, gasna desberdinak zirela, Irulegiko Sotoko arno xorta bat edanez. Bestalde, gauza berezia dutea dastatzen ahal zen gasna xerra batekin, erakusteko molde desberdinak badirela gauza batzuen jateko.
‎Euskara da herria elkartzeko tresna begi bistakoena. Ekoizle euskaltzale eta abertzale horiek euskara erabiliko balute beren ekoizpenean, euskararekin batera, herria ere indartuko lukete.
‎Nafarroa Behereko eta Zuberoako laborariek lan handia egiten dute. Herriz herri (Lapurdi kostalderaino) joaten dira beren ekoizpenekin. Produkzio eta banaketa sarea Euskal Herri osoko ikuspegitik diseinatuko lukeen erakunde batek ahalbidetuko luke kontsumitzaile bakoitzak eskura lituzkeen hurbileko ekoizpen horien aniztasuna.
2019
‎Lehen sektoreari zuzendutako diru laguntza lerro berriak egon daitezkeela ere aurreikusten dute. " Inbertsio hauek beraien ekoizpenean eta prezioetan eragin positiboa izan dezaketela baloratu dute baserritarrek, eta honekin aurrera jarraitzeko interesa erakutsi dute". Paperekoa praktikan jartzeko bideak arakatzen ari dira.
‎Jokin Oregi, Patxo Telleria eta Mikel Martinez dira taldearen sortzaileak eta arduradunak. Taldearen ezaugarri nagusia berezko sorkuntza da, hau da, beren ekoizpenak taldekideek sortutako ideia eta testuetan oinarritzen dira.
2020
‎Gure aro digitaletik, askitasunez begiratzen diegu haitzuloetan sartu eta beren inkontzientearen arrastoak haien hormetan adierazten zituzten historiaurreko izaki haiei. Baina garapen ikusgarria lortu zuten beren ekoizpen artistikoaren kontserbazioari dagokionez. Altxa dezala eskua gure sorkuntza digitalak, haitzuloetako margo batzuk bezala, 30 000 urtez kontserbatuko direla bermatzeko moduan dagoen guru teknologikoak.
‎Idazlearen aburuz bertsolariak" ortodoxoegiak" dira. Errepikapenaren errepikapenaz sortzen omen baitute beren ekoizpena. Horixe bera izan da Ilustrazioa historikoak tradizioa irakurtzeko erabili ohi duen leloa.
‎Bourdieuk kapital kultural eta sinbolikoak duen garrantzia azpimarratzen zuen bere erreprodukzio kontzeptuaren bidez, eta faktore ekonomikoei emandako lehentasuna kritikatzen. Nabarmendu nahi izan zuen nagusitasunezko posizioan dauden agenteek beren ekoizpen kultural eta sinbolikoak inposatzeko duten gaitasuna funtsezkoa dela menderatze harreman sozialak birsortzeko.
‎Eraiki eta bizi nahi dugun etorkizunaren inguruan hausnartzeko eta sortzeko gonbita egin diegu, Garapen Iraunkorreko Helburuak eta kultur eskubideak oinarri hartuta. 30 artista aukeratu dira eta galeria birtual bat sortu da beren ekoizpenak saltzeko. Erakusketa birtuala Artgiaren webgunean bisita daiteke.
2021
‎Sabrina Larzabal eta Julen Perezek hautua egin dute hastetik buru eginahala menperatzea beren ekoizpena. Horregatik, galkatzeko ahateen hazkurriak eginahala Lohitzüne Oihergiko etxaldean berean ekoizten dituzte.
‎Udan bakantzak hartzen dituztenek ikusten dute beren oporraldia hurbiltzen ari. Bertze anitzek aldiz udako hilabeteak goaitatzen beren ekoizpenak saltzeko, beren negozio zenbakia emendatzeko.
‎Izan ere, industria BPG barne produktu gordinaren %25era iristen da eta karbono aztarna nabarmen murriztu dezaketen konpainia garrantzitsuak daude industria sarean, hala nola petrolio birfindegiak. Horiek beren ekoizpen prozesuetan hidrogeno berdea erabil dezakete.
‎Finean, bertako produktuen kontsumoa sustatuz, ekoizleen lana balioan jarri da, betiere irabazi asmorik gabeko proiektu kooperatiboa oinarritzat hartuz. Ondorioz, hainbat ekoizlek beraien ekoizpena handitzea edota produktu berriak merkaturatzea ahalbideratu da.
