2005
|
|
Udaberria igaro ondoren birlandatu nahi badugu, itxaron egin behar dugu udazkena iristean berriro ordaintzeko. Landareak ez du inoiz lehor egon behar, baina lehortzera iristen bada, ur epeleko ontzi batean jarri behar da, eta burbuilak atera arte itxaron behar da; horrek esan nahi du
|
bere
sustrai lurra ondo busti dela.
|
2006
|
|
Izan ere, zailagoa da hori konpontzea, eta, aipatutako sintomez gain, kolore ikusgarria galtzea eragiten du. Gehiegizko ura kentzeko, ale bat loreontzitik atera behar da, kalterik ez egiteko kontu handiz, eta
|
bere
sustrai lurra paper xurgatzailearekin lehortu. Emaitza hoberik lortzen ez badugu, sustrai sistema eta aireko zatia proportzionalki murriztu ditzakegu, aleak sustraiak lor ditzakeenak baino mantenugai gehiago behar izan ez dezan, eta, hala, substratuak duen hezetasuna murrizteko.
|
|
Udaberritik aurrera, aireko zatia landatuta dagoen loreontzi edo loreontziaren tamaina baino handiagoa bada, edo sustraiak drainatze zulotik ateratzen direla ikusten bada, ale bat birlandatu da. Horretarako, sansebea bere loreontzitik atera du, kontu handiz
|
bere
sustrai lurra ez kaltetzeko, eta tamaina handiagoko batean landatu. Loreontzi zaharra mantendu nahi baduzu, sustrai sistema eta aireko zatia modu proportzionalean moztu ditzakezu, alearen tamaina txikitzeko.
|
|
Ez badu nahi 2 metroko altuera gainditzea, egin robinia 60 zentimetro baino sakonera txikiagoko lorontzi batean. Ez du lehortea jasaten eta, beraz, bereziki ureztatu du,
|
bere
sustrai lurra erabat lehortzen utzi gabe. Neurriz ureztatu du, eta ez du ordaindu behar hazten denean.
|
2007
|
|
‘Kuzu’ ren almidoi aberastasunak azaltzen ditu bere sukaldaritza ezaugarri lodigarriak.
|
Bere
sustraiko hauts koilarakada bat uretan disolbatuko da, pikorrik gabeko egitura gelatinakara lortu arte, eta gehitzen zaion edozein plater loditu egingo du (zopak, saldak, pureak, ahiak edo budinak), baita tarta edo pasteletarako betegarriak ere. Halaber, loditasuna eta leuntasuna ematen die plater horiei guztiei.
|
2008
|
|
Urte asko daramatzat museoetako zuzendaritza lanetan eta, egiaztatu dudanez, gizakiari
|
bere
sustraiak ezagutzea interesatzen zaio, nondik gatozen, alegia.
|
2009
|
|
Beste eragozpen handi bat “Verticillium” onddoa da, sustraitik eraso eta landarea lehortzen duen patogenoa. Mikroorganismo hori lurrean dago, eta
|
bertatik
sustraian sartzen da, hodietara pasatzen da eta garatzen hasten da. Onddo hori kontrolatzeko modurik egokiena prebentzioa da, borroka kimikoak arrakasta gutxi baitu.
|
2014
|
|
Psikologian «kontrol locus» esaten zaion horretan laburbiltzen da horietako bat. Locus hitzak
|
bere
sustraia latinean du eta «lekua» esan nahi du. Barne kontroleko locus bat duten pertsonek uste dute beren osasunarekin lotutako alderdiek, neurri handiagoan edo txikiagoan, beren ekintzekin edo erabakiekin zerikusia dutela, hau da, «barnekoan».
|
2020
|
|
Jengibrea landare erakargarri bat da, lirioak gogorarazten dituzten lore hori eta bioleta txikiak dituena.
|
Bere
sustrai lodia espezia gisa, landarearen funtsezko zatia erabiltzen da, errizoma izenekoa, hots, elikagaiei zapore gozoa eta erabat aromatikoa ematen diena. Horregatik, hainbat prestakinetan erabiltzen da.
|