2022
‎Elkarretaratzean, bi sindikatuek oharra zabaldu dute, beren ekoizpenentzat prezio zuzena galdegiteko. Sektorea hil ala biziko egoeran dagoela segurtatu dute, kostuak gero eta handiagoak direlako, eta beren produktuentzat eskuratzen dituzten prezioak ez direlako aldatu azken hogeita hamar urteetan.
‎Haatik, upategiek 2024a arte igurikatu dute berriaren pean arnoa saltzen hasteko, aurtengo uzta jadanik bildua baita. Arte horretan, Errioxa izendapena erabili dute beren ekoizpenak merkaturatzeko.
‎Ibilgailu elektrikoen, hibridoen eta errekuntzaren alternatiben arteko ingurumen alderaketa’, Basque Ecodesign Center eta Eusko Jaurlaritzako Ingurumen, Lurralde Plangintza eta Etxebizitza Saila. ...rolio gas likidotua) 0.268 Bifuel GNC (gas natural konprimitua) 0.279 Ni MH hibridoa (nikelezko eta metal hidrurozko bateria) 0.230 Li NMC hibridoa (nikel, manganeso eta kobaltozko litio ioizko bateria) 0.243 Li NMC hibrido entxufagarria 0.185 Elektrikoa Li NMC 0.142 Elektrikoa, Li NCA (nikel, kobalto eta aluminiozko litio ioizko bateria) 0.111 Horrela egokitzen dira auto fabrikatzaileak Ekoizleek beren ekoizpena berregokitu dute. Ibilgailu elektriko eta hibridoen eskaintza gero eta handiagoa da. “Automobilgintzaren sektoreak erabateko konpromisoa du zero emisioko mugikortasunerantz aurrera egiteko.
‎Hala da, bada. Emakumeek, historian zehar, euskara oparotasunez erabili izan dute, nahiz eta normalean arakatzen ez diren lekuetan egin izan, nahiz eta beren ekoizpen gehienak ezezagunak izan. Hori jakinda, ez zaigu hain arrotza egiten XX. mendearen hasieran, eraikuntza nazionalerako proposamenak hasi zirenean, euskaraz aritzen ziren emakumeek euskarari zor zitzaion duintasuna emateko prest agertzea eskolak prestatuz, egunkarietan euskaraz idatziz, umeentzako antzerkiak eta euskarazko materialak sortuz...
‎“Txofer lanetan ibiltzen zen. Igarako autobus linea sortu zuen inguruetako baserritarrek beren ekoizpenak Donostiara saltzera eraman zezaten”. 1936ko urriaren 3an, 33 urte zituela fusilatu zuten Irubiden.
‎XVIII. mende erditik sardina gazigiak garatuko dira DonibaneZiburun, horradino bakarrak ziren bretoiak zirikatuz. Haatik XX. Mende hasieraraino beren ekoizpena euskal merkatura mugatu zuten. Ondotik itsasontzi motordunei esker zabaldu zuten.
2023
‎Salmenta: aspaldiko partez batzuk beren ekoizpenak saltzeko arazoak dituzte.
‎Tokiko ekoizpen garbien laguntzeko, eta hemengo ekoizpenak saltzeko, adibidez, sortu dituzte sare bereziak, eta horrek badu sekulako dinamika eta indarra. Horri esker bizi dira laborari ainitz, ez laguntzei esker, baizik eta beren ekoizpenak saltzetik. Hor sekulako lana egina izan da, eta segitzen dute horretan.
‎produkzioaren parte handi bat Indiara eraman dute. Litekeena da halako konpainia handiek Vietnamera eta Indonesiara ere eramatea beren ekoizpena hurrengo urteetan; izan ere, haien asmoa da herrialde bakar baten —adibidez, Txinaren— mende egoteari uztea eta hornigune fidagarri pare bat edukitzea, hartara, gune horietakoren batean arazorik balego, aurrera egin ahal izateko.
‎Orduz geroztik, beren ekoizpen naturalari etekin handiagoa ateratza lortu dute kooperatibako kideek. Bazkideen berdintasuna oinarri, Bizkaia Esneak bailaran errotutako ekoizpen naturala du ardatz, eta, gisa horretara urratsak egin ditu lehen sektorearen iraunkortasuna bermatzeko bidean.
‎Murrizketarako eragozpen gehien jarri dutenen artean daude Afrikako ekoizleak, ziurtatu baitzuten beren ekoizpen erreala ez zela iristen zegokien kuotara. Azkenean, eskatzen zituzten antzeko kuotak lortu dituzte Nigeriak (1,5 milioi), Angolak (1,1 milioi) eta Kongok (277.000).
‎Langile gehienak kalifikazio altuko profesionalak izango balira, nahikoa usu abilezia eta ekimena erakutsi lituzketenak, beren ekoizpen eta makinaren arduradun liratekeenak, oraingo laneko diziplinak ez luke gehiago izateko arrazoirik; Langile batzuek etxean lan egiten lukete, beste batzuek kooperatiba moduan antolaturiko ola tipi batzuetan. Egungo egunetan, lantegi tipietan autoritatea aplikatzen da handietan baino modu are zorrotzagoan, baina horrela da handiak kopiatzen dituztelako; eta ola horiek ez 64 lirateke lantegi tipiak, klase berriko entitate industrialak baizik, zeinetan izpiritu berri batek ufatuko bailuke; nahiz tipiak izan, balitzateke haien artean lokarri organiko nahikoa sendoa elkarrekin enpresa handi bat osa dezaten; izan ere enpresa handietan, haien akats guziengatik ere, bada gaur langileei gustatzen zaien mota bereziko poesia bat.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
beren 66 (0,43)
beraien 6 (0,04)
Beren 3 (0,02)
Argitaratzailea
Herria - Euskal astekaria 23 (0,15)
Consumer 13 (0,09)
Berria 7 (0,05)
UEU 4 (0,03)
Maiatz liburuak 4 (0,03)
Jakin 3 (0,02)
Argia 3 (0,02)
Pamiela 3 (0,02)
Bat Soziolinguistika Aldizkaria 2 (0,01)
Booktegi 2 (0,01)
ELKAR 1 (0,01)
Uztarria 1 (0,01)
HABE 1 (0,01)
Sustraia 1 (0,01)
alea.eus 1 (0,01)
Karkara 1 (0,01)
Noaua 1 (0,01)
uriola.eus 1 (0,01)
Susa 1 (0,01)
Labayru 1 (0,01)
Hitza 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
berak ekoizpen saldu 7 (0,05)
berak ekoizpen prozesu 4 (0,03)
berak ekoizpen merkaturatu 3 (0,02)
berak ekoizpen prezio 2 (0,01)
berak ekoizpen aldatu 1 (0,01)
berak ekoizpen Aragoi 1 (0,01)
berak ekoizpen arautu 1 (0,01)
berak ekoizpen arrunt 1 (0,01)
berak ekoizpen artistiko 1 (0,01)
berak ekoizpen baso 1 (0,01)
berak ekoizpen berregokitu 1 (0,01)
berak ekoizpen berri 1 (0,01)
berak ekoizpen denboraldi 1 (0,01)
berak ekoizpen Donostia 1 (0,01)
berak ekoizpen emaitza 1 (0,01)
berak ekoizpen eritasun 1 (0,01)
berak ekoizpen erreal 1 (0,01)
berak ekoizpen erritmo 1 (0,01)
berak ekoizpen esportatu 1 (0,01)
berak ekoizpen estrategia 1 (0,01)
berak ekoizpen etorri 1 (0,01)
berak ekoizpen euskal 1 (0,01)
berak ekoizpen euskara 1 (0,01)
berak ekoizpen ezagutarazi 1 (0,01)
berak ekoizpen Frantzia 1 (0,01)
berak ekoizpen gehien 1 (0,01)
berak ekoizpen handitu 1 (0,01)
berak ekoizpen hoberen 1 (0,01)
berak ekoizpen hurrengo 1 (0,01)
berak ekoizpen industria 1 (0,01)
berak ekoizpen jarduera 1 (0,01)
berak ekoizpen jaso 1 (0,01)
berak ekoizpen kultural 1 (0,01)
berak ekoizpen laga 1 (0,01)
berak ekoizpen lerro 1 (0,01)
berak ekoizpen lortu 1 (0,01)
berak ekoizpen moldaketa 1 (0,01)
berak ekoizpen natural 1 (0,01)
berak ekoizpen on 1 (0,01)
berak ekoizpen oso 1 (0,01)
berak ekoizpen presentatu 1 (0,01)
berak ekoizpen sortu 1 (0,01)
berak ekoizpen taldekide 1 (0,01)
berak ekoizpen teknika 1 (0,01)
berak ekoizpen ukan 1 (0,01)
berak ekoizpen uzta 1 (0,01)
berak ekoizpen zuzen 1 (0,01)
berak ekoizpen zuzenki 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia